Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Perlukah anda bayar cukai 2023 kepada LHDN untuk pendapatan sewa YA 2022 anda?

test

Ramai pemilik tanah salah anggap bahawa pendapatan sewa dari hartanah kediaman atau sumber bukan perniagaan diklasifikasikan sebagai pelaburan dan boleh dikecualikan dari cukai pendapatan. Sebenarnya, anda boleh dikenakan denda di bawah Seksyen 113 Akta Cukai Pendapatan 1967 kerana kurang atau tidak mengisytiharkan langsung pendapatan sewa.

bayar-cukai-rumah-sewa-malaysia
© Getty Images

Artikel in diterjemah dari Must you declare your rental income to LHDN & Landlord tax incentives oleh Khairul Khalid.

Musim cukai pendapatan sudah tiba. Inilah masanya untuk menggunakan kalkulator dan mengeluarkan semua resit yang anda kumpulkan sepanjang tahun. Ramai orang menganggap bahawa cukai menimbulkan kerumitan dan sering menunggu sehingga saat-saat terakhir. Apabila panik kerana takut lewat,  mereka selalu cuai dan melakukan macam-macam kesilapan!

Salah satu kesalahan tersebut ialah pendapatan sewa dari sumber bukan perniagaan. Tidak kira sama ada anda memiliki hanya satu hartanah sewa atau jika ia adalah harta pusaka dan bukan pembelian anda. Seperti disebutkan di atas, ramai pemilik hartanah dihukum oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) kerana tidak melaporkan pendapatan yang diperoleh dari hartanah sewa mereka.

Sekiranya anda tertanya-tanya bagaimana untuk menentukan sama ada anda layak membayar cukai dan perlu membayar cukai pendapatan untuk sebarang pendapatan sewa, jangan risau kerana kami telah menyediakan panduan langkah demi langkah supaya anda boleh memfailkan cukai anda dengan tepat.

1. Adakah pendapatan anda boleh dikenakan cukai?

Sebelum memfailkan cukai pendapatan anda, mari kita tentukan sama ada anda layak sebagai pembayar cukai. Di Malaysia, anda wajib membayar cukai pendapatan sekiranya:

a) Pendapatan anda melebihi RM34,000 setahun (selepas caruman KWSP) atau RM2,833.33 sebulan (selepas caruman KWSP); atau sebagai alternatif

b) Pendapatan anda melebihi RM38,202.25 setahun (sebelum caruman KWSP) atau RM3,183.52 sebulan (sebelum caruman KWSP).

Seterusnya, anda perlu menentukan sama ada anda pembayar cukai pemastautin atau bukan pemastautin. Mengapakah perkara ini penting? Oleh itu, pembayar cukai cukai pemastautin dikenakan kadar cukai progresif dan boleh menikmati pelepasan cukai dan rebat yang akan mengurangkan jumlah bayaran cukai pendapatan kepada LHDN. Anda diklasifikasikan sebagai pembayar cukai pemastautin jika anda memenuhi kriteria berikut:

(a) Anda telah berada di Malaysia sekurang-kurangnya 182 hari berturut-turut dalam tahun kalendar; atau

(b) Anda telah berada di Malaysia selama kurang dari 182 hari berturut-turut dalam tahun kalendar tetapi penginapan anda berterusan untuk tempoh sekurang-kurangnya 182 hari berturut-turut atau lebih pada tahun kalendar berikutnya (contohnya, anda menginap selama 50 hari pada tahun 2019 tetapi disambung selama 182 hari lagi pada tahun 2020).

Sekiranya anda perlu keluar dari Malaysia kerana sebab-sebab berikut ;

 1. Urusan perniagaan
 2. Rawatan kesihatan
 3. Lawatan sosial tidak melebihi 14 hari

Walaupun anda di luar negara, ia masih akan dikira sebagai sebahagian daripada tempoh 182 hari berturut-turut.

