Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara Semak Pemaju Perumahan di Malaysia Pada 2024

test

Bagaimanakah anda menyemak latar belakang pemaju hartanah di Malaysia sebelum membeli hartanah baharu (new-launch)? Dalam artikel ini, kami berkongsi langkah yang perlu anda ambil dan pautan laman web yang berkaitan untuk anda menjalankan usaha wajar anda dengan berkesan.

property-developer-malaysia
© runner of art | Getty Images

Sebut sahaja projek perumahan tertangguh atau terbengkalai, pastinya ia menjadi mimpi ngeri buat mana-mana pembeli rumah. Tiada siapa yang mahu membeli rumah yang akhirnya memberi bebanan hutang setiap bulan.

Bagaimana untuk mengatasi masalah ini? Salah satu cara ialah menyemak latar belakang pemaju perumahan yang bertanggungjawab bagi projek perumahan ini. Jom ketahui apa yang anda perlu lakukan sebelum anda membuat komitmen untuk membeli hartanah.

Kenapa anda perlu semak status pemaju perumahan

Sebelum kita pergi lebih lanjut, jom kami kongsikan mengapa anda perlu menyemak status pemaju perumahan anda. Antaranya ialah:

 • Mengelakkan dari memilih pemaju yang mempunyai rekod buruk atau disenaraihitam
 • Memudahkan urusan untuk membuat aduan sekiranya berlaku masalah pada masa akan datang
 • Mengurangkan risiko projek rumah tertanggguh dan terbengkalai

Cara semak pemaju perumahan

1.  Cari maklumat syarikat pemaju perumahan di SSM

Seperti yang diketahui, mana-mana syarikat yang menjalankan perniagaan di Malaysia perlu mendaftar di SSM atau Suruhanjaya Syarikat Malaysia. Anda boleh membuat carian syarikat ini di laman web ssm-einfo ini. Jangan lupa untuk mendaftar akaun terlebih dahulu dan membuat bayaran bagi dokumen yang diperlukan.

Bagi memudahkan anda menggunakan portal laman web ini, anda boleh merujuk kepada panduan yang telah disediakan di sini.

Cuba bayangkan sekiranya syarikat pemaju perumahan yang anda pilih langsung tidak mempunyai rekod dan berdaftar! Pastinya ia meragukan dan bukan syarikat yang meyakinkan untuk dipilih. Sewaktu melakukan carian, dapatkan maklumat seperti profil pemaju, sejarah projek, pencapaian, status kewangan dan sebagainya.

Berikut merupakan contoh carian syarikat yang akan dipaparkan:

© Suruhanjaya Syarikat Malaysia (SSM)

Jangan lupa untuk memastikan syarikat yang didaftarkan terlibat dengan perniagaan pemajuan hartanah dan bukan hanya sekadar berdaftar dan berselindung di sebalik perniagaan lain.

2. Buat carian di internet mengenai syarikat pemaju perumahan

expat looking for rental house
© andreypopov | 123RF

Seterusnya, jangan lupa untuk membuat carian di internet mengenai syarikat pemaju perumahan yang anda ingin pilih. Melalui internet dan media sosial, ada beberapa maklumat yang boleh diperolehi.

Sebagai contoh, anda boleh membuat carian di forum internet seperti forum Lowyat, dan juga komuniti Facebook Group di kawasan perumahan tersebut. Anda akan mendapatkan banyak maklumat daripada pengalaman sebenar pembeli rumah tersebut.

Jangan lupa untuk menyemak beberapa perkara seperti berikut:

 • Adakah pemaju perumahan mempunyai media sosial atau laman web untuk mudah dihubungi bagi sebarang soalan atau pertanyaan?
 • Pengalaman pembeli rumah terdahulu yang sudah membeli projek perumahan oleh pemaju ini. Bagi cara ini, anda boleh bertanya di dalam komuniti Facebook Group kawasan perumahan yang sudah dibina ini.
 • Adakah pemaju perumahan ini sudah mempunyai aduan atau reputasi tidak baik yang biasanya akan dilaporkan oleh berita setempat?

Walaupun cara-cara berikut bukanlah jaminan sepenuhnya bagi anda mengelak pemaju perumahan yang bermasalah, namun sekurang-kurangnya ia dapat memberi gambaran kasar tentang prestasi pemaju perumahan ini.

3. Semak pemaju perumahan yang bermasalah di portal rasmi Jabatan Perumahan Negara

Selain itu, untuk lebih kepastian tentang prestasi dan rekod pemaju perumahan ini, anda sebenarnya boleh menghubungi pihak KPKT atau Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan bagi menyiasat tentang latar belakang syarikat ini.

Anda boleh bertanya tentang projek yang pernah dijalankan oleh pemaju perumahan ini dan adakah ada projek terbengkalai di dalam rekod pemaju perumahan ini.

Bukan itu sahaja, pihak KPKT juga sering mengemaskini senarai pemaju perumahan yang bermasalah di laman web mereka. Terdapat beberapa kategori kesalahan yang dikategorikan oleh KPKT iaitu:

Kategori KesalahanBahagian yang bertanggungjawab di Jabatan Perumahan NegaraRujukan
Pemaju perumahan tanpa lesenBahagian Pemulihan Projek TerbengkalaiKlik di SINI
Pemaju terlibat dengan projek perumahan terbengkalaiBahagian Pemulihan Projek Terbengkalai  Klik di SINI
Pemaju Ingkar Award Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)Bahagian PenguatkuasaanKlik di SINI
Pemaju gagal membayar kompaunBahagian PenguatkuasaanKlik di SINI
Projek yang melepasi tempoh Perjanjian Jual BeliBahagian Pemantauan Perumahan SwastaKlik di SINI

➡️iProperty Transaksi: Dapatkan data transaksi hartanah subsale (sekunder) terkini secara PERCUMA untuk membantu anda membuat keputusan hartanah terbaik. Tiada pendaftaran diperlukan!

4. Adakah pemaju perumahan mempunyai lesen ataupun tidak

Seperti yang telah dikongsikan, setiap pemaju wajib mempunyai lesen pemaju perumahan di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Perlesenan). Walaupun begitu, ada pemaju yang menjalankan projek tanpa lesen iaitu projek perumahan yang dimajukan tanpa lesen daripada Jabatan Perumahan Negara.

Cara menyemak pemaju perumahan mempunyai lesen atau tidak

 1. Bagi setiap iklan dan brosur iklan, perhatikan dan cari nombor lesen dan permit atau juga dikenali sebagai APDL. APDL merupakan singkatan perkataan bagi Advertising Permit and Developer License, atau Lesen Permit Pengiklanan Pembangunan.  Pihak pemaju wajib mempamerkan nombor lesen ini di setiap iklan yang dikeluarkan dan juga pada papan projek.
 1. Anda boleh membuat semakan di Pihak Berkuasa Tempatan yang mempunyai data dan nombor lesen pemaju perumahan di dalam sistem OSC3+

Bagaimana sekiranya anda tersilap memilih projek perumahan tanpa lesen?

Apabila anda tersilap memilih pemaju perumahan yang tidak mempunyai lesen, berikut merupakan beberapa kesan yang buruk akan berlaku:

 • Hak dan kepentingan sebagai pembeli rumah tidak dilindungi di bawah Akta 118 atau Housing Development Act (HDA)
 • Sekiranya projek perumahan tanpa lesen tertangguh dan tidak dapat disiapkan, pembeli akan menanggung hutang pinjaman
 • Mana-mana Perjanjian Jual Beli yang ditandatangani berkemungkinan besar tidak mengikut ketetapan yang diiktiraf oleh kerajaan. Hak pembeli mungkin terabai dan perjanjian juga boleh berat sebelah dan hanya menyebelahi pihak pemaju

Apa yang perlu saya lakukan sekiranya pemaju perumahan saya tidak mempunyai lesen?

Sekiranya pemaju perumahan anda disenaraikan tidak mempunyai lesen, berikut merupakan langkah yang boleh dilakukan:

Langkah 1: Dapatkan Surat Pengesahan Projek Bermasalah

Dengan surat ini, anda boleh:

 • Berbincang dengan institusi kewangan untuk mengurangkan kadar faedah dan penstrukturan semula pinjaman perumahan
 • Membuat permohonan pengeluaran daripada KWSP

Buat semakan nama projek perumahan terbengkalai yang berkaitan melalui laman web http://ehome.kpkt.gov.my sebelum menghantar permohonan. Sekiranya projek anda tersenarai di bawah projek perumahan terbengkalai KPKT, permohonan untuk Surat Pengesahan Projek Bermasalah boleh dilakukan secara: Hantar emel kepada [email protected] atau faks surat permohonan ke nombor 03-8891 4228.

Sekiranya anda ingin menghubungi pihak mereka secara surat menyurat, anda boleh menghubungi mereka di alamat :

Bahagian Projek Perumahan Terbengkalai,
Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan,
Aras 33, Blok 51, Persiaran Perdana,
Presint 4, 62100, Putrajaya.

NOTA: Bagi memudahkan urusan permohonan anda, jangan lupa untuk sertakan bersama satu salinan kad pengenalan pemohon dan satu salinan Surat Perjanjian Jual Beli.

Sekiranya projek berkenaan tidak tersenarai di bawah projek perumahan terbengkalai KPKT, lakukan semakan dengan Bahagian Pemantauan Projek Swasta, JPN

Langkah 2: Berurusan dengan pihak LPPSA (bagi peminjam penjawat awam sahaja)

Bagi mereka yang membuat pinjaman dengan pihak LPPSA, anda mempunyai kelebihan untuk membuat permohonan dengan memilih salah satu keadaan seperti berikut:

 • Membatalkan pinjaman LPPSA dan diberi peluang untuk memohon pinjaman penuh seperti pinjaman perumahan kali pertama
 • Mengecualikan kadar faedah pinjaman sepanjang menunggu tempoh projek dipulihkan semula atau selama lima tahun (mana-mana yang terdahulu)

Anda boleh mendapatkan borang pembatalan pembiayaan akibat projek terbengkalai di sini.

Sekiranya anda mempunyai soalan yang lebih lanjut serta proses ini, anda boleh menghubungi pihak LPPSA sendiri di sini.

Lihat hartanah untuk dijual

BACAAN POPULAR:
👉 Projek perumahan anda terbengkalai dan diambil alih oleh pemaju baru? Ini apa yang anda perlu tahu
🤔 Perlukah anda segera membeli hartanah ketika inflasi meningkat?

5. Adakah iklan perumahan yang dipamerkan oleh pemaju mematuhi undang-undang yang ditetapkan?

© teacherphoto | 123RF

Bagi sebarang iklan perumahan, ia mempunyai garis panduan dan tertakluk di bawah kelulusan Permit Iklan dan Jualan yang mewajibkan pemaju mematuhi Peraturan 6 Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1989.

Manakala, sebarang iklan yang berkaitan dengan pihak setempat ia akan diselia oleh Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) di bawah Jabatan Kerajaan Tempatan KPKT dalam Akta Kerajaan Tempatan 1976.

Mengikut garis panduan yang telah ditetapkan oleh KPKT, semua iklan dalam apa jua bentuk akan tertakluk kepada garis panduan ini. Ia juga termasuk pengiklanan yang dilakukan secara dalam talian atau online.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan atau aduan berkenaan iklan palsu dan mengelirukan atau berkaitan pelesenan, anda boleh membuat aduan boleh kemukakan kepada pihak yang berikut:-

Jabatan Kerajaan Tempatan

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Aras 29, No. 51
Persiaran Perdana, Presint 4
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62100 Wilayah Persekutuan Putrajaya
No. Tel: 03-8891 3000
No. Faks: 03-8891 3090
Emel: [email protected]
Laman Web: jkt.kpkt.gov.my

Jabatan Perumahan Negara

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Aras 30-38, No. 51
Persiaran Perdana, Presint 4
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62100 Wilayah Persekutuan Putrajaya
No. Tel: 03-8891 5000
No. Faks: 03-8891 4088
Emel: [email protected]
Laman Web: ehome.kpkt.gov.my

Unit Komunikasi Korporat

Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan
Aras 2, No. 51
Persiaran Perdana, Presint 4
Pusat Pentadbiran Kerajaan Persekutuan
62100 Wilayah Persekutuan Putrajaya
No. Tel: 03-8891 3175
Laman Web: www.kpkt.gov.my

6. Buat tinjauan di kawasan projek perumahan yang sudah disiapkan

Sebelum ini, kami sudah kongsikan cara untuk mendapatkan maklum balas pembeli terdahulu dengan bertanya di media sosial dan carian di internet.

Kali ini, lakukan juga tinjauan hasil projek yang disiapkan di kawasan projek perumahan. Jika anda ingin tahu dengan lebih tepat, cuba dapatkan respon pembeli rumah dan pengalaman mereka tentang kualiti binaan yang dibuat.

Anda boleh bertanya masalah yang mungkin timbul selepas menetap di rumah yang dibeli. Tanya juga kepada pihak pembeli bagaimana pihak pemaju memberi maklum balas sekiranya mereka membuat aduan membaiki rumah yang masih berada dalam tempoh DLP atau waranti.

Adakah pihak pemaju perumahan membuat kerja sambil lewa atau melengah-lengahkan proses atau mereka melayan aduan pembeli dengan baik? Semua perkara ini penting bagi menilai kredibiliti dan kesungguhan pihak pemaju perumahan itu memberikan yang terbaik untuk pembeli mereka.

7. Tanya pendapat ejen hartanah

Seterusnya, anda juga boleh mendapatkan pendapat ejen hartanah sekitar kawasan rumah yang ingin dibeli tentang senarai pemaju yang boleh dipercayai dan juga reputasi yang baik. Hal ini kerana kebiasaannya ejen hartanah ini mempunyai pengetahuan tentang harga pasaran, kualiti binaan rumah dan juga tentang pemaju-pemaju perumahan ini.

Masih keliru nak pilih pemaju hartanah yang mana satu? Jom kami kongsikan 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia.

Kami harap cara yang kami kongsikan ini membantu memudahkan urusan menyemak pemaju perumahan anda. Semoga dengan panduan ini, anda akan dapat membuat keputusan yang lebih tepat dalam pembelian rumah. Semoga berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Semuanya tentang semakan pemaju perumahan di Malaysia

Menyemak pemaju hartanah penting kerana ia membolehkan anda menilai reputasi, pengalaman, dan kredibiliti pemaju tersebut sebelum membuat keputusan pembelian hartanah.
Anda boleh menyemak rekod pemaju hartanah di Malaysia melalui portal rasmi Lembaga Pembangunan Hartanah (LPHP) atau Jabatan Perumahan Negara (JPN).
Ya, anda boleh mendapatkan maklumat tersebut melalui Lembaga Pembangunan Hartanah (LPHP) atau Jabatan Perumahan Negara (JPN), serta menerusi laman web rasmi pemaju hartanah.
Ya, risiko termasuk kesukaran mendapatkan bantuan jika terdapat masalah semasa pembinaan atau penyerahan hartanah, kelewatan dalam penyelesaian projek, atau kejadian di mana pemaju tidak memenuhi perjanjian pembelian.