Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

SJKP: Cara Mohon Dan Syarat Kelayakan Pada 2023

test

Anda tiada pendapatan yang tetap dan sukar mendapatkan pinjaman perumahan? Jom mohon Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP) dan ketahuinya syarat kelayakannya. 

cara memohon sjkp
© sutichak/ 123RF

Bagi mereka yang bekerja dalam sektor kerajaan, mungkin ia lebih mudah bagi mereka untuk memohon Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan (LPPSA) atau Skim Perumahan Penjawat Awam Malaysia (PPAM) atau PPA1M. Namun, bagi mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap seperti petani, peniaga kecil, freelancer dan pekerja gig, mereka mungkin mengalami kesukaran untuk mendapatkan kemudahan pinjaman perumahan bagi membiayai kediaman mereka.

Jangan bimbang, dalam artikel ini kami akan kongsikan satu skim yang boleh membantu memudahkan sedikit sebanyak proses dan prosedur beli rumah bagi mereka yang tidak mempunyai pendapatan tetap ini. Tak sabar untuk tahu lebih lanjut? Jom kita bermula!

Apa itu Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)

Peka dengan keluhan golongan rentan yang tidak mempunyai pendapatan tetap, kerajaan telah menubuhkan Syarikat Jaminan Kredit Perumahan Berhad (SJKP) atau Housing Credit Guarantee Scheme (HCGC) untuk menjamin kemudahan kewangan yang akan diberikan oleh institusi-institusi kewangan yang terlibat dalam skim ini.

Ia ditubuhkan sebagai sebuah syarikat milik penuh Menteri Kewangan dan diperbadankan pada 6 Disember 2007. Bagi menguruskan operasi hariannya, SJKP Berhad telah melantik Prokhas Sdn Bhd (sebuah syarikat milik penuh Menteri Kewangan, Diperbadankan).

Menerusi pembentangan Belanjawan 2023 (Bajet 2023), Kerajaan memberikan peruntukan sebanyak RM5 bilion berbanding hanya RM2 bilion pada 2022 untuk SJKP.

BACA: Kisah benar: Wanita ini kongsi kisah rumah arwah ibu dirobohkan akibat perebutan tanah pusaka

Berapa pembiayaan ditawarkan SJKP?

SJKP menawarkan pembiayaan 100% untuk rumah bernilai sehingga RM500,000. Tetapi pada 27 Julai 2023, Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim mengumumkan yang bagi hartanah bernilai RM300,000 dan ke bawah, pembiayaan sehingga 120% boleh diberikan.

Cara memohon SJKP

Sama seperti skim pembiayaan yang lain, skim SKJP secara umumnya mempunyai proses permohonan pembiayaan perumahan di bawah skim ini  seperti berikut:

1. Buat pilihan dengan mengenalpasti rumah yang ingin dibeli. Kemudian, dapatkan dokumen berkaitan seperti draf perjanjian jual beli atau resit bayaran tempahan.

2. Selepas itu, dapatkan surat pengesahan pendapatan daripada individu yang dibenarkan (Pegawai Kerajaan Kategori A, Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK), Penghulu atau wakil yang terpilih). Kandungan surat itu perlu menyatakan maklumat seperti berikut:

 • Nama
 • Nombor kad pengenalan (MyKad)
 • Sumber pendapatan
 • Purata pendapatan bulanan
 • Tempat perniagaan
 • Tempoh berniaga.

3. Dapatkan dua surat berasingan sekiranya kedua-dua suami dan isteri mempunyai sumber pendapatan berasingan. Bagi kakitangan bergaji, sila bawa penyata gaji dan penyata Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP).

4. Lengkapkan juga dokumen sokongan sumber pendapatan seperti penyata akaun simpanan, Lesen Perniagaan, Kad Pendaftaran Nelayan atau geran tanah rumah (untuk aktiviti pertanian) atau lain-lain dokumen sokongan aktiviti jual beli.

5. Bawa semua dokumen yang dinyatakan dan mohonlah pembiayaan perumahan dimana-mana cawangan institusi-institusi kewangan yang terdekat yang menyertai skim jaminan ini. Pastikan anda mesti bermastautin di dalam lingkungan 20km daripada cawangan institusi kewangan tempat permohonan dibuat bagi mematuhi syarat kelayakan yang telah ditetapkan.

Syarat kelayakan permohonan SJKP

permohonan rumah sjkp 2021
© pavelvero/ 123RF

Berikut merupakan kriteria kelayakan bagi mereka yang berminat untuk memohon skim SJKP ini:

 • Warganegara Malaysia berumur 18 tahun dan ke atas
 • Mempunyai pendapatan tidak tetap seperti peniaga kecil, petani, pemandu teksi, nelayan dan lain-lain berpendapatan tetap
 • Pinjaman bersama dibenarkan
 • Pembelian kali pertama rumah kediaman kos rendah/ sederhana/ mampu milik dan untuk didiami
 • Pembelian rumah kediaman baharu atau di dalam pembinaan atau sedia ada atau lelongan
 • Pemohon mesti bermastautin di dalam lingkungan 20km daripada cawangan institusi kewangan tempat permohonan dibuat
 • Pembayaran bulanan kesemua pinjaman kurang daripada 65% daripada pendapatan kasar
 • Rekod tunggakan CCRIS kurang daripada dua bulan bagi tempoh 12 bulan terkini
 • Tiada rekod-rekod negatif lain bagi tempoh 24 bulan terkini.

Berdasarkan syarat kelayakan yang ditetapkan, ia juga mengambil kira faktor kelayakan pinjaman perumahan oleh calon pemohon sendiri juga dengan syarat kelayakan seperti pembayaran bulanan kesemua pinjaman kurang daripada 65% daripada pendapatan kasar.

Malah, rekod pembayaran CCRIS juga perlu kurang daripada dua bulan bagi tempoh 12 bulan terkini bagi memastikan calon yang memohon bukan sahaja layak, tetapi mampu untuk membayar ansuran bulanan kelak.

Terma dan syarat pembiayaan rumah SJKP 

Sama seperti skim lain, skim SJKP juga menetapkan beberapa syarat dan terma bagi pembiayaan di bawah skim ini bagi kebaikan pembeli rumah seperti berikut:

Senarai institusi kewangan yang menyertai SJKP

rumah sjkp permohonan
© tktktk/ 123RF

Bagi sebarang syarat khusus dan kadar faedah bagi pinjaman rumah, anda perlu merujuk mengikut bank masing-masing yang dipilih. Berikut merupakan senarai institusi kewangan/ bank yang menyertai skim SJKP ini setakat Februari 2023:

Institut kewangan utama:

 1. Agro Bank
 2. Bank Islam
 3. Bank Muamalat
 4. Bank Rakyat
 5. BSN
 6. MBSB Bank
 7. RHB Bank

Institut kewangan lain

 1. Affin Bank Berhad
 2. Affin Islamic Bank Berhad
 3. Alliance Bank Malaysia Berhad
 4. Alliance Islamic Bank Malaysia Berhad
 5. AmBank (M) Berhad
 6. AmBank Islamic Berhad
 7. Hong Leong Bank Berhad
 8. Hong Leong Islamic Bank Berhad
 9. Malayan Banking Berhad
 10. Maybank Islamic Berhad

Berapa lamakah tempoh pinjaman perumahan

Tempoh pembiayaan sehingga 35 tahun atau usia pemohon 65 tahun, mana-mana yang terdahulu.

Bolehkah saya memohon skim ini tanpa slip gaji

SJKP ditubuhkan khas bagi menjamin pembiayaan perumahan bagi golongan yang tidak mempunyai bukti pendapatan bulanan yang tetap tanpa mengira jenis pekerjaan.

Bolehkah pemohon membuat pinjaman bersama

Pemohon boleh membuat pinjaman bersama pasangan walaupun pasangan mempunyai pendapatan yang tetap. Bukan itu sahaja, pembiayaan dua generasi boleh dilakukan untuk memanjangkan tempoh pembayaran. 

Tempoh pembayaran akan dikira berdasarkan usia anak dan dengan syarat umur anak hendaklah sekurang-kurangnya 18 tahun pada tarikh permohonan. Walaupun begitu ia tetap bergantung kepada syarat khusus yang dikeluarkan oleh pihak institusi kewangan.

Apakah jenis pasaran rumah bagi SJKP

Bagi skim SJKP ini, ia melibatkan pembelian rumah kos rendah dan sederhana, sama ada sedang dibina atau telah siap, rumah sedia ada daripada penjual atau lelongan.

BACA: Refinance rumah di Malaysia: Semua yang anda perlu dan patut tahu

Adakah saya boleh memohon skim SJKP bagi pembiayaan pembinaan rumah

Walaupun menjamin bagi pembelian rumah daripada pasaran lain,  Skim Jaminan Kredit Perumahan tidak menjamin pembiayaan perumahan untuk pembinaan rumah. Jangan kecewa, masih ada skim pinjaman Rumah Mesra Rakyat (RMR) oleh SPNB yang boleh dipohon oleh mereka yang ingin membina rumah di atas tanah sendiri, malah anda akan menerima subsidi sehingga RM 20,000! Ia merupakan jumlah yang besar bagi mereka yang memerlukan. 

Adakah SJKP ini boleh digunakan bagi membeli rumah kedai bagi tujuan perniagaan

Tidak. Skim Jaminan Kredit Perumahan ini hanya dikhaskan bagi membeli rumah bagi tujuan kediaman sahaja bagi membantu pemilikan rumah dalam golongan mereka yang mempunyai pendapatan yang tidak tetap sahaja.

Berapakah harga maksimum bagi pembelian rumah di bawah SJKP ini

Bagi pembelian rumah di bawah skim SJKP ini, hanya tertakluk kepada pembelian rumah kos rendah dan sederhana sahaja dengan pembiayaan maksimum ditetapkan sehingga RM500,000 sahaja.

Adakah saya perlu mematuhi syarat-syarat khusus untuk menjual rumah di bawah SJKP ini

Pihak SJKP tidak menetapkan apa-apa syarat untuk menjual rumah SJKP ini, namun anda perlu merujuk kembali kepada institusi kewangan yang menawarkan pembiayaan ini bagi sebarang syarat khusus.

Berapakah yuran yang perlu dibayar kepada pihak SJKP

Pihak SJKP tidak memerlukan sebarang pembayaran bagi skim ini. Jangan terpedaya dengan sebarang penipuan yang meminta pembayaran yang tidak sah di bawah nama pihak SJKP ini. Pihak SJKP sendiri mengeluarkan kenyataan tidak pernah melantik mana-mana ejen pihak ketiga atau wakil pihak mereka. Semua permohonan hanya perlu dimohon kepada institusi kewangan yang mengambil bahagian. Bagi mendapatkan lebih kepastian, hubungi SJKP di 03-2096 5000 atau institusi-institusi kewangan yang berhampiran dengan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Tentang Pembiayaan Skim Jaminan Kredit Perumahan (SJKP)

Antara syarat utama adalah warganegara Malaysia berumur 18 tahun ke atas, pembeli rumah pertama, berpendapatan tetap dan tidak tetap tertakluk kepada syarat ditetapkan institusi kewangan.
Harga maksimum rumah boleh dibiayai SJKP adalah RM500,000.
Pemohon boleh membuat pinjaman bersama pasangan walaupun pasangan mempunyai pendapatan yang tetap. Bukan itu sahaja, pembiayaan dua generasi boleh dilakukan untuk memanjangkan tempoh pembayaran.