2. Apakah pendapatan bercukai dan bagaimanakah untuk menentukan kadar cukai anda?

Di Malaysia, pembayar cukai pemastautin dikenakan cukai berdasarkan kadar progresif (kadar cukai meningkat apabila pendapatan anda bertambah) dan kadar cukai berdasarkan pendapatan yang boleh dikenakan cukai. Di bawah S.4 Akta Cukai Pendapatan 1967, berikut adalah kelas pendapatan yang boleh dikenakan cukai:

 • Hasil atau keuntungan dari perniagaan.
 • Hasil atau keuntungan dari pekerjaan.
 • Dividen, faedah dan diskaun.
 • Royalti, premium dan sewa
 • Pencen, anuiti atau lain-lain bayaran berkala yang tidak termasuk dalam kelas di atas.
 • Hasil atau keuntungan yang tidak termasuk dalam mana-mana kelas di atas.

Oleh itu, anda boleh menentukan kadar cukai anda dengan mengira pendapatan anda dari pelbagai kelas tersebut. Pada dasarnya, semakin rendah pendapatan anda, semakin rendah kadar dan bayaran cukai anda. Seperti yang diumumkan dalam Belanjawan 2020, kadar cukai semasa bermula dari 0% dan meningkat sehingga 30%.

Pembayar cukai pemastautin menikmati beberapa pelepasan dan rebat cukai. Secara amnya, pelepasan cukai adalah sebahagian daripada pendapatan anda yang tidak perlu dikira dalam cukai anda. Anda boleh mendapatkan senarai pelepasan cukai rasmi terkini untuk YA2022.

3. Berapakah kadar cukai pendapatan bagi pembayar cukai bukan pemastautin?

Kami telah menerangkan mengenai pembayar cukai pemastatutin dan hak mereka, tetapi bagaimana pula pembayar cukai tidak pemastautin?

foreigner-expat-PR-malaysia-income-tax
ti-ja | Getty Image

Tanpa mengambil kira kerakyatan dan kewarganegaraan, penduduk bukan pemastautin adalah mereka yang telah bekerja di Malaysia selama lebih dari 60 hari tetapi kurang dari 182 hari kalendar. Penduduk bukan pemastautin akan dikenakan cukai pada kadar tetap 30% dan bukannya kadar progresif. Mereka juga tidak layak mendapat pelepasan cukai.

Walau bagaimanapun, penduduk bukan pemastautin yang termasuk dalam kategori berikut tidak akan dikenakan cukai:

 • Bekerja di Malaysia kurang dari 60 hari.
 • Bekerja di atas kapal Malaysia.
 • Berumur 55 tahun dan menerima pencen dari majikan Malaysia.
 • Menerima faedah dari bank.
 • Menerima dividen bebas cukai.

BACAAN POPULAR:
? Senarai pelepasan cukai pendapatan LHDN untuk e-Filing 2023 (tahun taksiran 2022)
? Adakah influencers dan peniaga ekonomi digital perlu bayar cukai pendapatan kepada LHDN?

4. Apakah cukai pendapatan sewa?

Berbalik kepada agenda utama – anda mungkin terkejut mengetahui bahawa jika anda memiliki hartanah di Malaysia (yang tidak digunakan untuk tujuan perniagaan) dan menerima pendapatan sewa, anda wajib membayar cukai pendapatan.

Walaupun dijelaskan secara terperinci di bawah Seksyen 4d Akta Cukai Pendapatan 1967, ringkasannya mengikut LHDN adalah, “Penyewaan hartanah dianggap sebagai sumber bukan perniagaan dan pendapatan yang diterima boleh dikenakan cukai di bawah perenggan 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967 jika seseorang menyewakan hartanah tanpa menyediakan perkhidmatan penyelenggaraan atau sokongan (seperti perkhidmatan pembersihan dan pembaikan) secara komprehensif dan aktif “.

Penyewaan hartanah juga dianggap sebagai sumber bukan perniagaan jika seseorang menyewa hartanah, di mana penyewa menikmati perkhidmatan penyelenggaraan atau sokongan secara pasif (tidak disediakan secara aktif oleh pemilik hartanah).  Ini termasuk penyewa hartanah strata yang menggunakan kemudahan di bangunan tersebut seperti kolam renang, gimnasium dan lain-lain.

Mulai 1 Januari 2018, pendapatan sewa yang diterima di Malaysia dinilai berdasarkan kadar cukai progresif antara 0% hingga 30%. Pendapatan sewa dikira secara bersih, bermakna jumlah pendapatan sewa akhir diperoleh setelah menolak perbelanjaan yang dibenarkan.

5. Apakah pelepasan cukai untuk pemilik hartanah sewa bagi e-filing 2023 (YA 2022)?

Seperti yang dinyatakan oleh LHDN, pemilik hartanah berhak mendapat beberapa insentif cukai dalam bentuk potongan cukai perbelanjaan apabila memfailkan cukai pendapatan mereka untuk tahun taksiran 2022 (YA 2022).

cukai pendapatan lhdn e-filing 2022 2021
© PitiyaO | Getty Images

Potongan cukai perbelanjaan berikut dibenarkan dari pendapatan sewa dan mestilah perbelanjaan langsung yang ditangggung secara eksklusif dan sepenuhnya dari pendapatan:

 • Kos pembaikan untuk mengekalkan hartanah dalam keadaan sedia ada.
 • Premium insurans kebakaran / pencurian.
 • Cukai taksiran dan cukai tanah.
 • Faedah dari pinjaman yang diperoleh.
 • Kos kutipan sewa dan yuran undang-undang untuk melaksanakan kutipan sewa.
 • Kos untuk memperbaharui penyewaan atau menukar penyewa.
 • Yuran penyelenggaraan hartanah strata

NOTA: Untuk menuntut pengecualian ini, anda mesti mempunyai perjanjian penyewaan yang sah untuk hartanah sewa tersebut dan resit asal perbelanjaan yang boleh dituntut.

Perbelanjaan awal seperti kos untuk mendapatkan penyewa pertama anda termasuk kos pengiklanan, yuran undang-undang, duti setem dan yuran komisen ejen hartanah tidak layak untuk potongan cukai. Perbelanjaan ini diperlukan untuk mewujudkan sumber pendapatan sewa dan tidak ditanggung dalam pendapatan sewa.

KETAHUI: Cara mohon dan claim insurans banjir untuk rumah

6. Bagaimanakah mengira pendapatan sewa bersih anda?

Katakan anda menerima RM2,000 sebulan dari sewa sebuah banglo dua tingkat yang anda miliki dalam jangka masa setahun.

Cukai taksiran tahunan hartanah adalah RM1,000 dan cukai tanah adalah RM100.

Malangnya, anda mendapati bahawa penyewa anda telah merosakkan hartanah dan banglo anda memerlukan pembaikan yang menelan belanja sebanyak RM7,000.

Pendapatan sewa bersih anda adalah:

= Pendapatan sewa – Perbelanjaan yang dibenarkan (Cukai Taksiran + Cukai Tanah + Pembaikan Kerosakan)

= (2,000 x 12) – (1,000 + 100 + 7,000)

= 24,000 – 8,100

= 15,900

Anda perlu memfailkan sebarang pendapatan sewa bersih di bawah ‘pendapatan statutori dari sewa’ semasa melakukan e-filing anda secara dalam talian. Untuk penyerahan cukai manual, pendapatan sewa bersih difailkan di bahagian B2 (dalam borang BE) atau bahagian B7 (dalam borang B).

Namun, jika anda mengalami kerugian sewa, anda tidak wajib menyatakan kerugian sewa semasa pemfailan cukai anda.

7. Adakah pengecualian cukai untuk pendapatan sewa pada 2023 atau 2022?

Ramai pemilik tanah percaya bahawa mereka berhak mendapat pengecualian cukai 50% yang dicadangkan oleh kerajaan beberapa tahun yang lalu. Pengecualian 50% dari pendapatan statutori sewa yang diterima oleh penduduk Malaysia secara individu diberikan untuk mendorong pemilik rumah Malaysia menyewa kediaman mereka. Walau bagaimanapun, pengecualian cukai yang diwartakan sebagai Cukai Pendapatan (Pengecualian) (No. 2) 2019, hanya untuk jangka masa setahun dari 1 Januari 2018 hingga 31 Disember 2018 dan kini telah tamat.

Adakah ini bermakna bahawa tiada pengecualian cukai pendapatan sewa pada tahun 2023 (YA2022)? Malangnya, ya.

Potongan Khas Cukai Pendapatan untuk pemilik tanah pada tahun 2022 dan 2023

Namun, ini tidak bermakna bahawa tiada pengecualian cukai lain yang boleh dimanfaatkan oleh pemilik hartanah semasa membuat e-filing mereka tahun ini.

Kerajaan mengazetkan peraturan berikut pada September 2021:

Potongan Khas Cukai Pendapatan Sewa untuk Perusahaan Kecil dan Sederhana (Peraturan 2021 (P.U.(A) 353/2021)

 • Potongan khas akan diberikan kepada pemilik yang menyewakan hartanah mereka sebagai premis perniagaan dan memberikan sekurang-kurangnya 30% diskaun sewa kepada penyewa (untuk setiap bulan yang layak)
 • Bulan layak untuk potongan ini adalah April 2022 hingga Jun 2022
 • Penyewa adalah penduduk Malaysia dan diperakui sebagai perusahaan kecil dan sederhana (PKS) bermula tahun taksiran 2020.
 • Premis digunakan PKS hanyalah untuk tujuan perniagaan termasuklah lot bazar, gerai, parkir kenderaan, gudang simpanan barang dan lain-lain.

Potongan Khas Cukai Pendapatan Sewa untuk Penyewa yang bukan Perusahaan Kecil dan Sederhana (Peraturan 2021 (P.U.(A) 354/2021)

 • Potongan khas akan diberikan kepada pemilik yang menyewakan hartanah mereka sebagai premis perniagaan dan memberikan sekurang-kurangnya 30% diskaun sewa kepada penyewa (yang layak setiap bulan)
 • Bulan layak untuk potongan ini adalah Januari 2021 hingga Jun 2022
 • Penyewa adalah bukan-PKS yang diperakui bermula tahun taksiran YA 2021
 • Premis digunakan oleh bukan-PKS ini hanyalah untuk tujuan perniagaan termasuklah lot bazar, gerai, parkir kenderaan, gudang simpanan barang dan lain-lain.

Syarat bagi 2 potongan cukai ini adalah:

 • Pengurangan sewa sekurang-kurangnya 30% daripada harga sewa asal
 • Perjanjian penyewaan perlu disetem menurut Akta Setem 1949
 • Penyata pendapatan berasingan untuk pengurangan cukai sewa bagi bulan yang layak
 • Pengesahan kedua-dua pihak yang menawarkan dan menerima pengurangan harga sewa
 • Potongan khas untuk pengurangan sewa yang diberikan kepada bukan-PKS tidak tersedia untuk pemilik hartanah yang sudah menuntut potongan cukai untuk pengurangan sewa diberikan kepada PKS di bawah P.U.(A) 353/2021
 • Pemilik hartanah adalah seorang pembayar cukai dengan pendapatan sewa menurut sub seksyen 4(a) dan sub seksyen 4(d) Akta Cukai Pendapatan 1967
 • Sewa hartanah kediaman yang digunakan sebagai premis perniagaan dan perumahan tidak layak untuk potongan cukai ini.

Dokumen sokongan yang diperlukan bagi pembayar cukai (pemilik hartanah) untuk menuntut potongan cukai khas ini adalah:

 • Perjanjian sewa yang disetem
 • Penyata pendapatan sewa

Bayaran sewa awal pada tahun 2021-2022

Jika sewa untuk tempoh layak telah dibayar awal, pemilik tanah layak mendapat potongan yang berkenaan di bawah P.U .(A) 354/2021 dengan syarat pemilik tanah menyimpan dokumen sokongan yang menyatakan pengurangan sewa bulanan yang diberikan melalui bayaran balik atau dengan cara lain yang dipersetujui antara pemilik tanah dan penyewa.  Dokumentasi yang dinyatakan dalam syarat di atas adalah untuk setiap tuntutan potongan berkaitan dengan pengurangan sewa yang dibayar awal.

Ketahui juga duti setem, serta yuran pentadbiran dan undang-undang terkini untuk perjanjian penyewaan di Malaysia.

Bagi mengetahui lebih lanjut tentang denda dan penalti jika anda gagal mengisytihar dan membayar cukai, boleh rujuk sini.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain