Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

4 cara untuk tentukan siapa bertanggungjawab memperbaiki kerosakan rumah sewa

test

Pernah tak anda tertanya -tanya sekiranya ada kerosakan di rumah sewa anda, siapakah yang bertanggungjawab untuk memperbaikinya? 

siapa bertanggungjawab memperbaiki kerosakan rumah sewa
© sturti/ gettyimages

Bagaimana sekiranya ada anai-anai di bawah kabinet dapur anda, siapa yang akan tanggung kos untuk kawalan serangga? Kalau paip bocor  pula macam mana? Persoalan-persoalan ini sering menjadi tanda tanya kepada kebanyakan tuan rumah khususnya apabila tiba di akhir tempoh sewaan.

Penyewa inginkan deposit mereka semula, manakala tuan rumah tidak mahu pulangkan kerana perlu membaiki pelbagai ‘kerosakan’ rumah sewa tersebut dan memastikan ia dalam keadaan baik. Sehingga anda betul-betul yakin bahawa sesebuah kerosakan itu perlu ditanggung oleh anda atau penyewa, anda tidak boleh sewenang-wenangnya membuat keputusan berdasarkan perasaan anda sahaja. Ini bukan sahaja memburukkan reputasi anda, tetapi penyewa boleh menyaman anda juga.

Oleh itu, ia perlu digariskan dengan jelas sebelum tempoh sewaan bermula bagi mengelak sebarang salah faham daripada kedua-dua belah pihak. Di dalam artikel ini, kita akan dalami satu per satu cara untuk anda tentukan siapakah yang patut melaksanakan kerja-kerja pembaikan sekiranya kerosakan rumah sewa berlaku.

1. Semak perjanjian sewa rumah 

Semak perjanjian sewa rumah di malaysia
© grazvydas/ 123RF

Apabila bersoal tentang siapakah yang bertanggungjawab dengan kerja-kerja pembaikan, semak perjanjian sewa rumah anda.  Kebiasaannya, kontrak tersebut ada menyatakan apakah tanggungjawab tuan rumah dan penyewa dalam kerja-kerja berkaitan pembaikian kerosakan.

Tuan rumah harus terangkan kepada penyewa dengan jelas dan secara bertulis tentang apakah tanggungjawab mereka seperti yang telah ditetapkan dalam perjanjian.  Ini akan memastikan kedua-dua belah pihak mempunyai kefahaman yang sama tentang batas tanggungjawab dan mengelakkan isu salah faham apabila tamat tempoh sewaan nanti.

Anda harus pastikan penyewa tahu bahawa mereka tidak boleh perbetulkan kerosakan-kerosakan besar seperti paip pecah, kotak fius terbakar, dinding retak, dan lain-lain tanpa kebenaran daripada anda (pastikan anda masukkan terma  dan syarat ini di dalam perjanjian sewa rumah anda).

Lihat panduan lengkap perjanjian sewa rumah di Malaysia di sini

2. Apa tanggungjawab tuan rumah kepada penyewa

Apa tanggungjawab tuan rumah kepada penyewa
© fizkes/ 123RF

Secara amnya, tuan rumah bertanggungjawab dalam segala kerosakan yang disebabkan ‘wear and tear’, rosak akibat dimamah usia dan apa-apa kerosakan yang melibatkan keselamatan nyawa penyewa dan harta benda rumah sewa.

Kerosakan yang harus ditanggung oleh tuan rumah termasuk tetapi tidak terhad kepada:

 • Aktiviti-aktiviti melibatkan nyahkuman
 • Aktiviti-aktiviti kawalan serangga
 • Isu berkaitan perpaipan
 • Isu berkaitan elektrik
 • Kerosakan pada penghawa dingin
 • Kulat
 • Dinding retak
 • Jubin tercabut/rosak

Sebaiknya, sebagai seorang tuan rumah yang professional, segala persiapan dan penyelenggaraan yang boleh mengancam kesihatan dan keselamatan penyewa harus dilakukan sebelum penyewa masuk lagi. Ia bukan sahaja menjamin kualiti hidup penyewa sepanjang tempoh penyewaan, malah ia akan menjimatkan wang dan masa anda (tidak perlu ulang-alik ke rumah sewa untuk memperbaiki kerosakan).

Namun, tidak semua orang boleh tahu bila kerosakan akan berlaku. Sekiranya berlakunya kerosakan di dalam rumah sewa yang berada di bawah tanggungjawab anda, terdapat beberapa cara yang anda boleh lakukan untuk kerja-kerja pembaikian:

 • Minta penyewa perbaiki dan tuntut semula wang daripada anda
 • Anda baikinya sendiri
 • Tuan rumah boleh mengupah dengan cara hubungi kontraktor untuk perbaikinya bagi pihak anda
 • Tunggu sehingga tamat tempoh sewaan (sekiranya tidak serius)

Untuk kerosakan yang serius (mengancam nyawa dan keselamatan), anda digalakkan untuk terus memperbaikinya dalam tempoh segera. Sekiranya kerosakan yang boleh ditunggu, berikan tempoh 24 hingga 48 jam untuk perbaikinya.

Lebih cepat anda respon pada laporan kerosakan penyewa, lebih baik hubungan antara anda dengan penyewa anda. Hubungan yang baik bukan sahaja memudahkan anda untuk mengurus mereka, ia juga akan menjadikan penyewa lebih bertanggungjawab untuk menjaga rumah sewa anda.

3. Apa tanggungjawab penyewa kepada tuan rumah

Apa tanggungjawab penyewa kepada tuan rumah
© Michael Duva/ gettyimages

Sebelum menyewa rumah, bakal penyewa perlu peka akan tanggungjawab dan perkara yang mereka perlu patuhi. Penyewa rumah kebiasaannya bertanggungjawab dalam pembaikan kerosakan-kerosakan kecil dan kerosakan yang disebabkan oleh penggunaan dan kelalaian mereka.

Ia termasuklah:

 • Kerosakan disebabkan haiwan peliharaan
 • Mentol/bulb lampu terbakar
 • Extension elektrik rosak
 • Perkakas dapur rosak
 • Perkakas elektrik kecil rosak
 • Karpet kotor
 • Bau rokok atau lain-lain bau di dalam rumah
 • Kaki kerusi/meja patah
 • Kerosakan-kerosakan yang diabaikan dalam tempoh masa yang lama tanpa sebarang laporan kerosakan dibuat, yang akhirnya membawa kepada kerosakan yang lebih besar.

Sebaiknya penyewa faham dan patuh apakah garisan tanggungjawab yang ada dalam perjanjian sewa rumah.  Walaubagaimanapun, sekiranya ianya terjadi, penyewa harus menanggung segala kos pembaikian kerosakan tersebut.

Oleh itu, anda sebagai tuan rumah atau pemilik rumah harus sentiasa ingatkan penyewa supaya menjaga rumah sewa tersebut dengan baik (khususnya ketika mereka baru sahaja pindah masuk). Terangkan kepada mereka bahawa sekiranya mereka tidak perbaiki kerosakan-kerosakan tersebut, deposit sekuriti akan digunakan (sekali dengan kos upah).

Bolehkah tuan rumah minta penyewa tanggung kos pembaikian ?

Ya, boleh, sekiranya ia dinyatakan secara jelas dalam perjanjian sewa rumah bahawa sebahagian pembaikian kerosakan adalah di bawah tanggungjawab penyewa. Sekiranya penyewa bertindak untuk melawan atau tidak bersetuju untuk mematuhi perjanjian serta tidak mahu membuat pembaikan, anda boleh gunakan deposit sekuriti atas dasar pelanggaran persetujuan. 

Walaubagaimanapun, sekiranya kerosakan itu terlampau besar sehingga melebihi deposit sekuriti, anda boleh failkan tuntutan melalui mahkamah tentang kos-kos yang anda terpaksa tanggung disebabkan penyewa. Sila dapatkan khidmat nasihat peguam berkenaan undang-undang berkaitan dengan perkara ini.

BACA: Panduan dan cara kira duti setem, yuran pengurusan dan guaman bagi perjanjian sewa rumah di Malaysia

4. Komunikasi adalah kunci utama

Kebanyakan isu pertikaian berkaitan siapa yang patut perbaiki sesuatu kerosakan boleh diselesaikan dengan mudah melalui komunikasi yang baik antara penyewa dan tuan rumah dan perjanjian hitam putih melalui kontrak sewa rumah. Dengan menjelaskan segala garisan tanggungjawab sejak awal penyewaan, penyewaan tersebut akan berjalan dengan lancar dan tidak timbul sebarang salah faham di akhir sewaan nanti. 

Sebelum anda terima mana-mana penyewa, pastikan perjanjian yang anda gunakan itu dikemaskini dengan baik, termasuklah terma-terma berkaitan siapa yang bertanggungjawab tentang kerosakan-kerosakan dalam rumah sewa, siapakah yang patut bayar dan apakah kesannya apabila penyewa gagal membuat pembaikian tersebut di akhir tempoh sewaan. Apapun, pastikan penyewa jelas dengan terma dan syarat dalam hal berkaitan pembaikan kerosakan. Ini adalah tanggungjawab anda sebagai tuan rumah. 

Elakkan pertikaian di antara kedua-dua belah pihak

pergaduhan tuan rumah dan penyewa
© Hill Street Studios/ GettyImages

Tanggungjawab pembaikan kerosakan sentiasa menjadi pertikaian khususnya apabila tiba penyewa ingin berpindah keluar dan tuan rumah menjumpai pelbagai kerosakan dalam rumah sewa tersebut. Apabila ditanya penyewa, mereka jawab “Bukan tanggungjawab kami…”. Jawapan yang sama diberikan oleh tuan rumah apabila ditanyakan soalan yang sama kepada mereka.

Secara konklusinya, berikut adalah apa yang perlu anda ambil tahu:

 • Tanggungjawab tuan rumah : Kerosakan yang mengancam nyawa dan keselamatan penyewa, kerosakan disebabkan ‘wear and tear’ dan kerosakan struktur
 • Tanggungjawab penyewa: Kerosakan-kerosakan kecil dan kerosakan disebabkan oleh penyewa

Jadi, pastikan penyewa anda tahu apa tanggungjawab mereka dengan jelas sebelum mereka masuk rumah sewa anda lagi. Bukan sekadar bayar sewa bulanan sahaja ya.  Tetapkan di dalam surat perjanjian sewa rumah anda tentang tanggungjawab anda sebagai tuan rumah dan penyewa dalam kerja-kerja menangani kerosakan sekiranya ia berlaku. Kefahaman yang jelas akan mengurangkan risiko salah faham di akhir sewaan dan memastikan harta benda rumah sewa anda dijaga dengan baik.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain

Tanggungjawab memperbaiki kerosakan rumah sewa.

Tuan rumah biasanya bertanggungjawab untuk memperbaiki masalah seperti kerosakan struktur, masalah acuan, serangan serangga, dan menyediakan perkhidmatan asas seperti pemanasan, elektrik, dan air.
Tuan rumah dikehendaki bertindak dengan segera, terutamanya untuk isu yang menjadikan tempat tinggal tidak sesuai dihuni. Biasanya, mereka mempunyai masa 24 jam untuk isu mendesak dan 48 jam untuk isu kurang mendesak.
Jika kerosakan disebabkan oleh penyewa, maka penyewa perlu menanggung kos perbaikan. Jika kerosakan adalah tanggungjawab tuan rumah, maka tuan rumah yang akan membayar.
Ini bergantung kepada perjanjian sewa. Penyewa perlu berbincang dengan tuan rumah sebelum melakukan sebarang pembaikan.