Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah rumah jenis townhouse dan adakah ia sesuai untuk anda?

test

Anda mungkin pernah terdengar rumah jenis townhouse semasa mencari hartanah. Dalam artikel ini, kami menyenaraikan fakta-fakta mengenai townhouse dan mengapa ia mungkin pilihan yang baik untuk pembeli rumah.

Apakah-rumah-jenis-townhouse-dan-adakah-ia-sesuai-untuk-anda
© Sime Darby

Artikel ini diterjemah dari What is a townhouse? Are they right fit for you? oleh Khairul. 

Terdapat banyak jenis perumahan di Malaysia seperti rumah banglo, rumah berkembar, rumah teres, rumah pangsa, apartment dan kondominium. Townhouse adalah salah satu jenis perumahan di antara pelbagai jenis hartanah di pasaran, tetapi sering berlaku salah faham mengenainya. Ada yang berpendapat bahawa tinggal di townhouse bermakna perlu berkongsi ruang tamu dengan orang yang tidak dikenali. Untuk menambah kekeliruan, townhouse mempunyai maksud yang berbeza di lain-lain negara.

Baca lebih lanjut mengenai townhouse di Malaysia dan apa yang membuatkan hartanah jenis ini begitu unik.

Apakah sejarah townhouse

Sejarah townhouse di Malaysia bermula sejak era penjajahan di abad ke-17. Semasa itu, adalah lebih praktikal untuk membina jenis perumahan bertingkat di atas tanah kecil yang boleh menampung dua atau lebih keluarga di bawah satu bumbung. Semasa pemerintahan kolonial Belanda, pemilik hartanah dikenakan cukai berdasarkan keluasan bahagian hadapan perumahan mereka. Akibatnya, banyak pembangunan rumah sebaris yang mempunyai pintu masuk hadapan yang sempit tetapi panjang di bahagian dalam. Susun atur jenis townhouse ini kini menjadi bangunan warisan yang boleh didapati di Pulau Pinang, Melaka dan Ipoh.

Seperti yang disebut di atas, townhouse mempunyai makna yang berbeza di seluruh dunia. Di Amerika Syarikat dan UK, sebuah townhouse merujuk kepada rumah berkembar di sebuah kompleks pelbagai unit. Townhouse ini setinggi antara dua dan lima tingkat dan boleh menampung sebanyak dua keluarga. Di Malaysia pula, reka bentuk sebuah townhouse seperti kacukan antara rumah bertanah dan apartment bertingkat tinggi atau kondominium.

BACA: Perbezaan antara Apartmen Servis dan Kondominium: Yang mana lebih baik?

Bagaimanakah susun atur townhouse?

Reka bentuk townhouse seperti rumah teres, dengan dua rumah tersusun di atas satu sama lain. Lazimnya, ia setinggi tiga hingga empat tingkat dan menggabungkan dua unit berasingan dalam satu bangunan.

Lazimnya, unit tingkat bawah di sebuat townhouse bersaiz lebih kecil berbanding unit tingkat atas. Namun, penyewa di unit tingkat bawah lebih mudah memasuki rumah melalui pintu depan utama. Jika anda memilih unit tingkat atas, anda akan dapat menikmati ruang yang lebih besar tetapi anda perlu memasuki rumah melalui pintu belakang. Sebuah ruang tangga akan membawa anda ke unit tingkat atas. Reka bentuk townhouse memberi privasi kepada setiap pemilik yang akan mempunyai akses langsung ke rumah sendiri tanpa mengganggu laluan masing-masing.

Suatu perkara penting yang harus diingat, kedua-dua unit tingkat bawah dan atas tidak berkongsi apa-apa ruang dalaman. Setiap penyewa tinggal di unit yang ditetapkan. Walau bagaimanapun, ada pemilik unit townhouse yang berkongsi taman dan anjung kereta. Jika anda menghadapi situasi ini, anda perlu berbincang mengenai tempat letak kereta dengan penyewa-penyewa lain. Selain daripada itu, pemilik unit townhouse juga boleh menikmati kemudahan bersama seperti kolam renang dan rumah kelab.

Di Malaysia, sebuah perumahan jenis townhouse lazimnya dibina dalam komuniti berpagar dan berpengawal, sama ada hak milik bebas atau dipajak.

Berminat untuk membeli / melabur di sebuah townhouse? Kami mempunyai pelbagai pilihan untuk anda. Hanya klik di sini untuk mencari unit yang sesuai dengan keperluan anda.

Apakah faedah tinggal di townhouse?

1. Hak milik strata  

Secara amnya, sebuah unit townhouse lebih murah berbanding jenis perumahan persendirian yang serupa. Ini kerana hak milik strata adalah sebahagian daripada hak milik yang dikeluarkan untuk skim pembangunan atau kluster yang lebih besar seperti flat, kondominium, rumah pangsapuri dan kediaman berservis.

Pemilik hartanah hak milik strata perlu berkongsi kemudahan umum seperti kolam renang, gimnasium dan taman dengan pemilik yang lain. Dia juga bertanggungjawab dalam penyelenggaraan kemudahan umum tersebut. Ini bermakna setiap pemilik wajib membayar sebahagian daripada yuran penyelenggaraan dan dana terikat yang dikawal selia di bawah Akta Pengurusan Strata 2013.Walau bagaimanapun, perlu diingat bahawa rumah jenis townhouse bersaiz agak kecil berbanding hartanah strata yang lain. Oleh itu, bayaran seperti yuran utiliti, yuran penyelenggaraan dan dana terikat lazimnya lebih rendah.

Dengan kenaikan harga tanah terutamanya di bandar-bandar besar, pemaju mendapati bahawa lebih praktikal membina townhouse untuk dijual pada harga yang lebih rendah. Menurut data yang dikumpul antara Januari 2020 hingga November 2020 oleh Brickz.my, harga median sebuah townhouse di Selangor adalah RM345,000, berbanding harga median sebuah rumah teres di Selangor sebanyak RM495,000. Oleh itu, pelaburan untuk unit townhouse adalah suatu pilihan yang bijak bagi pebeli rumah. 

2. Privasi 

Tidak seperti jangkaan ramai, anda sebenarnya tidak berkongsi sebarang ruang tamu dengan pemilik lain di sebuah rumah townhouse. Reka bentuk townhouse Malaysia membolehkan setiap pemilik mempunyai ruang tamu sendiri. Ini bermakna bahawa anda dan jiran anda tinggal di unit townhouse yang sama tanpa perlu bertemu.

Tidak seperti hartanah bertingkat tinggi yang lain, anda tidak berkongsi pintu masuk dengan penghuni lain kerana kedua-dua pemilik tingkat atas dan bawah townhouse mempunyai akses tersendiri ke unit mereka. Pemilik unit bawah boleh mengakses pintu depan utama, manakala pemilik unit atas perlu masuk melalui tangga ke pintu belakang peribadi mereka. Penghuni townhouse juga menikmati privasi yang sama seperti penghuni di rumah bertanah persendirian dan tidak banyak perbezaan dari segi gaya hidup dan persekitaran.

BACA: Apa yang anda perlu tahu jika ingin tinggal di rumah banglo di Malaysia

3. Kemudahan 

Terdapat banyak townhouse yang dijual pada harga yang berpatutan dan terletak berhampiran dengan pelbagai hab pengangkutan, kedai, restoran, sekolah dan hospital. Hartanah jenis ini akan menarik minat golongan eksekutif muda dan pembeli kali pertama. Mereka boleh menikmati gaya hidup yang selesa tanpa perlu bimbang perkara-perkara rumit seperti memotong rumput atau membaiki bumbung, kerana semua kawasan umum dipelihara di bawah dana penyelenggaraan.

Beberapa projek townhouse yang lebih eksklusif menawarkan pelbagai fasiliti dan kemudahan yang setanding dengan kondominium mewah, tanpa tekanan persekitaran yang terlalu padat. Rumah townhouse juga boleh menarik minat keluarga besar atau multi generasi termasuk anak, cucu dan cicit tinggal di bawah satu bumbung.

Rumah jenis townhouse eksklusif yang berpagar dan berpengawal mungkin menawarkan rumah kelab, kolam renang dan taman landskap untuk menarik minat pembeli.

4. Komuniti rapat

Jika anda berminat tinggal di komuniti yang rapat dari segi sosial dan kejiranan, rumah townhouse mungkin suatu pilihan yang baik. Sebagai contoh, anak-anak anda boleh bermain dengan anak-anak jiran jika anda keluar sekejap membeli barang dapur. Jika anda tinggal di hartanah persendirian, kemungkinan besar anda hanya keluar dan masuk rumah setiap hari, tanpa berpeluang melihat atau bertegur sapa dengan jiran anda.

Apakah kekurangan tinggal di townhouse?

Apakah-kekurangan-tinggal-di-townhouse
© kumikomini | Getty Images

1. Kekurangan privasi 

Walaupun anda dapat menikmati privasi, rumah townhouse masih tidak setanding dengan hartanah persendirian. Ini kerana ada beberapa kemudahan yang perlu dikongsi, seperti laluan utama atau anjung kereta. Jika anda tidak bernasib baik, anda mungkin mendapat jiran yang menyibuk atau tidak bertanggungjawab. 

2. Berkongsi kos penyelenggaraan 

Pemilik rumah townhouse perlu berkongsi kos penyelenggaraan ruang bersama dengan pemilik unit lain. Jika terdapat masalah dengan hartanah tersebut, anda juga perlu berkongsi kos membaik pulih, walaupun anda bukan penyebab masalah. Sebagai contoh, jika pemilik lain merosakkan pintu rumah, anda juga wajib berkongsi kos membaiki pintu itu.

3. Pengubahsuaian terhad

Pengubahsuaian dan perubahan yang boleh dilakukan oleh pemilik unit townhouse adalah terhad berdasarkan perjanjian pembangunan bersama. Selain itu, hartanah di bawah hak milik strata dianggap sebagai petak tanah yang dikawal selia oleh Akta Pengurusan Strata 2013 (Jadual Ketiga).

Ini bermakna pemilik tidak boleh menukar susun atur atau fasad bangunan – balkoni, tingkap luaran, teres, kawasan terbuka dan bahagian luar bangunan yang lain – tanpa mendapat kelulusan Perbadanan Pengurusan (MC). Pihak pengurusan berhak melarang sebarang kerja-kerja pengubahsuaian yang ingin anda lakukan, termasuk menukar fasad bangunan atau memperluaskan ruang tamu.

4. Kemudahan terhad

Tidak ramai yang menginap di perumahan townhouse, maka kemudahan bersama yang disediakan terhad untuk mengurangkan kos. Dari segi pilihan di pasaran, projek townhouse tidak menawarkan kemudahan sebanyak hartanah strata lain seperti apartment berservis, kondominium dan pangsapuri. Lazimnya, kompleks bertingkat tinggi menawarkan pelbagai fasiliti seperti kolam renang, lobi, gimnasium, taman permainan dan lain-lain. Sebaliknya, komuniti townhouse terhad kepada beberapa kemudahan seperti rumah kelab, taman dan kolam renang.

5. Pilihan terhad

Walaupun ada daya tarikan, townhouse kurang popular di pasaran berbanding hartanah strata tradisional dan rumah bertanah yang lan. Carian pantas di iProperty.com.my menunjukkan bahawa hanya terdapat lebih daripada 2,400 unit townhouse untuk dijual dan lebih daripada unit 600 townhouse untuk disewa. Sebaliknya, terdapat lebih daripada 54,000 unit kondominium untuk dijual dan lebih 55,000 unit kondominium untuk disewa di Malaysia. Tambahan lagi, kebanyakan permintaan untuk townhouse hanya di kawasan tertentu seperti Cheras, Sri Hartamas, Puchong dan Shah Alam dan ini menyukarkan pencarian untuk pembeli.

Kebaikan tinggal di townhouseKekurangan tinggal di townhouse
Lebih murah berbanding dengan rumah bertanah kerana ia adalah hak milik strata.Anda tidak akan mendapat privasi 100% kerana berkongsi taman dan anjung kereta dengan penghuni lain. 
Anda mempunyai akses terus ke rumah dan tidak perlu berkongsi ruang tamu dengan penghuni lain.Anda perlu berkongsi kos penyelenggaraan rumah.
Anda boleh menjimatkan kos yuran utiliti, yuran penyelenggaraan dan dana terikat.Anda perlu mendapatkan permit sebelum melakukan apa-apa pengubahsuaian.
Kebanyakannya dilengkapi dengan pelbagai kemudahan, termasuk hab pengangkutan dan kedai.Kurang kemudahan berbanding hartanah strata bertingkat tinggi yang lain.
Anda boleh menjalin hubungan yang rapat dengan jiran-jiran anda.Kurang pilihan di pasaran berbanding jenis hartanah lain di Malaysia.

Adakah townhouse lebih baik daripada kondominium? 

Seperti yang disebut di atas, townhouse Malaysia adalah agak unik kerana ia menggabungkan beberapa elemen hartanah strata dan bertanah. Tetapi adakah ini bermakna bahawa townhouse lebih baik daripada hartanah strata yang lain seperti kondominium

Townhouse mungkin mempunyai lebih banyak persamaan dengan kondominium dari aspek perkongsian fasiliti dan kemudahan umum yang diselenggarakan oleh dana terikat. Perbezaan utama adalah tidak ramai penduduk di perumahan townhouse, menjadikannya lebih eksklusif dan menarik untuk mereka yang menghargai privasi. Sama seperti rumah pangsa, apartment atau kondominium, townhouse dianggap sebagai hartanah strata dan mempunyai hak milik strata yang dikawal selia oleh Akta Pengurusan Strata 2013.

Walaupun ada persamaan antara kedua-dua jenis hartanah, terdapat juga beberapa perbezaan. Penghuni townhouse tidak berkongsi pintu masuk dengan penghuni lain dan ini memberikan mereka privasi, tidak seperti lain-lain kompleks strata bertingkat tinggi. Oleh kerana kemudahan di townhouse terhad, yuran penyelenggaraan, yuran utiliti dan dana terikat juga lebih rendah.

Pilihan muktamad anda bergantung kepada kehendak dan keperluan anda. Kedua-dua jenis hartanah mempunyai kebaikan dan kekurangan masing-masing. Jika anda tidak boleh membuat keputusan, baca selanjutnya untuk mengetahui sama ada townhouse adalah pilihan yang tepat untuk anda.

Adakah townhouse sesuai untuk anda? 

Adakah-townhouse-sesuai-untuk-anda
© Dean Drobot | 123rf

Jika anda mencari jalan tengah antara harta persendirian yang dibebani oleh pelbagai isu pembaikan dan penyelenggaraan yang mahal, dan unit kondominium dengan peraturan pengurusan yang ketat dan padat dengan beribu-ribu penduduk lain, townhouse mungkin jawapan anda.

Townhouse menawarkan pembeli peluang memiliki rumah tanpa perlu menanggung sepenuhnya kos penyelenggaraan, keselamatan dan perkhidmatan. Pilihan ini bijak bagi pembeli rumah kali pertama dan mempunyai keluarga yang tidak keberatan dikelilingi jiran tetangga.

Semakin banyak townhouse eksklusif ditawarkan di pasaran dengan harga jualan melebih RM1juta. Beberapa perumahan townhouse di sekitar Kuala Lumpur termasuk Rimbun Sanctuary di Shah Alam, Park Villa di Puchong, dan Pandan Mas di Cheras, serta townhouse yang lebih eksklusif seperti Tropicana Mutiara di Petaling Jaya, Bukit OUG Townhouse di Bukit Jalil, Kiara Green di Taman Tun Dr Ismail dan Sunway Geolake di Bandar Sunway.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain