Hapuskan bau rokok dengan cara mudah

Share

Untuk memulakan entri kali ini, kami di iProperty.com.my ingin menegaskan bahawa merokok adalah membahayakan kesihatan.

© GettyImage

Bukan sahaja untuk perokok, malah untuk orang di sekitar anda juga. Tidak kira di mana pun tempat untuk merokok, tabiat ini turut meninggalkan kesan buruk pada rumah anda.

Bau rokok pada langsir rumah

Tingkap rumah semestinya sasaran utama para perokok di rumah. Tahukah anda yang asap rokok sangat mudah melekat pada fabrik dan sukar untuk dihilangkan. Jika tidak dicuci terlalu lama boleh meninggalkan kesan hitam dan menyebabkan langsir kelihatan kusam. Bayangkan jika tidak dicuci, bau yang melekat semestinya tidak menyenangkan dan juga membahayakan terutamanya kepada kanak-kanak.

Cara menghilangkan bau rokok dari langsir

1. Cuci langsir dua bulan sekali
2. Gunakan air panas, sedikit soda bikarbonat, perahan lemon dan sabun yang boleh menghilangkan bau nikotin
3. Elakkan menggunakan mesin pengering. Jemur di bawah cahaya matahari

Cuka boleh menghilangkan bau rokok

© 123rf

Bau asap rokok sememangnya mudah melekat pada fabrik seperti pelapik kusyen, baju, pengalas kaki dan tuala. Bayangkan anda baru tiba dari rumah selepas penat di pejabat, dijamu pula dengan bau yang kurang menyenangkan di rumah. Memang boleh merosakkan mood.

Tak perlu berbelanja banyak untuk membeli pewangi rumah. Apa kata gunakan barang sedia ada yang terdapat di rumah anda seperti….CUKA! Tahukah anda cuka boleh menyerap bau rokok? Pastikan cuka yang anda gunakan tidak mengandungi toksin.

Berikut adalah cara menggunakannya:

1. Campurkan cuka dengan sedikit air dan didihkannya
2. Untuk lebih berkesan, tambahkan hirisan lemon
3. Tuangkan ke dalam beberapa bekas besar
4. Letak di kawasan yang berbau terutamanya di belakang langsir, ruang tamu, berdekatan sofa dan bilik tidur.
5. Biarkan wap cuka yang mendidih menyerap masuk ke dalam fabrik perabot dan setiap ruang rumah anda
6. Lakukan dua kali seminggu. Rumah anda pasti bebas bau asap rokok
7. Jika anda ada botol penyembur, masukkan rebusan cuka dan sembur sedikit pada fabrik yang berbau, kemudian basuh dan jemur di bawah cahaya matahari.

Nota: Cara ini melibatkan pelbagai proses, mungkin agak memenatkan tetapi ia berbaloi dan TERBUKTI BERKESAN.

Related Stories

Kotoran dan bau asap rokok melekat di mentol lampu

© 123rf

Mentol lampu adalah tempat yang kita sering terlepas pandang. Ya, mentol mampu meyerap lebihan nikotin yang dihasilkan bersama asap rokok. Haba panas daripada mentol juga menyebabkan kotoran daripada asap rokok melekat di permukaan mentol dan menghasilkan bau yang kurang menyenangkan.  

Permukaan mentol yang telah diliputi kotoran dan asap nikotin ini akan kelihatan kusam dan berminyak.

Tips: Bersihkan mentol dengan kain yang lembap, tetapi jika sudah kusam lebih baik tukar yang baru sahaja.

Tempat yang selalu kita lupa

Ceiling fan and air conditioning

© Aleksandrs Tihonovs | 123rf

Penapis udara seperti penyaman udara dan penapis vakum. Jika sudah nama pun penapis, sudah semestinya ia menapis kotoran yang terdapat pada asap rokok. Apa yang kita selalu terlupa adalah untuk membersihkannya. Tambahan pula penapis penyaman udara kerap terdedah kepada udara lembap yang menjadikan bau rokok ini lebih kuat. Bagaimana nak membersihkannya?

1. Jika penapis penyaman udara anda perlu ditukar baru, baik gantikan sahaja.
2. Jika penapis boleh dipakai semula, gunakan campuran cuka dan air lemon. Renjiskan pada permukaan penapis udara. Keringkan di bawah cahaya matahari.
3. Penapis vakum anda juga mudah memerangkap bau terutamanya bau asap rokok. Jika ia jenis beg kain, lebih baik tukarkan sahaja. Jika ia jenis penapis plastik, renjiskan dengan campuran cuka dan lemon dan lap lebihan kotoran nikotin yang melekat sehingga bersih.

Nota: Selamat mencuba!

BONUS: Inginkan cara mudah? Gunakan serbuk teh dan kopi

Anda penggemar teh atau kopi? Berita baik untuk anda yang lebih sukakan cara mudah untuk menghilangkan bau asap rokok. Selepas membancuh kopi atau teh kegemaran anda setiap pagi, simpan serbuk yang telah digunakan dan keringkannya.

Untuk apa?

Masukkan serbuk ini ke dalam mangkuk kecil dan letakkan di beberapa penjuru rumah anda seperti ruang tamu dan bilik tidur. Serbuk ini berfungsi menyerap bau. Jika anda mempunyai tanaman yang menggunakan pasu kecil, campurkan sedikiti serbuk ini pada medium atau tanah pokok anda.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.