Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apakah rumah Semi-D dan haruskah anda membelinya?

test

Anda mungkin pernah terdengar istilah rumah Semi-D (berkembar) di dalam pasaran hartanah kediaman Malaysia. Apakah rumah Semi-D? ia hanyalah satu singkatan untuk “separa terpisah”.

semi-detached-house-malaysia
© Victor Woo | iProperty.com.my

Apakah rumah Semi-D?

Ia adalah rumah berkembar yang sebahagiannya terpisah dari unit bersebelahan. Rumah ini hanya bersambung dan berkongsi dinding dengan unit yang besebelahan. Dalam kebanyakan pemajuan, dua unit Semi-D yang serupa bersambung. Lazimnya, di bahagian yang terpisah terdapat sebidang tanah antara rumah dan pagar atau dinding perimeter. Ciri reka bentuk rumah Semi-D ini membolehkan anda berjalan dari depan ke belakang tanpa memasuki rumah.

Istilah Semi-D lazim digunakan untk hartanah dengan hak milik individu. Namun, sejak beberapa tahun lalu, pemaju telah mencipta pelbagai istilah baharu seperti kluster Semi-D, kondo Semi-D dan Semi-D di langit.

Kluster Semi-D adalah rumah berkembar di dalam komuniti berpagar dan berpengawal. Hartanah ini dikenali sebagai rumah kluster dan lazimnya mempunyai hak milik strata. Kondominium Semi-D atau Semi-D di langit adalah istilah pemasaran untuk unit kondo bersambung dengan unit lain hanya di satu bahagian, sama ada kerana tidak banyak unit di tingkat tersebut atau reka bentuk susun atur yang unik untuk menawarkan lebih privasi kepada penghuni.

Apakah perbezaan antara rumah Semi-D dan rumah teres?

Rumah Semi-D berkongsi dinding yang sama dengan unit bersebelahan hanya di satu bahagian. Rumah teres pula diapit di antara dua unit, kecuali rumah teres lot sudut yang secara teknikal juga rumah berkembar.

Lazimnya, di Malaysia rumah Semi-D lebih besar sedikit daripada rumah teres. Rumah Semi-D juga selalunya mempunyai kawasan atau taman di luar yang lebih besar di atas tanah di bahagian tepi unit yang tidak tersambung.

Apakah perbezaan antara rumah Semi-D dan rumah terpisah?

Rumah terpisah berdiri sendiri di dalam kawasannya dan tidak bersambung dengan unit bersebelahan. Di Malaysia, ia juga lazim dikenali sebagai banglo. Anda boleh berjalan di sekitar rumah banglo tanpa memasuki rumah.

New detached house with garage
© superbphoto95 | 123rf

BACA: Rumah fully furnished vs partially furnished vs unfurnished: Apa perbezaannya?

Apa kelebihan tinggal di rumah Semi-D?

Salah satu kelebihan ketara tinggal di rumah Semi-D adalah kawasan luar yang lebih besar. Ini menjadi daya tarikan kepada pemilik rumah yang suka berkebun atau mempunyai ruang luar untuk bersantai. Dengan tanah yang lebih luas, kemungkinan besar pemilik rumah Semi-D boleh meletak banyak kereta di luar unit mereka.

Menurut Perunding Hartanah Senior Cruz Looi dari Kith & Kin Realty, rumah semi-D lebih sesuai untuk keluarga dengan anak-anak dan menawarkan lebih privasi berbanding rumah teres. Selain itu, unit Semi-D hanya bersambung ke unit sebelah di satu bahagian. Oleh itu, anda mempunyai ruang di bahagian lain. Sekiranya anda mempunyai jiran yang bising, anda hanya perlu mendengar bunyi kuat di satu bahagian rumah sahaja.

Cruz Looi
© Cruz Looi

Apakah kekurangan tinggal di rumah Semi-D?

Menurut Cruz, salah satu kekurangan utama adalah kesukaran pengubahsuaian kerana anda harus berunding dengan jiran jika mahu mengubah suai atau memperluaskan rumah anda. Anda juga perlu berbelanja lebih untuk penyelenggaraan kerana kawasan tanah yang lebih besar.

Adakah rumah Semi-D satu pelaburan yang baik?

“Jika anda mahukan hasil sewa, pelaburan dalam rumah Semi-D di Lembah Klang satu pelaburan yang kurang baik kerana hasil sewa hartanah yang rendah sekitar 3%,” kata Cruz.

Namun, dia berkata bahawa jenis rumah ini merupakan pelaburan yang baik dalam jangka masa sederhana atau panjang kerana kekurangan tanah dan permintaan yang semakin meningkat untuk jenis hartanah ini.

Lazimnya, pembeli dan penyewa rumah Semi-D adalah keluarga dengan anak-anak. “ Lebih ramai ekspatriat menyewa rumah semi-D di kawasan pinggir bandar, manakala lebih ramai keluarga tempatan akan menyewa rumah semi-D di luar bandar,” katanya.

Oleh itu, membeli unit Semi-D adalah pelaburan yang baik dalam jangka masa panjang jika anda mencari rumah semi-D untuk keluarga anda atau mahu menaik taraf rumah anda sekarang.

KETAHUI: Rumah lot sudut vs lot tengah vs lot akhir: Mana yang sesuai untuk anda?

Senarai Semi-D untuk dijual di KL

Anda boleh mencari pelbagai rumah Semi-D di Lembah Klang pada harga yang berbeza.  Berikut adalah beberapa pilihan di Kuala Lumpur.

Alam Sutera (Bukit Jalil)

alam-sutera-semi-d-house
© Irfan Ismail | iProperty.com.my

Ia berhampiran pusat membeli-belah Pavilion Bukit Jalil. Terdapat rumah Semi-D 2 tingkat dengan saiz binaan lebih dari 3,000 kaki persegi di bawah harga RM2 juta.

Terokai hartanah untuk disewa

Taman Maluri (Cheras)

Rumah Semi-D di perbandaran yang matang ini bermula dari harga RM1.45 juta untuk unit yang lebih lama, sehingga RM2 juta untuk unit yang lebih baharu. Taman Maluri berhampiran Sunway Velocity Mall, AEON Taman Maluri dan IKEA (Cheras).

Kiara View (Desa Seri Hartamas)

Harga hartanah lazimnya lebih tinggi di kawasan mewah ini. Terdapat unit Semi-D yang besar dengan saiz binaan 4,000 kaki persegi berharga RM4 juta, manakala unit yang kecil 3,800 kaki persegi berharga RM2.7 juta.

Taman Bukit Segar (Cheras)

taman-bukit-segar-semi-d-house
© Nick Yap | iProperty.com.my

Kebanyakan unit Semi-D di kawasan ini berharga lebih daripada RM2 juta dengan saiz binaan yang lebih besar, kebanyakannya melebihi 4,000 kaki persegi. Kawasan kejiranan yang meriah ini mempunyai pusat komersial yang sibuk di Jalan Manis, yang menawarkan pelbagai kemudahan dan restoran tempatan kepada penduduk.

Serai @ Bukit Segambut

Unit Semi-D tiga tingkat yang mewah ini berharga lebih RM3 juta, dengan reka bentuk moden dan saiz binaan 4,000 kaki persegi. Serai adalah pemajuan berpagar dan berpengawal yang eksklusif berhampiran dengan pelbagai kemudahan seperti Solaris Mont Kiara, Solaris Dutamas dan Pusat Beli-Belah Hartamas.

Mont Kiara

Ramai pencari hartanah mungkin menganggap Mont Kiara sebagai kawasan hartanah bertingkat tinggi. Namun, ada beberapa Semi-D di kawasan yang popular ini. Unit di kawasan perumahan amat dicari ini mempunyai harga yang lebih tinggi, kebanyakannya melebihi RM3 juta.

Taman Tun Dr Ismail (TTDI)

Taman Tun bersempadan dengan Damansara Utama dan Bandar Utama di Petaling Jaya. Ia adalah antara kawasan kejiranan yang eksklusif dengan unit Semi-D berharga antara RM2 juta dan RM4 juta.

Senarai Semi-D untuk dijual di Selangor

Ukay Perdana

ukay-perdana-semi-d-house
© Rizuan Rosly | iProperty.com.my

Unit Semi-D di kawasan Ampang Jaya ini berharga sekitar RM2 juta, namun anda boleh mencari unit yang lebih murah. Ukay Perdana berhampiran Hutan Simpan Ampang dan sesuai untuk pembeli rumah yang mahu berdekatan dengan alam semula jadi dan pusat bandar Kuala Lumpur.

Rafflesia, Damansara Perdana

Villa di puncak bukit ini berharga antara RM2.25 juta dan RM3.4 juta, bergantung kepada saiz binaan. Damansara Perdana terletak di tengah-tengah antara KL dan Selangor dan menawarkan pelbagai pusat hiburan dan membeli-belah seperti One Utama, The Curve, IKEA, Tesco dan Sunway Giza Mall.

Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh

Rumah Semi-D di kawasan ini mempunyai julat harga yang lebih berpatutan, dengan kebanyakan unit berharga kurang daripada RM2 juta. Bukit Rahman Putra dinamakan sempena Perdana Menteri Malaysia yang pertama dan berhampiran dengan dua lagi kawasan berprestij Valencia dan Sierramas

Taman Melawati, Ampang

Taman Melawati menawarkan lebih banyak pilihan rumah Semi-D, ada yang berharga di bawah RM2 juta dan juga lebih dari RM2 juta untuk pemajuan yang baharu. Perbandaran makmur ini terkenal di kalangan pembeli rumah yang mencari tempat yang tenang kerana ia berhampiran Klang Gates Quartz Ridge.

Subang Bestari, Shah Alam

subang-bestari-semi-detached-house
© Mohd Ashraf | iProperty.com.my

Ia berhampiran dengan stesen MRT Kwasa Sentral dan Universiti HELP dan kebanyakan rumah Semi-D di kawasan ini berharga di bawah RM2 juta.

Cyberjaya

Lazimnya, unit Semi-D di Cyberjaya menampilkan konsep terbuka tanpa pagar perimeter dengan reka bentuk moden. Beberapa pemajuan berpagar dan berpengawal yang popular dengan rumah Semi-D termasuk Eco Glades, Sejati Lakeside 2 dan Symphony Hills.

Kota Kemuning

Kawasan ini menawarkan beberapa pilihan rumah semi-D moden dengan harga di bawah RM2 juta. Salah satu pemajuan berpagar dan berpengawal yang terkenal di Kota Kemuning adalah Eco Santuary.

Sebelum anda mebeli rumah baru, ia amat penting untuk mengetahui kejiranan mana yang paling sesuai untuk anda, ketahui 10 kualiti yang ada pada kejiranan yang baik.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain