Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2024 (tahun taksiran 2023)

test

Teliti 14 pelepasan cukai pendapatan individu yang boleh anda manfaatkan untuk tahun taksiran 2024 (YA 2023). Tarikh akhir e-filing cukai pendapatan tahun ini adalah 30 Jun 2024 dan 30 April 2024 untuk borang BE manual.

Senarai pelepasan cukai pendapatan e-filing LHDN 2021
© ?????? ???????/ 123RF

Artikel ini diterjemahkan dari List of income tax relief for LHDN e-Filing 2023 (YA 2022) oleh Khairul Khalid.

Tahukah anda bahawa bayaran cukai di negara ini menyumbang lebih dari 70% pendapatan negara kita? Dana cukai ini menyumbang kepada keselamatan negara serta pembangunan infrastruktur seperti hospital, sekolah dan lebuh raya.

Individu yang mempunyai gaji tahunan bersih melebihi RM34,000 selepas caruman KWSP dan PERKESO harus membayar cukai pendapatan setiap tahun. Gaji bersih berbeza dengan gaji kasar. Gaji bersih adalah gaji bulanan daripada majikan anda selepas caruman KWSP, SOCSO dan lain-lain. Gaji kasar pula adalah  gaji pokok yang telah dicampur dengan segala elaun tambahan, jika ada – tetapi belum ditolak segala potongan atau caruman.

Pekerja yang memenuhi kriteria Potongan Cukai Bulanan (PCB) digalakkan memfailkan penyata cukai pendapatan individu sebelum menerima potongan PCB. Pembayar cukai harus memohon nombor rujukan cukai pendapatan di cawangan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) mereka.

Apakah pelepasan cukai YA 2024 yang diumumkan dalam Bajet 2024?

Pelepasan berikut hanya akan berkuatkuasa tahun depan untuk pemfailan YA 2024.

 • Penggubalan akta baharu bagi melaksanakan Cukai Barang Bernilai Tinggi pada kadar 5% sehingga 5% ke atas barangan mewah seperti barang kemas dan jam tangan berdasarkan nilai ambang harga barangan.
 • Penguatkuasaan e-invois secara mandatori kepada pembayar cukai dengan pendapatan atau jualan tahunan melebihi RM100 juta mulai 1 Ogos 2024.
 • E-invois untuk pembayar cukai kategori pendapatan lain akan dibuat secara berfasa dengan sasaran pelaksanaan menyeluruh mulai 1 Julai 2025.
 • Pengecualian cukai pendapatan ke atas pendapatan daripada Islamic Securities Selling and Buying (ISSB) mulai tahun taksiran 2024.
 • Pelepasan cukai pendapatan individu sehingga RM2,500 untuk perbelanjaan kemudahan pengecasan EV untuk tempoh 4 tahun dan potongan cukai untuk kos sewaan EV untuk tempoh 2 tahun lagi.
 • Had pengecualian cukai pendapatan ke atas elaun penjagaan anak diterima pekerja atau dibayar majikan terus kepada pusat jagaan ditingkatkan kepada RM3,000 berbanding RM2,000 sebelum ini.
 • Pelepasan cukai sehingga RM2,000 bagi yuran khusus peningkatan kemahiran atau kemajuan diri dilanjurkan sehingga tahun taksiran 2026.
 • Pelepasan cukai khusus untuk pembelian peralatan dan aktiviti sukan terhad sehingga RM1,000, ini akan turut diperluas meliputi perbelanjaan yuran mengikuti latihan sukan.

Pelepasan cukai 2024 untuk YA 2023

Untuk memudahkan anda merancang, mengurus dan memfailkan cukai pendapatan individu anda, berikut adalah senarai pelepasan cukai untuk YA 2022 mengikut kategori.

1. Individu

A. Individu dan tanggungan

Setiap kali anda mengisi borang e-Filing LHDN, anda secara automatik layak mendapat pelepasan cukai pendapatan sebanyak RM9,000.

Anda boleh mendapat pelepasan RM2,000 untuk setiap anak yang belum berkahwin yang berumur di bawah 18 tahun.

B. Individu kurang upaya

Orang kurang upaya yang berdaftar (dengan pengesahan bertulis) dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) layak mendapat pengecualian tambahan sebanyak RM6,000.

Individu yang mempunyai pasangan kurang upaya layak mendapat pelepasan khas RM5,000 manakala yang mempunyai anak kurang upaya layak mendapat pelepasan RM6,000. Jika anak kurang upaya tersebut berumur 18 tahun dan lebih, belum berkahwin dan sedang melanjutkan pengajian (diploma dan yang lebih tinggi), pelepasan tambahan diberi sebanyak RM8,000.

Di samping itu, pembelian peralatan sokongan untuk ahli keluarga kurang upaya (termasuk diri sendiri) layak mendapat pelepasan cukai RM6,000.

2. Ibu bapa

Rawatan perubatan, keperluan khas dan penjagaan ibu bapa

Sekiranya ibu bapa anda memerlukan rawatan perubatan, penjagaan atau keperluan khas atau peralatan (dengan bukti dokumen atau resit), anda layak mendapat pelepasan cukai maksimum RM8,000. Keadaan ibu bapa anda perlu disahkan oleh pengamal perubatan yang berdaftar dengan Majlis Perubatan Malaysia (MPM).

Yuran jagaan anak

Untuk meringankan beban kewangan pendidikan awal anak-anak, ibu bapa layak mendapat pelepasan sehingga RM3,000 untuk pusat jagaan anak dan tadika.

Pelepasan in adalah untuk anak yang berumur sehingga 6 tahun yang menghadiri TASKA yang berdaftar dengan Jabatan Kebajikan Masyarakat dan tadika yang berdaftar dengan Kementerian Pendidikan Malaysia.

3. Yuran pengajian

Anda layak mendapat pelepasan sehingga RM8,000 jika melanjutkan pengajian tinggi dengan wang sendiri. Syarat-syarat berikut harus dipenuhi:

 • Untuk pengajian selain ijazah peringkat sarjana atau doktor falsafah, kursus yang layak adalah undang-undang, perakaunan, kewangan Islam, teknikal, vokasional, industri, saintifik atau teknologi.
 • Untuk ijazah peringkat sarjana atau doktor falsafah, sebarang bidang pengajian layak mendapat pelepasan.
 • Untuk sebarang kursus yang diambil untuk meningkatkan kemahiran diri, pelepasannya sehingga RM2,000 sahaja.

Anda juga boleh mendapat pelepasan RM2,000 untuk setiap anak yang belum berkahwin berumur 18 tahun dan ke atas yang dalam pengajian sepenuh masa A-Level, sijil, matrikulasi dan kursus persediaan.

Pengecualian RM8,000 untuk setiap anak yang belum berkahwin berumur 18 tahun dan ke atas yang memenuhi mana-mana syarat berikut:

 • Melanjutkan pengajian di Malaysia bagi penganugerahan diploma atau yang lebih tinggi. Ini tidak termasuk peringkat pendidikan yang disebut sebelum ini untuk pelepasan RM2,000 seperti A-Level dan matrikulasi.
 • Melanjutkan pengajian di luar Malaysia bagi penganugerahan ijazah sarjana muda, sarjana, doktor falsafah atau yang setara.
 • Pengelola program pengajian hendaklah yang diluluskan oleh badan kerajaan yang berkaitan.

Perbelanjaan insurans pendidikan juga menerima pelepasan tambahan sebanyak RM3,000. Namun jumlah ini digabungkan dengan insurans perubatan.

Pelepasan-baharu-cukai-pendapatan-2021.
© fizkes |123rf

KETAHUI: Cukai pendapatan LHDN: Jenis kesalahan, denda dan penalti

4. Perbelanjaan dan pemeriksaan kesihatan penuh

Individu atau pasangan atau anak-anak mereka boleh mendapat pelepasan cukai pendapatan maksimum sebanyak RM10,000 untuk rawatan penyakit serius atau tidak boleh sembuh seperti Parkinson, HIV, barah dan leukemia, serta rawatan kesuburan.

Pelepasan maksimum RM1,000 diberi kepada vaksinasi untuk diri sendiri, pasangan dan anak.

Pelepasan maksimum RM1,000 untuk diri sendiri, anak, atau pasangan juga diberi untuk perkara berikut:

 • Pemeriksaan penuh kesihatan
 • Ujian pengesanan COVID-19 termasuk pembelian kit ujian kendiri
 • Pemeriksaan dan rundingan kesihatan mental

Pelepasan maksimum RM4,000 juga diberikan untuk ke atas anak berumur 18 tahun dan ke bawah bagi tujuan berikut:

 • Penilaian untuk tujuan diagnosis kurang upaya pembelajaran
 • Program intervensi awal atau rawatan pemulihan kurang upaya pembelajaran

Perlu diberi perhatian bahawa dua pelepasan maksimum RM1,000 berserta pelepasan RM4,000 yang disebutkan di atas adalah termasuk dalam jumlah keseluruhan pelepasan sebanyak RM10,000 untuk perbelanjaan dan pemeriksaan kesihatan.

Perbelanjaan insurans perubatan juga menerima pelepasan tambahan sebanyak RM3,000. Namun jumlah ini digabungkan dengan insurans pendidikan.

5. Gaya hidup (Lifestyle)

Anda layak mendapat pelepasan maksimum RM2,500 jika anda telah membeli barang-barang berikut sepanjang tahun 2022 untuk diri sendiri atau pasangan atau anak-anak anda:

 • Buku, jurnal, majalah, surat khabar dan terbitan seumpamanya. Bahan bacaan yang diharamkan tidak dibenarkan.
 • Komputer peribadi, telefon pintar atau tablet yang bukan dibeli untuk kegunaan perniagaan.
 • Keahlian gimnasium, peralatan sukan (untuk aktiviti yang ditentukan di bawah Akta Pembangunan Sukan 1997).
 • Langganan internet bulanan di bawah nama sendiri.

Pengecualian tambahan sebanyak RM500 diberi untuk pembelian perkara berikut untuk diri sendiri, pasangan atau anak:

 • Bayaran sewa atau yuran kemasukan ke mana-mana fasiliti sukan
 • Pembelian peralatan sukan untuk aktiviti sukan mengikut Akta Pembangunan Sukan 1997
 • Bayaran yuran pendaftaran untuk pertandingan sukan yang dianjurkan oleh penganjur yang diluluskan oleh Pesuruhjaya Sukan di bawah Akta Pembangunan Sukan 1997

6. SSPN

 • Pencarum SSPN boleh mendapat pelepasan dari tabungan bersih tahunan mereka sehingga RM8,000 untuk kedua-dua akaun SSPN-i dan SSPN-i Plus. Tabungan bersih ini dikira dengan menolak jumlah pengeluaran dalam tahun 2023 daripada jumlah simpanan dalam tahun 2023.

BACAAN POPULAR:
? Perbezaan ASB, ASM, dan ASN: Panduan pelaburan unit amanah di Malaysia
 ?️ Berita baik! Bajet 2023: Intipati belanjawan dan senarai insentif untuk rakyat.

7. Pelepasan cukai PRS

PRS adalah program sukarela yang membolehkan anda mengawal dan meningkatkan dana persaraan anda. Dengan tahap hutang isi rumah yang tinggi di Malaysia, ramai pengguna memerlukan bantuan untuk memastikan mereka mempunyai dana yang cukup untuk kehidupan persaraan yang mereka inginkan. Dana PRS boleh menjadi pelengkap ideal untuk simpanan KWSP mereka.

Individu diberi pelepasan sehingga RM3,000 jika mengambil bahagian dalam PRS, sementara majikan diberi potongan cukai ke atas caruman PRS pekerja yang melebihi kadar mandatori dan sehingga 19% dari gaji pekerja. Pendapatan yang diterima dari dana PRS juga dikecualikan daripada cukai.

8. Insurans hayat, KWSP dan skim yang diluluskan

 • Penjawat awam berpencen yang tidak mencarum kepada KWSP atau mana-mana skim yang diluluskan layak mendapat pelepasan sehingga RM7,000 untuk premium insurans hayat atau caruman Takaful.
 • Kakitangan awam dan swasta yang mencarum kepada KWSP atau mana-mana skim yang diluluskan boleh mendapat pelepasan sehingga RM4,000. Ini termasuk pencarum sukarela KWSP tanpa caruman majikan.
 • Kakitangan awam dan swasta yang tidak mencarum kepada KWSP atau mana-mana skim yang diluluskan boleh mendapat pelepasan sehingga RM3,000 untuk premium insurans hayat.

KETAHUI: Panduan membeli rumah menggunakan KWSP akaun 2

9. Kos penggunaan kenderaan elektrik (EV)

Sebarang kos berkaitan fasiliti pengecasan kenderaan elektrik (EV) layak mendapat pelepasan cukai RM2,500. Namun ia hendaklah bukan untuk kegunaan perniagaan dan termasuk pemasangan, sewa, sewa beli peralatan dan yuran langganan.

Terokai hartanah untuk disewa

BACA: CKHT @ RPGT: Sejarah ringkas, pengecualian cukai dan cara penghitungan

10. Elaun modal untuk pemilik perniagaan dan hartanah

Pemilik perniagaan dibenarkan menuntut pemotongan ke atas perbelanjaan untuk aset tertentu yang digunakan untuk tujuan perniagaan. Ini disebut sebagai elaun modal. Menurut firma perakaunan KPMG Malaysia, sesiapa yang membeli hartanah atau menanggung perbelanjaan modal untuk loji dan mesin yang digunakan untuk perniagaan perdagangan atau sewa mungkin boleh menuntut perbelanjaan modal.

Perbelanjaan  adalah untuk pembelian aset seperti kenderaan bermotor, loji dan mesin, peralatan pejabat, perabot dan komputer. Terdapat syarat untuk menuntut elaun modal. Untuk hartanah, tuntutan elaun modal boleh dibuat untuk pengubahsuaian, penyesuaian atau pembaikan hartanah sewa, pejabat, unit runcit dan juga untuk pembaikan pegangan pajak.

Bolehkah tuan tanah menuntut elaun modal?

Secara umum ya, jika hartanah disewa. Walau bagaimanapun, sangat penting bagi pemilik hartanah untuk menetapkan haknya, terutama sekali dalam situasi tuan tanah / penyewa.

Bolehkah tuan tanah menuntut elaun modal pada tahun taksiran semasa untuk pembelian atau pembaikan hartanah beberapa tahun sebelumnya?

Ini bergantung kepada fakta dan keadaan. Tuan tanah mungkin dapat mengubah penyata cukai selama empat tahun ke belakang untuk menuntut elaun modal. Sebaiknya, pemilik hartanah harus mendapatkan nasihat pakar daripada perunding cukai.

11. Pendapatan sewa hartanah

Pemilik hartanah yang menyewa unit mereka dan menerima pendapatan sewa harus membayar cukai, selagi hartanah itu tidak digunakan untuk sebarang perniagaan. Cukai pendapatan sewa dikenakan untuk aset kediaman dan komersial serta beberapa jenis harta yang boleh diangkut seperti mesin dan kapal.

Perbezaan antara pendapatan sewa dan pendapatan perniagaan

Terdapat perbezaan yang signifikan antara pendapatan sewa dan perniagaan. Seksyen 4 (d) Akta Pendapatan Cukai tahun 1967 adalah untuk pendapatan sewa. Penyewaan hartanah juga dianggap sebagai sumber bukan perniagaan jika pemilik menyewa hartanah, di mana penyewa menikmati khidmat penyelenggaraan atau sokongan secara pasif (tidak disediakan secara aktif oleh pemilik hartanah). Contohnya ialah jika penyewa hartanah strata menikmati kemudahan seperti kolam renang dan gimnasium.

Namun, menyewa hartanah untuk tujuan perniagaan tertakluk di bawah Seksyen 4 (a) Akta tersebut kerana ia dianggap sebagai pendapatan perniagaan. Ketetapan Umum (PR) 12/2018 menyatakan bahawa pendapatan sewa adalah pendapatan perniagaan jika anda memberikan perkhidmatan sokongan atau penyelenggaraan secara komprehensif dan aktif kepada hartanah anda. Perkhidmatan ini mesti diberikan oleh pemiliknya sendiri atau melalui pihak pengurus.

Di Malaysia, pendapatan sewa dikenakan cukai pada kadar progresif 0% -30%. Pendapatan sewa dikira secara bersih, iaitu jumlah pendapatan sewa akhir diperoleh setelah menolak perbelanjaan yang dibenarkan.

Menurut LHDN, perbelanjaan yang boleh ditolak dari pendapatan sewa termasuk:

 • Cukai taksiran.
 • Cukai tanah.
 • Faedah pinjaman perumahan.
 • Bayaran insurans kebakaran.
 • Perbelanjaan berulang dalam kutipan sewa.
 • Perbelanjaan untuk pembaharuan atau perubahan penyewaan.
 • Perbelanjaan pengawasan dan pembaikan hartanah
 • Yuran penyelenggaraan.

Perkara berikut dianggap sebagai ‘perbelanjaan pendahuluan’ dan tidak boleh ditolak cukai:

 • Kos pengiklanan hartanah
 • Kos undang-undang untuk menyediakan perjanjian sewa.
 • Duti setem.
 • Komisen ejen hartanah.

12. Rebat Cukai untuk YA 2023

Sesudah jumlah pelepasan diketahui, anda juga boleh mengurangkan amaun cukai yang perlu dibayar dengan pemotongan rebat. Mungkin anda tertanya, apa beza pelepasan dan rebat? Berikut penjelasannya:

 • Pelepasan cukai = ditolak daripada pendapatan bercukai
 • Rebat cukai = ditolak daripada jumlah cukai yang kena bayar

Senarai rebat cukai untuk 2024 bagi Tahun Taksiran 2023 bagi individu berpendapatan boleh dicukai kurang RM35,000 setahun adalah seperti berikut:

Jenis RebatAmaun (RM)
Suami dan isteri (dinilai secara berasingan) dan setiap pendapatan bercukai tidak melebihi RM35,000800
Suami dan isteri (dinilai bersamaan) dan pendapatan bercukai bersama tidak melebihi RM35,000800
Rebat untuk Zakat/FitrahAmaun maksimum tertakluk kepada cukai yang dikenakan
Levi pelepasan untuk umrah/ agama lainKelas penerbangan ekonomi: Asean (RM8) dan Bukan Asean (RM20) Kelas penerbangan selain ekonomi: Asean (RM50) dan Bukan Asean (RM150)
 • Derma kepada badan kebajikan, badan sukan atau projek yang diluluskan: sehingga 10% pendapatan bercukai anda.
 • Derma lain, hadiah atau sumbangan: boleh mencecah nilai hadiah, kecuali dinyatakan sebaliknya.
 • Yuran kepada badan profesional seperti perubatan dan perundangan.

13. Adakah pekerja ekonomi gig mendapat pelepasan cukai pendapatan?

gig-economy-freelancer-income-tax-relief
© Tirachard Kumtanom | 123rf

Lebih ramai orang mengambil bahagian dalam ekonomi gig untuk lebih  fleksibiliti bekerja. Ekonomi gig juga telah memberi peluang pekerjaan untuk ramai orang yang terjejas akibat wabak COVID-19.

Ramai yang menjadi pemandu Grab, penghantar makanan dan memulakan perusahaan internet. Oleh itu, adakah individu yang bekerja secara sambilan wajib merekodkan pendapatan YA 2022 mereka?

Ini bergantung kepada kekerapan kerja sambilan. Mereka boleh menggunakan Borang BE untuk mencatat pendapatan mereka di ruang “pendapatan lain” jika bekerja hanya sekali dua.

Sekiranya pekerjaan sambilan dilakukan secara berkala, contohnya setiap bulan, ini dianggap sebagai suatu perniagaan dan pendapatan ini mesti dinyatakan menggunakan Borang B (Individu dengan Pendapatan Perniagaan).

Pembelian produk untuk menjalankan perniagaan dan caj penghantaran barang (contohnya, perniagaan dalam talian) layak mendapat pengecualian cukai dalam Borang B. Untuk tujuan cukai pendapatan, setiap aktiviti yang menjana pendapatan, termasuk pekerjaan dalam ekonomi gig, harus dilaporkan kepada LHDN.

Di samping itu, elaun RM300 untuk tiga bulan akan disediakan oleh PERKESO sebagai pendapatan gantian untuk pekerja gig aktif semasa menjalani program latihan ini.

ARTIKEL MENARIK UNTUK ANDA
?EIS PERKESO: Bantuan selepas hilang pekerjaan dan 4 tuntutan lain untuk pencarum
?️ Senarai dokumen untuk pinjaman perumahan: 4 dokumen yang anda perlu sediakan jika bekerja secara tetap

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Apa anda perlu tahu sebelum isi e-filing LHDN setiap tahun?

Tarikh akhir tahunan untuk mengisytiharkan pendapatan boleh dicukai menerusi e-filing biasanya adalah 15 Mei setiap tahun.
Jika pendapatan tahunan anda kurang daripada RM5,000, anda tidak layak dicukai. Pendapatan boleh dicukai hanya bermula apabila gaji tahunan anda adalah RM5,001 hingga RM20,000 setahun dengan kadar 1%.
Anda dikenakan cukai sebanyak 6% bermula 2023 berbanding sebelum ini sebanyak 8%.
Pendaftaran nombor cukai pendapatan boleh dimohon secara online melalui aplikasi e-Daftar di https://edaftar.hasil.gov.my; atau secara manual di cawangan LHDN terdekat.