Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

SoHo, SoVo dan SoFo: Apa bezanya?

test

Masih keliru dengan hartanah SoHo, SoVo dan SoFo? Nak tahu bezanya dengan pangsapuri, serviced apartment dan kondominium? Jom kami terangkan kepada anda dalam artikel ni.

soho sovo sofo
Aleksandr Davydov | 123rf

Artikel ini diterjemah dari SoHo, SoVo and SoFo: What’s the difference oleh Mursh Matsom

Sewaktu anda melihat-lihat atau mencari kediaman, pasti anda pernah terbaca istilah seperti SoHo, SoVo dan SoFo. Pernahkah terlintas di fikiran apakah sebenarnya maksud istilah-istilah ini? Sebenarnya, pembangunan seperti ini biasanya terletak di lokasi utama, berhampiran MRT atau di sebelah pusat membeli-belah. Bukan itu sahaja, pembangunan ini biasanya dijual dengan harga yang sangat menarik. Apa yang menarik, unit-unit ini juga biasanya akan dilengkapi kemudahan-kemudahan dengan gaya kondominium, yang menjadi salah satu faktor tarikan keluarga muda dan golongan milenial yang ingin membeli rumah pertama mereka.

1. Bagaimana istilah SoHo, SoVo dan SoFo wujud?

Pada sekitar tahun 2007, kerajaan telah meluluskan Akta Hakmilik Strata yang merangkumi pembangunan tanah berstrata di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) (Pindaan 2007). Ia membolehkan pemaju membina unit yang lebih kecil di kawasan yang tinggi kepadatannya dengan harga yang berpatutan. Maka terlahirlah istilah unit SoHo, SoVo dan SoFo.

Apakah perbezaan antara unit SoHo, SoVo, SoFo dan kediaman biasa?

Perbezaan paling ketara antara unit SoHo, SoVo dan SoFo berbanding kediaman biasa adalah dari segi hak milik tanah komersial. Pembangunan-pembangunan sebegini akan dibina di atas tanah komersial. Inilah sebab utama mengapa unit SoHo, SoVo dan SoFo terletak di lokasi utama. Namun begitu, SoHo, SoVo dan SoFo bukanlah istilah rasmi kerajaan atau istilah yang boleh dijumpa di mana-mana kamus – kerana ia hanya merupakan suatu istilah pemasaran yang dicipta oleh pemaju.

2. Apa itu SoHo?

soho sovo sofo
Edvard Nalbantjan | 123rf

Small Office Home Office (SoHo) berfungsi sebagai rumah atau pejabat, seperti namanya. Oleh kerana biasanya digunakan untuk tujuan kediaman, unit SoHO mempunyai semua keperluan rumah termasuk ruang tamu, bilik tidur, dan lengkap dengan bilik mandi. Walau bagaimanapun, unit ini biasanya lebih kecil (400 kaki persegi hingga 800 kaki persegi) dibandingkan dengan pangsapuri biasa tetapi masih dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan seperti yang ditawarkan oleh kondominium.

Adakah SoHo berada di bawah HDA?

Ya, unit SoHo dilindungi oleh HDA kerana ia mempunyai ciri-ciri yang sama dengan hartanah kediaman. Namun, walaupun anda perlu menandatangani perjanjian jual beli untuk pembelian SoHo, ia tidak diperlukan untuk pembelian SoFo dan SoVo kerana kedua-duanya tidak dikawal di bawah Akta Pembangunan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966 (HDA).

Sebaliknya, anda akan menandatangani perjanjian jual beli bukan standard dengan pihak pemaju hartanah. Ia digubal oleh peguam pemaju dan tidak dikawal oleh HDA. Oleh itu, anda perlu semak semua klausa dalam perjanjian jual beli bukan standard ini sebelum menandatanganinya, kerana sebarang pertikaian berkaitan unit SoFo dan SoVo baharu anda mesti diselesaikan di mahkamah berdasarkan perjanjian ini.
Bagi unit SoHo, sebarang pertikaian boleh dirujuk kepada Tribunal untuk Tuntutan Pembeli Rumah kerana ia berada di bawah bidang kuasa HDA.

Unit SoHo terbaik untuk dijual

Unit SoHo terbaik untuk disewa

Walau bagaimanapun, tidak semua orang mahu membeli hartanah. Maka, sekiranya anda mahu tinggal di kediaman SoHo tetapi sekadar sebagai seorang penyewa, berikut adalah pilihan unit SoHo untuk disewa di Kuala Lumpur yang terbaik:

  • SOHO @ Empire City, Damansara Perdana, Selangor (462 kaki persegi; RM1,097 – RM1,715)
  • Trefoil, Setia Alam, Selangor (486 kaki persegi; RM949 – RM1,500)
  • The Scott Garden SOHO, Jalan Klang Lama (Old Klang Road), Kuala Lumpur (775 – 1,905 kaki persegi; RM1,300 – RM2,200)
  • Empire Damansara, Damansara Perdana, Selangor (363 – 752 kaki persegi; RM950 – RM1,800)
  • 3 Towers, Ampang, Kuala Lumpur (399 – 2,045 kaki persegi; RM1,205 – RM4,455)

Apa itu SoVo?

soho sovo sofo
123rf

Small Office Virtual Office atau (SoVo) biasanya digunakan untuk tujuan komersial. Tidak seperti SoFO, SoVos tidak dilindungi di bawah HDA. Ia adalah suatu pelanggaran undang-undang untuk tinggal dalam unit SoVo, kerana ia hanya dibenarkan untuk kegunaan komersial sahaja

Oleh kerana ia adalah ruang pejabat, SoVo dilengkapi dengan semua infrastruktur untuk sebuah syarikat kecil atau start-up baharu. Pembangunan SoVo secara amnya juga mempunyai fasiliti gaya hidup yang lebih sedikit berbanding pembangunan SoHo.

Pilihan unit SoVo terbaik untuk dijual

Unit SoVo merupakan pilihan yang baik untuk perniagaan baharu dan PKS. Ia mempunyai kegunaan yang pelbagai dan mudah dikonfigurasikan. Jika anda ingin mendapatkan unit SoVo anda sendiri, lihat pilihan terbaik berikut:

Apa itu SoFo?

soho sovo sofo
Katarzyna Białasiewicz | 123rf

Small Office Flexible Office atau (SoFo) menawarkan kemudahan dari aspek fleksibiliti ruang untuk anda manfaatkan sepenuhnya. Kesemuanya terpulang kepada anda untuk menggunakan ruang tersebut sebagai tempat  kediaman anda sendiri ataupun pejabat. Unit SoFo biasanya menawarkan pelbagai jenis susun atur, reka bentuk ataupun dilengkapi dengan pembahagian dalaman untuk pembeli menyesuaikan ruang mengikut citarasa mereka (misalnya untuk tempat tidur tambahan). Terdapat juga sesetengah pembangunan SoFo yang membolehkan anda  menambah keluasan ruang dengan menggabungkan dua unit bersebelahan. Unit SoFo juga biasanya dilengkapi dengan kemudahan-kemudahan yang anda boleh dapati dari sebuah kondominium.

Pilihan unit SoFo terbaik untuk dijual

Unit SoFo merupakan pembanguan unik yang mampu dijadikan ruang pejabat yang baik untuk PKS dan perniagaan baharu. Jika anda ingin membeli hartanah SoFo, lihat lima pilihan unit SoFo untuk dijual yang terbaik di Kuala Lumpur:

Apa yang perlu saya ketahui sebelum membeli SoHo, SoVo atau SoFo?

a. Syarat Pinjaman

soho sovo sofo
Chaiyawat Sripimonwan | 123rf

Secara amnya, SoHo, SoVo atau SoFo adalah harta komersial. Ini bermakna kelayakan pinjaman maksimum di bawah nama peribadi anda hanya 85% berbanding 90% untuk pinjaman kediaman.

Tetapi di sisi baiknya, berbanding dengan hartanah kediaman di mana anda boleh mendapatkan hanya 70% pinjaman untuk hartanah ketiga anda dan selepas itu, pembeli hartanah komersial boleh terus mendapat margin pinjaman antara 80% hingga 85% untuk semua pembelian hartanah komersial.

Disebabkan margin pinjaman yang lebih rendah yang diberikan kepada mereka, pembeli hartanah komersial biasanya perlu membayar sekurang-kurangnya 15% hingga 20% daripada harga hartanah sebagai bayaran pendahuluan. Jumlahnya bergantung pada perjanjian antara pembeli, pemaju hartanah dan perjanjian mereka dengan bank.

b. Bil utiliti

soho sovo sofo
Aekkarak Thongjiew | 123rf

Oleh kerana SoHo, SoVo atau SoFo merupakan harta komersial, bil utiliti, penilaian komersial dan bayaran ketika anda berhenti menyewa adalah lebih tinggi daripada unit kediaman biasa.

Kenapa Pembangunan Komersial Mempunyai Bil Utiliti Yang Lebih Tinggi?

Sekiranya anda pernah tinggal di hartanah komersial sebelum ini, anda akan mendapati bahawa bil utiliti anda lebih tinggi berbanding sekiranya anda tinggal di hartanah kediaman. Ini kerana bil utiliti pembangunan komersial adalah secara puratanya 30% lebih tinggi daripada pembangunan kediaman.

Secara mudahnya, kos purata untuk bil elektrik pembangunan kediaman adalah di antara RM70 hingga RM100 sebulan. Namun, memandangkan kadar tarif untuk pembangunan komersial adalah lebih dua kali ganda tinggi, anda boleh menjankakan untuk membayar di antara RM140 hingga RM200 sebulan untuk bil elektrik sekiranya anda tinggal dalam pembangunan komersial.

Bagi bil air, anda boleh carta di bawah untuk mendapatkan gambaran tentang perbezaan kadar tarif di antara pembangunan kediaman dan komersial.

Kadar (RM)Bayaran Minimum (RM)
Penggunaan Domestik
0-20 m³0.576
21-35 m³1.036
35 m³ & ke atas26
Komersial (Termasuk Kolam Renang Awam)
35 m³2.0736
35 m³ & above2.28

https://www2.airselangor.com/my-water-smart/water-tariff-information

Mengikut angka di atas, apabila anda tinggal di hartanah komersial, anda secara automatik akan membayar minimum RM36 sebulan untuk air anda sama ada anda menggunakan sebanyak itu atau tidak.

Untuk memberi anda gambaran tentang perbezaan yang perlu dibayar, sebuah keluarga dengan empat orang ahli dan penggunaan air biasa secara amnya tidak membayar lebih daripada RM15.40 sebulan untuk bil air mereka. Tetapi dalam hartanah komersial, anda secara automatik akan membayar minimum RM36 sebulan.

Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa bil utiliti TNB dan Indah Water Konsortium untuk beberapa rumah SoHo boleh ditukar daripada kadar komersial kepada kadar kediaman, tetapi ini adalah mengikut kes. Anda perlu memohon secara individu atau sebagai sebahagian daripada badan pengurusan bersama (JMB) atau perbadanan pengurusan (MC).

Walaupun unit SoHo, SoVo atau SoFo menarik kerana lokasi dan harganya yang hebat, adalah penting untuk mempertimbangkan syarat pinjaman dan kadar utiliti hartanah (komersial atau kediaman). Semak dengan pemaju hartanah sebelum mempertimbangkan untuk membeli unit SoHo, SoVo atau SoFo, terutamanya terma dalam SPA bukan standard yang ditandatangani untuk unit SoFo dan SoVo.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain