Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

13 tanda-tanda makhluk halus ada dalam rumah

test

Gangguan makhluk halus sememangnya agak sukar untuk dibuktikan namun kenali tanda gangguan jin di dalam rumah, serta tempat yang sering ‘didiami’ makhluk halus supaya anda dapat mengenal pasti tindakan yang perlu diambil seterusnya.

tanda-tanda makhluk halus ada dalam rumah
© Cavan Images/ gettyimages

Selalu kita mendengar rentetan kisah aneh mengenai makhluk halus dan sihir yang kadang kala tidak dicapai dek akal. Malah, kebiasaannya kita akan menjadi sedikit paranoid setelah mendengar cerita-cerita ajaib dan pelik daripada orang lain. 

Hakikatnya, perkara ghaib sememangnya agak sukar untuk dibuktikan kerana setiap orang yang mengalaminya berhadapan dengan simptom yang berbeza – beza. Masyarakat kita suka mendengar cerita-cerita mengenai makhluk halus dan alam ghaib. Kisah-kisah seperti rumah berhantu, santau dan sihir adalah cerita yang tidak asing lagi dari kelopak telinga kita. 

Tetapi, bagaimana kalau aktiviti paranormal itu terjadi pada diri sendiri dan di rumah yang kita diami?  Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam mengenali tanda-tanda gangguan jin atau makhluk halus dalam rumah anda sendiri. 

Teruskan pembacaan anda untuk mengetahui dengan lebih lanjut.     

Tanda – tanda gangguan makhluk halus di rumah 

Terdapat beberapa perkara yang perlu diberi perhatian dalam mengenali tanda-tanda gangguan jin dalam rumah anda sendiri dan beri diri anda masa untuk mengenal pasti tanda-tanda tersebut.

Tanda – tanda gangguan makhluk halus di rumah
© David Wall/ 123RF
 1. Terdapat lebam pada tubuh badan apabila bangun dari tidur
 2. Rasa sentiasa diperhati apabila berada di rumah
 3. Terdengar bunyi pelik 
 4. Tercium bau yang terlampau busuk dan terlampau wangi tanpa sebarang punca
 5. Bunyi dan suara seperti orang sedang menangis dan mengilai
 6. Sering mengalami gangguan tidur
 7. Mimpi buruk dan aneh 
 8. Sakit tubuh badan apabila berada dirumah 
 9. Rasa seram sejuk atau panas ketika dirumah
 10. Hilang barang atau duit 
 11. Bayi sentiasa meragam apabila di rumah 
 12. Ternampak kelibat bayang bayang di sekitar rumah
 13. Objek bergerak sendiri

BACA: (Terbaru) Senarai hitam pemaju perumahan di Malaysia!

Sudut rumah dan kawasan yang sering dikaitkan dengan makhluk halus atau makhluk ghaib

tanda-tanda diganggu makhluk halus
© Evgeniya Kramar/ 123RF

Kalau tonton filem-filem seram, mesti dah boleh agak kan sudut atau tempat apa yang sering ‘didiami’ oleh makhluk halus atau hantu.

Bilik mandi

Semua sedia maklum bahawa bilik mandi adalah tempat yang bukanlah bersih kerana di situ lah kita membersihkan diri serta membuang air kecil dan besar. Kita juga tahu bahawa syaitan dan jin juga suka berada di tempat yang kotor dan tidak bersih.

Terutamanya bilik mandi di rumah-rumah di Malaysia sentiasa basah dan lembap serta kurang pencahayaan.  Secara saintifiknya, bilik mandi sememangnya tempat pembiakan bakteria, malah agama juga menyarankan kita untuk tidak berlama-lama di dalam bilik mandi. 

Pastikan ruang bilik mandi anda sentiasa bercahaya dan mempunyai ventilasi untuk pengudaraan untuk mengurangkan penyebaran bau yang kurang enak.

Bilik kosong

Seperti rumah kosong, bilik atau ruang kosong yang tidak berpenghuni kemungkinan besar menjadi tempat untuk jin ‘tinggal’ kerana tiada pergerakan dan orang yang boleh mengusir mereka keluar.  Walaupun rumah kita sentiasa bersih dan teratur, namun jika terdapat sebarang ruang kosong, seeloknya digunakan dengan baik seperti dijadikan sebagai ruang bekerja, ruang membaca , ruang solat atau ruang bersukan.  Sentiasa masuk ke segenap ruang rumah anda supaya rumah berpenghuni untuk mengelakkan makhluk halus daripada menumpang ruang tersebut. 

Tempat gelap, kotor dan lembap

Gelap, kotor dan lembap, ini adalah kombinasi yang tepat untuk bukan sahaja untuk bakteria merebak malah ia merupakan tempat kesukaan jin dan syaitan. Ruang yang seringkali gelap, kotor dan lembap adalah stor simpanan ruang belakang rumah. Pastikan anda sentiasa mengemas dan membersihkan setiap ruang rumah anda untuk memastikan tempat-tempat ini sentiasa bersih dan mendapat perhatian seperti ruang rumah anda yang lain. 

Kawasan taman 

Selalunya kita akan mendengar mak kita panggil kita untuk masuk ke rumah jika kita duduk di taman pada waktu senja mahupun pada waktu malam, ternyata mak-mak ni selalu betul. Kawasan taman yang mempunyai tumbuhan yang berpelepah dan berbau wangi seringkali kali dikaitkan dengan kehadiran makhluk halus. Lebih-lebih lagi pokok pisang, pokok bunga melati dan sebagainya. 

Hakikatnya tidak kira tumbuhan apa yang tumbuh di taman anda, anda perlu bertanggungjawab dalam memastikan taman anda sentiasa kemas, bersih dan bercahaya terutamanya pada waktu malam.  Pacakkan lampu solar di laman taman anda tanpa perlu membayar lebih pada bil elektrik dan menambahkan seri kepada kawasan taman anda pada waktu malam. 

Loteng 

Loteng merupakan ruang yang sangat jarang digunakan, dan kebiasaannya ia berada di tingkat paling atas dalam rumah. Disebabkan loteng jarang digunakan, maka ruangnya selalu berada dalam keadaan gelap dan lembap.  Kebiasaannya juga loteng dijadikan tempat untuk menyimpan semua barang yang tidak digunakan. 

Jadi seperti ruang rumah yang lain, anda perlu sentiasa menjaga kebersihan setiap inci rumah untuk memastikan ia sentiasa bersih dan juga meningkatkan penggunaan ruang rumah untuk mengelakkan makhluk halus dari bertandang. 

KETAHUI: Bajet Hari Raya – Cara rancang kewangan anda Aildilfitri ini

Cara untuk hindari gangguan makhluk halus 

pokok bidara
Pokok Bidara atau nama saintifiknya, Ziziphus Mauritiana. © Wang Hung-Ruj/ 123RF

Sekiranya anda terkena gangguan makhluk halus ni, ada beberapa cara yang anda boleh cuba untuk menghentikannya. Kalau tak pernah kena gangguan pun boleh cuba supaya anda boleh menghindarinya.

Beribadah

Tidak kira apa agama anda, beribadah bukan sahaja menghindari dari gangguan makhluk halus, malah mendekatkan diri anda dengan tuhan.  Syaitan dan jin sangat membenci manusia yang dekat dengan Tuhan, maka dengan itu beribadahlah di dalam rumah anda bersama-sama dengan ahli rumah yang lain, untuk mengelakkan gangguan makhluk halus serta ilmu sihir.  Bagi umat Islam, anda juga digalakkan membaca Al-Quran di dalam rumah atau memasang ayat-ayat Al-Quran. 

Tanam Pokok Bidara

Kawasan taman anda boleh dielakkan daripada menjadi tempat hinggapan makhluk halus, dengan menanam Pokok Bidara. Pokok Bidara merupakan tumbuhan renek yang telah disebut didalam kitab Al-Quran dan merupakan salah satu pepohon yang berada di syurga.  Tambahan pula, Pokok Bidara juga mempunyai pelbagai khasiat daripada akar sehingga ke bahagian daun untuk merawat penyakit seperti gout dan masalah penghadaman. 

Hindari hal-hal yang tidak baik

Elakkan daripada melakukan perkara maksiat, syirik dan bertentangan dengan agama di dalam rumah anda.  Jin dan syaitan amat menyukai orang yang melakukan perbuatan yang salah disisi agama.  Sentiasa lah berwaspada dalam melakukan sesuatu di dalam rumah anda, supaya tidak menjemput anasir jahat sekaligus memelihara keharmonian kediaman anda. 

Pastikan persekitaran anda bersih

Kebersihan merupakan perkara sangat penting bukan sahaja untuk diri sendiri malah untuk memelihara dan melindungi anda daripada gangguan makhluk halus. Jin dan syaitan suka akan tempat dan manusia yang kotor. Justeru, anda perlu memastikan kawasan kediaman sentiasa bersih, terang dan tidak kusut dipenuhi dengan barang yang tidak diperlukan.  Bukan sahaja akan membantu anda membanteras gangguan makhluk halus malah dapat membantu anda dari segi kesihatan fizikal serta mental. 

Kita perlu buat yang terbaik untuk mengelakkan daripada diganggu dengan menjaga kebersihan, memastikan rumah anda sentiasa berpenghuni serta membuat perkara yang baik-baik sahaja di dalam rumah anda. Kita juga perlu berikhtiar untuk mengeluarkan diri dari situasi sulit dengan cara yang diredhai oleh Tuhan. 

BACA: Jenis rumah dan hartanah di Malaysia

Penafian: Sebarang kandungan di dalam artikel ini  adalah untuk perkongsian semata-mata dan bukan bertujuan untuk mempengaruhi mana-mana pihak. Sila rujuk pihak yang lebih arif sekiranya terdapat percanggahan maklumat.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain