Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

(Terbaru) Senarai hitam pemaju perumahan di Malaysia!

test

Kita semua tahu bahawa anda harus sentiasa menjalankan usaha wajar sebelum membeli rumah atau hartanah pelaburan. Banyak kali kita mendengar berita mengenai projek terbengkalai di media. Ini antara cara anda boleh membuat semakan latar belakang ke atas pemaju perumahan di Malaysia sebelum meletakkan sebarang komitmen terhadap hartanah dengan lebih lanjut.

© Alex Postovski |123rf

Artikel ini diterjemah dari (Updated) Blacklisted property developers in Malaysia oleh Ridzwan A. Rahim.

Melabur dalam hartanah melibatkan belanja yang besar dan bagi sesetengah orang, peluang yang datang hanya sekali seumur hidup. Maka berwaspadalah dan jangan mudah percaya dengan janji-janji manis yang ditabur oleh pemaju. Ini kerana hartanah idaman anda itu mungkin daripada pemaju hartanah yang telah disenarai hitamkan.

Jika anda sedang mencari rumah idaman dan ingin mengelak daripada ditipu oleh pemaju, bacalah artikel ini.

Apa? Dah terbeli hartanah daripada pemaju dalam senarai hitam ini? Jangan khuatir, kami ada penyelesaiannya.

Jenis pemaju hartanah di Malaysia yang perlu anda jauhi

Sebelum anda berbelanja besar membeli sebuah hartanah, semak samada pemaju hartanah terbabit pernah mengalami masalah dalam projek mereka atau sedang berhadapan dengan masalah yang melibatkan pihak berkuasa. Jabatan Perumahan Negara (JPN) ada membuat senarai hitam pemaju hartanah di Malaysia dan baru-baru ini telah mengeluarkan senarai terkini.

Pemaju dalam senarai hitam diletakkan di dalam empat kategori kesalahan seperti berikut:

1. Pemaju tanpa lesen

Di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966, pemaju hartanah dikehendaki memohon lesen dan permit sebelum memulakan projek dan menjual kepada orang awam. Kegagalan berbuat demikian merupakan satu kesalahan di bawah Akta ini. Biasanya, pemaju akan memaparkan lesen dan nombor permit mereka pada risalah dan brosur mereka serta di galeri jualan.

Menurut senarai terkini yang disediakan oleh KPKT, terdapat tiga jenis pemaju yang termasuk dalam kategori tiada lesen:

i) pemaju dengan projek yang telah siap dan sijil siap dan pematuhan (CCC) telah dikeluarkan
ii) pemaju dengan projek yang telah siap tetapi tiada sijil siap dan pematuhan (CCC)
iii) pemaju hartanah yang bermasalah

Berikut ialah petikan daripada senarai 59 pemaju hartanah, yang telah dikemas kini setakat 30 September 2022:

 • SPS Setia Sdn Bhd
 • Lestari Puchong Sdn Bhd
 • CT Bakti Timor Sdn Bhd
 • Expand Factor Sdn Bhd
 • Penta Heights Sdn Bhd
 • Binalif Property & Development Sdn Bhd (Hyrax Property & Development S/B)
 • Juwasa Hikmat Sdn bhd
 • JK-NBA Ventures Sdn Bhd
 • Kembun Maju Development Sdn Bhd

➡️ Untuk senarai penuh, klik di sini.

2. Pemaju yang terlibat dengan projek perumahan terbengkalai

Ada banyak sebab mengapa sesebuah projek boleh terbengkalai. Antaranya pemaju hartanah tidak berpengalaman, strategi pemasaran dan jualan yang lemah, masalah kewangan, kegawatan ekonomi, pertikaian antara pihak berkepentingan, salah urus syarikat dan hal-ehwal perniagaan oleh pemaju hartanah dan kelalaian pihak berkuasa dalam pemantauan dan penguatkuasaan.

Setakat 30 September 2022, kerajaan telah mendaftarkan 242 projek perumahan swasta terbengkalai di Semenanjung Malaysia, dengan jumlah tertinggi dari Selangor. Kebanyakan pemaju ini telah muflis atau syarikat pembangunan hartanah telah dibubarkan.

Antara pemaju terbabit ialah:

 • BSC Development Sdn. Bhd.
 • Asian Lion Enterprise Sdn Bhd
 • Sri Hartamas Corporation Sdn Bhd
 • Evergreen Acres Sdn Bhd
 • Bukit Tandak Development Sdn. Bhd
 • Maymont Development Sdn Bhd
 • Villa Genting Properties Sdn Bhd

➡️ Untuk senarai penuh, klik di sini.

KPKT juga telah berkongsi di laman webnya senarai projek hartanah terbengkalai yang sedang dipulihkan atau mungkin dipulihkan sama ada oleh kerajaan atau pemaju “white knight”:

KETAHUI: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

3. Pemaju yang ingkar award Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)

Bagi yang belum tahu, Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) menyediakan cara mudah, segera dan menjimatkan untuk pembeli rumah membuat tuntutan berkaitan perumahan daripada pemaju, umpamanya kecacatan mutu kerja dan kelewatan dalam serahan pemilikan kosong. TTPR terletak dalam bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan keputusan muktamad yang dibuat oleh Tribunal dipanggil award. Selepas award diberikan, pemaju bertanggungjawab membayar pampasan kepada pembeli terbabit.

© baranq | 123rf

Setakat 23 September 2022, 299 pemaju hartanah gagal mematuhi TTPPR termasuk:

• Abra Development Sdn Bhd
• Ban Soon Aik Development Sdn Bhd
• Diamond Crest Sdn Bhd
• Hartaplus Realty Sdn Bhd
• Lestari Puchong Sdn Bhd
• Sky Venture Management Sdn Bhd
• Wangsa Idaman Sdn Bhd

➡️ Untuk senarai penuh, klik di sini.

4. Pemaju yang gagal membayar kompaun

Pemaju yang melanggar undang-undang akan dikenakan caj berlebihan dipanggil kompaun. Kompaun yang dikenakan adalah antara RM5,000 hingga RM50,000 mengikut jenis kesalahan yang terbahagi kepada tiga kluster utama seperti di bawah:

i. Pengkompaunan kesalahan pemaju perumahan berlesen di bawah seksyen 7 and 18(c) Akta 118.

ii. Pengkompaunan kesalahan Permit Iklan dan Jualan mengikut peraturan 5 Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1989.

iii. Pengkompaunan kesalahan pengurusan dan penyelenggaraan Akaun Pemajuan Perumahan di bawah Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (1A), 5 (6), 6 Akaun Pemajuan Perumahan) 1991.

Setakat 23 September 2022, terdapat 465 pemaju yang masih belum membayar kompaun mereka – ini adalah peningkatan daripada 412 pemaju hartanah yang gagal membayar TPPR mereka setakat 20 October 2020 lepas.

Terokai hartanah untuk dijual

Antara pemaju tersebut ialah:

 • Ajumas Engineering Sdn Bhd
 • Crystal Amber Sdn Bhd
 • Fajar Melati Sdn Bhd
 • Idaman Ekspres Sdn Bhd
 • Macvilla Sdn Bhd
 • SOE Brothers Sdn Bhd
 • Top Impression Sdn Bhd

➡️ Untuk senarai penuh, klik di sini.

BACA: 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

Saya telah terbeli hartanah daripada pemaju dalam senarai hitam. Apa yang patut saya lakukan?

Bagi menjawab soalan ini, kami menghubungi KPKT. Malangnya, respons yang kami terima tidak membantu. Kami diberitahu oleh wakil KPKT, tiada apa yang boleh KPKT lakukan. Pembeli perlu melantik peguam dan memfail saman sivil.

Tanpa berputus asa, kami menghubungi pula peguam harta tanah Khairul Anuar Sharudin dari Khairul, Suhaila & Hazlina bagi mendapatkan kepastian. Rupanya ada cara untuk menangani masalah ini iaitu anda boleh membatalkan perjanjian jual beli (sales & purchase agreement atau SPA) anda!

© wutwhanfoto | Getty Images

1. Untuk pemaju hartanah berlesen:

Menurut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1996 (Akta 118) yang telah dipinda, pembeli rumah berhak membatalkan SPA mereka jika projek perumahan terbabit tidak menunjukkan sebarang kemajuan dalam tempoh enam bulan selepas menandatangani kontrak. Bagi melaksanakannya, pembeli terbabit perlu mendapatkan kelulusan daripada Kementerian dan memohon keizinan bertulis daripada bank.

Perkara lain yang perlu anda ketahui adalah pembiaya tidak boleh menahan kebenaran untuk menamatkan perjanjian ini tanpa sebab yang munasabah. Sebaik sahaja proses ini diselesaikan, pemaju berlesen terbabit perlu membayar balik wang pembeli dalam tempoh 30 hari (tanpa faedah).

2. Untuk pemaju hartanah tanpa lesen:

Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Halimah Mohamed Sadique dalam laporan media pernah berkata pembeli boleh memfailkan tuntutan mereka untuk didengar di TTPR, termasuklah masalah yang dihadapi dengan pemaju tanpa lesen di bawah Akta yang sama.

Pengajarannya: Semak dulu sebelum membeli!

Ada banyak faktor yang perlu diambil kira dalam membuat keputusan mengenai bila dan di mana untuk membeli rumah, tetapi satu langkah awal yang mudah adalah memeriksa pemaju. Seperti yang tertera di sini, ada beratus-ratus pemaju yang telah disenarai hitam.

Tidak kiralah sama ada sebuah syarikat pemaju itu anda temui di pusat membeli belah atau ekspo hartanah, anda perlu membuat pemeriksaan kredibiliti pemaju dengan KPKT dan melihat profil CTOS pemaju. Ini mungkin kedengaran agak klise tetapi mencegah lebih baik daripada mengubati.

Jika anda sedang mencari pinjaman perumahan, gunakan kalkulator kelayakan pinjaman perumahan kami bagi menentukan julat harga hartanah yang sesuai dengan profil kewangan anda.

Jika anda rasakan panduan ini berfaedah, baca ini seterusnya: Projek perumahan anda terbengkalai dan diambil alih oleh pemaju baru? Ini apa yang anda perlu tahu

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Avoid Being Cheated by These BLACKLISTED Property Developers!“ yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my. | Disunting oleh Reena Kaur Bhatt

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain