Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Jenis rumah dan hartanah di Malaysia

test

Terdapat pelbagai hartanah dan rumah di Malaysia untuk pilihan pembeli, sama ada untuk pelaburan atau kediaman sendiri. Kami memperincikan perbezaan antara rumah teres, banglo, kondominium, apartment studio dan banyak lagi.

Artikel ini diterjemahkan dari Different types of properties and houses in Malaysia oleh Khairul Khalid.

Harga hartanah berbeza bergantung kepada saiz, jenis dan lokasi. Harga hartanah yang bertanah, terutamanya di kawasan Lembah Klang, lebih tinggi daripada unit dalam pemajuan bertingkat tinggi. Lazimnya, hartanah di Malaysia mempunyai hak milik individu (pegangan bebas atau pegangan pajak). Namun, kerana permintaan yang semakin meningkat untuk komuniti berpagar dan berpengawal, banyak pemajuan baharu mempunyai hak milik strata. Kawasan dan kemudahan umum dalam pemajuan ini diurus oleh Badan Pengurusan Bersama (JMB) atau Perbadanan Pengurusan (MC) dan penduduk harus membayar caj penyelenggaraan bulanan.

Amat penting juga untuk mengetahui dan memahami Akta Pemajuan Perumahan (HDA) serta perbezaan antara hak milik kediaman dan komersial. Pembeli dan pemilik hartanah perlu mengetahui undang-undang yang boleh melindungi hak dan kepentingan mereka. HDA melindungi kepentingan pembeli dalam sebarang pertikaian antara pemaju dan pembeli hartanah. Selain itu, HDA juga akan melindungi hak penduduk jika hartanah terbengkalai dan boleh membantu menyelesaikan konflik antara pemaju dan pembeli.

Mari kita lihat pelbagai jenis hartanah dan rumah di Malaysia.

1. Rumah Banglo

different-type-houses-bungalow
© Katarzyna Białasiewicz/ 123RF

Banglo adalah hartanah bertanah yang mewah. Hartanah jenis ini dikelilingi oleh tanah tanpa unit bersebelahan. Hartanah ini bersendiri dan menawarkan privasi.  Lazimnya, banglo adalah suatu simbol status untuk pemilik rumah kerana harganya yang mahal. Kawasan tanah banglo biasanya agak luas dan pemilik boleh menyesuaikan rumah mereka mengikut reka bentuk pilhan mereka.

Saiz binaan tipikal untuk banglo antara 2.000 kaki persegi – 12.500 kaki persegi. Namun, saiz binaan mungkin lebih besar dan menjadikannya salah satu jenis kediaman yang paling luas.

 • Harga banglo berbeza bergantung kepada lokasi dan kawasan tanah. Banyak bandar menawarkan unit banglo siap seperti di Country Heights, Kajang dan Tropicana, Petaling Jaya.
 • Kebanyakan banglo adalah unik kerana ia direka dan dibina dari awal oleh pemilik di atas tanah yang dijual oleh pemaju.
 • Taman, kawasan letak kereta dan sebidang tanah yang luas mengelilingi hartanah.

Walaupun ia berada dalam julat harga yang tinggi, banglo adalah jenis hartanah yang popular untuk dijual. Menurut brickz.my, antara Januari 2022 dan Ogos 2022, sebanyak 2.344 banglo dijual. Kawasan yang paling popular untuk jualan banglo dalam jangka masa ini adalah Bandar Tasik Senangin di Lenggeng, Negeri Sembilan dengan 20 transaksi. Ini diikuti oleh banglo di Damansara Heights, Kuala Lumpur dan Kampung Raja, Terengganu dengan 12 banglo dijual di kedua-dua kawasan tersebut.

Sekiranya anda ingin membeli banglo, lihat banglo untuk dijual di Kuala Lumpur di iProperty.com.y

2. Rumah Semi-D / Rumah Terpisah

Rumah Semi-D

subang-bestari-semi-detached-house
© Mohd Ashraf | iProperty.com.my

Rumah berkembar, atau lebih dikenali sebagai Rumah Semi-D, adalah rumah yang berbentuk serupa dan mempunyai tembok yang sama dengan jirannya. Dari segi status, kemewahan dan saiz, rumah Semi-D hanya di bawah banglo. Walaupun berkongsi tembok dengan jiran mereka, rumah-rumah ini juga biasanya memiliki kawasan tanah dan taman yang besar.

Hartanah Semi-D adalah pilihan ramai pembeli hartanah. Menurut brickz.my, antara Januari 2022 dan Ogos 2022, sejumlah 3,739 rumah Semi-D dijual di Malaysia. Kawasan yang paling popular untuk rumah Semi-D dalam jangka masa ini adalah Batu Rakit di Terengganu dengan jualan 25 unit, diikuti oleh rumah Semi-D di Setia Eco Park, Shah Alam dengan 19 transaksi dan kawasan perumahan Bandar Puteri Jaya Seksyen 3 di Sungai Petani, Kedah dengan 18 transaksi.

Terdapat banyak rumah Semi-D di pasaran baharu dan sekunder (sub-sale) dijual di Malaysia. Sekiranya anda ingin membeli rumah jenis ini, lihat senarai semua rumah Semi-D untuk dijual.

Rumah Terpisah (detached house)

Rumah terpisah adalah gabungan rumah Semi-D dan banglo. Rumah jenis ini serupa dengan rumah semi-D kerana rumah bersebelahan berbentuk serupa. Walau bagaimanapun, rumah terpisah tidak mempunyai tembok yang sama dengan jirannya. Dalam hal ini, ia serupa dengan banglo. Namun, ia lain daripada banglo yang dikelilingi oleh taman. Rumah terpisah hanya mempunyai taman di tiga sisi rumah. Lazimnya, sisi yang dikongsi dengan jiran adalah jalan masuk ke rumah.

Selain dari sedikit perbezaan ini, semua ciri-ciri lain rumah terpisah serupa dengan rumah semi-D:

 • Sazi binaan antara 2.300 kaki persegi – 5.600 kaki persegi
 • Rumah semi-D mempunyai sebidang tanah terbuka di satu sisi, depan dan belakang. Walaupun tidak mewah seperti banglo, semi-D masih mampu menawarkan privasi dan ruang.
 • Jenis hartanah ini dilindungi oleh HDA kerana ia hak milik kediaman.

Baca artikel ini untuk mengetahui lebih banyak: Apakah rumah Semi-D dan haruskah anda membelinya?

3. Rumah Teres / Bersambung (Link) / Superlink

Panduan-lengkap-Pinjaman-Perumahan-Kerajaan-LPPSA-untuk-penjawat-awam
© jamesteohart/ 123RF

Rumah teres, rumah bersambung (Link) dan Superlink adalah unit yang dibina bersebelahan dan berkongsi dinding dengan unit di kedua-dua sisi. Rumah-rumah ini adalah pemajuan hak milik kediaman dan dilindungi oleh HDA. Lazimnya, rumah teres lot sudut mempunyai tanah yang lebih luas dan terbuka di sebelahnya, seakan-akan unit Semi-D.

Rumah teres adalah antara jenis hartanah yang paling popular di Malaysia, dengan jualan 19,448 unit dicatatkan antara Januari 2022 hingga Ogos 2022, menurut brickz.my. Kawasan perumahan Taman Bukit Indah dan Taman Kota Masai di Johor masing-masing mencatatkan jumlah transaksi tertinggi dengan 121 transaksi dan 97 transaksi. Untuk Lembah Klang, Bukit Sentosa mencatatkan jumlah tertinggi dengan 81 transaksi dalam jangka masa tersebut.

Rumah Teres

 • Rumah teres mempunyai saiz binaan terkecil berbanding rumah Link dan Superlink.
 • Saiz binaan antara 750 kaki persegi – 1.600 kaki persegi.
 • Rumah teres sangat sesuai untuk pembeli rumah kali pertama atau mereka yang ingin menaik taraf dari rumah bertingkat kepada rumah bertanah kerana lazimnya harganya lebih rendah.
 • Mereka yang ingin menyewa kediaman juga harus mempertimbangkan rumah teres kerana kadar sewa yang berpatutan dan penyelenggaraan hartanah yang lebih mudah.

Rumah Link

Rumah bersambung (Liink) lebih besar daripada rumah teres dari segi saiz binaan, kawasan tanah dan kadar utiliti.

Rumah Superlink

 • Rumah superlink mempunyai saiz binaan terbesar.
 • Ia juga merupakan versi rumah teres yang paling menarik dan paling mahal.
 • Lazimnya, unit ini dilengkapi dengan lima hingga enam bilik tidur.
 • Saiz binaan antara 2 083 kaki persegi – 2 600 kaki persegi.

➡️Lihat semua rumah teres dan rumah Link untuk dijual di Kuala Lumpur.

4. Townhouse

Apakah-rumah-jenis-townhouse-dan-adakah-ia-sesuai-untuk-anda
© Sime Darby

Lazimnya, rumah Townhouse terdiri daripada dua rumah yang berkelompok dalam bangunan satu atau dua tingkat, seakan-akan rumah teres yang mewah.

Untuk mengetahui semua perkara penting mengenai rumah Townhouse  termasuk kelebihan, kekurangan, susun atur serta reka bentuk khasnya, baca artikel kami mengenai rumah Townhouse. Berikut adalah ringkasan rumah Townhouse yang tipikal:

 • Saiz binaan antara 560 kaki persegi – 7 000 kaki persegi.
 • Ada unit yang mempunyai pintu masuk dan anjung yang sama, manakala ada juga unit yang mempunyai pintu masuk yang berasingan di bahagian depan, belakang atau sisi.
 • Susun atur juga mungkin berbeza.
 • Ada unit dua tingkat yang terpisah sehingga setiap pemilik unit mempunyai ruang satu tingkat, manakala unit tiga tingkat boleh dipisahkan sehingga setiap pemilik mempunyai ruang satu tingkat setengah.

Di kawasan yang lebih matang seperti Bangsar atau Sri Hartamas, rumah Townhouse terdapat di kawasan perumahan biasa. Dalam pemajuan yang lebih baharu, rumah Townhouse dibina dalam komuniti berpagar dan berpengawal dengan pelbagai landskap dan kemudahan seperti rumah kelab.

 • Unit-unit ini sesuai untuk keluarga yang ingin tinggal bersama, seperti keluarga muda dan ibu bapa mereka,dengan ruang peribadi mereka sendiri. Kekurangan utama rumah Townhouse ialah anda mungkin terikat dengan jiran yang tidak sesuai dengan anda.
 • Jenis hartanah ini dilindungi oleh HDA kerana ia hak milik kediaman.

Sekiranya anda ingin menyewa rumah Townhouse, lihat senarai rumah Townhouse untuk disewa di sini!

5. Rumah Penthouse

different-type-houses-penthouse
© Christian Nitz / 123RF

Penthouse adalah unit yang lebih besar yang terletak di tingkat atas kondominium atau kediaman berservis. Unit ini sering dikenali sebagai banglo di langit kerana saiz binaannya yang sangat luas. Lazimnya, ia meliputi seluruh tingkat (ataupun dua tingkat) bangunan.

 • Saiz binaan antara 1,000 kaki persegi dan 5,000 kaki persegi.
 • Unit-unit ini menawarkan kemewahan dan ruang maksimum dengan pemandangan yang menakjubkan – sepadan dengan harganya yang tinggi kerana ruang lantai yang luas.
 • Ada unit yang mempunyai kolam renang peribadi dan lif lobi peribadi.
 • Antara Penthouse yang paling mahal di Lembah Klang adalah Tijani di Bukit Tunku dan Pavillion Damansara Heights.

6. Kondominium dan Apartment servis

condo-jmb-mc
© tang90246 | 123rf

Unit rumah ini dibina di dalam bangunan bertingkat tinggi dan semua penduduk berkongsi kawasan umum seperti lobi dan kolam renang.  Setiap unit biasanya dilengkapi dengan tempat letak kenderaan yang ditentukan dan anda boleh membeli atau menyewa tempat letak kereta tambahan. Hartanah ini juga dilindungi oleh HDA jika ia di bawah hak milik kediaman.

Lihat hartanah untuk dijual Lihat hartanah untuk disewa

Kondominium

Kondominium adalah hak milik strata di pemajuan kediaman bertingkat tinggi. Semua penduduk berkongsi kawasan umum seperti lobi dan kolam renang. Setiap unit biasanya dilengkapi dengan tempat letak kenderaan yang ditentukan. Bergantung kepada pemaju, unit yang lebih besar mungkin mendapat lebih dari satu tempat letak kereta.

Sekiranya penduduk mahu tempat letak kenderaan tambahan untuk unit mereka, mereka boleh membeli atau menyewanya. Salah satu kelebihan hidup di kondominium adalah ia dilindungi di bawah HDA kerana ia adalah hak milik kediaman.

 • Saiz binaan antara 650 kaki persegi – 1,500 kaki persegi.
 • Susun atur unit kondominium berbeza dari tiga hingga empat bilik tidur.
 • Rumah jenis ini popular di kalangan pembeli rumah kerana menawarkan keselamatan dan kemudahan sepanjang masa seperti kolam renang, gimnasium, taman permainan kanak-kanak, dan ruang acara.
 • Penduduk harus membayar yuran penyelenggaraan bulanan, caj perkhidmatan dan dana terikat.
 • Bangunan yang lebih tinggi mungkin menawarkan pemandangan yang lebih baik, tetapi hartanah mempunyai kepadatan yang lebih tinggi, lebih banyak unit dan ramai penghuni.
 • Penduduk boleh memohon hak milik strata.

➡️Lihat kondominium paling popular untuk dijual di Selangor.

Kondominium adalah antara jenis hartanah untuk dijual yang paling popular di Lembah Klang. Menurut brickz.my, 2,953 unit kondominium bertukar tangan antara Januari 2022 hingga Ogos 2022. Unit kondominium terlaris dalam jangka masa ini adalah Venice Hill di Cheras (40 transaksi), Seni Mont Kiara di Mont Kiara (21 transaksi) dan Mutiara Heights di Kajang (20 transaksi).

Apartment servis

setiawalk-serviced-residences
SetiaWalk Serviced Residences ©Horlic Lim | iProperty.com.my

Kediaman berservis ataupun apartment servis adalah versi kondominium yang lebih mewah. Penduduk mempunyai kawasan umum dan unit dilengkapi dengan tempat letak kereta dan perlindungan HDA. Apa yang membuat kediaman berservis berbeza adalah pelbagai perkhidmatan yang ditawarkan.

Kediaman berservis seperti hotel dengan ruang tamu, penyambut tetamu, serta khidmat bilik seperti pesanan makanan dan pembersihan bilik. Ada juga kondominium berservis menawarkan khidmat pembantu. Salah satu kekurangan tinggal di kondominium berservis adalah kos penyelenggaraan yang biasanya jauh lebih tinggi kerana pelbagai perkhidmatan peribadi yang ditawarkan.

 • Walaupun kondominium biasanya merupakan hak milik kediaman, kediaman berservis adalah unit komersial mewah yang diuruskan seperti hotel.
 • Penduduk biasanya membayar bil utiliti, sewa dan yuran penyelenggaraan yang lebih tinggi kerana biasanya ia di tanah hak milik komersial — melainkan jika pemaju berjaya memohon kadar utiliti kediaman.
 • Unit kediaman ini lebih menarik berbanding dengan kondominium.
 • Unit lengkap dengan perabot dan sesuai untuk sewa jangka pendek dan jangka panjang.
 • Sewa merangkumi semua fasiliti dan kemudahan seperti pengemasan, lobi utama, pekerja rencam dan keselamatan.
 • Kediaman berservis tidak layak mendapat program migrasi tarif air Syabas.
 • Ada kediaman berservis bersambung dengan pusat membeli-belah.

➡️Lihat kediaman berservis paling popular untuk dijual di Kuala Lumpur

Sekiranya anda tidak pasti sama ada kondominium atau apartment servis lebih sesuai untuk anda, baca artikel kami mengenai perbandingan antara kondominium dan apartment  servis di Malaysia. Berikut adalah beberapa maklumat ringkas untuk kedua-dua jenis pemajuan.

7. Apartment Studio / Kondominium Dupleks

rumah-sewa-studio-apartment-KL
© alekskend |123rf

Unit-unit ini sesuai untuk individu muda yang inginkan privasi. Ia berhampiran dengan bandar dan rangkaian pengangkutan utama, sesuai untuk mereka yang kerap berulang-alik. Susun aturnya lebih sesuai untuk individu atau pasangan tunggal, bukan keluarga.

Apartment studio

 • Unit kediaman satu bilik.
 • Bilik tidur, dapur dan ruang tamu semuanya di tingkat yang sama.
 • Lazimnya mempunyai reka bentuk dan susun atur terbuka.
 • Hartanah kediaman ini sering terletak di lokasi pusat.

➡️Sekarang terdapat banyak apartment studio baharu untuk disewa. Lihat senarai kami untuk apartment studio terbaik untuk disewa di Lembah Klang.

Kondominium Dupleks

emporis-duplex
© Kinki Lai | iProperty.com.my
 • Kondominium dupleks juga dikenali sebagai “Loft”, rumah dua tingkat dalam satu bangunan bertingkat tinggi. Lazimnya, dupleks mempunyai siling tinggi yang memanjang ke tingkat atas dan dihubungkan melalui tangga di dalam unit tersebut.
 • Satu bilik tidur berada di tingkat dua dan biasanya tingkat atas hanya separuh daripada saiz tingkat bawah.
 • Saiz binaan dupleks antara 450 kaki persegi hingga 950 kaki persegi.

➡️Lihat kondominium dupleks paling popular untuk disewa di KL dan Selangor.

8. Apartment/ Flat

apartment-selangor-buy
© nizamkem | 123rf

Di Malaysia, apartment sering dikenali sebagai flat dan dianggap sebagai versi kondominium dan apartment yang lebih mampu milik. Ianya pemajuan kediaman bertingkat tinggi, tetapi kepadatannya juga lebih tinggi dan kurang kemudahan.

Apartment atau flat biasanya dilengkapi dengan tempat letak kenderaan terbuka, taman permainan dan beberapa kedai di kawasan apartment, seperti dobi dan pasar mini. Saiz binaan unit juga lebih kecil pada 800 kaki persegi. Namun, secara umumnya semua unit mempunyai tiga bilik tidur dan dua bilik mandi.

Apartment

 • Apartment biasanya bertingkat tinggi dan dilengkapi dengan lif.
 • Terdapat fasiliti asas seperti tempat letak kereta dan kawalan keselamatan 24 jam.
 • Apartment adalah rumah permulaan yang baik kerana harganya yang berpatutan. Bayaran penyelenggaraan dan caj perkhidmatan juga lebih rendah berbanding kondominium.
 • Apartment yang berhampiran dengan stesen MRT adalah pilihan yang baik untuk pasaran sewa.
 • Saiz binaan antara 550 kaki persegi – 1,200 kaki persegi.

Pangsapuri

 • Pangsapuri atau flat mempunyai reka bentuk yang ringkas dan selalunya tidak mempunyai balkoni.
 • Lazimnya, pangsapuri hanya setinggi empat hingga lima tingkat dan tidak dilengkapi dengan lif. Oleh itu, ia kadang-kadang dipanggil apartment berjalan kaki.
 • Tempat letak kereta di pangsapuri biasanya tidak ditentukan dan tidak mencukupi. Kereta sering diletak berlapis di dalam kawasan flat dan di sepanjang jalan sekitarnya.
 • Kebanyakan pangsapuri milik kerajaan di Malaysia adalah untuk kumpulan berpendapatan rendah. Jika pembeli ingin memohon dan membeli flat tersebut, mereka mesti memenuhi syarat tertentu seperti pendapatan isi rumah bulanan kurang dari RM 2,500.
 • Projek Perumahan Rakyat (PPR) adalah di bawah bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan dan berharga antara RM30,000 hingga RM35,000.
 • Unit-unit ini berukuran 700 kaki persegi dan biasanya mempunyai tiga bilik tidur.

Terdapat banyak pangsapuri di lokasi unik di Lembah Klang. Sekiranya anda ingin menyewa flat, lihat senarai pangsapuri sewa di iProperty.

9. SoHo / SoVo / SoFo

Arcoris-Soho-Mont-Kiara
©iproperty.com

Hartanah bertingkat tinggi ini menggabungkan pejabat di dalam rumah kediaman. Antara tiga jenis hartanah ini, hanya SoHo yang mempunyai hak milik kediaman. Pemajuan jenis SoHo dilindungi di bawah HDA. Hartanah ini juga mempunyai kadar utiliti kediaman.

SoVo dan SoFo adalah pemajuan hak milik komersial dan tidak dilindungi di bawah HDA. Penghuni biasanya membayar kadar utiliti tarif komersial, kecuali jika pemaju berjaya memohon kadar utiliti tarif kediaman. Kadar tarif komersial untuk bil utiliti biasanya 30% lebih tinggi daripada hartanah kediaman.

Baca panduan lengkap mengenai perbezaan antara SoHo, SoVo, dan SoFo untuk mengetahui lebih lanjut mengenai perbezaan antara ketiga-tiga jenis hartanah ini.

SoHo

 • SoHo (Pejabat Kecil, Pejabat Rumah) adalah unit satu atau dua bilik di dalam bangunan strata.
 • Ia boleh digunakan sebagai rumah, pejabat atau kedua-duanya.
 • Kebanyakan SoHo juga mempunyai kemudahan asas kondominium seperti kolam renang dan gimnasium.
 • Unit mempunyai ruang tamu, bilik tidur dan bilik mandi yang lengkap.
 • Saiz binaan r antara 500 kaki persegi – 1,200 kaki persegi.
 • SoHo dilindungi oleh HDA kerana menepati definisi kediaman.
 • Pemilik juga berhak mendapat pengecualian CKHT.

SoVo

 • SoVo bermaksud Pejabat Kecil, Pejabat Versatil
 • Lazimnya, unit SoVo dilengkapi dengan fasiliti untuk perniagaan.
 • Unit ini lazimnya menjadi pilihan syarikat pemula.
 • Susun atur SoVo serupa dengan SoFo, tetapi hanya boleh digunakan untuk tujuan komersial.
 • Ia adalah hak milik komersial dan tidak dilindungi oleh bidang kuasa HDA.
 • Saiz binaan antara 400 kaki persegi – 800 kaki persegi.

SoFo

 • SoFo bermaksud Pejabat Kecil, Pejabat Fleksibel.
 • Unit ini menawarkan fleksibiliti kerana susun atur tidak mempunyai pembahagian.
 • Pemilik atau penyewa boleh mengubah suai unit mengikut pilihan mereka.
 • Ia adalah hak milik komersial dan tidak dilindungi oleh bidang kuasa HDA.

Banyak unit SoHo yang baru siap untuk disewa di Lembah Klang mempunyai lokasi yang hebat dan reka bentuk dalaman yang cantik.

➡️Lihat unit SoHo untuk disewa di Selangor.

10. Rumah Kedai

pre-war-shophouses malaysia
© langdu8x | 123rf

Rumah kedai adalah satu unit kedai dua atau tiga tingkat di kawasan komersial. Unit di tingkat bawah sering digunakan sebagai restoran, bank atau kedai runcit. Kadang-kadang, unit di tingkat atas digunakan sebagai rumah kediaman, biasanya oleh pemilik perniagaan di tingkat bawah atau kediaman untuk pekerja mereka. Rumah kedai di kawasan sibuk seperti Bangsar atau SS2 di Petaling Jaya boleh mendapat sewa yang lebih tinggi. Hartanah ini biasanya mempunyai hak milik komersial dan tidak dilindungi oleh bidang kuasa HDA. Adakah anda mencari rumah kedai untuk disewa?

➡️Lihat beberapa rumah kedai yang tersedia untuk disewa.

11. Pemajuan Campuran

different-type-houses-mixed-development
© Chee Gin Tan/ gettyimages

Pemajuan campuran menggabungkan unit kediaman dan komersial di bawah satu bumbung. Bangunan ini terdiri daripada unit kediaman, kawasan perniagaan dan ruang pejabat.

 • Lazimnya di pemajuan campuran unit kediaman di tingkat atas, manakala unit runcit atau pejabat di tingkat bawah dan tepi jalan.
 • Beberapa pemajuan campuran dihubungkan ke stesen kereta api bawah tanah atau laluan pejalan kaki.
 • Konsep ini telah berkembang di seluruh Lembah Klang dan Selangor, contohnya KL Gateway dan Solaris Dutamas.
 • Lazimnya, pemajuan campuran adalah di bawah hak milik komersial dan berada di luar bidang kuasa HDA.

Dengan begitu banyak pilihan, banyak faktor berperanan ketika memilih jenis hartanah yang akan dibeli. Lokasi dan saiz adalah pertimbangan utama jika rumah itu adalah untuk kediaman anda sendiri. Sekiranya ia untuk disewa, pertimbangan utama adalah pulangan sewa. Untuk membantu anda, gunakan fungsi carian iProperty.com.my untuk melihat hartanah yang tersedia berdasarkan lokasi, saiz dan julat harga pilihan anda.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain