Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Kondominium dupleks popular untuk disewa di KL dan Selangor 2023

test

Anda berhasrat untuk tinggal di rumah dua tingkat tetapi di bangunan bertingkat tinggi? Kalau jawapan anda adalah ya, artikel ini untuk anda! Kami kongsikan senarai kondominium dupleks di KL dan Selangor yang sesuai untuk anda, samada bersendirian ataupun berkeluarga.

duplex condos in kl and sel 2022
@anontae2522 | 123RF

Artikel ini diterjemahkan dari Top duplex condos to rent in KL and Selangor 2023 oleh Khairul Khalid.

Kos sara hidup dan nilai hartanah semakin melonjak. Oleh itu, ramai lebih cenderung untuk menyewa daripada membeli hartanah. Kadangkala jumlah pinjaman rumah dan kadar faedah adalah dua kali ganda lebih mahal berbanding sewa bulanan. Bagi mengatasi masalah ini, pemaju hartanah menawarkan hartanah yang selesa dan mampu milik kepada mereka yang mencari sebuah rumah tanpa mengganggu privasi mereka.

KETAHUI: 8 jenis rumah yang terdapat di Malaysia

Privasi di sesuatu hartanah sering dikaitkan dengan apartment studio. Namun, kondominium dupleks adalah salah satu alternatif dengan harga yang berpatutan buat para penyewa. Susun atur hartanah dupleks agak unik dengan siling tinggi yang menghubungkan dua tingkat dalam satu unit. Ventilasi dan pencahayaan di hartanah dupleks lebih baik daripada unit kondo biasa kerana mempunyai tingkap di tingkat atas. Selain itu, unit dupleks seakan-akan tinggal di rumah yang bertanah tetapi di bangunan bertingkat tinggi.

Mari kita lihat apakah definisi dupleks, perbezaan antara dupleks dan rumah berloteng, serta senarai dupleks untuk disewa bagi pencari rumah di KL dan Selangor.

Apa itu kondominium dupleks?

Di Malaysia, sebuah kondominium dupleks adalah unit dua tingkat yang seakan-akan hartanah bertanah tetapi terletak di sebuah bangunan bertingkat tinggi. Secara amnya, di unit dupleks terdapat siling tinggi sampai ke tingkat atas yang dihubungkan melalui tangga di dalam unit tersebut. Lazimnya, tingkat atas adalah separuh saiz tingkat bawah.

Namun, di negara lain dupleks mungkin bermaksud rumah untuk beberapa buah keluarga dalam dua “ruang kediaman” yang bercantum dengan satu dinding. Biasanya, rumah ini akan mempunyai dua pintu masuk yang berasingan bagi satu unit. Ruang tamu diletakkan samada bersebelahan atau bertingkat. Walau bagaimanapun, di Malaysia hartanah jenis ini selalunya dipanggil rumah bandar atau “townhouse”. Ini agak mengelirukan bgi sesiapa yang mungkin tidak mengetahui perbezaan antara dupleks dan townhouse. Jika ingin ketahui mengenai townhouse dengan lebih lanjut, anda boleh baca artikel ini untuk membuat pilihan yang tepat.

Jangan kelirukan townhouse dengan unit dwi kunci (dual-key) yang mempunyai ciri-ciri yang serupa. Townhouse biasanya rumah yang bertanah, manakala unit dwi kunci pula biasanya terletak di dalam kediaman bertingkat tinggi (kondo atau kediaman servis). Seacara mudahnya, unit dwi kunci adalah kondominium yang dibahagikan kepada dua unit dengan pintu masuk atau ruang legar utama yang sama.

Apakah perbezaan antara kondo dupleks dan rumah berloteng?

Tiada! Sebenarnya, dupleks dan rumah berloteng adalah jenis hartanah yang sama, perbezaannya hanya pada nama. Kedua-duanya mempunyai siling tinggi dan tingkat atas. Namun, dupleks adalah istilah yang sering digunakan di pasaran hartanah Malaysia, manakala rumah berloteng lebih kerap digunakan di Amerika Syarikat dan Eropah.

Kondominium dupleks untuk disewa di KL

Setelah penat bekerja seharian, memang seronok pulang ke rumah untuk melupakan kesibukan bandar. Berikut adalah senarai beberapa dupleks popular untuk disewa di KL.

1. The Scott Garden SOHO

@ Caspri Fong | iProperty.com.my

The Scott Garden SOHO terletak di sepanjang Jalan Klang Lama yang sibuk dan menyediakan kemudahan eksklusif seperti trek joging, gimnasium dan kolam renang dengan kawasan barbeku. Lokasinya di tanah komersial memberi penduduk akses mudah ke pelbagai kedai makan seperti Movida, Afterwerk dan The Beer Factory. Ia juga menawarkan akses mudah ke pengangkutan awam dan lebuh raya utama seperti Maju Expressway (MEX) dan Lebuhraya Persekutuan.

 • Harga: RM1,400/ bulan
 • Saiz binaan: 910 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

2. M City, Ampang, Jalan Klang Lama

@ Jackie Cham | iProperty.com.my

Tarikan utama bandar bertaman ini adalah lokasi dan kebolehcapaiannya. Ia berhadapan dengan MRR2 yang memudahkan akses ke lebuh raya melalui Jalan Ampang, terowong SMART dan Lebuhraya Bertingkat Ampang-Kuala Lumpur (AKLEH). Terdapat pelbagai kedai dan perkhidmatan seperti Ampang Point, Secret Recipe, Old Town White Coffee dan juga gerai mamak yang hanya sejauh lima minit memandu. Pusat perubatan seperti Hospital Gleneagles hanya lima minit dan Hospital Pantai Ampang hanya sejauh 10 minit memandu, memberi anda akses mudah kepada pelbagai perkhidmatan kesihatan.

 • Harga: RM2,000/ bulan
 • Saiz binaan: 775 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

3. Establishment Bangsar (Menara Teguh Bangsar), Brickfields

@ Wayne | iProperty.com.my

Establishment Bangsar, atau lebih dikenali terkenal sebagai Alila Bangsar, adalah kediaman servis pegangan bebas di Brickfields, Kuala Lumpur. Lokasinya strategik untuk para profesional muda kerana mereka boleh pergi ke kebanyakan pejabat di Brickfields dan Bangsar dengan mudah. Stesen LRT Bangsar hanya empat minit perjalanan kaki. Pusat perubatan seperti iHeal Medical Centre dan Hospital Pantai hanya sejauh 7-10 minit. Anda juga boleh pergi ke pusat membeli-belah NU Sentral dengan hanya 6 minit memandu untuk mendapatkan semua keperluan anda.

 • Harga: RM2,000/ bulan
 • Saiz binaan: 527 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

4. Centrio Pantai Hillpark, Pantai Hillpark, Pantai

@ Jack Yong | iProperty.com.my

Centrio Pantai Hillpark berada di kawasan kejiranan yang matang dengan suasana moden. Ia adalah kediaman servis bertingkat dan berkepadatan rendah yang terletak di Pantai Hillpark. Anda mempunyai akses ke kolam renang, studio yoga, gimnasium dan bumbung atas peribadi untuk bersantai. Pelbagai pusat membeli-belah yang popular berhampiran seperti Nexus Bangsar South (750 m), The Sphere Mall (900 m) dan KL Gateway Mall (1 km). Selain daripada pusat membeli-belah, untuk aktiviti rekreasi, anda boleh memandu selama lima minit untuk mulakan aktiviti mendaki di Bukit Gasing atau bermain badminton di Pusat Komuniti Pantai Eco Park.

 • Harga: RM2,300/ bulan
 • Saiz binaan: 872 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

5. EkoCheras Serviced Apartments, Cheras

@ Eric Foo | iProperty.com.my

Apartment servis 60 tingkat ini hanya sejauh empat minit dari bandar Kuala Lumpur dan dilengkapi dengan menara pejabat, hotel mewah dan pusat membeli-belah di bawah. Ia mempunyai sistem keselamatan dan pengawasan tiga peringkat. Penduduk boleh menikmati pelbagai kemudahan seperti kolam infiniti, sauna dan bilik wap, ruang membaca, taman permainan dan taman kanak-kanak. EkoCheras boleh diakses melalui pengangkutan awam dan juga beberapa lebuh raya seperti MRR2, SILK, East-West Link dan Grand Saga Highway yang hanya sejauh beberapa minit. Anda juga boleh mengunjungi pusat membeli-belah yang popular seperti Sunway Velocity Mall, MyTown Shopping Centre dan IKEA Cheras yang hanya sejauh 15 minit.

 • Harga: RM2,300/ bulan
 • Saiz binaan: 762 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

6. Kondominium Twy Duplex, Mont Kiara

@ Rain Wong | iProperty.com.my

Kondo Twy Duplex terletak di kawasan Mont Kiara yang yang popular dan ideal untuk eksekutif muda dan keluarga berpendapatan tinggi. Kondominium ini menawarkan pelbagai kemudahan seperti ruang santai, kolam renang yang besar, bilik permainan dan taman permainan yang menyeronokkan. Lokasinya juga strategik dengan akses mudah ke lebuh raya NKVE, DUKE dan LDP. Beberapa sekolah terkenal seperti Sekolah Rendah dan Menengah Kiaramas, Sekolah Antarabangsa Mont Kiara dan Sekolah Antarabangsa Garden hanya sejauh lima minit.

 • Harga: RM2,400/ bulan
 • Saiz binaan: 821 kaki persegi, 1 + 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas )

Kondominium dupleks untuk disewa di Selangor

Lazimnya, dupleks menawarkan keselesaan, harga yang berpatutan dan privasi peribadi. Berikut adalah tujuh kondominium dupleks sewa yang popular di Selangor.

1. Tamarind Suites, Cyberjaya

@ Azlan Bin Adam | iProperty.com.my

Tamarind Suites mempunyai susun atur “kecil serta padat” yang dinamik dan praktikal. Ia mempunyai taman yang indah bagi anda untuk mendapatkan udara segar jauh dari kawasan bandar. Tamarind Suites sangat sesuai untuk mereka yang sering menggunakan beberapa lebuh raya utama seperti PLUS, LDP, MEX, ELITE, SKVE yang boleh diakses dengan mudah. Ia juga dikelilingi oleh beberapa institusi pendidikan berprestij seperti Universiti Limkokwing, CUCMS dan MMU, menjadikannya pilihan yang ideal jika anda ingin melanjutkan pelajaran di sana. Tamarind Suites menawarkan kemudahan seperti kolam renang, gelanggang bola keranjang, padang pesta, ruang BBQ, pawagam dan juga taman meditasi untuk keseimbangan kerja-kehidupan yang lebih baik.

 • Harga: RM1,600/ bulan
 • Saiz binaan: 669 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

2. Icon Residenz 1 @ Icon City, Sungei Way, Petaling Jaya

@ Jackson Chua | iProperty.com.my

Iconz Residenz dilancarkan pada tahun 2012 dan terletak di persimpangan antara LDP dan Lebuhraya Persekutuan yang menyediakan akses mudah kepada lain-lain lebuh raya seperti NKVE, ELITE, NPE dan KESAS. Mereka yang ingin mengelakkan kesibukan jalan raya boleh menaiki pengangkutan awam berhampiran seperti bas RAPID KL, teksi dan kereta api yang sejauh 13 minit. Pusat membeli-belah terkenal seperti Paradigm Mall dan Jaya Shopping Centre hanya sejauh 11 minit, manakala pusat beli-belah 1Utama adalah sejauh 17 minit sahaja.

 • Harga: RM1,800/ bulan
 • Saiz binaan: 745 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak Milik Tanah: Komersial (pegangan pajak)

3. Emporis, Kota Damansara

@ Kinki Lai | iProperty.com.my

Emporis terletak di tengah-tengah Kota Damansara dengan gabungan sempurna kemudahan dan kehidupan. Emporis menawarkan kemudahan moden seperti ruang barbeku, jakuzi, ruang rehat taman pavilion, buaian taman, taman permainan dan banyak lagi. Selain itu, anda boleh melalui LDP dan NKVE ke destinasi-destinasi lain. Anda juga dapat menikmati kemudahan pelbagai pengangkutan awam seperti bas Rapid KL dan stesen MRT Kota Damansara yang hanya sejauh beberapa meter. Penggemar makanan boleh mencuba pelbagai masakan enak di restoran yang terkenal seperti McDonald’s, Shell Out dan Original Penang Kayu Nasi Kandar, semuanya hanya sejauh 10 minit.

 • Harga: RM2,000/ bulan
 • Saiz binaan: 662 kaki persegi, 2 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

4. Subang Soho (One Soho ), Subang Jaya

@ Kennerth Leong | iProperty.com.my

One Soho yang terletak di Subang Jaya amat popular di kalangan pencari rumah kerana aksesibilitinya. Beberapa universiti swasta seperti Taylors University, KDU dan Monash University hanya sejauh 10 minit memandu dari Subang SoHo, sesuai untuk kediaman para pelajar dan kakitangan universiti. Anda juga dapat beristirahat dengan mudah kerana pusat membeli-belah seperti Subang Parade dan Sunway Pyramid hanya sejauh 12 minit memandu.

 • Harga: RM2,000/ bulan
 • Saiz binaan: 685 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan bebas)

5. Pinnacle, Petaling Jaya

@ Gin Ting | iProperty.com.my

Pinnacle adalah pembangunan komersial bercampur baharu di Petaling Jaya yang mudah diakses kerana ia berhampiran Lebuhraya Persekutuan. Dengan hanya memandu sejauh 10 minit, anda boleh sampai ke pusat membeli-belah seperti Jaya Shopping Centre, Jaya 33 dan Plaza 33. Pinnacle juga menawarkan ketersambungan pengangkutan awam yang mudah kerana stesen LRT Asia Jaya dan stesen bas awam kurang dari 200m. Pinnacle mempunyai pemandangan latar langit PJ yang menakjubkan. Ia menawarkan gaya hidup bandar terbaik untuk para profesional muda dan mereka yang ingin memulakan hidup baharu.

 • Harga: RM2,200/ bulan
 • Saiz terbina: 898 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

6. Pacific 63, Petaling Jaya

@ Bonnie Chong | iProperty.com.my

Pacific 63 adalah apartment servis pegangan pajak di Petaling Jaya, satu kawasan hotspot bagi sesiapa yang baru pindah ke kota. Pacific 63 dilancarkan pada tahun 2011 dan dilengkapi dengan pelbagai kemudahan eksklusif seperti jakuzi, bilik pelbagai fungsi serta kawalan yang ketat untuk keselamatan penduduk. Pacific 63 juga mudah diakses melalui Lebuhraya Persekutuan, SPRINT, NPE dan LDP.

 • Harga: RM2,200/ bulan
 • Saiz binaan: 780 kaki persegi, 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Komersial (pegangan pajak)

Kondominium dupleks untuk keluarga

Kondominium dupleks telah mendapat perhatian orang dewasa muda yang lebih suka bersendirian kerana lebih privasi. Walau bagaimanapun, ada juga pilihan dupleks tiga bilik tidur atau lebih dengan saiz binaan yang lebih besar, sesuai untuk keluarga muda atau pasangan suami isteri.

Berikut adalah senarai dupleks untuk disewa yang sesuai untuk keluarga di KL dan Selangor.

1. Evo Soho Suites, Bandar Baru Bangi, Bangi

@ Mardiana | iProperty.com.my

Evo Soho Suites adalah pilihan mudah bagi golongan belia yang mencari rumah luas dan padat. Walaupun unitnya adalah jenis Pejabat Kecil, Rumah Pejabat (SoHo), ada pelbagai ciri kediaman seperti gimnasium, teres luaran bersama dan taman permainan kanak-kanak. Ketersambungan kepada lebuh raya SILK dan PLUS memudahkan perjalanan anda. Kelab Golf Bangi, restoran dan lain-lain perkhidmatan hanya sejauh 10 minit.

 • Harga: RM2,500/ bulan
 • Saiz binaan: 1,352 kaki persegi, 3 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

2. Elevia Residences, Taman Tasik Prima, Puchong

@ Ee Ling | iProperty.com.my

Struktur mega ini dibina di atas tanah seluas 2.85 ekar dan adalah kondominium berkepadatan rendah dengan hanya 162 unit. Anda boleh melihat pemandangan yang mengagumkan termasuk tasik air tawar dan alam semula jadi yang indah. Elevia Residences menawarkan pelbagai kemudahan seperti pusat penjagaan kanak-kanak, kawasan barbeku dan ruang rehat langit yang sesuai untuk keluarga anda. Restoran tempatan seperti Soru Station, Alwin & Jin Kitchen dan banyak lagi sejauh 10 minit perjalanan.

 • Harga: RM4,500/ bulan
 • Saiz binaan: 2,700 kaki persegi, 3 + 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

3. Flora Murni, Mont Kiara

@ Kamaljit Gill | iProperty.com.my

Flora Murni dianggap sebagai salah satu hartanah yang terbaik di Mont Kiara dengan reka bentuk yang cantik dan sofistikated. Beberapa institusi pendidikan berprestij di sini termasuk Kumon Vista Kiara, Sekolah Antarabangsa Garden dan Pinnacle Learning Center hanya sejauh 1km, menjadikannya tempat yang sesuai untuk keluarga. Terdapat pasar raya berhampiran seperti Kiara Supermarket, Seoul Mart Supermarket dan 99 Speed Mart untuk keperluan harian anda.

 • Harga: RM6,500/ bulan
 • Saiz binaan: 3,250 kaki persegi, 3 + 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan pajak)

4. Quadro Residences, KLCC

@ Chris Leong | iProperty.com.my

Quadro Residences amat sesuai untuk mereka yang ingin tinggal di tengah-tengah bandar KL. Ia merupakan pembangunan yang unik dengan Sky Deck dan Sky Bar untuk melihat pemandangan latar langit kota yang indah dan menakjubkan. Anda hanya enam minit jarak memandu dari pelbagai kemudahan di Pavillion Kuala Lumpur dan Suria KLCC. Quadro Residences sebaris dengan Menara Exxon-Mobil dan Naza Towers dan sempurna bagi mereka yang ingin ke pejabat tanpa perlu mengharungi kesibukan trafik KL.

 • Harga: RM6,800/ bulan
 • Saiz binaan: 1,580 kaki persegi, 3 + 1 bilik tidur
 • Hak milik tanah: Kediaman (pegangan bebas)

LIHAT JUGA:
🏙 Kondominium terbaik di KL tahun 2022
🏠 Studio apartment sewa paling popular di KL dan Selangor pada tahun 2022

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain