Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 terma dan syarat dalam perjanjian sewa rumah yang anda perlu ambil perhatian

test

Sudah menjadi kebiasaan, kebanyakan daripada kita hanya membaca syarat perjanjian dengan hanya sekali imbas sahaja. Malah, ramai yang langsung tidak membaca syarat-syarat perjanjian. Walaubagaimanapun, dengan mengambil sedikit masa untuk membaca dan meneliti syarat-syarat di dalam perjanjian sewa ini, anda akan menjadi penyewa yang bijak dan mampu mempertahankan hak anda!

terma dan syarat dalam perjanjian sewa rumah
© gajus/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 terms and conditions in a tenancy agreement you should look out for oleh Nur Sabihah. 

Sebenarnya, perkara ini berlaku kerana kebanyakan daripada kita akan berpendapat bahawa perjanjian sewa rumah di Malaysia ini penuh dengan istilah undang-undang yang sukar difahami. Oleh itu,ramai dalam kalangan kita akan terus menandatangani perjanjian ini tanpa memahami apa yang dipersetujui. Namun, perkara ini boleh menyebabkan timbulnya isu yang tidak diingini kelak.

Sebelum anda mula mencari rumah untuk disewa, pertama, ketahui terlebih dahulu perkara asas yang ada dalam perjanjian sewa serta undang-undang tempatan. Dengan mengetahui perkara asas dalam perjanjian ini, anda telah selangkah maju untuk menjadi penyewa yang bijak dan peka dengan hak anda!

1. Menamatkan perjanjian sewa

Klausa ini merupakan salah satu klausa perjanjian yang paling penting bagi kedua-dua belah pihak kerana ia juga merupakan panduan sekiranya belaku pertelingkahan antara tuan rumah dan penyewa. Sebagai tambahan, pastikan bagi setiap situasi dan keadaan yang boleh menyebabkan perjanjian sewa tamat, telah diterangkan dengan lengkap. Malah, segala penalti yang akan dikenakan jika situasi ini berlaku juga perlu diterangkan dalam dokumen.

Kebanyakan klausa untuk penamatan perjanjian sewa rumah ini tidak membenarkan anda menamatkan tempoh sewaan pada tahun pertama. Jika anda memilih untuk menamatkan tempoh sewaan sebelum tempoh yang ditetapkan, deposit keselamatan anda terbatal.  Malah, beberapa klausa khusus juga menyatakan anda perlu membayar ganti rugi kepada tuan rumah bagi bulan yang tidak disewa.

Dengan adanya terma dan syarat yang dinyatakan dengan jelas, salah satu pihak boleh menamatkan perjanjian sewa tanpa sebarang masalah sekiranya salah satu pihak tidak menunaikan tanggungjawab atau melanggar perjanjian. Sekiranya anda seorang tuan rumah, ini caranya untuk menulis perjanjian sewa di Malaysia

2. Tempoh sewaan

Kedua-dua pihak bersetuju dengan tempoh sewaan yang ditetapkan, contohnya dua tahun dan selepas tempoh ini, perjanjian sewa ini akan dianggap telah luput.

3. Pilihan untuk memperbaharui perjanjian sewa

Kedua-dua pihak penyewa dan tuan rumah perlu bersetuju dengan tempoh sewaan yang telah ditetapkan. Pada akhir tempoh ini, perjanjian sewa akan dianggap telah luput. Walaubagaimanapun, perjanjian ini juga turut disertakan dengan pilihan bagi memperbaharui klausa. Klausa ini membenarkan anda untuk memanjangkan tempoh sewaan pada tempoh tertentu, tertakluk kepada notis terlebih dahulu.

Anda juga perlu peka dengan klausa yang dinamakan ‘escalation clause’. Klausa ini merupakan hak tuan rumah untuk menaikkan sewa pada tahun seterusnya, dan biasanya berdasarkan:

  • Amaun tetap
  • Peratus (%) daripada sewa tahun pertama
  • Berdasarkan peningkatan kos sara hidup

BACA: 10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2022

4. Deposit dan jumlah sewa bulanan

Seterusnya, tuan rumah juga memerlukan pihak penyewa untuk membayar tiga jenis deposit iaitu deposit pendahuluan, deposit keselamatan dan deposit utiliti. Kedua-dua pihak (tuan rumah dan penyewa) perlu bersetuju dengan jumlah sewa bulanan yang ditetapkan dan juga tujuan setiap deposit.

5. Cara pembayaran dan tarikh akhir pembayaran

Selain itu, tuan rumah juga perlu menyatakan dengan jelas tarikh akhir pembayaran sewa bulanan dan cara pembayaran yang diinginkan. Cara pembayaran boleh dilakukan melalui cek, tunai atau bayaran terus ke akaun tuan rumah. Penyewa pula, pada masa yang sama perlu bertanggungjawab membayar sewa tepat pada masanya.

6. Menyewakan (sublet) unit dan rakan sebilik

Sublet merupakan suatu situasi di mana anda, sebagai penyewa membenarkan orang lain untuk menggunakan hartanah tersebut, atau sebahagian dari hartanah ini sambil mengutip sewa daripada mereka. Hal ini tidak asing lagi dalam pasaran hartanah walaupun anda bukan merupakan pemilik rumah itu sendiri. Oleh itu, anda perlu memeriksa dan memastikan sama ada sublet ini dibenarkan atau tidak dalam perjanjian sewa yang ingin ditandatangani.

Jika perkara ini tidak dibenarkan, tuan rumah berhak menamatkan perjanjian sewa anda serta merta jika anda melakukan perkara ini di luar pengetahuan pihak tuan rumah. Apa yang lebih teruk, anda juga boleh dikenakan tindakan undang-undang. Pastikan juga anda menyemak kandungan terma dan syarat perjanjian berkenaan rakan sebilik.  Jangan kerana hal remeh, anda dikenakan tindakan undang-undang disebabkan gagal membaca dan memahami perjanjian tersebut sebaiknya!

Lihat hartanah untuk disewa

7. Insurans tuan rumah

Sebahagian tuan rumah juga akan menggunakan ‘insurans tuan rumah’ atau Landlord Insurance yang akan melindungi mereka daripada sebarang kemungkinan berlaku kerosakan terhadap hartanah oleh penyewa yang tidak bertanggungjawab. Selain itu, mereka juga akan dilindungi sekiranya penyewa mereka menghilangkan diri secara tiba-tiba, atau apabila penyewa mengalami kecederaan disebabkan kerosakan yang telah wujud pada hartanah yang disewa atau kerosakan yang sebelum ini tidak disedari. Kebiasaanya, pembayaran balik kepada tuan rumah juga akan dinyatakan sekiranya anda sebagai pihak penyewa melakukan sesuatu yang boleh menyebabkan insurans terbatal.

BACA: Kondominium dupleks popular untuk disewa di KL dan Selangor 2023

8. Tanggungjawab tuan rumah dan penyewa

Tanggungjawab kedua-dua belah pihak tuan rumah dan penyewa dalam tempoh penyewaan perlu dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian sewa. Antaranya ialah: membayar bil dan sewa tepat pada masanya, memastikan keadaan rumah selamat dan tidak rosak, tidak membenarkan sublet dan sebagainya. Jika berlaku sebarang kegagalan untuk mematuhi tanggungjawab yang telah ditetapkan, tindakan undang-undang boleh diambil.

9. Klausa diplomatik

Klausa ini biasanya akan ditemui jika anda bekerja sebagai ekspatriat di Malaysia. Secara ringkasnya, klausa diplomatik ini membenarkan anda untuk menamatkan tempoh penyewaan sebelum tempoh yang telah ditetapkan. Hal ini kerana, bagi anda yang bekerja sebagai ekspatriat, anda mungkin akan dipindahkan lokasi oleh syarikat atau sudah tamat tempoh bekerja di sesebuah negeri atau negara. Dengan klausa ini, anda tidak perlu membayar baki sewa bulanan yang masih berbaki dan tidak berpenghuni. Klausa diplomatik yang diwujudkan ini perlu mengkhususkan perkara tentang:

  • Tempoh notis penamatan tempoh sewaan
  • Jumlah pampasan yang perlu disediakan oleh penyewa sekiranya tempoh notis yang telah ditetapkan tidak dipatuhi pihak penyewa

10. Inventori

Inventori merupakan senarai barangan yang disediakan oleh pihak tuan rumah dan diserahkan kepada penyewa. Setiap senarai barangan yang dinyatakan perlu dikembalikan kepada pihak tuan rumah dalam keadaan yang baik apabila tamat tempoh menyewa.

BACA: Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2023 (tahun taksiran 2022)

Jangan anggap semua perjanjian sewa adalah sama!

 Sama seperti mana-mana kontrak, perjanjian sewa merupakan perjanjian atara tuan rumah dan juga penyewa. Walaupun mungkin terdapat beberapa isu yang telah ditetapkan dalam kontrak itu, ia masih boleh dirunding. Bagi memastikan dokumen tersebut tidak meninggalkan sebarang maklumat penting, anda boleh berunding dengan pihak peguam untuk menilai perjanjian tersebut sebelum menandatanganinya.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain