7 dupleks/studio mampu milik di Lembah Klang yang ramai tidak tahu

gettyimages.com

Untuk privasi yang sempurna, apa salahnya berbelanja lebih sedikit berbanding dengan menyewa bilik tidur utama dengan harga yang tinggi? Apa kata anda pertimbangkan untuk membeli salah satu daripada dupleks atau studio mampu milik di bawah ini dan jadikannya hartanah anda sendiri.

Kos sara hidup dan harga hartanah di Lembah Klang yang sering meningkat menyebabkan lebih banyak golongan bujang yang baru memulai kerjaya professional menyewa tempat tinggal mereka kerana faktor kewangan. Namun beberapa tahun kebelakangan ini, lebih banyak pemaju telah memenuhi keperluan segmen tersebut. Terdapat semakin banyak pilihan bagi individu bujang yang mencari rumah yang sesuai dengan bajet mereka, tanpa mengenepikan soal kualiti dan privasi.

Berikut adalah beberapa studio dan dupleks mampu milik di Lembah Klang yang menepati ciri-ciri tersebut:

1. Halo Sunday@Empire City, Damansara Perdana

Terletak di dalam kawasan Damansara yang berprestij, studio satu bilik di Empire City ini berjiran dengan beberapa pusat membeli-belah popular di Lembah Klang, seperti The Curve dan Ikea.

Laluan MRT Sungai Buloh-Kajang yang baru telah memberi rangsangan yang besar terhadap penghubungan di kalangan penduduk di kawasan ini, lalu membolehkan mereka untuk berulang-alik ke pejabat di pusat bandar tanpa sebarang kesulitan. Keluasan unit di sini merangkumi 448 kaki persegi ke 950 kaki persegi.

Harga sewa median: RM1,200 sebulan
Hasil penyewaan: 4.5%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di Halo Sunday@Empire City.

2. The Square @ One City, Subang Jaya

Sumber: iProperty.com.my

Jika anda tidak gemar keluar dari rumah untuk bekerja dan pengisian masa lapang, maka studio bilik tidur di The Square @ One City mungkin menepati ciri-ciri yang anda mahukan. Ia merupakan gabungan ideal pejabat, komersil dan elemen kediaman dalam suasana yang begitu nyaman.

Sebuah tarikan unik, Sky Walk in One City mungkin tidak sesuai untuk mereka yang lemah semangat. Berseronok dan ujilah keberanian anda dengan berjalan di atas panel kaca telus sambil melihat ke bawah dari ketinggian 12 tingkat. Anda berani?

One City telah menjadi tumpuan utama di Subang Jaya, iaitu sebuah pembangunan campuran yang merangkumi keluasan lebih 77 ekar dengan dikelilingi kawasan berkepadatan tinggi seperti Subang Jaya, Shah Alam, Putra Heights dan Klang dengan jumlah penduduk 2.5 juta dalam radius 10km. Keluasan binaannya ialah di antara 506 kaki persegi ke 570 kaki persegi.

Harga sewa median: RM 1,400 sebulan
Hasil sewaan: 4.31%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di The Square@ One city.

3. Flexus Soho, Jalan Kuching

Mencari sebuah studio mampu milik dengan harga yang berpatutan bukan bermakna anda perlu mengekang diri dari berseronok, seperti yang ditampilkan oleh unit-unit di Flexus Signature Suites.

Penduduk-penduduk di sini mempunyai pilihan yang tidak terhingga untuk membeli-belah, menikmati makanan, hiburan dan penjagaan kesihatan pakar. Sedangkan MATRADE yang merupakan dewan pameran bertaraf dunia terletak berdekatan.

Selain daripada kolam renang dan teresnya yang bersambung dengan spa, terdapat juga “top sky lounge” di bumbung bangunan ini yang memberikan pemandangan Kuala Lumpur yang menakjubkan.

Harga sewa median: RM 1,600 sebulan
Hasil sewaan: 3.62%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di Flexus Soho.

4. Kanvas Soho, Cyberjaya

Sumber:iProperty.com.my

Mencari sesuatu yang berbeza serta mencerminkan keperibadian anda? Unit studio Kanvas Soho dengan binaan 485 kaki persegi disuntik dengan reka bentuk kreatif, suasana dan warna bagi mereka yang mempunyai citarasa dan pilihan yang berlainan.

Ia terletak di Cyberjaya yang berkembang pesat, dan terdiri daripada pelbagai penduduk termasuk pelajar, usahawan dan eksekutif profesional.

Kanvasnya disasarkan kepada demografik yang muda dan bertenaga, menampilkan kemudahan dan fasiliti yang membolehkan penduduknya pulang ke rumah dengan senang hati setelah menempuh jadual harian yang sibuk. Mereka disajikan dengan panorama Tasik Putrajaya dan Cyberjaya, sambil menikmati barbeku bersama rakan-rakan dan keluarga di The Sky.

Harga sewa median: RM 1,200 sebulan
Hasil penyewaan: 4.80%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di Kanvas Soho.

5. 3 Elements @ Puchong South

Sumber:iProperty.com.my

Satu lagi tambahan kepada perkembangan pesat di Puchong Selatan ialah bandar butik 3Elements yang memaparkan studio bilik tidur berkonsepkan “live-work-play” urban.

Lebih daripada 6.3 ekar bangunan berlanskap hijau, dengan tumbuh-tumbuhan tinggi yang rendang dan rimbunan hijau, ia memberikan suasana yang didambakan untuk melupakan kesibukan hidup di bandar buat seketika.

Kemudahan yang disediakan termasuk sistem tulang belakang gentian optik untuk internet jalur lebar berkelajuan tinggi, sistem penuaian air hujan, Satellite Master Antenna Television (SMATV), gimnasium, kolam renang dan pusat perniagaan.

Harga sewa median: RM1,200 sebulan
Hasil penyewaan: 5.1%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di 3Elements.

6. Zen Suites@Zeta Park, Setapak

Source: iProperty.com.my

Jika anda gemarkan kehidupan moden pinggiran tasik di tengah-tengah kotaraya Kuala Lumpur, lihatlah studio yang bertempat di Zeta Park yang mempunyai pemandangan indah Tasik Danau. Dengan unit berkeluasan di antara 617 kaki persegi ke 800 kaki persegi, ia  adalah pembangunan bersepadu yang terluas di Setapak, iaitu merangkumi 200 lot runcit, 424 unit SOHO dan 470 kediaman servis.

Ia dibina di atas KL Festival Mall yang dinaungi oleh gedung membeli belah gergasi Parkson. Antara kemudahan yang disediakan adalah kolam renang bentuk bebas, gimnasium, bilik permainan, kolam renang spa dan sauna.

Harga sewa median: RM 1,400 sebulan
Hasil penyewaan: 4.42%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di Zen Suites @ Zeta Park.

7. i-Suite @ i-City

Sumber: iProperty.com.my

Anda impikan sebuah studio dengan persekitaran dan kemudahan yang mewah seperti hotel? i-Suite @ i-City yang memenuhi spesifikasi hotel seperti penghawa dingin, TV satelit dan telefon kunci mungkin apa yang dicari selama ini.

Untuk hiburan dan masa lapang, anda boleh berjalan kaki ke taman tema i-City yang menerima lebih daripada 90,000 pengunjung setiap minggu. Pembangunan ini terdiri daripada dua menara 36 tingkat dan dibina di antara 566 kaki persegi dan 850 kaki persegi.

Harga sewa median: RM 1,500 sebulan
Hasil penyewaan: 3.6%
Lihat beberapa contoh hartanah ini di i-Suite@ i-City.

BACA: 5 less popular towns in Klang Valley that are ideal for expats

PENAFIAN: Sumber penyenaraian & data adalah dari senarai-senarai agen yang disenaraikan di iProperty.com. Analisis adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin tertakluk kepada semakan apabila dan di mana lebih data boleh diperolehi.

Share