Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Beli rumah baru di Malaysia: Panduan 12 langkah

test

Anda ada perancangan untuk membeli rumah yang baru sahaja dilancarkan di Malaysia? Berikut merupakan senari semak 12 langkah dan halangan yang perlu dielakkan semasa membuat keputusan untuk membeli rumah baru.

@ake1150 | 123RF

Baca artikel ini dalam versi English di sini!

Pastinya anda pernah memikirkan untuk membeli rumah tetapi sering terbayang seluruh prosesnya yang kelihatan panjang dan mengerikan. Seperti dimana harus anda mula dan bagaimanakah caranya untuk mencari hartanah yang sesuai? Lagipun, hartanah adalah satu pelaburan besar yang melibatkan pelbagai proses, maka amat penting untuk anda membuat pilihan yang tepat ketika membeli rumah pertama anda.

Kita tidak boleh sekadar mencuba untuk melihat samada sesebuah rumah itu menepati kehendak dan juga keperluan kita – lebih senang kalau pembelian rumah itu semudah membeli-belah untuk barangan konsumer lain seperti kasut, alat solek dan telefon bimbit.

Dalam artikel ini, kami akan terokai langkah-langkah ke arah pembelian rumah di Malaysia supaya anda tidak melakukan kesilapan ataupun menghadapi sebarang halangan yang tersembunyi.

1. Lakukan kajian terlebih dahulu

Sebelum memulakan sesuatu, anda disyorkan untuk membuat kaji selidik dan menimba sedikit pengetahuan mengenai perkara tersebut. Lazimnya, anda harus memahami asas-asas hartanah kediaman di Malaysia seperti jenis perumahan di Malaysia, perkara yang pembeli perlu tahu tentang Perjanjian Jual Beli (SNP rumah), kos lain untuk membeli rumah serta kualiti pemaju hartanah yang baik.

2. Ketahui tahap kemampuan anda

Selepas anda sudah memahami pasaran hartanah, perkara seterusnya yang anda ingin lakukan ialah mengira tahap kemampuan harta anda. Kebanyakan pakar kewangan menasihatkan bahawa ansuran pinjaman bulanan tidak boleh melebihi satu pertiga daripada pendapatan isi rumah anda. Oleh itu, katakan anda mempunyai jumlah pendapatan gabungan (jika anda mempunyai pasangan) sebanyak RM9,000; pembayaran bulanan rumah pertama anda seharusnya tidak melebihi RM3,000.

Anda juga digalakkan untuk mengawasi kewangan anda. Pastikan anda mendapat maklumat terkini tentang pembayaran semula kad kredit dan pembayaran semula pinjaman yang lain, seperti pinjaman kereta dan pinjaman pelajaran (PTPTN) anadaikata mempunyainya. Anda juga memerlukan sekurang-kurangnya 3 bulan slip gaji bagi yang bergaji tetap, dan sekurang-kurangnya 6 bulan slip gaji jika anda dibayar tetap ditambah dengan komisen. Jika anda nak tahu lebih banyak tentang gaji dan kemampuan membeli rumah, boleh baca sini.

Anda juga boleh menggunakan alat kelayakan pinjaman perumahan kami, LoanCare untuk mengetahui kelayakan maksimum pinjaman perumahan anda, dan membandingkan kelayakan pinjaman anda dalam 17 bank di Malaysia.

3. Kaji kawasan kejiranan yang ingin didiami

@iknowme | 123RF

Memandangkan anda sudah mempunyai gambaran mengenai tahap kemampuan anda, anda boleh mula mencari kawasan kejiranan yang diingini. Terdapat berbagai pilihan di luar sana, daripada pinggir bandar yang popular dan mesra keluarga seperti SS2 di Petaling Jaya, Cheras dan Puchong, kepada perbandaran mewah tetapi kehijauan di Desa Park City dan Mont Kiara.

Anda juga akan mahu melawat kawasan tersebut terlebih dahulu dan menerokai infrastruktur sekitar, kemudahan dan kelengkapan yang ada. Usaha wajar adalah penting bagi memastikan anda membeli rumah yang betul di kawasan kejiranan yang baik di samping memenuhi semua keperluan anda.

TIPS : Anda perlu lebih berusaha dalam mencari informasi terutamanya berkaitan dengan hartanah yang baru dilancarkan kerana anda perlu ingat bahawa semua yang bergemerlapan bukanlah emas! Jangan terpengaruh dengan risalah berkilat dan janji manis – ingat mantra ini: Lakukan penyelidikan anda! Anda mungkin ingin menyemak senarai pemaju hartanah yang disenaraihitamkan sebelum membeli hartanah pelancaran baharu juga.

LAGI: 10 kualiti yang ada pada kejiranan yang baik

4. Mula mencari rumah idaman anda

Step seterusnya adalah dengan memulakan pencarian proses pembelian rumah baharu anda. Apakah jenis rumah yang anda idamkan? Kondominium, pangsapuri, rumah teres, rumah separa berkembar atau rumah banglo? Melalui iProperty.com.my, anda dapat melihat rumah yang baru dilancarkan di kawasan yang diingini, dan juga diejaskan berdasarkan bajet anda. Selain itu, anda juga dapat menyesuaikan pencarian anda mengikut jumlah bilik tidur, saiz binaan, dan jenis hartanah.

Jenis rumah di Malaysia

Seksyen ini akan membantu anda dalam membuat keputusan berdasarkan informasi yang lengkap semasa membeli rumah pertama anda. Dalam menentukan jenis hartanah yang akan anda beli, lakukan perkara berikut:

Housing-tribunal-Malaysia-TPPR-
garsya | 123RF

Namun, kajian pembelian rumah tidak berhenti di sini sahaja. Anda juga harus mempertimbangkan jenis hak milik tanah, kerana ia memainkan peranan yang besar dalam pemilikan rumah anda. Pastikan anda dimaklumkan dengan baik tentang perkara-perkara berikut:

Akhir sekali, faktor yang sering diabaikan semasa membeli rumah baru di Malaysia ialah nisbah plot – yang mempengaruhi kepadatan pembangunan atau jumlah pembangunan di kawasan tertentu. Kebiasannya, nisbah plot yang lebih tinggi bermakna terdapat lebih banyak unit atau ruang boleh huni dalam sesebuah pembangunan. Dari perspektif pembeli, nisbah plot yang lebih rendah bermakna pembeli mungkin perlu membayar lebih untuk hartanah baru. Semak tentang nisbah plot dan cara mengiranya disini.

5. Perlukan bantuan? Dapatkan ejen hartanah

@marctran | 123RF

Jika anda mula mendapati keseluruhan proses merumitkan, memakan masa dan berasa sakit kepala yang tak terhingga, anda boleh memilih untuk lantik seorang ejen hartanah bagi membantu proses pembelian rumah anda – berterus-teranglah dengan keperluan anda seperti lokasi pilihan, jenis rumah, saiz unit, tempoh pinjaman, tempoh tanah dan anggaran bajet. Pastikan ejen yang dilantik itu berdaftar dan mempunyai kelayakan yang sepatutnya.

Menurut Jadual Ketujuh (Peraturan 48) Akta Penilai, Pentaksir dan Ejen Harta Tanah Peraturan 1981, yuran maksimum komisyen untuk ejen hartanah bagi penjualan atau pembelian tanah dan bangunan adalah 3%. Walau bagaimanapun, yuran ejen hartanah adalah tertakluk kepada yuran minimum sebanyak RM 1,000 bagi setiap harta tanah.

Tapi dalam mendapatkan khidmat mereka, anda perlu tahu beza antara ejen hartanah (REA) dan perunding hartanah REN)?

6. Adakah anda mempunyai wang mencukupi untuk bayaran pendahuluan?

Kebiasaannya, pembeli rumah kali pertama perlu mengeluarkan 10% daripada harga pembelian hartanah untuk bayaran pendahuluan atau “down payment” sementara selebihnya dibiayai melalui pinjaman bank. Sekiranya rumah sasaran anda berharga RM400,000 anda perlu membayar RM40,000 sebagai pendahuluan awal.

Walaupun pembiayaan 90% untuk pembeli rumah kali pertama adalah lazim, margin pembiayaan yang diluluskan oleh pihak bank akan bergantung pada jenis harta yang dibeli dan kredibiliti kewangan anda pada masa itu.

@yuliang 11 | 123RF

TIPS HARTANAH: Bagi hartanah yang baru dilancarkan, banyak pemaju menawarkan rebat antara 2% – 5% manakala sesetengah hanya memerlukan anda membayar yuran tempahan awal 1-2% (untuk mendaftar faedah tulen), yang kemudiannya digunakan untuk membayar bayaran muka.

Anda juga boleh mempertimbangkan pembiayaan rumah melalui wang KWSP anda.

7. Jangan lupa kos-kos lain yang terlibat

Ramai pembeli rumah tidak menjangka bayaran tambahan yang terlibat dalam pembelian rumah di Malaysia selain daripada 10% daripada bayaran muka. Peraturan praktikal adalah untuk mengetepikan 10% lagi daripada harga pembelian hartanah untuk membayar yuran peguam, duti setem, yuran Perjanjian Jual & Beli (SNP rumah) dan penilaian hartanah. Jika anda membeli hartanah daripada pembangunan baharu, sesetengah pemaju akan menyerap yuran guaman dan SNP rumah, termasuk juga yuran MOT, tetapi pembeli perlu membayar selebihnya sendiri.

TIPS HARTANAH : Simpan sedikit wang untuk pengubahsuaian rumah juga, termasuk pembelian perabot, kelengkapan dan sebagainya. Penanda aras yang baik ialah 10-15% daripada harga hartanah anda.

8. Mula mencari pinjaman rumah

Setelah membayar yuran tempahan atau deposit awal yang menunjukkan kesungguhan anda untuk membeli hartanah tersebut, anda perlu mula mencari pembiayaan dari pihak bank melalui pinjaman rumah. Terdapat banyak bank di luar sana yang menawarkan produk pinjaman perumahan yang berbeza termasuk pinjaman berjangka dan semi-Flexi.

Salah satu aspek yang paling penting dalam pinjaman rumah adalah kadar faedahnya – sama ada tetap ataupun terapung. Kadar tetap bermakna bahawa kadar faedah tetap sepanjang tempoh pinjaman anda manakala terapung bermaksud ia mempunyai kadar faedah yang disandarkan kepada Kadar Dasar Semalaman Malaysia (OPR), maka nilainya akan turun naik mengikut pergerakan OPR.

OPR yang ditetapkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) adalah kadar yang perlu dibayar oleh bank peminjam kepada bank bagi dana yang dipinjam. Setakat March 2023, kadar OPR ditetapkan adalah 2.75%.

TERKINI: SBR ialah Rangka Kerja Kadar Rujukan terkini dan akan digunakan untuk semua pinjaman kadar terapung runcit baharu di negara ini berkuat kuasa pada 1 Ogos 2022. Ia menggantikan Kadar Asas (BR), kadar rujukan yang diperkenalkan pada 2015. BR itu sendiri diperkenalkan bagi menggantikan satu lagi kadar rujukan, Kadar Pinjaman Asas (BLR).

What-Happens-When-You-Default-On-A-Home-Loan-In-Malaysia
© bestyy38 | 123rf

Sebelum ini, setiap bank dibenarkan menetapkan BR sendiri dan disebabkan itu, ia tidak diseragamkan merentas bank. Ini menjadikan kadar pinjaman kurang telus kepada pengguna. SBR direka bentuk untuk mengatasi kekaburan ini dengan menetapkan kadar rujukan tunggal yang hanya didorong oleh OPR. Pengguna kini boleh membandingkan kadar pinjaman merentas bank tanpa mengambil kira BR yang berbeza. Ini memudahkan untuk melihat caj penyebaran bank yang mana lebih rendah atau lebih tinggi.

Memandangkan OPR mempunyai pengaruh secara langsung ke atas SBR, perubahan dalam OPR akan mewujudkan kesan domino pada kadar faedah terapung pinjaman perumahan. OPR yang lebih tinggi akan diterjemahkan kepada kadar faedah yang lebih tinggi dan peningkatan kos pinjaman dan sebaliknya.

Secara amnya, pinjaman kadar tetap mempunyai kadar faedah yang lebih tinggi berbanding pinjaman kadar terapung. Walau bagaimanapun, ia lebih sesuai untuk mereka yang mengelak risiko kerana ia menjamin kepastian. Anda perlu meneliti pakej semasa dan memilih pakej yang paling sesuai dengan profil pembayaran anda. sayap dan sebaliknya.

9. Pastikan anda memenuhi syarat bank untuk pinjaman perumahan

Kira “Debt Service Ratio” (DSR) anda

Skor kredit anda adalah salah satu faktor yang paling penting dalam memenuhi syarat untuk mendapatkan pinjaman. Bank akan mengukur keupayaan pembayaran balik anda melalui Nisbah pembiayaan Hutang atau “Debt Service Ratio” (DSR), iaitu sebuah pengiraan yang menunjukkan perkadaran hutang anda berbanding dengan jumlah pendapatan anda.

DSR = (Jumlah Komitmen ÷ Pendapatan Bersih) × 100

Setiap bank mempunyai nilai DSR maksimum yang telah ditetapkan untuk meluluskan permohonan pinjaman bagi setiap kategori pembeli rumah. Lazimnya, nombor DSR anda tidak boleh melebihi 70%.

Untuk pasangan suami isteri, ada perkara yang perlu anda pertimbangkan sebelum membuat pinjaman bersama, boleh baca sini.

Semak laporan CCRIS & CTOS anda

Laporan Sistem Maklumat Rujukan Kredit Central (CCRIS), yang boleh disemak online memaparkan semua jumlah kredit, caj faedah dan lain-lain caj tertunggak untuk semua pinjaman yang anda miliki dengan mana-mana bank di Malaysia – segalanya dari pinjaman peribadi dan kad kredit sehinggalah ke sewa beli dan overdraf.

Kelewatan pembayaran balik untuk sebarang pinjaman akan muncul dalam laporan anda dan direkodkan sebagai “1”. Garis panduan pinjaman adalah berbeza bagi setiap bank, tetapi kebanyakannya memerlukan angka sifar kerana ia menunjukkan bahawa anda adalah seorang pembayar yang baik.

Satu kelebihan CCRIS – ia hanya menunjukkan maklumat dari 12 bulan terakhir. Oleh itu, jika anda mempunyai laporan yang kurang baik pada masa ini, anda boleh berusaha memperbaiki dan membetulkannya dalam 12 bulan akan datang untuk meningkatkan peluang anda mendapatkan pinjaman rumah.

Sementara itu, Agensi Pelaporan Kredit (CTOS) menyusun maklumat untuk saman dan kebankrapan (jika ada) individu dan syarikat dari pelbagai sumber yang terdapat dalam domain awam. Bank akan mengkaji maklumat yang diberikan oleh CTOS dan memutuskan sama ada ia penting untuk permohonan anda.

Adalah penting untuk mengesan laporan CTOS anda untuk memastikan tidak akan ada maklumat yang akan mengurangkan peluang anda mendapatkan pinjaman rumah. Pemohon pinjaman boleh memeriksa status kredit mereka secara dalam talian dan percuma berbanding dengan pergi sendiri ke Bank Negara Malaysia.

10. Senarai pembiayaan pembelian rumah baru

Sebagai sebahagian daripada usaha kerajaan untuk memudahkan pinjaman perumahan kepada golongan berpendapatan rendah M40 dan B40, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Kementerian Kewangan (MoF) melancarkan inisiatif i-Biaya pada April 2022.

@alexraths | 123RF

Inisiatif i-Biaya dilancarkan untuk menyelaraskan dan menambah baik tiga skim pemilikan rumah sedia ada:

1.Skim Jaminan Kredit Perumahan (HCGS) melalui Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Bhd (SJKP)

SKJP ditawarkan kepada golongan bukan berpendapatan tetap untuk mendapatkan kemudahan pembiayaan daripada institusi kewangan tanpa mengira pekerjaan mereka. Skim ini menawarkan pembiayaan sehingga RM400,000.00, termasuk jumlah pembiayaan pokok, MRTA/MRTT, LTHO, yuran peguam cara dan yuran penilaian. Ia juga menawarkan jaminan 100% daripada jumlah pembiayaan yang diperoleh daripada Institusi Kewangan yang mengambil bahagian.

2. Skim Rumah Pertamaku (SRP) oleh Cagamas SRP Bhd

Skim Rumah Pertamaku diwujudkan untuk membantu pembeli rumah kali pertama memperoleh pendapatan kasar bulanan isi rumah sehingga RM10,000 (tertakluk kepada RM5,000 setiap pemohon) untuk membeli rumah pertama mereka. Skim ini membolehkan pembeli rumah kali pertama yang layak mendapat pembiayaan sehingga 110% daripada institusi kewangan yang mengambil bahagian, membolehkan pemilikan rumah tanpa perlu membayar wang pendahuluan.

TERKINI: Skim ini ditamatkan bermula 1 April 2023 yang bermaksud tiada lagi skim untuk pembeli rumah pertama membeli rumah tanpa membayar deposit.

3. Skim Sewa-untuk-Milik (RTO) PR1MA oleh Perbadanan PR1MA Malaysia (PR1MA)

Skim PR1MA ini disediakan khusus kepada pembeli rumah kali pertama dan akan melibatkan 5,000 unit rumah PR1MA di negara ini dengan nilai keseluruhan lebih RM1 bilion.
Selain daripada skim RTO yang ditawarkan oleh PR1MA, anda juga boleh menyemak skim RTO lain yang terdapat di Malaysia dan lihat sama ada ia memberi manfaat kepada anda.

Selain i-Biaya, bakal pembeli rumah juga boleh melihat:

4. Skim Perumahan BSN

Bank Simpanan Nasional (BSN) juga mempunyai pelbagai skim perumahan dengan cara yang bertujuan untuk membantu rakyat Malaysia membiayai rumah pertama mereka. Ini termasuk:

Skim perumahan di Lembah Klang

Salah satu lagi skim perumahan mampu milik yang boleh anda pertimbangkan ialah Residensi Wilayah Keluarga Malaysia (RUMAWIP). Ia merupakan inisiatif projek perumahan yang menyediakan rumah mampu milik di seluruh Wilayah Persekutuan Malaysia dengan pinjaman 100%.

Bagi mereka yang bercadang untuk membeli rumah di Selangor, anda boleh memohon skim Rumah Selangorku (RSKU). Ini adalah skim perumahan berteraskan rakyat untuk membantu golongan berpendapatan sederhana membeli rumah mampu milik di pusat bandar utama dalam negeri Selangor.

Pengecualian Duti Setem 2023 untuk Pembeli Rumah Kali Pertama

Pada Mac 2023, kerajaan mengumumkan yang pembeli rumah pertama layak menerima pengecualian duit setem untuk instrument pemindahan dan perjanjian pinjaman.

Kadar pengecualian adalah seperti berikut:

  • Pengecualian 100% untuk rumah bernilai RM500,000 dan ke bawah (hingga Disember 2025)
  • 50% pengecualian untuk hartanah berharga lebih RM500,000 hingga RM1 juta (hingga Disember 2023)

11. Dapatkan khidmat peguam

Walaupun pemaju hartanah anda menawarkan khidmat membayar yuran guaman untuk rumah yang anda ingin beli, adalah disyorkan untuk mendapatkan peguam anda sendiri. Seorang peguam yang mewakili dua pihak yang berlainan dalam urus niaga yang sama tetapi perkhidmatannya dibayar oleh pemaju, lazimnya tidak akan memihak pembeli rumah sekiranya tertimbul sebarang isu. Peguam anda akan draf dan menandatangani perjanjian SNP rumah dan pinjaman serta menyelidik status rumah (bagi rumah sekunder atau sub-sale).

BACA: Apa itu Borang 14A / MOT rumah dan duti setem di Malaysia

12. Buat tawaran dan meterai perjanjian!

Selepas anda membuat keputusan tentang hartanah baharu yang hendak dibeli, anda perlu menyediakan Surat Niat untuk Membeli (LOI). Ini adalah dokumen yang anda berikan kepada penjual hartanah yang menyatakan hasrat anda untuk membeli hartanah tersebut. Ia juga menetapkan syarat awal tawaran dan pembelian.

@ake1150 | 123RF

LOI biasanya digabungkan dengan duit cengkeram (earnest deposit) yang merupakan bayaran pendahuluan untuk 2% daripada jumlah kos hartanah dan dikira dalam keseluruhan 10% keperluan bayaran pendahuluan anda. Jika atas sebab apa pun, jualan gagal dan anda ingin menuntut bayaran balik untuk duit cengkeram anda, anda boleh memasukkan ini sebagai salah satu syarat dalam dokumen.

Butiran pembiayaan tidak digariskan dalam LOI, sebaliknya, ia diuruskan secara berasingan dengan pemberi pinjaman.

Penjual akan meminta tawaran rasmi jika mereka bersetuju dengan syarat dalam LOI. Di sini, anda boleh menghantar tawaran rasmi, yang akan datang dalam bentuk Surat Tawaran (LOA). Ini ialah dokumen rasmi yang lebih luas daripada LOI kerana ia merangkumi banyak bahasa undang-undang yang mengikat yang melindungi kedua-dua pembeli dan penjual.

LOA akan mengandungi butiran berikut – nama penjual dan pembeli, alamat hartanah, harga yang dipersetujui, jumlah deposit dan sebarang item seperti kelengkapan yang disertakan dalam jualan. LOA juga akan menetapkan tarikh sebelum SNP rumah mesti ditandatangani, biasanya dalam tempoh 14 hari.

Selepas itu, peguam anda akan menyediakan SNP rumah dan meminta kedua-dua pihak menandatanganinya dengan sewajarnya. Anda kemudiannya perlu membayar baki 7-8% daripada bayaran muka anda serta yuran duti setem. Peguam anda juga akan merangka perjanjian pinjaman yang akan ditandatangani oleh anda dan bank anda, di mana bank mungkin akan meminta anda untuk mengambil polisi insurans.

Perjanjian pinjaman ialah dokumen undang-undang yang menetapkan terma dan syarat pinjaman rumah anda. Walaupun perjanjian pinjaman kebanyakannya mengikut prosedur piawai bank yang sedia ada, peguam anda akan memastikan segala-galanya disediakan.

BACA: Insurans pinjaman perumahan yang mana patut saya pilih – MRTA atau MLTA?

Selepas yuran tempahan dibayar, anda mesti membayar deposit 10% sebagai bayaran pertama. Jika 2% atau 3% telah dibayar, sejumlah 7% atau 8% mesti ditambah bergantung pada jumlah yuran tempahan yang dibayar. Selepas bayaran awal ini, 90% yang lain mesti dibayar mengikut jadual bayaran (dipaparkan di bahagian belakang SNP rumah).

Kemudian, anda perlu menunggu antara 2-4 tahun untuk rumah atau projek selesai dibina sebelum mendapat milikan kosong dan kunci rumah idaman anda.

Dalam kes hartanah dengan samada Hak Milik Strata atau Hak Milik Individu, anda perlu menandatangani Memorandum Pemindahan (MOT). Ini adalah sebahagian daripada pakej dokumentasi yang anda mesti tandatangani untuk memindahkan pemilikan hartanah daripada pemaju hartanah kepada anda.

Kemas dan bungkus barang-barang anda, pindah masuk ke rumah baru dan mulalah merancang parti housewarming! 

ARTIKEL UNTUK ANDA:
🚪 Rumah subsale vs rumah baru di Malaysia – Yang mana patut anda beli?

🧾Cara periksa defect rumah baru – Checklist, tips dan contoh gambar

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain