Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 Kawasan paling banyak dicari oleh pembeli rumah di Malaysia pada 2022

test

Data hartanah pada tahun ini mempunyai perubahan yang agak mengejutkan dari sudut tabiat carian perumahan dalam kalangan bakal pembeli dan pelabur rumah. Baca lanjut untuk mengetahui kesan yang mungkin akibat perubahan dalam aliran permintaan ini terhadap landskap hartanah kediaman pada tahun 2023. 

Malaysia property
@faizzaki | 123RF

Artikel ini diterjemahkan dari Top 10 most searched areas by homebuyers in Malaysia in 2022 oleh Ashraf Wahab.

Memandangkan 2022 sudah sampai ke penghujungnya, inilah masanya untuk kita tinjau kawasan kejiranan di Malaysia yang mendapat carian tertinggi dalam kalangan pembeli rumah. Kedudukan dalam senarai ini adalah berdasarkan data carian tertinggi bagi hartanah untuk dijual di laman di iProperty.com.my bagi tempoh Januari hingga November 2022. 

Data transaksi terkini untuk setiap kawasan juga disediakan untuk mempamerkan cerapan tentang gelagat pembelian pengguna – anda mungkin tertanya-tanya, adakah carian ini sebenarnya diterjemahkan ke dalam urus niaga dan apakah jenis/projek hartanah yang paling banyak dibeli di setiap kawasan? 

Pelbagai sekatan pergerakan dan cabaran ekonomi akibat daripada COVID-19 telah memberi kesan kepada aktiviti pembelian rumah untuk tempoh dua tahun yang terakhir ini. Ini kerana pengguna mengamalkan pendekatan yang lebih berhati-hati. Namun, memandangkan negara sudah boleh menerima kesan pemulihan pasca-pandemik di samping landskap politik juga telah menjadi agak stabil, adalah menarik untuk kita perhatikan kawasan kediaman yang manakah menimbulkan minat pembeli dan pelabur rumah selepas ini.  

Kita boleh perhatikan bahawa terdapat tiga kawasan baharu dalam senarai 2022 ini, dan ketiga-tiganya terletak di luar Lembah Klang. Pandemik yang lalu telah jelas mendorong ramai pengguna untuk memikirkan semula tentang tempat dan cara mereka bekerja dan hidup.Trend bekerja dari rumah turut membolehkan orang ramai untuk mengutamakan kehendak peribadi seperti persekitaran hidup yang lebih baik untuk membesarkan anak-anak, berdekatan dengan keluarga, kesihatan mental yang lebih baik dan sebagainya. 

Dalam artikel ini, kami juga akan tinjau prestasi kawasan-kawasan utama tersebut dalam tempoh 4 tahun yang lepas – samada ia adalah kawasan tumpuan yang lestari atau pendatang baharu dalam senarai tahunan ini. Kawasan-kawasan tersebut disusun mengikut tertib menurun serta bilangan carian dipaparkan dari segi peratusan (%). 

10. Seremban 

seremban
@nizamhkem | 123RF

Mengambil tempat ke-10 dalam senarai kejiranan paling popular bagi tahun 2022 adalah salah satu kawasan baru yang agak mengejutkan —  Seremban. Untuk memahami bagaimana Seremban boleh masuk ke dalam senarai, kami telah melihat data transaksi terkini daripada *brickz.com untuk mengetahui jenis hartanah yang dibeli oleh pembeli di sini. 

Sehubungan itu, kami perhatikan dalam tempoh antara Oktober 2021 dan September 2022, pembeli hartanah di Seremban kebanyakannya telah membeli hartanah jenis bertanah, iaitu teres dan rumah berkembar. Dua kawasan pembangunan dengan urus niaga tertinggi ialah Taman Seremban Forest Heights dan Taman Bukit Galena, manakala purata harga median setiap kaki persegi untuk kedua-duanya masing-masing adalah RM339 dan RM236. 

Seperti yang dapat kita perhatikan dari data yang diberikan, pembeli hartanah kebanyakannya membeli kediaman bertanah di Seremban. Ini adalah petunjuk yang jelas bahawa pembeli kini mencari ruang kediaman yang lebih mampu milik dan luas di luar Kuala Lumpur dan Selangor kerana kemudahan bekerja dari rumah pasca-pandemik membolehkan mereka berbuat sedemikian. Perjalanan ulang-alik ke kota raya juga menjadi mudah dengan adanya  laluan KTM Seremban, yang disepadukan dengan sambungan MRT (Mass Rapid Transit)Laluan 1 yang baharu dan juga laluan LRT di Lembah Klang. 

Seterusnya, kami akan terus meneroka kejiranan pilihan yang lain pada tahun 2022 dan melihat sama ada trend mencari rumah mampu milik di luar bandar yang memenuhi kehendak gaya hidup ini adalah konsisten. 

Sebagai pilihan, anda juga boleh membeli-belah untuk hartanah mampu milik di Seremban untuk diri anda sendiri! 

9. Shah Alam 

shah alam
@imagesbyhafizismail | 123RF

Seterusnya dalam senarai kawasan kediaman dengan carian tertinggi pada tahun 2022 ialah Shah Alam. Shah Alam telah muncul dalam senarai tahunan ini secara konsisten sejak 2018. Ia merupakan destinasi popular untuk pembeli rumah kerana jalan raya dan seni bina yang terancang, suasana tenang dan harga hartanah yang mampu milik. 

Lokasinya juga merupakan faktor penyumbang utama kepada popularitinya. Shah Alam terletak berdekatan dengan Subang Jaya, Klang, dan Sunway, yang menyediakan akses mudah untuk penduduknya dengan semua kemudahan utama kehidupan bandar sambil tinggal di kawasan kejiranan yang damai. 

1,392 hartanah telah bertukar tangan di Shah Alam dalam tempoh di antara Oktober 2021 dan September 2022, dengan Kota Kemuning mengungguli carta dengan 111 transaksi. Ini diikuti Alam Impian dengan 91 transaksi, Elmina West dengan 71 transaksi, dan Bukit Jelutong dengan 67 transaksi. 

Shah Alam mempunyai jenis rumah yang pelbagai dan semua jenis pembeli boleh menjumpai rumah yang sesuai untuk diri mereka. Anda boleh semak senarai lengkap rumah untuk dijual di Shah Alam

8. Mont Kiara 

Mont Kiara
@rfirdaus91 | 123RF

Mont Kiara menduduki tempat kelapan dalam senarai ini. Apa yang menarik untuk diperhatikan adalah kali terakhir Mont Kiara muncul dalam senarai kejiranan dengan carian tertinggi adalah pada tahun 2018. 

Memandangkan Mont Kiara terkenal dalam kalangan ekspatriat untuk kualiti gaya hidup yang ditawarkannya, infrastruktur yang hebat dan pilihan sekolah antarabangsa yang sangat baik, penampilannya dalam senarai ini pada waktu pasca-pandemik menunjukkan bahawa sesetengah pembeli hartanah kini lebih berminat untuk membeli kediaman yang menawarkan kehidupan urban yang penuh warna-warni. 

Kawasan pembangunan di Mont Kiara yang paling banyak menerima urus niaga dalam tempoh Oktober 2021 hingga September 2022 adalah Seni Mont Kiara. Dengan harga median RM2.15 juta, 27 hartanah telah bertukar tangan. Ini diikuti oleh Vista Kiara (17 transaksi) dan Residensi 22 Mont Kiara (16 transaksi) dengan harga median masing-masing RM570,000 dan RM1.965 juta. 

Terdapat banyak kawasan pembangunan baru di Mont Kiara untuk yang sedang dibina dan semuanya mendapat sambutan yang sangat baik. Dapatkan senarai lengkap rumah untuk dijual di Mont Kiara

7. Port Dickson 

port dickson
@lcchew | 123RF

Di tempat ketujuh adalah satu lagi penyenaraian baharu yang agak mengejutkan — Port Dickson. Memandangkan ia tidak pernah tersenarai dalam carian tertinggi, ia merupakan penunjuk kukuh tentang perubahan corak pembelian hartanah pada masa hadapan. 

Malah, kemasukannya ke dalam senarai boleh menjadi isyarat bahawa hartanah di luar kota raya mungkin mula mendapat daya tarikan di pasaran, dengan faktor penyumbang terbesar ialah trend bekerja dari rumah yang berterusan pasca-pandemik. 

Berbanding Kuala Lumpur, yang mana dengan RM500,000 anda sukar mendapatkan walaupun sebuah unit kondominium di pinggir bandar, kos purata untuk rumah teres di Port Dickson hanyalah RM200,000. Dan seperti yang direkodkan dalam brickz.com, rumah teres di Taman Intan Duyung dengan 18 transaksi antara Oktober 2021 dan September 2022 membawa harga median hanya RM180,000. Selanjutnya, dengan 16 transaksi masing-masing adalah rumah teres di Taman Bayu Indera, Lukut, dan Taman PD Utama yang masing-masing membawa harga median RM257,500 dan RM180,000. 

Jelas dapat dilihat bahawa kediaman di Port Dickson berada dalam julat yang mampu dimiliki oleh kebanyakan pembeli rumah. Ini boleh dijadikan penjelasan untuk lonjakan mendadak terhadap permintaan rumah di Port Dickson pada era pasca-pandemik ini. 

Lihat senarai lengkap rumah yang tersedia untuk dijual di Port Dickson

6. Kuching 

kuching
@annuar83 | 123RF

Satu lagi penyenaraian baharu yang mengejutkan adalah Kuching. Menduduki tempat keenam dalam senarai, ibu negeri itu sememangnya sudah dikenali sebagai destinasi percutian yang terkenal dengan pantai yang cantik, makanan laut yang lazat dan murah, dan juga budaya unik penduduk aslinya. 

Apa yang memeranjatkan adalah Kuching sememangnya sudah lama menjadi tarikan untuk aktiviti percutian namun bukan untuk pembelian rumah. Oleh itu, ini boleh dijadikan faktor sokongan utama dalam teori bahawa pembeli hartanah kini mencari kualiti hidup yang lebih baik dan rumah mampu milik pada era pasca-pandemik. 

Melihat hartanah yang bertukar tangan di Kuching antara Oktober 2021 dan September 2022, flat MJC di Perbandaran Baru Batu Kawah serta kondominium pegangan pajak P’Residence telah memperoleh transaksi paling banyak dengan 58 hartanah masing-masing telah bertukar tangan. Harga median untuk flat tersebut adalah RM110,000, manakala buat kondominium tersebut pula adalah RM200,000. 

Rumah berkembar dan teres pegangan pajak di RPR Bandar Baru Sarawak dengan harga median RM182,500 telah diurus niaga sebanyak 32 kali, manakala banglo pegangan bebas, rumah berkembar dan teres di Tabuan Jaya pula telah diurus niaga sebanyak 29 kali. 

Untuk mencari rumah idaman anda di Sarawak, layari senarai lengkap hartanah untuk dijual di Kuching

5. Puchong 

puchong
@yulmanvideo | 123RF

Seterusnya dalam senarai hartanah dengan carian tertinggi adalah Puchong. Puchong merupakan penyenaraian biasa kerana ia tersenarai setiap tahun kecuali pada tahun 2020. 

Ramai pembeli rumah memilih untuk tinggal di Puchong kerana terdapat pelbagai pilihan kediaman dengan harga mampu milik di kawasan ini. Ia juga mempunyai akses yang baik melalui Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), membolehkan penduduk untuk pergi ke Subang Jaya dengan lancar selain mempunyai laluan terus ke Kelana Jaya. 

Menyediakan gaya hidup yang selesa adalah beberapa pusat membeli-belah di dalam bandar itu sendiri seperti IOI Mall, SetiaWalk Mall dan M Square Mall Puchong. 

Melihat kepada hartanah yang paling banyak diurus niaga di Puchong bagi tempoh antara Oktober 2021 dan September 2022, ia menunjukkan bahawa kondominium Sutera Maya dengan harga median RM588,000 mempunyai jumlah jualan tertinggi dengan 5 transaksi. Ini diikuti dengan kediaman berservis Residensi Nest dan rumah teres Lucky Garden (Jalan Puchong), yang masing-masing mempunyai 4 transaksi dan 2 transaksi. Kedua-duanya membawa harga median RM586,500 dan RM479,000 setiap satu. 

Untuk mencari rumah baharu anda yang seterusnya di Puchong, lihat senarai rumah yang tersedia untuk dijual di Puchong

4. Johor Bahru 

johor bahru
@trisnoquartris | 123RF

Di tempat keempat adalah satu lagi penyenaraian biasa setiap tahun — Johor Bahru. Tersenarai setiap tahun sejak 2018, rumah di Johor Bahru meraih populariti kerana berdekatan dengan Singapura. 

Kawasan kediaman yang menarik minat pembeli rumah di Johor Bahru ialah Taman Johor Jaya, yang mempunyai jarak hanya 15 hingga 30 minit pemanduan dari Kompleks CIQ Sultan Iskandar (Pusat Pemeriksaan Johor Bahru). Kawasan kediaman yang mempunyai banglo, rumah berkembar dan teres ini mempunyai harga purata RM434,000. Sebanyak 118 hartanah dari Taman Johor Jaya telah bertukar tangan di antara Oktober 2021 dan September 2022. 

Ini diikuti dengan rumah teres di Taman Desa Jaya, yang juga terletak kira-kira 20 hingga 30 minit dari Kompleks CIQ Sultan Iskandar (Pusat Pemeriksaan Johor Bahru) dalam keadaan trafik yang lancar. Dengan harga median RM362,500, rumah di Taman Desa Jaya mendapat transaksi sebanyak 52 kali pada 2022. 

Rumah di Taman Molek yang terletak kira-kira 20 hingga 30 minit dari pusat pemeriksaan CIQ juga popular di kalangan pembeli hartanah dengan harga median RM485,000. Sebanyak 49 hartanah di Taman Molek bertukar tangan pada 2022. 

Jika anda ingin mendapatkan rumah yang berdekatan dengan sempadan Johor-Singapura, lihat senarai lengkap hartanah untuk dijual di Johor Bahru yang berdekatan dengan sempadan Singapura. 

3. Cheras 

cheras
@gracethang | 123RF

Di tempat ketiga adalah Cheras — satu lagi kawasan yang tersenarai sebagai kawasan dengan carian tertinggi semenjak 2018 lagi. 

Seperti juga Puchong, Cheras merupakan satu lagi kawasan perumahan yang popular kerana lokasinya yang berpusat dan bilangan rumah mampu milik yang ada. Bergantung pada lokasi sesuatu hartanah di Cheras, penduduk boleh berada sekadar 15 minit sahaja dari pusat bandar Kuala Lumpur. 

Melihat hartanah yang paling kerap diurus niaga di Cheras di antara tahun 2021 dan 2022, Taman Midah merupakan yang paling popular, mungkin kerana lokasinya yang hanya kira-kira 15 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur. Kediaman bertanah di Taman Midah membawa harga median RM750,000 dengan jumlah 29 transaksi pada 2022. 

Selanjutnya adalah kawasan kediaman Taynton View yang terletak kira-kira 15 hingga 20 minit dari pusat bandar Kuala Lumpur. Mencatat sejumlah 22 transaksi antara Oktober 2021 dan September 2022, banglo dan rumah teres di kawasan kejiranan ini membawa harga median RM837,500. 

Hartanah di Cheras bukan sahaja terkenal dengan harga mampu miliknya tetapi juga untuk kadar penyewaannya. Maka, sama ada anda pembeli atau pelabur, sekiranya anda sedang mencari hartanah yang menguntungkan, lihat senarai lengkap rumah untuk dijual di Cheras

2. Petaling Jaya 

@thevagabond | 123RF

Tersenarai di kedudukan kedua bagi kawasan hartanah dengan carian tertinggi pada tahun 2022 adalah Petaling Jaya. Petaling Jaya merupakan satu lagi kejiranan yang telah muncul dalam senarai setiap tahun semenjak dari 2018 lagi. 

Petaling Jaya diberikan status bandar raya secara rasmi pada tahun 2006 dan terletak hanya 10 hingga 15 minit dari Kuala Lumpur dan Subang Jaya dalam keadaan trafik yang lancar. Pembeli hartanah yang mencari kediaman yang tenang dan berdekatan dengan kota raya biasanya akan memilih Petaling Jaya. Harga rumah di sini, bagaimanapun, merupakan dalam kalangan termahal. 

Menurut brickz.com, kejiranan di Petaling Jaya yang melakukan transaksi terbanyak dari Oktober 2021 hingga September 2022 adalah SS2 dengan 49 transaksi. Dengan purata harga median RM1,000,000, rumah di SS2 bukanlah murah. Namun, lokasi yang strategik menjadikan ia sesuai untuk penginapan sendiri mahupun sewa. Ia berdekatan dengan Lebuhraya Pantai Baharu (NPE) dan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP), dan ia juga berdekatan dengan pelbagai kedai makanan, laluan bas, pasar pagi, pasar malam dan kedai runcit. 

SS3, yang terletak sedikit jauh dari SS2 mempunyai harga median yang jauh lebih rendah iaitu RM895,000. Ia berada sedikit jauh dari jalan utama, lebuh raya dan kemudahan, dan ini merupakan sebab utama kepada harga yang lebih rendah tersebut. Kawasan kejiranan ini memfailkan 36 transaksi pada tahun lalu. 

Dan akhirnya, mencatatkan sejumlah 33 transaksi pada tahun lalu adalah kediaman bertanah di SS22, Damansara Jaya dengan harga median RM1.36 juta. 

Seperti yang dapat dilihat, harga hartanah di Petaling Jaya berada pada tahap yang lebih tinggi. Namun, pembeli yang mencari rumah di sini boleh yakin dengan prestij, nilai rumah dan persekitaran yang akan mereka perolehi. 

Untuk mendapatkan rumah di Petaling Jaya, lihat semua rumah untuk dijual di Petaling Jaya. 

1. Ipoh 

ipoh
@cyangpix | 123RF

Dan kita telah tiba di penghujung senarai. Ini mungkin pendedahan yang paling mengejutkan apabila mengetahui bahawa kawasan dengan carian tertinggi pada 2020 adalah Ipoh. 

Ini adalah tempat yang tidak pernah tersenarai untuk para pembeli hartanah sebelum ini Seperti juga Kuching, Ipoh lebih dikenali sebagai destinasi pelancongan dan bukannya sebagai destinasi pembelian hartanah. 

Tinjauan pantas di brickz.com menunjukkan bahawa terdapat sejumlah 1,916 urus niaga yang direkodkan di Ipoh antara Oktober 2021 dan September 2022 — jumlah yang ketara untuk apa yang pernah dianggap sebagai sebuah bandar kecil. Mencatat transaksi terbanyak adalah flat Panorama Lapangan Perdana dengan 45 transaksi dan harga median RM70,000. 

Ini diikuti dengan rumah teres di Taman Cempaka yang mencatatkan 43 transaksi dan harga median RM170,000. Seterusnya adalah rumah berkembar dan teres di Taman Ipoh dengan 34 transaksi. 

Rumah di Ipoh adalah banyak dan pelbagai, dengan terdapat rumah yang sesuai untuk setiap jenis pembeli hartanah. Jika anda sedang mencari rumah di Ipoh, lihat senarai rumah yang tersedia untuk dijual di Ipoh

Merumuskan 2022 

Pandemik COVID-19 menyebabkan gangguan yang tidak pernah berlaku sebelum ini bukan sahaja kepada kehidupan orang ramai tetapi juga terhadap ekonomi. Ia juga telah membawa perubahan yang tidak dijangka dalam pasaran hartanah, seperti yang boleh dilihat dalam kawasan dengan carian tertinggi pada 2022. 

Muncul dalam senarai setiap tahun, sejak 2018 tanpa gagal adalah Cheras, Johor Bahru, Petaling Jaya, dan Shah Alam. Tetapi membuat penampilan yang mengejutkan adalah Port Dickson, Kuching, dan Seremban, ketiga-tiganya lebih dikenali sebagai destinasi percutian dan bukannya destinasi membeli rumah. 

Belum jelas sama ada perubahan dalam corak pencari rumah disebabkan oleh budaya baharu bekerja dari rumah – atau jika pembeli dan pelabur rumah melihat keadaan semasa sebagai masa yang baik untuk membeli rumah keluarga yang mampu milik dan melabur dalam rumah percutian, masing-masing dengan keinginan untuk kesejahteraan dan pelancongan telah meningkat dalam era pasca-pandemik. 

Dengan kebebasan baharu mereka untuk tinggal di rumah, terdapat kemungkinan besar bahawa pembeli hartanah sememangnya mencari rumah dengan harga yang lebih menarik dan dalam persekitaran yang lebih baik di luar kawasan kota raya. Kami akan memerhatikan senarai kawasan kejiranan dengan carian tertinggi pada tahun 2023 dan urus niaga hartanah mereka untuk memastikan sama ada ini adalah arah aliran jangka pendek atau panjang. 

Nota kaki: 

  1. Data carian diperoleh daripada iProperty.com.my antara Januari – November 2022, dan ia tidak mewakili keseluruhan pasaran hartanah kediaman di Malaysia. 
  1. Istilah carian ditakrifkan sebagai apabila pengguna hartanah mencari hartanah di lokasi tertentu dan sampai di halaman hasil carian di iProperty.com.my. 
  1. *Analitik daripada brickz adalah berdasarkan data yang tersedia pada tarikh penerbitan dan mungkin tertakluk pada semakan apabila lebih banyak data semasa diperolehi. Pembaca digalakkan untuk mendapatkan nasihat pakar bebas sebelum membuat sebarang pelaburan. 
Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain