Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

11 hartanah di Cheras berhampiran stesen MRT

test

Kediaman berhampiran dengan stesen MRT sememangnya menjadi rebutan ramai. Nilainya tinggi dan perjalanan harian anda menjadi lebih mudah.

© Abdul Razak Latif ǀ 123RF

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris di sini

Ketika dilancarkan, sebanyak 31 stesen sepanjang laluan MRT Sungai Buloh-Kajang dijangka memberi perkhidmatan kepada 1.2 juta penduduk di sekitar Lembah Klang, Cheras, dan Kajang. Di samping itu, stesen-stesen pertukaran membolehkan penukaran dari satu perkhidmatan tren ke yang lain dengan lancar. Nilai hartanah di sekitar stesen MRT pastinya melonjak naik ekoran permintaan tinggi daripada para pembeli hartanah. Ramai orang ingin tinggal berhampiran dengan stesen laluan utama kerana ia menawarkan kemudahan perjalanan harian.

Berikut adalah senarai 11 hartanah di Cheras yang berhampiran dengan stesen MRT yang harus diberi perhatian oleh para pembeli dan penyewa.

1. Stesen MRT Cochrane

V Residence 2 di Sunway Velocity merupakan pangsapuri servis eksklusif dengan kepadatan penduduk yang rendah dan menampilkan kediaman, komersil serta runcit. Terdapat kemudahan aktiviti rock climbing, gimnasium dan pusat kesihatan bagi mereka yang meminati aktiviti luar dan sukan. Untuk ke Velocity Mall juga mudah kerana ia dihubungkan dengan V Residence 2 menerusi aras 5.

Harga sewa median: RM 3,399/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Cochrane:

© Максим Кузубов ǀ 123RF

Hartanah ini sangat bernilai kerana adanya jalan terus ke dua stesen MRT bawah tanah! Mudah untuk ke mana-mana dari pangsapuri ini memandangkan ia terletak di antara stesen MRT Cochrane dan Maluri. Stesen MRT Cochrane paling dekat dengan jarak hanya 200m dari pangsapuri ini!

Tambahan pula, IKEA dan pusat membeli belah MyTown juga tidak jauh dari stesen Cochrane. Pusat bandar KL pula hanya 3.8 km dari pangsapuri ini sementara stesen Tun Razak Exchange dan Bukit Bintang hanya dua hentian dari stesen Cochrane. Bukankah ini memudahkan anda mengunjungi kawasan paling sibuk di KL?

2. Stesen MRT Maluri

Pangsapuri Amaya Maluri di Taman Maluri ini menawarkan pemandangan bandaraya KL yang mengagumkan kepada penghuninya. Saiz unitnya adalah daripada 719 kaki persegi ke 2,784 kaki persegi. Selain daripada itu, bangunan 19 tingkat ini dikelilingi oleh kemudahan seperti pasaraya, hospital dan juga sekolah. Segala yang anda perlu mudah diperolehi.

Harga sewa median: RM 2,000/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Maluri:

Sekitar kawasan kediaman Amaya Maluri terdapat beberapa stesen MRT, LRT dan Monorail. Stesen Maluri terletak hanya 5 minit perjalanan kaki dari bangunan kediaman ini. Ia dihubungkan dengan stesen LRT Maluri menerusi laluan pejalan kaki. Laluan tren ini memudahkan orang ramai untuk membuat pertukaran ke laluan LRT Ampang atau Sentul Timur serta bahagian lain di Lembah Klang.

3. Stesen MRT Taman Pertama

© Olesia Bilkei ǀ 123RF

J. Dupion Residence yang baru siap dibina ini terletak berhampiran dengan Jalan Cheras dan Jalan Loke Yew. Kediaman ini merupakan sebuah projek oleh Jakel Development, sebuah syarikat tekstil terkenal. Ia mempunyai kemudahan seperti kawasan BBQ, ruang istirehat, bilik permainan dan dek yoga. Cukup sesuai bagi yang berkeluarga.

Harga sewa median: RM 2,500/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Taman Pertama:

Penghuni pangsapuri ini menikmati jalan mudah ke stesen MRT Taman Pertama yang hanya 300m jauhnya. Perjalanan ke stesen juga selesa dengan laluan pejalan kaki berbumbung yang melindungi anda daripada hujan dan panas.

Perkhidmatan MRT juga memudahkan pergerakan penduduk dan pelawat memandangkan J. Dupion terletak di sekitar kawasan bandar paling sibuk. Perjalanan ke pusat bandar hanya mengambil masa kurang 20 minit.

4. Stesen MRT Taman Midah

© tktktk ǀ 123RF

Taman Midah merupakan sebuah kejiranan lama dengan pelbagai pembangunan kediaman termasuk teres, banglo, rumah berkembar dan kondominium. Arte Cheras merupakan sebuah pangsapuri servis yang mempunyai keluasan unit dari 868 kaki persegi hingga 1,013 kaki persegi.

Kediaman separa lengkap ini menawarkan trek jogging, jakuzi dan ruang kerja. Pembelian barang runcit mudah dengan adanya pasaraya besar, pusat membeli belah serta kemudahan lain di sekitarnya.

Kediaman lain berhampiran dengan stesen Taman Midah

Arte Cheras terletak dalam lingkungan 400m dari stesen MRT Taman Midah. Dengan kemudahan tren ini, perjalanan ke KL Sentral yang mengambil masa 16 minit akan menghubungkan anda dengan kesemua sistem tren antara bandar, KLIA Express, ERL dan bas ke lapangan terbang.

5. Stesen MRT Taman Mutiara

Ekocheras, sebuah mercu tanda baru di Jalan Cheras, merupakan pembangunan canggih yang menawarkan keselesaan bandar dan kemudahan perhubungan kepada pembeli rumah.

Hartanah ini dilengkapi dengan taman rekreasi, sky garden dan laman sebelah dalam yang menjanjikan pemandangan serba hijau. Ekocheras juga dilengkapi dengan unit studio dan SoHo Duplex yang sesuai untuk individu dan keluarga.

Harga sewa median: RM 1,200/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Taman Mutiara:

Stesen Taman Mutiara terletak 250m dari hartanah ini. Ekocheras dihubungkan ke stesen tersebut menerusi sebuah jambatan yang amat memudahkan!

6. Stesen MRT Taman Connaught

Majestic Maxim merupakan sebuah pembangunan baru yang menawarkan pelbagai kemudahan bertaraf 5 bintang. Ia dilengkapi dengan gelanggang bola keranjang, badminton, bola tampar, futsal dan ping-pong. Turut disediakan kemudahan beristirehat seperti jakuzi, kolam renang, dek yoga dan taman lanskap untuk penghuni bersiar-siar. Kemudahan kawasan BBQ juga disediakan untuk bersosial serta aktiviti-aktiviti lain.

Harga sewa median: RM 1,475/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Taman Connaught:

Stesen MRT Taman Connaught terletak berhampiran hartanah ini dan boleh dicapai dengan berjalan kaki. Stesen Taman Mutiara dan Taman Suntex juga terletak berhampiran sekitar 2.5km dari Majestic Maxim. Selain daripada itu, pasar malam Taman Connaught dan Cheras Mall juga boleh dicapai dengan berjalan kaki. Majestic Maxim juga dihubungkan dengan mudah ke Cheras-Kajang Highway (CKE).

7. Stesen MRT Taman Suntex

© Abdul Razak Latif ǀ 123RF

You Residences di You City adalah sebuah kediaman moden yang dilengkapi dengan pelbagai kemudahan termasuk bilik baacan. Penghuni pengsapuri ini boleh membaca, bekerja atau belajar tanpa gangguan. Selain daripada itu, penghuni juga boleh menikmati kemudahan kolam renang dan sky lounge, sementara kanak-kanak boleh bermain dan bersosial di taman permainan.

Harga sewa media: RM 1,600/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Taman Suntex:

Stesen MRT terdekat iaitu Taman Suntex terletak 600m dari You Residences. Pilihan lain termasuk stesen MRT Sri Raya dan Taman Connaught. Kedua-duanya terletak kurang daripada 2km dari kawasan kediaman. Penduduk di kediaman You Residences boleh memilih antara stesen-stesen ini untuk menaiki tren.

8. Stesen MRT Sri Raya

Saville Cheras merupakan sebuah pembangunan campuran mewah menggabungkan pangsapuri servis dan pusat membeli belah. Tidak seperti kondominium atau pangsapuri servis yang lain, hartanah ini dilengkapi dengan taman zen, water jet dan dek santai. Kemudahan kesihatannya amat luar biasa. Selain gimnasium dan dek yoga, Saville Cheras dilengkapi pod bersenam dan bilik sauna.

Harga sewa median: RM 1,700/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen MRT Sri Raya:

Saville Cheras dan stesen Sri Raya dihubungkan secara terus menerusi sebuah jambatan 700m di aras 5. Terdapat juga pasaraya besar Giant, Leisure Mall dan Cheras Sentral Mall berhampiran. Bukankah amat memudahkan tinggal di kawasan kediaman dengan kemudahan pengangkutan awam dan pusat beli-belah? Semestinya!

9. Stesen MRT Bandar Tun Hussein Onn

© Abdul Razak Latif ǀ 123RF

Cheras Perdana Ria Apartment menawarkan tiga pilihan saiz iaitu 550 kaki persegi (studio), 980 kaki persegi (3 bilik) dan 1350 kaki persegi (4 bilik). Seperti kebanyakan kondominium dan pangsapuri lain, kediaman ini turut menyediakan kemudahan parkir, taman permainan, trek joging dan ruang BBQ. Cheras Sentral Mall, Cheras Traders Square dan Aeon terletak hanya 3 hingga 5 minit dengan berkereta dan memudahkan untuk singgah membeli barang.

Harga sewa median: RM 850/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Bandar Tun Hussein Onn:

Penduduk boleh menaiki MRT di stesen Bandar Tun Hussein Onn untuk membuat perjalanan ke pusat bandar. Ia hanya 5 hentian dari Kajang dan membuatkan perjalanan di dalam Selangor dan Kuala Lumpur lebih mudah. Tambahan pula, bas pengantara MRT (T415) juga beroperasi dan menghubungkan stesen dengan beberapa kawasan kediaman lain sekitar Bandar Tun Hussein Onn.

10. Stesen MRT Batu 11 Cheras

© Jit Pin Lim ǀ 123RF

Livia Residence merupakan pembangunan fasa 3 C180 di selatan Cheras, sebuah kawasan bandar dan enklaf di Cheras yang menggabungkan ciri-ciri korporat dan kediaman dengan hiburan. Selain daripada itu, kediaman ini merupakan yang pertama di Cheras dengan Skyclub. Kemudahan lain termasuk kafeteria, pasaraya mini, kolam renang dan gimnasium.

Harga sewa median: RM 1,400/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Batu 11 Cheras:

Stesen MRT terdekat adalah Batu 11 Cheras yang terletak tidak lebih daripada 1.5km dari kediaman. Tren ini merupakan alternatif yang bijak untuk berhubung dengan kawasan-kawasan lain di Selangor dan Lembah Klang kerana Livia Residences terletak berhampiran Balakong dan The Mines yang kerap sibuk.

Perjalanan keluar dari Cheras juga mudah dengan sambungan ke lebuhraya Seremban, Besraya dan SILK, yang bersambung dengan NKVE, LDP dan lebuhraya PLUS.

11. Stesen Bukit Dukung

© Mohd Faizul Hassan ǀ 123RF

Terletak di kawasan kejiranan yang sudah mantap 7 Tree Seven Residence merupakan pangsapuri dengan saiz unit dari 896 kaki persegi ke 1,449 kaki persegi. Kompleks pangsapuri I ini mempunyai kedai dobi, taman lanskap dan dewan serbaguna. Lokasinya strategik kerana bersebelahan pasaraya besar seperti Tesco Kajang dan Giant Saujana Impian.

Harga sewa median: RM 1,200/sebulan

Kediaman lain berhampiran stesen Bukit Dukung:

Stesen MRT terdekat adalah Bukit Dukung yang terletak hanya 1.5km dari kediaman. Ia juga hanya 3 hentian dari stesen MRT Kajang yang merupakan stesen pertukaran ke KTM laluan Seremban.

Jika anda menghala ke pusat bandar, tren KTM sepanjang laluan Seremban melintasi Bandar Tasik Selatan, Mid Valley dan KL Sentral. Memandangkan Bandar Tasik Selatan dan KL Sentral merupakan hab pengangkutan utama, kedua-duanya menghubungkan sistem tren antara bandar serta bas antara negeri.

Tidak hairanlah para pembeli dan penyewa yang sedang mencari kediaman memilih untuk menetap berhampiran dengan stesen tren laluan utama. Dengan MRT laluan 2 dan 3 yang sedang dibina, hartanah yang terletak di sepanjang laluan tren akan menjadi rebutan. Bagi anda yang ingin memanfaatkan sepenuhnya potensi hartanah anda yang berhampiran stesen MRT, lihat penyenaraian kami. Kami sedia membantu!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain