Privacy Policy
View in Bahasa Malaysia: Polisi Privasi

Privacy Policy
INTRODUCTION
iProperty.com Malaysia Sdn Bhd operates iproperty.com.my (“Website”) across desktop, mobile, tablet and apps (including any subdomains) whilst REA Group Ltd operates the website located at rea-group.com (“REA Group Website”). iProperty.com Malaysia Sdn Bhd is a subsidiary of REA Group Ltd’s group of companies (“REA Group”). iProperty.com Malaysia Sdn Bhd and REA Group are together known as “REA” or “we”, “our” and “us” in this Privacy Policy (unless the context requires).

This Privacy Policy sets out the manner in which we collect, use, disclose, store, process and manage personal information. By visiting or using the Websites and the REA Group Website, subscribing to our services or entering into an agreement with us in relation to the Websites, you are taken to have read, and agreed to the collection, use, disclosure, storage, processing and handling of your personal information in accordance with this Privacy Policy.
We may modify this Privacy Policy at any time. You should review this Privacy Policy periodically so that you are updated on any changes.

RESPECTING INFORMATION PRIVACY
We recognise the importance of protecting personal information in accordance with the Malaysia Personal Data Protection Act 2010 and any other applicable local personal data protection laws, regulations, codes of practice, guidelines or guidance notes as may be issued from time to time (as the case may be) (“Privacy Laws”).
In collecting and handling personal information, we are bound by the Privacy Laws, including the personal data protection principles/ obligations in Malaysia and applicable privacy regulations.

THE PERSONAL INFORMATION WE COLLECT ABOUT YOU
We may collect personal information about you including, but not limited to your name, address, phone number, email, gender, occupation, personal interests and any other information provided. For some services and products, we may also collect your personal information to enable verification of your identity, including information from your passport, driver’s licence, and health care and concession cards. If you access any of our services through a social network site such as Facebook, we will collect limited information provided to us by that social network site, such as user name, site ID and email address.

It is mandatory for you to provide us with your name, contact information and other details marked as mandatory as requested by us. If you choose not to furnish any mandatory personal data requested or wish to withdraw your consent or significantly limit the processing of your personal data, you agree that (notwithstanding any agreement between you and us) we may not be able to provide you with our services and products.

If you are a shareholder of REA Group, REA Group (or its services providers) may collect information about your shareholdings, banking details and tax file numbers for payment of dividends and other amounts. If you subscribe to alert services on the REA Group Website, we may collect your name and email address.

If you submit personal information to us in relation to an employment opportunity, we may also collect information about your employment and academic history.

We may also collect non-personal information about you including, but not limited to, data relating to your activities on the Website and REA Group Website (including IP addresses) via tracking technologies such as cookies, web beacons and measurement software or data relating to survey responses.

You acknowledge that the personal information you provide us and which we collect from you, is your own information or information which you have been authorised to provide to us.

HOW WE COLLECT YOUR PERSONAL INFORMATION
We may collect personal information about you from a variety of sources including, but not limited to:

  1. registering to use the Website or parts of them through your account on the Website;
  2. logging in to use our Website via your social networking site (“SNS“) account;
  3. subscribing to receive Alerts/e-brochures and filling in forms, applications surveys or research, participating in promotions and competitions on the Website or websites of our service providers;
  4. contacting us or our service providers for any reason including, but not limited to, reporting a problem with the Website, requesting further services or seeking our assistance;
  5. posting or contributing material on our Website;
  6. by disclosing the information to debt collection agencies to recover any amounts you owe us; and
  7. applying for an employment opportunity with us directly, via an SNS site (eg. LinkedIn) or through your nominated referees.

REA Group may collect personal information about you if you:

  1. are a shareholder of REA Group Ltd, then REA Group may collect personal information about you from third parties (including, for example, collection of information from its share or share plan registrar); and
  2. subscribe to receive email alerts, media releases and other news relating to REA Group through the REA Group Website.

We may also collect your personal information through our related bodies corporate, our service providers and third parties so that we may provide a better or more relevant service or product to you.

HOW WE USE YOUR PERSONAL INFORMATION
We use the personal information we have collected largely for the purpose of providing you with products and services that you have requested, responding to your inquiries, creating and maintaining your account and ensuring you comply and adhere to our website terms of use.

More specifically, we may use personal information which it has collected to:

  1. ensure that content from the Websites is presented in the most effective manner for you and for your computer;
  2. provide a better or more relevant service or product to you, for instance by automatically populating forms on the Websites when you make enquiries of selected estate agents;
  3. combine your personal information with information that we have collected from its service providers, third parties, cookies or web beacons in order to provide you with a better or more relevant and personalised experience and to improve the quality of its services and the services of third parties. For example, we may combine behavioural data we have collected about you through the use of cookies or web beacons and combine it with your personal information from requests you send to third parties through our Website;
  4. personalise and customise your services, experience, advertising and content that you view and engage with on the Website or the websites of our service providers and business partners;
  5. respond to or provide you with service, products, information and assistance that you request from us;
  6. contact you to conduct surveys, research and feedback about our products, services or the Website;
  7. verify your identity when you register or log into our Websites via your SNS account and remind you of your password and username;
  8. allow you to participate in interactive features of our service, when you choose to do so;
  9. help carry out our obligations arising from any contracts entered into between you and us;
  10. notify you about changes to our products and services; and
  11. use your personal information in direct marketing and/or provide your personal information to another person for gain and/or for use by that person in direct marketing as set out in the USING AND DISCLOSING YOUR PERSONAL INFORMATION FOR MARKETING PURPOSES section below.

If all or part of this information is not provided, we may not be able to provide these services.
If you are a shareholder of REA Group Ltd, REA Group may also use your personal information to:

  1. communicate with, and comply with REA Group’s legal obligations to, its shareholders, and to process payments to them; and
  2. enable its service providers to provide it with services relating to REA Group’s share register and group employee share plan.

If you submit personal information to us in relation to an employment opportunity with us, we may also use your personal information to:

  1. consider you for the position for which you have submitted your personal information to us or any other positions that are or become available in the future;
  2. respond to you in relation to any future application you make for an employment opportunity with us; and
  3. contact your referees in order to collect the information you have consented to us collecting about you in order to consider you for employment opportunities with us.

USING AND DISCLOSING YOUR PERSONAL INFORMATION FOR MARKETING PURPOSES
We may:

  1. use your personal information (ie. your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) to provide you with information about offers, promotions, goods or services and for direct marketing real estate, investment and/or financial products/ services (and we may not so use your personal information unless we have received your consent), which we believe may be of interest to you; and
  2. provide your personal information (including your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) to (i) real estate agents or agencies, property developers, builders, retirement community operators, landlords, financial and investment providers that have listings or advertising on our Website and which you have requested information from by submitting an enquiry; and (ii) our service providers (so that they can provide you with products or services on our behalf or products or services that you have requested directly from them, or to help us to provide you with our products or services) for gain and/or for use by that person in direct marketing real estate, investment and/or financial products/services (and we may not so provide the data unless we have received your written consent to the intended provision); and
  3. share your information (ie. your name, residential address, mobile phone number, residential phone number and email address) with REA Group, our service providers and other third parties (who are our clients or financial services companies, investment service providers and telecommunications services providers) so that they can provide you with products or services on our behalf or help us to provide you with the requested products or services including contacting you in relation to the products or services.

We may not so use your personal information for direct marketing or share your information with others for direct marketing unless we have received your consent. Further, we will give you the opportunity to request that your information not be used for further direct marketing in the future in our communications with you.

WHO WE DISCLOSE YOUR PERSONAL INFORMATION TO
We may disclose personal information to REA Group, our related bodies corporate, service providers or business partners.
We may also disclose your personal information:

  1. to real estate agents or agencies, property developers, builders, retirement community operators, landlords, financial and investment providers that have listings or advertising on our Websites and which you have requested information from by submitting an enquiry;
  2. to our service providers (who are our clients or financial services companies, investment service providers and telecommunications services providers), so that they can provide you with products or services on our behalf or products or services that you have requested directly from them, or to help us to provide you with our products or services (including if you are a shareholder, to share registrar and share plan management service providers). If you have subscribed to a service through the operating system on your mobile device (including, but not limited to Google’s “Google Now” service), we will disclose information such as your search history to Google. You can opt out of us providing such information to Google through the operating system on your mobile device;
  3. to third parties where you have requested information, services or products from them;
  4. in conjunction with a sale or similar transfer of a business;
  5. relevant public, government or regulatory authorities, our legal representatives or other concerned parties, in special situations where we have reason to believe that disclosing your personal information is necessary to help identify, contact or bring legal action against anyone damaging, injuring, or interfering (intentionally or unintentionally) with our rights or property, users or anyone else who could be harmed by such activities; and
  6. where we are otherwise authorised or required by law to do so.

If you request information from any organisation through our Websites, you will need to check their privacy policy to find out how they handle your personal information. We are not responsible for the way these organisations collect, use, disclose, store, process or handle personal information you provide to them through our Websites.

DISCLOSURE AND STORAGE OF PERSONAL INFORMATION OUTSIDE YOUR COUNTRY OF RESIDENCE
Personal information submitted by REA’s customers and visitors to our Websites and the REA Group Website may be held on servers located in in your country of residence or in the data centres of REA’s outsourced data processors with data centres in Australia, the United States of America, Europe and Asia. We transfer data outside of your country of residence to our service providers in order to obtain secure storage, back-up and data retrieval services and to provide services. REA has implemented policies and procedures to safeguard the secure storage and processing of data with its related companies and has verified the security arrangements of its outsourced data processors. When you provide us with your personal information you give us your consent to store your personal information outside of your country of residence for the purposes described above.
Where we have obtained your consent or taken other measures to do so, we may also share your personal information with our service providers and other third parties (who are our clients or financial services companies, investment service providers and telecommunications services providers) located outside your country of residence in accordance with the Privacy Laws so that they can provide you with any products or services requested by you, including contacting you in relation to the products or services.

SECURITY
We strive to ensure the security, integrity and privacy of personal information we collect. We have established safeguards and use reasonable security measures to protect your personal information from unauthorised access, modification and disclosure. Our employees, contractors, agents and service providers who provide services related to our information systems, are obliged to respect the confidentiality of any personal information held by us. We review and update our security measures in light of current technologies. Unfortunately, no data transmission over the internet can be guaranteed to be totally secure.

CORRECTION AND ACCESS
We will endeavour to take all reasonable steps to keep accurate and up to date, any information which we hold about you. If, at any time, you discover that information held about you is incorrect or you would like to review and confirm the accuracy of your personal information, you can contact us.
You can also gain access to the personal information we hold about you, subject to certain exceptions provided for by law. To request access to your personal information, please contact us.
You can also notify us to limit the processing or to cease processing of your personal information. To exercise this right, please contact us.

COMPLAINTS RESOLUTION
We are committed to providing its customers with a fair and responsible system for the handling of complaints.
If at any time you have any concerns, complaints or questions in relation to your privacy or the operation of REA, please contact our Data Protection Officer at +603-2264 6888 or privacyofficer_asia@rea-group.com so that we may resolve your concerns.
Our Privacy Officer will consider your query and endeavour to respond to you promptly.
For more information about privacy issues and protecting your privacy

COOKIES AND WEB BEACONS
We use cookies, web beacons and measurement software and tools on the Website and REA Group Website and so do our services providers and third parties such as our analytics, advertising or ad serving partners. We use and disclose the information collected through the use of cookies, web beacons and measurement software and tools in accordance with this Privacy Policy. This includes using the information to report statistics, analyse trends, administer our services, diagnose problems and target and improve the quality of our products and services. We may allow other third parties to use their own cookies and web beacons to collect information about your visits to the Website and REA Group Website. We have no control over such cookies and their use.
We may combine our cookies, information collected through the cookies and web beacons on the Website and REA Group Website with other information (including information collected by third parties using their own cookies and web beacons and providing our cookies and information to third parties) and use analytics services – to provide better or more relevant services and advertising to you on the Website, the REA Group Website and third party websites. Our service providers and other third parties may do the same in order to provide more relevant services and advertising to you through other websites that you may visit.

COOKIE CHOICES
If you do not want information collected through the use of cookies, web beacons or measurement software and tools, you may be able to delete or reject Cookies or some of the measurement software features through your browser or the settings section of your mobile or tablet device. Disabling these features may cause some of the functions on the Website and REA Group Website, or products and services not to work properly.

APPLICATIONS, WIDGETS OR LINKS TO OTHER WEBSITES
We provide links to websites outside of the Website and REA Group Website, as well as to third party websites. We also allow some third parties to display widgets and applications on our Website that allow you to interact and share content including social media buttons such as Facebook share and like, Twitter, Pinterest and Google. These linked sites, applications and widgets are not under our control, and we cannot accept responsibility for the conduct of companies linked to the Website and REA Group Website, or their collection of information through these third party applications or widgets. Before disclosing your personal information on any other website, or using these applications or widgets we advise you to examine the terms and conditions of using that website and the relevant third party’s data collection practices and controls in their privacy policy.

LANGUAGE
In the event of any inconsistency between the English version and the Bahasa Malaysia version of the Privacy Policy, the English version shall prevail over the Bahasa Malaysia version.

Back to top

 

Polisi Privasi

Polisi Privasi
Pengenalan
iProperty.com Malaysia Sdn Bhd mengendalikan iproperty.com.my (“Laman Web”) secara menyeluruh pada komputer meja, telefon mudah alih, tablet dan aplikasi (termasuk mana-mana subdomain) dandimana REA Group Ltd mengendalikan laman web yang terletak pada rea-group.com ("Laman Web Kumpulan REA"). iProperty.com Malaysia Sdn Bhd adalah anak syarikat kumpulan syarikat REA Group Ltd ("Kumpulan REA"). iProperty.com Malaysia Sdn Bhd dan Kumpulan REA akan dirujuk secara bersama sebagai “REA” atau “kami” dalam Polisi Privasi ini (melainkan jika konteks memerlukan sebaliknya).
Polisi Privasi ini menyatakan cara kami mengumpul, menggunakan, menzahirkan, menyimpan, memproses dan mengendalikan maklumat peribadi. Dengan mengunjungi atau menggunakan Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA, melanggan kepada perkhidmatan kami atau membuat perjanjian dengan kami berhubung dengan Laman Web, anda akan dianggap telah membaca dan bersetuju kepada pengumpulan, penggunaan, penzahiran, penyimpanan, pemprosesan dan pengendalian maklumat peribadi anda dengan Polisi Privasi ini.
Kami boleh mengubahsuai Polisi Privasi ini pada bila-bila masa. Anda patut menyemak Polisi Privasi ini secara berkala supaya anda dimaklumkan secara terkini mengenai sebarang perubahan.

MENGHORMATI PRIVASI MAKLUMAT
Kami mengiktiraf kepentingan melindungi maklumat peribadimenurut Akta Perlindungan Data Peribadi Malaysia 2010 dan mana-mana undang-undang, peraturan, kod amalan, panduan atau nota panduan perlindungan data peribadi tempatan lain yang terpakai yang mungkin diperuntukkan dari masa ke semasa (mana-mana yang berkenaan) (“Undang-undang Privasi”).
Dalam mengumpul dan mengendalikan maklumat peribadi, kami terikat dengan Undang-undang Privasi, termasuk prinsip/ tanggungjawab perlindungan data peribadi di Malaysia, dan peraturan-peraturan privasi yang terpakai.

MAKLUMAT PERIBADI MENGENAI ANDA YANG KAMI KUMPUL
Kami boleh mengumpul maklumat peribadi tentang anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada nama, alamat, nombor telefon, e-mel, jantina, pekerjaan, kepentingan peribadi dan sebarang maklumat lain yang diberikan. Bagi sesetengah perkhidmatan dan produk, kami juga boleh mengumpul maklumat peribadi anda untuk membolehkan pengesahan identiti anda, termasuk maklumat daripada pasport, lesen memandu, serta kad-kad penjagaan kesihatan dan konsesi anda. Jika anda mengakses mana-mana perkhidmatan kami melalui laman rangkaian sosial seperti Facebook, kami akan mengumpulkan maklumat yang terhad yang diberikan kepada kami oleh laman rangkaian sosial tersebut, seperti nama pengguna, ID laman dan alamat e-mel.
Ia merupakan suatu kewajipan bagi anda untuk memberikan kami nama, maklumat hubungan dan butiran lain yang ditandakan sebagai wajib seperti yang diminta oleh kami. Jika anda memilih untuk tidak memberikan apa-apa data peribadi wajib yang diminta atau ingin menarik balik persetujuan anda atau mengehadkan pemprosesan data peribadi anda secara ketara, anda bersetuju bahawa (walaupun sebarang perjanjian antara anda dengan kami), kami mungkin tidak dapat memberikan perkhidmatan dan produk kami kepada anda.
Jika anda adalah seorang pemegang saham REA Group, Kumpulan REA (atau pembekal perkhidmatannya) boleh mengumpul maklumat mengenai pegangan saham, butiran perbankan dan nombor fail cukai anda untuk pembayaran dividen dan jumlah lain. Jika anda melanggan kepada perkhidmatan makluman di Laman Web Kumpulan REA, kami boleh mengumpul nama dan alamat e-mel anda.
Jika anda mengemukakan maklumat peribadi kepada kami berhubung dengan peluang pekerjaan, kami juga boleh mengumpul maklumat tentang sejarah pekerjaan dan akademik anda.
Kami juga mungkin mengumpul maklumat bukan peribadi tentang anda termasuk, tetapi tidak terhad kepada, data yang berkaitan dengan aktiviti anda di Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA (termasuk alamat IP) melalui teknologi penjejakan seperti ‘cookies’, pengesanan laman web atau web ‘beacon’ dan perisian pengukuran atau data yang berkaitan dengan jawapan kaji selidik.
Anda mengakui bahawa maklumat peribadi yang anda berikan kepada kami dan yang kami kumpulkan dari anda, adalah maklumat anda sendiri atau maklumat yang anda mempunyai kuasa untuk berikan kepada kami.

BAGAIMANA KAMI MENGUMPUL MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami boleh mengumpul maklumat peribadi mengenai anda daripada pelbagai sumber termasuk, tetapi tidak terhad kepada:

  1. pendaftaran untuk menggunakan Laman Web atau sebahagian daripada mereka melalui akaun anda di Laman Web;
  2. log masuk untuk menggunakan Laman Web kami melalui akaun laman rangkaian sosial (“SNS”) anda;
  3. melanggan untuk menerima Makluman / e-risalah dan mengisi borang, kaji selidik aplikasi atau penyelidikan, mengambil bahagian dalam promosi dan pertandingan di Laman Web atau laman web pembekal perkhidmatan kami;
  4. menghubungi kami atau pembekal perkhidmatan kami atas apa-apa sebab termasuk, tetapi tidak terhad kepada, melaporkan sesuatu masalah dengan Laman Web, meminta perkhidmatan yang lanjut atau meminta bantuan kami;
  5. menyiarkan atau menyumbangkan bahan di Laman Web kami;
  6. dengan menzahirkan maklumat kepada agensi kutipan hutang untuk mendapatkan apa-apa amaun yang anda berhutang kepada kami; dan
  7. memohon peluang pekerjaan dengan kami secara langsung, melalui laman SNS (misalnya LinkedIn) atau melalui perujuk yang dicalonkan anda.

Kumpulan REA boleh mengumpul maklumat peribadi mengenai anda jika anda:

  1. adalah seorang pemegang saham REA Group Ltd, maka Kumpulan REA boleh mengumpul maklumat peribadi mengenai anda daripada pihak ketiga (termasuk, sebagai contoh, pengumpulan maklumat daripada sahamnya atau pendaftar pelan saham); dan
  2. melanggan untuk menerima makluman e-mel, siaran media dan berita lain yang berkaitan dengan Kumpulan REA melalui Laman Web Kumpulan REA.

Kami juga boleh mengumpulkan maklumat peribadi anda melalui badan korporat berkaitan kami, pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga supaya kami boleh memberi perkhidmatan atau produk yang lebih baik atau lebih relevan kepada anda.

BAGAIMANA KAMI MENGGUNAKAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami menggunakan maklumat peribadi yang kami kumpulkan sebahagian besarnya bagi tujuan menberikan anda produk dan perkhidmatan yang anda telah minta, membalas kepada pertanyaan anda, mencipta dan mengekalkan akaun anda dan memastikan anda mematuhi dan mengikuti terma penggunaan laman web kami.
Secara lebih khusus, kami boleh menggunakan maklumat peribadi yang kami telah kumpulkan untuk:

  1. memastikan kandungan daripada Laman Web adalah dipaparkan dengan cara yang paling berkesan untuk anda dan untuk komputer anda;
  2. menberikan perkhidmatan atau produk yang lebih baik atau lebih relevan kepada anda, contohnya dengan mengisi borang secara automatik di Laman Web ketika anda membuat pertanyaan tentang agen hartanah yang dipilih;
  3. menggabungkan maklumat peribadi anda dengan maklumat yang kami telah kumpulkan daripada pembekal perkhidmatannya, pihak ketiga, ‘cookies’ atau ‘web beacon’ bagi memberikan anda pengalaman yang lebih baik atau lebih relevan dan diperibadikan dan untuk meningkatkan kualiti perkhidmatannya dan perkhidmatan pihak ketiga. Sebagai contoh, kami boleh menggabungkan data tingkah laku yang kami telah kumpulkan tentang anda melalui penggunaan ‘cookies’ atau ‘web beacon’ dan menggabungkannya dengan maklumat peribadi anda daripada permintaan yang anda hantar kepada pihak ketiga melalui Laman Web kami;
  4. memperibadikan dan menyesuaikan perkhidmatan, pengalaman, pengiklanan dan kandungan anda yang anda lihat dan terlibat di Laman Web atau laman web pembekal perkhidmatan dan rakan perniagaan kami;
  5. membalas kepada atau memberikan anda perkhidmatan, produk, maklumat dan bantuan yang anda minta daripada kami;
  6. menghubungi anda untuk menjalankan tinjauan, penyelidikan dan maklum balas mengenai produk, perkhidmatan atau Laman Web kami;
  7. mengesahkan identiti anda apabila anda mendaftar atau log masuk dalam Laman Web kami melalui akaun SNS anda dan mengingatkan anda mengenai kata laluan dan nama pengguna anda;
  8. membenarkan anda untuk mengambil bahagian dalam ciri-ciri interaktif perkhidmatan kami, apabila anda memilih untuk berbuat demikian;
  9. membantu melaksanakan tanggungjawab kami yang timbul daripada mana-mana perjanjian yang dibuat antara anda dan kami;
  10. memaklumkan anda tentang perubahan kepada produk dan perkhidmatan kami; dan
  11. menggunakan maklumat peribadi anda dalam pemasaran langsung dan/atau memberikan maklumat peribadi anda kepada orang lain untuk mendapat manfaat dan/atau untuk penggunaan oleh orang tersebut dalam pemasaran langsung seperti yang dinyatakan dalam seksyen dibawah PENGGUNAAN DAN PENZAHIRAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA UNTUK TUJUAN PEMASARAN.

Jika semua atau sebahagian daripada maklumat ini tidak diberikan, kami mungkin tidak dapat menberikan perkhidmatan tersebut.
Jika anda adalah seorang pemegang saham REA Group Ltd, Kumpulan REA juga boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk:

  1. berkomunikasi dengan, dan mematuhi tanggungjawap undang-undang Kumpulan REA kepada, pemegang sahamnya, dan untuk memproses pembayaran kepada mereka; dan
  2. membolehkan pembekal perkhidmatannya untuk memberikan perkhidmatan yang berkaitan dengan daftar saham dan pelan saham kumpulan pekerja Kumpulan REA.

Jika anda mengemukakan maklumat peribadi kepada kami berhubung dengan peluang pekerjaan dengan kami, kami juga boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk:

  1. mempertimbangkan anda bagi jawatan yang telah anda kemukakan maklumat peribadi anda kepada kami, atau mana-mana jawatan lain yang sedia ada atau akan ada pada masa akan datang;
  2. membalas kepada anda berhubung dengan sebarang permohonan yang anda buat untuk peluang pekerjaan dengan kami pada masa akan datang; dan
  3. menghubungi perujuk anda bagi mengumpul maklumat yang telah anda persetujui untuk kami kumpulkan mengenai anda bagi mempertimbangkan peluang pekerjaan anda dengan kami.

PENGGUNAAN DAN PENZAHIRAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA UNTUK TUJUAN PEMASARAN
Kami mungkin:

  1. menggunakan maklumat peribadi anda (iaitu nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) untuk memberi anda maklumat mengenai tawaran, promosi, barang atau perkhidmatan, dan untuk pemasaran langsung hartanah, pelaburan dan/atau produk/ perkhidmatan kewangan (dan kami tidak menggunakan maklumat peribadi anda kecuali jika kami telah menerima persetujuan anda), yang kami percaya mungkin menarik minat anda; dan
  2. memberikan maklumat peribadi anda (termasuk nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) kepada (i) agen atau agensi hartanah, pemaju hartanah, pembina, pengendali komuniti persaraan, tuan tanah, pembekal kewangan dan pelaburan yang tersenarai atau mempunyai iklan di Laman Web kami dan yang anda telah minta maklumat dengan mengemukakan sesuatu pertanyaan; dan (ii) pembekal perkhidmatan kami (supaya mereka boleh memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau produk atau perkhidmatan yang anda telah minta secara langsung daripada mereka, atau untuk membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan kami) untuk mendapat manfaat dan/atau untuk penggunaan oleh orang tersebut dalam pemasaran langsung hartanah, pelaburan dan/atau produk/ perkhidmatan kewangan (dan kami tidak boleh memberi data kecuali kami telah menerima persetujuan bertulis anda kepada pemberian tersebut);
  3. berkongsi maklumat anda (iaitu nama, alamat kediaman, nombor telefon mudah alih, nombor telefon kediaman dan alamat e-mel anda) dengan Kumpulan REA, pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi) supaya mereka dapat memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan yang diminta termasuk menghubungi anda berhubung dengan produk atau perkhidmatan.

Kami tidak boleh menggunakan maklumat peribadi anda untuk pemasaran langsung atau berkongsi maklumat anda dengan yang lain untuk pemasaran langsung kecuali kami telah menerima persetujuan anda. Selain itu, kami akan memberi anda peluang untuk meminta supaya maklumat anda tidak digunakan untuk pemasaran langsung selanjutnya pada masa akan datang dalam komunikasi kami dengan anda.

KEPADA SIAPA KAMI MENZAHIRKAN MAKLUMAT PERIBADI ANDA
Kami boleh menzahirkan maklumat peribadi anda kepada Kumpulan REA, badan korporat berkaitan, pembekal perkhidmatan atau rakan kongsi perniagaan kami.
Kami juga boleh menzahirkan maklumat peribadi anda:

  1. kepada agen atau agensi hartanah, pemaju harta, pembina, pengendali komuniti persaraan, tuan tanah, pembekal kewangan dan pelaburan yang tersenarai atau mempunyai iklan di Laman Web kami dan di mana anda telah meminta maklumat dengan mengemukakan sesuatu pertanyaan;
  2. kepada pembekal perkhidmatan kami (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi), supaya mereka dapat memberi anda produk atau perkhidmatan bagi pihak kami atau produk atau perkhidmatan yang anda telah minta secara langsung dari mereka, atau untuk membantu kami untuk memberi anda produk atau perkhidmatan (termasuk jika anda adalah seorang pemegang saham, kepada pendaftar saham dan pembekal perkhidmatan pengendalian pelan saham). Jika anda telah melanggan kepada perkhidmatan melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda (termasuk, tetapi tidak terhad kepada perkhidmatan “Google Now” Google), kami akan menzahirkan maklumat seperti sejarah carian anda kepada Google. Anda boleh memilih supaya kami tidak memberi maklumat tersebut kepada Google melalui sistem operasi dalam peranti mudah alih anda;
  3. kepada pihak ketiga di mana anda telah meminta maklumat, perkhidmatan atau produk daripada mereka;
  4. bersempena dengan jualan atau pemindahan perniagaan yang serupa;
  5. orang awam, kerajaan atau pihak berkuasa, wakil undang-undang kami atau pihak lain yang berkenaan yang relevan, dalam situasi istimewa di mana kami mempunyai sebab untuk percaya bahawa penzahiran maklumat peribadi anda adalah perlu untuk membantu mengenalpasti, menghubungi atau mengambil tindakan undang-undang terhadap sesiapa yang merosakkan, mencederakan atau menganggu (secara sengaja atau tidak segaja) dengan hak atau harta kami, pengguna atau orang lain yang boleh dimudaratkan oleh aktiviti-aktiviti tersebut; dan
  6. jika kami sebaliknya diberi kuasa atau dikehendaki oleh undang-undang untuk membuat demikian.
    Jika anda meminta maklumat daripada mana-mana organisasi melalui Laman Web kami, anda perlu menyemak polisi privasi mereka untuk mengetahui bagaimana mereka mengendalikan maklumat peribadi anda. Kami tidak bertanggungjawab atas cara organisasi tersebut mengumpul, menggunakan, menzahirkan, menyimpan, memproses atau mengendalikan maklumat peribadi yang anda berikan kepada mereka melalui Laman Web kami.

PENZAHIRAN DAN PENYIMPANAN MAKLUMAT PERIBADI DI LUAR NEGARA KEDIAMAN ANDA
Maklumat peribadi yang dikemukakan oleh pelanggan REA dan pelawat ke Laman Web kami dan Laman Web Kumpulan REA boleh dipegang di pelayan yang terletak di negara kediaman anda atau di pusat data pemproses data REA yang disumber luar yang mempunyai pusat data di Australia, Amerika Syarikat, Eropah dan Asia. Kami memindahkan data ke luar negara kediaman anda kepada pembekal perkhidmatan kami untuk mendapatkan penyimpanan data yang selamat, sandaran dan perkhidmatan perolehan kembali data dan untuk memberi perkhidmatan. REA telah melaksanakan polisi dan prosedur untuk melindungi penyimpanan yang selamat dan pemprosesan data dengan syarikat-syarikatnya yang berkaitan dan telah mengesahkan pengaturan keselamatan pemproses datanya yang disumber luar. Ketika anda memberi kami maklumat peribadi anda, anda memberi persetujuan anda kepada kami untuk menyimpan maklumat peribadi anda di luar negara kediaman anda untuk tujuan yang dihuraikan di atas.
Di mana kami telah mendapatkan kebenaran anda atau mengambil langkah-langkah lain untuk berbuat demikian, kami juga boleh berkongsi maklumat peribadi anda dengan pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain (yang merupakan pelanggan kami atau syarikat perkhidmatan kewangan, pembekal perkhidmatan pelaburan dan pembekal perkhidmatan telekomunikasi) yang terletak di luar negara kediaman anda mengikuti Undang-undang privasi supaya mereka boleh memberi anda sebarang produk atau perkhidmatan yang diminta oleh anda, termasuk menghubungi anda berhubung dengan produk atau perkhidmatan.

KESELAMATAN
Kami berusaha untuk memastikan keselamatan, integriti dan privasi maklumat peribadi yang kami kumpulkan. Kami telah menubuhkan perlindungan dan menggunakan langkah-langkah keselamatan yang munasabah untuk melindungi maklumat peribadi anda daripada akses, ubahsuaian dan penzahiran tanpa kebenaran. Pekerja, kontraktor, agen dan pembekal perkhidmatan kami yang memberikan perkhidmatan yang berkaitan dengan sistem maklumat kami, adalah ditanggungjawabkan untuk menghormati kerahsiaan maklumat peribadi yang dipegang oleh kami. Kami menyemak dan mengemaskini langkah-langkah keselamatan kami berdasarkan teknologi terkini. Malangnya, tiada penghantaran data melalui Internet boleh dijamin betul-betul selamat.

PEMBETULAN DAN AKSES
Kami akan berusaha untuk mengambil semua langkah yang munasabah supaya apa-apa maklumat yang kami pegang mengenai anda adalah tepat dan terkini. Jika, pada bila-bila masa, anda mendapati bahawa maklumat yang dipegang mengenai anda salah atau anda ingin menyemak dan mengesahkan ketepatan maklumat peribadi anda, anda boleh menghubungi kami.
Anda juga boleh mendapat akses kepada maklumat peribadi yang kami pegang mengenai anda, tertakluk kepada pengecualian tertentu yang diperuntukkan oleh undang-undang. Untuk meminta akses kepada maklumat peribadi anda, sila hubungi kami.
Anda juga boleh memaklumkan kepada kami untuk mengehadkan pemprosesan atau menghentikan pemprosesan maklumat peribadi anda. Untuk melaksanakan hak ini, sila hubungi kami.

RESOLUSI ADUAN
Kami adalah komited untuk menyediakan kepada pelanggannya sistem yang adil dan bertanggungjawab untuk menangani aduan.
Jika pada bila-bila masa anda mempunyai sebarang kebimbangan, aduan atau pertanyaan berhubung dengan privasi anda atau operasi REA, sila hubungi Pegawai Perlindungan Data kami di +603-2264 6888 atau privacyofficer_asia@rea-group.com supaya kami dapat menyelesaikan kebimbangan anda.
Pegawai Privasi kami akan mempertimbangkan pertanyaan anda dan berusaha untuk membalas anda dengan segera.
Untuk maklumat lanjut mengenai isu privasi dan untuk melindungi privasi anda

‘COOKIES’ DAN ‘WEB BEACON’ ATAU PENGESAN WEB

Kami menggunakan ‘cookies’, ‘web beacon’ atau pengesan web dan perisian pengukuran dan alatan di Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA dan begitu juga bagi pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga seperti penganalisis, rakan kongsi pengiklanan atau perkhidmatan iklan kami. Kami menggunakan dan menzahirkan maklumat yang dikumpulkan melalui penggunaan ‘cookies’, ‘web beacon’ dan perisian pengukuran dan alatan mengikut Polisi Privasi ini. Ini termasuk menggunakan maklumat untuk melaporkan statistik, menganalisis trend, mentadbirkan perkhidmatan kami, mengenalpasti masalah dan menyasar dan meningkatkan kualiti produk dan perkhidmatan kami. Kami boleh membenarkan pihak ketiga lain untuk menggunakan ‘cookies’ dan ‘web beacon’ mereka sendiri untuk mengumpulkan maklumat mengenai kunjungan anda ke Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA. Kami tidak mempunyai kawalan atas “cookies” tersebut dan penggunaannya.

Kami boleh menggabungkan ‘cookies’ kami, maklumat yang dikumpulkan melalui ‘cookies’ dan ‘web beacon’ di Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA dengan maklumat lain (termasuk maklumat yang dikumpulkan oleh pihak ketiga dengan menggunakan ‘cookies’ dan ‘web beacon’ mereka sendiri dan memberikan ‘cookies’ dan maklumat kami kepada pihak ketiga) dan menggunakan perkhidmatan analisis seperti Firebase Analytics – untuk memberikan perkhidmatan yang lebih baik atau relevan dan pengiklanan kepada anda di Laman Web, Laman Web Kumpulan REA dan laman web pihak ketiga. Pembekal perkhidmatan kami dan pihak ketiga lain boleh melakukan perkara yang sama untuk memberikan perkhidmatan dan pengiklanan yang lebih relevan kepada anda melalui laman web lain yang anda mungkin lawati.

PILIHAN ‘COOKIES’
Jika anda tidak mahu maklumat dikumpulkan melalui penggunaan ‘cookies’, ‘web beacon’ dan perisian pengukuran dan alatan, anda akan boleh memadamkan atau menolak ‘Cookies’ atau beberapa perisian pengukuran melalui pelayar web atau bahagian tetapan peranti mudah alih atau tablet anda. Melumpuhkan ciri-ciri ini mungkin menyebabkan beberapa fungsi di Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA, atau produk dan perkhidmatan tidak dapat berfungsi dengan betul.

APLIKASI, PERKAKAS WIDGET ATAU PAUTAN KE LAMAN WEB LAIN
Kami memberi pautan ke laman web di luar Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA, serta laman web pihak ketiga. Kami juga membenarkan beberapa pihak ketiga untuk memaparkan perkakas widget dan aplikasi di Laman Web kami yang membenarkan anda untuk berinteraksi dan berkongsi kandungan termasuk butang sosial media seperti butang ‘kongsi’ dan ‘suka’ Facebook, Twitter, Pinterest dan Google. Laman, aplikasi dan perkakas widget yang berpautan ini tidak berada di bawah kawalan kami, dan kami tidak akan bertanggungjawab untuk kelakuan syarikat yang berpautan dengan Laman Web dan Laman Web Kumpulan REA, atau pengumpulan maklumat mereka melalui aplikasi atau perkakas widget pihak ketiga ini. Sebelum menzahirkan maklumat peribadi anda di mana-mana laman web lain, atau menggunakan aplikasi atau perkakas widget ini kami menasihatkan anda untuk memeriksa terma dan syarat menggunakan laman web itu dan amalan dan kawalan pengumpulan data pihak ketiga yang relevan dalam polisi privasi mereka.

Bahasa
Sekiranya terdapat sebarang ketidakseragaman di antara versi Bahasa Inggeris dan Bahasa Malaysia polisi privasi ini, maka versi Bahasa Inggeris akan mengatasi versi Bahasa Malaysia.

Kembali ke atas

©REA Group Ltd
Last updated in December 2017