Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cukai Tanah, Cukai Pintu atau Cukai Taksiran dan Cukai Petak di Malaysia: Yang Mana Anda Perlu Bayar?

test

Di Malaysia, cukai pintu atau dikenali juga sebagai cukai taksiran dikutip oleh pihak berkuasa tempatan bagi membiayai pembinaan dan penyelenggaraan infrastruktur awam. Cukai tanah adalah cukai tahunan yang dikenakan ke atas hartanah persendirian manakala cukai petak pula adalah cukai untuk hartanah strata dimana, kedua-duanya perlu dibayar kepada pihak berkuasa negeri.

Cukai tanah cukai petak cukai taksiran: Yang mana anda perlu bayar?
© Junee Lim | 123rf

Artikel ini diterjemah dari Quit Rent, Parcel Rent & Assessment Rates in Malaysia oleh Ridzwan A. Rahim.

Menguruskan kewangan isi rumah merupakan ciri penting kehidupan sebagai seorang pemilik rumah. Salah satu perbelanjaan yang sering diabaikan oleh pemilik rumah adalah cukai-cukai tanah yang perlu dibayar kepada pihak berkuasa tempatan saban tahun. Jika lewat dibayar, mungkin akan dikejutkan dengan denda di kemudian hari.

Di Malaysia, cukai-cukai ini datang dalam bentuk cukai tanah, cukai petak dan cukai taksiran / cukai pintu. Jika belum mengetahui semua ini, jangan risau kerana kami akan terangkan kepada anda satu persatu.

Apa itu cukai tanah, cara kira dan bayar di Malaysia?

Cukai tanah merupakan cukai yang dikenakan kepada pemilik hartanah oleh kerajaan negeri masing-masing. Pejabat Tanah Dan Galian (PTG) negeri akan menaksir dan menilai tanah tempat letaknya sesuatu hartanah dan mengenakan bayaran yang perlu dijelaskan setiap tahun sehingga anda memindah milik hartanah anda kepada pemilik yang baharu.

Contoh bil hasil tanah hulu langat
© Hartanahguru

Cara kira cukai tanah di Malaysia

Cukai tanah dihitung dengan mendarabkan saiz hartanah yang dimiliki dalam kaki persegi atau meter persegi dengan kadar sewa tertentu. Kami berikan contoh di bawah:

Harga per kaki persegiRM 0.035
Keluasan hartanah2,000 kaki persegi
 RM 0.035 x 2,000
JumlahRM70.00

Namun nilai cukai tanah ini tidak semestinya sama bagi kesemua hartanah bersaiz sama. Ini kerana setiap negeri mungkin mengenakan kadar yang berlainan. Adalah penting bagi anda merujuk kepada PTG anda untuk mengetahui kadar yang dikenakan.

Penjelasan di atas sesuai untuk harta bertanah. Bagaimana pula dengan hartanah strata seperti kondominium, apartmen dan rumah townhouse? Bagaimanakah cukai tanah bagi jenis-jenis hartanah ini dihitung?

Biasanya cukai tanah bagi hartanah strata dikenakan dalam bentuk cukai tanah induk kepada Badan Pengurusan Bersama (Joint Management Body atau JMB) yang kemudiannya akan membahagikannya sesama pemilik petak dan mengenakan bayaran secara berasingan bersama-sama caj penyelenggaraan.

Sebagai contoh, jika satu blok apartmen mengandungi 20 unit petak dan terletak di atas sebidang tanah seluas 4,000 kaki persegi, cukai tanah RM200 (pada kadar RM0.05 setiap kaki persegi) akan dibahagikan antara unit-unit petak tersebut dan setiap pemilik petak hanya perlu membayar cukai tanah RM10 setiap tahun.

Bagaimanapun, sistem ini telah diubah pada 1 Jun 2018 di Selangor apabila kerajaan negeri menguatkuasakan cukai tanah yang baharu menggantikan cukai tanah untuk hartanah strata, yang dipanggil cukai petak.

Kadar cukai tanah negeri di Malaysia

Jadual berikut hanya bertujuan sebagai rujukan dan bagi menunjukkan kadar cukai tanah adalah berbeza bagi setiap negeri di Malaysia. Kadar yang dinyatakan adalah bagi hartanah kediaman, namun boleh berubah mengikut jenis dan hak milik kediaman.

Perlu diberi perhatian bahawa terdapat beberapa Pejabat Tanah yang tidak menyenaraikan kadar cukai tanah di laman sesawang rasmi mereka. Lantaran itu, anda dinasihatkan untuk menghubungi atau melawat sendiri Pejabat Tanah yang berdekatan.

Selain itu, anda juga dinasihatkan untuk menyediakan dokumen hakmilik (geran) kediaman anda kerana ia mempunyai maklumat yang boleh dijadikan rujukan oleh pihak Pejabat Tanah untuk menyemak kadar cukai tanah yang bertepatan buat rumah anda.

NegeriTempat BandarTempat Luar Bandar
JohorRM18.00/100sqm (Tanah Bandar Kategori B)RM10.00/100 sqm (Tanah Desa)
KedahBoleh disemak online menggunakan geran tanahBoleh disemak online menggunakan geran tanah
KelantanRM0.07/sqm (Kota Bharu)RM0.02/sqm (min.)
Wilayah PersekutuanBoleh disemak online menggunakan geran tanahBoleh disemak online menggunakan geran tanah
MelakaRM42.00/100sqmRM8.40/100sqm (Desa 3)
Negeri SembilanBoleh disemak online menggunakan geran tanahBoleh disemak online menggunakan geran tanah
PahangRM0.50/sqm or RM0.40/sqm (mengikut kawasan)RM0.35/sqm or RM0.30/sqm (mengikut kawasan)
Pulau PinangMemerlukan nombor lot dan geran tanah untuk mengetahui kadarnyaBoleh disemak online menggunakan geran tanah
PerakRM0.38/sqm (Taiping)RM0.14/sqm (Pasir Salak)
PerlisKediaman Kos Sederhana – kira kira RM150/tahunKediaman Kos Rendah – kira kira RM44/tahun (paling murah)
SabahBoleh disemak online menggunakan geran tanahBoleh disemak online menggunakan geran tanah
SarawakRM0.12/sqm (Gred 1)RM0.03/sqm
SelangorBoleh disemak menggunakan SMSBoleh disemak menggunakan SMS
TerengganuRM6.00/100sqm (Tanpa hak milik strata)RM1.00/100sqm (Tanpa hak milik strata)
RM10.00/100sqm (Hak milik strata) RM10.00/100sqm (Hak milik strata)

BACA: Apa itu hak milik strata dan kenapa ianya penting kepada pemilik rumah?

Cara bayar cukai tanah dalam talian

Sebelum menyelesaikan cukai tanah anda, anda perlu terlebih dahulu menentukan jumlah yang perlu dibayar untuk tahun kewangan tersebut. Status cukai tanah anda boleh disemak secara dalam talian di laman PTG masing-masing. Sebagai contoh, sekiranya kediaman anda terletak di Kuala Lumpur, anda boleh log masuk ke laman web PTGWP. Mereka yang memiliki unit kediaman di Kedah pula boleh merujuk di laman web PTG Kedah.

Pihak PTG tersebut akan memerlukan beberapa maklumat khusus untuk menyemak jumlah cukai anda, seperti nombor akaun dan nombor hak milik tanah anda. Sekiranya anda mempunyai bil cukai fizikal yang lama, anda boleh merujuk kepada maklumat yang dinyatakan di dalam bil tersebut.

Cukai tanah boleh dibayar di mana-mana ibu pejabat atau cawangan PTG di negeri tempat tinggal anda. Di sesetengah negeri, anda juga boleh membayar cukai tanah di Majlis tempatan, pejabat daerah dan pejabat pos. Kebanyakan PTG menerima pembayaran secara dalam talian, sama ada melalui portal pembayaran mereka sendiri atau melalui perbankan internet.

Pos Online juga menerima bayaran cukai tanah bagi Selangor, Perak, KL, Melaka, Putrajaya, Negeri Sembilan. Anda juga boleh rujuk alamat dan nombor telefon Pejabat Tanah semua negeri di Malaysia yang kami kumpulkan ini.

Tetapi kena ingat yang cukai tanah perlu dibayar setahun sekali antara 1 Januari dan 31 Mei setiap tahun.

Apa itu cukai petak dan cara bayar di Malaysia?

Cukai petak tertakluk di bawah Akta Pengurusan Strata (SMA) 2013 dan Akta Hakmilik Strata (STA) 1985 serta terpakai bagi pemajuan yang tanahnya telah dibahagi-bahagikan kepada petak. Ini termasuk kondominium, apartmen, townhouse dan komuniti berpagar dan berpengawal.

Tidak seperti sistem sebelumnya di mana pemilik petak hanya perlu membayar bahagian mereka daripada jumlah cukai induk dalam caj penyelenggaraan mereka. Di bawah sistem cukai petak terkini, setiap pemilik petak akan dikenakan bayaran keluasan keseluruhan kaki persegi bangunan kediaman mereka. Di samping itu, tugas pengenaan bayaran dan pemungutan cukai petak akan dikendalikan oleh PTG.

Apa itu bil cukai petak di Malaysia?

Contoh bil cukai petak di Malaysia
© HanimHashim

Berdasarkan contoh sebelum ini, setiap pemilik petak perlu membayar jumlah penuh cukai petak sebanyak RM200 kepada PPTG setiap tahun. Sudah tentu ini menjadi kejutan bagi ramai pemilik hartanah strata kerana secara tiba-tiba cukai mereka naik mencanak. RM10 yang dibayar sebelumnya kini menjadi 20 kali ganda!

Kebanyakan negeri menggunakan laman web/aplikasi sama seperti cukai tanah untuk cukai petak, seperti di Selangor dan Kuala Lumpur, jadi perlu periksa sama ada PTG negeri anda juga mengamalkan perkara sama.

Mengapa cukai tanah digantikan dengan cukai petak bagi hartanah strata?

Perubahan daripada sistem lama kepada cukai petak bertujuan memudahkan proses pindah milik hartanah strata. Sebelum ini, pemilik yang ingin menjual atau memindah milik hartanah mereka menghadapi banyak kesukaran berbuat demikian jika rekod PTG menunjukkan pemilik petak yang lain belum menjelaskan cukai tanah mereka.

Di bawah sistem cukai petak yang baharu ini, PTG boleh memantau pemilik yang mungkir secara berasingan. Ini tidak lagi akan menyusahkan mana-mana pemilik lain yang ingin menjual atau memindah milik hartanah mereka.

Selepas Selangor, Pulau Pinang turut melaksanakan sistem cukai petak pada 2019 diikuti Kuala Lumpur pada Januari 2020.

BACAAN POPULAR:
?️ Rumah freehold vs leasehold di Malaysia: Yang mana lebih baik
? Lot Bumi: Bagaimana untuk memeriksa status hartanah?

Apa itu cukai pintu atau cukai taksiran di Malaysia?

Cukai kedua yang perlu dibayar oleh pemilik hartanah adalah cukai pintu atau cukai taksiran. Ini adalah cukai tanah tempatan yang dipungut oleh majlis perbandaran atau pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi membiayai pembangunan dan penyelenggaraan infrastruktur dan perkhidmatan tempatan seperti:

  • Menaikkan dan menyelenggara lampu jalan
  • Membersih dan menyelenggara taman awam
  • Kutipan sampah di kawasan perbandaran
  • Membina dan menyelenggara infrastruktur awam
Cukai tanah, cukai petak & cukai taksiran: Yang mana anda perlu bayar? 2
krisanapong detraphiphat | 123rf

Cukai taksiran / cukai pintu perlu dibayar oleh semua pemilik hartanah kediaman dan komersil. Sebagai pemilik hartanah, anda perlu membayar cukai taksiran / cukai pintu walaupun hartanah anda kosong atau tidak diduduki. Peraturan yang sama terpakai bagi cukai tanah dan cukai petak. Pendek kata anda tidak boleh lari daripada membayar cukai!

Walau bagaimanapun, anda boleh memohon tuntutan remisi daripada pihak berkuasa tempatan jika hartanah anda kosong. Permohonan mesti dibuat dalam tempoh 7 hari bermula daripada tarikh dikosongkan. Jika tidak, pihak berkuasa tempatan akan mengira tarikh hartanah mula dikosongkan sebagai tarikh permohonan dibuat.

Perlu diketahui, sesetengah negeri menawarkan pengecualian cukai taksiran / cukai pintu bagi perumahan kos rendah dan sederhana. Periksa dahulu sama ada anda layak mendapat pengecualian tersebut. Bagi yang tinggal di Selangor, anda boleh membuat semakan tentang cukai tanah selangor di laman web ini.

Tahukah anda, kadar cukai pintu di Terengganu adalah 0%!

Cara kira cukai pintu / cukai taksiran

Cukai taksiran dihitung berdasarkan anggaran kasar sewa tahunan hartanah anda. Kadar yang biasa adalah sekitar 2-7% anggaran nilai tahunan hartanah anda. Nilai ini juga bergantung pada saiz dan jenis hartanah. Sebuah unit rumah pangsa kos rendah, cajnya lebih rendah berbanding sebuah banglo.

Katakan anggaran sewa bulanan rumah setingkat anda adalah RM4,000. Maka anggaran sewa tahunannya adalah RM4,000 x 12 = RM48,000.

Dengan mengambil kadar 4% yang dikenakan kepada harta bertanah, berdasarkan anggaran sewa tahunan tadi, anda perlu membayar majlis perbandaran RM1,920 setiap tahun.

Oleh kerana cukai taksiran dikutip dua kali setahun, bayaran yang perlu anda buat adalah RM960 setiap 6 bulan.

Sekarang katakan anda juga memiliki sebuah apartmen kos rendah dan anggaran sewa bulanannya adalah RM1,500. Maka anggaran sewa tahunannya adalah RM1,500 x 12 = RM18,000.

Dengan mengambil kadar 2% yang dikenakan kepada apartmen kos rendah, anda perlu membayar majlis perbandaran RM360 setahun atau RM180 setiap 6 bulan.

Sila rujuk laman web DBKL bagi mengetahui cukai taksiran bagi Kuala Lumpur. Cukai taksiran selalunya di bayar dua kali setahun mengikut jadual di bawah yang dikeluarkan DBKL ini:

Penggal bayar cukai taksiranTempoh bayaran
1 (Januari – Jun)Sebelum 28 Februari setiap tahun
2 (Julai – Disember)Sebelum 30 Ogos setiap tahun

Sesetengah negeri mungkin mempunyai aturan pembayaran yang berbeza. Jika anda lebih gemar menjelaskan kesemua pembayaran lebih awal, boleh buat pembayaran untuk keseluruhan tahun sebelum akhir Februari bagi mengelakkan denda.

Pembayaran cukai tanah, cukai petak dan cukai taksiran boleh dibuat melalui e-perbankan atau di mana-mana kaunter pejabat pos atau PTG tempatan.

BACA: Apakah itu RPGT @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) & bagaimana kiraannya?

Lihat hartanah untuk disewa

Gagal bayar cukai pintu atau cukai taksiran, apa akan berlaku?

Undang-undang menetapkan anda perlu membayar cukai tanah, cukai petak dan cukai taksiran anda. Jika anda lewat membayar, satu notis tunggakan akan dikeluarkan terhadap anda memberitahu mengenai tunggakan tersebut dan denda yang akan dikenakan.

Jika anda masih gagal menjelaskan bayaran selepas notis dikeluarkan, kerajaan negeri dan majlis perbandaran berhak mengeluarkan waran tangkap terhadap anda dan mengenakan denda disebabkan waran tangkap tersebut.

Setelah waran tangkap dikeluarkan, pihak berkuasa boleh:

  • Menyita sebarang harta yang boleh disita dari premis anda
  • Mengambil tindakan undang-undang
  • Melelong hartanah atau tanah terbabit

Jika anda seorang penyewa, anda perlu tahu bahawa hartanah yang anda duduki boleh disita jika tuan rumah gagal membayar cukai. Pastikan tuan rumah anda telah menjelaskan kesemua cukai tanahnya bagi mengelakkan situasi ini berlaku.

Jika panduan ini bermanfaat, baca artikel ini pula: Hak milik strata, hak milik individu dan hak milik induk: Ketahui perbezaannya

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

3 Perkara Kena Tahu Tentang Cukai Tanah, Cukai Petak dan Cukai Taksiran

Cukai tanah adalah cukai tahunan untuk hartanah persendirian, cukai petak pula adalah cukai untuk hartanah berstrata. Kedua-duanya perlu dibayar kepada agensi kerajaan negeri masing-masing.
Cukai tanah dikira dengan mendarabkan saiz hartanah yang dimiliki dalam kaki persegi atau meter persegi dengan kadar sewa tertentu.
Cukai taksiran atau cukai pintu adalah cukai tanah tempatan yang dipungut oleh majlis perbandaran atau pihak berkuasa tempatan (PBT) bagi membiayai pembangunan dan penyelenggaraan infrastruktur dan perkhidmatan tempatan.