10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

Share

Kualiti adalah sesuatu yang menjadi keutamaan pembeli rumah tidak kira sama ada ia dibangunkan oleh pemaju kecil-kecilan mahupun oleh pemaju hartanah yang ternama.

Top-10-Property-Developers-in-Malaysia

© Hellen Sergeyeva/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Top 10 property developers in Malaysia oleh Azmah Zakariah.

Selain daripada lokasi yang sesuai dan harganya yang mampu milik, pemaju bereputasi baik juga menjadi pertimbangan pembeli semasa membeli hartanah untuk tujuan pelaburan. Namun begitu, meskipun pemaju dengan bertahun-tahun pengalaman, boleh dipercayai dan mempunyai rekod yang bagus sering menjadi pilihan, ada yang mengatakan pemaju yang kurang dikenali juga boleh memberikan produk terbaik dalam perihal pembelian hartanah.

Pemaju hartanah yang baik perlu mempunyai pemahaman yang komprehensif tentang undang-undang perancangan serta keperluan pembinaan di samping dapat menambah nilai pada produknya untuk merealisasikan pulangan pelaburan yang mantap. Pemilihan pemaju yang baik boleh ditentukan melalui projek-projek terdahulunya yang telah berjaya, produk dan perkhidmatannya yang berkualiti, kestabilan kewangannya dan juga rangka masa dan perancangannya yang jelas.

Oleh itu, salah satu perkara utama yang anda perlu berikan perhatian semasa membeli hartanah ialah reputasi pemaju serta nilainya di pasaran. Berikut adalah 10 pemaju hartanah terbesar dan terkemuka yang telah meletakkan diri mereka teratas dalam senarai pemaju hartanah di Malaysia dengan rekod prestasi yang terbukti. Ini berdasarkan anugerah berprestij tahunan iProperty.com.my, Top 10 Developers – People’s Choice Award melalui Property Development Excellence Awards (iDEA).

Pemaju-pemaju hartanah tempatan ini telah dipilih berdasarkan bilangan undi tertinggi yang diberikan oleh orang ramai. Pemaju disusun mengikut abjad.

Nota: The People’s Choice Award diberikan kepada pemaju hartanah tempatan terbaik berdasarkan bilangan undi tertinggi oleh orang ramai dan dan keputusannya telah disahkan secara individu oleh rakan undi iDEA, PwC Malaysia.

1. Eastern & Oriental Bhd

Eastern & Oriental Bhd official logo

© Eastern & Oriental Bhd

Eastern & Oriental Bhd telah membina reputasi sebagai pemaju hartanah gaya hidup premium dengan rekod prestasi yang unggul. Kumpulan yang telah mewujudkan portfolio hartanahnya melalui pembangunan perumahan eksklusif di Kuala Lumpur dan Pulau Pinang ini kini melibatkan diri dalam kawasan pemajuan baharu seperti Iskandar Malaysia selain melangkah lebih jauh ke kawasan antarabangsa iaitu di bahagian tengah London.

Eastern & Oriental Bhd telah menjalin perkongsian yang kukuh dengan industri besar seperti Khazanah Nasional Berhad dan juga Temasek Holdings (Pte) Ltd bagi pemajuan perancangan utama mereka, Avira yang berkeluasan 207 ekar di Medini, Iskandar Malaysia, Residensi berservis Mitsui Fudosan Jepun bagi The Mews di KL CBD dan beberapa pemajuan lagi di Tanjung Pinang.

2. Glomac Bhd

Glomac official logo

© Glomac Bhd

Tersenarai di Papan Utama Bursa Malaysia Securities Berhad, Glomac Bhd telah mewujudkan reputasi yang dipercayai sebagai syarikat pemaju hartanah yang bertanggungjawab dan berwawasan melalui rekod kukuhnya membangunkan perbandaran, kawasan perumahan dan komersil serta hartanah pembangunan bercampur. Sehingga kini, mereka telah menyiapkan pembangunan dengan nilai jumlah jualan melebihi RM8.8 bilion dan terus bergerak ke hadapan dengan melancarkan pemajuan hartanah bernilai lebih daripada RM900 juta.

Glomac Berhad akan melancarkan tiga fasa Seri Kenanga di Saujana Perdana, Sungai Buloh dalam separuh kedua 2020. Dua fasa merangkumi 214 unit rumah teres dua tingkat dengan harga sekitar RM500,000 (unit Bumiputera), sementara satu fasa lagi Townhouse dua tingkat berharga RM250,000 akan ditawarkan di bawah skim Rumah Selangorku (RSKU). Townhouse ini dijadualkan siap pada tahun 2023.

Banyak projek yang baharu dilancarkan oleh Glomac Bhd untuk mereka yang sedang mencari-cari rumah. Antaranya:

Glomac juga berjaya membangunkan beberapa tempat di Kelana Jaya seperti Kelana Business Centre, Kelana Centre Point, Dataran Glomac, Plaza Glomac dan Pusat Perniagaan Glomac.

BACA: 5 kawasan paling popular di Malaysia untuk hartanah bawah RM 500,000

3. Ideal Property Group

Ideal Property Group official logo

© Ideal Property Group

Daripada kondominium mewah bertingkat tinggi hingga hartanah kediaman dengan landskap, Ideal Property Groups menggabungkan elemen yang fokus kepada komuniti, jimat tenaga dan kelestarian persekitaran untuk pembangunan berkualiti.

Melalui 6,000 unit kediaman dan komersil yang telah disiapkan dan 15,000 unit lagi yang masih dalam pembinaan, portfolio projek kumpulan ini semakin berkembang dan telah menjadikan Ideal Property Group satu nama terkemuka dan dipercayai di pasaran dan berterusan mendahului pemaju-pemaju hartanah lain di Pulau Pinang. Salah satu projek mereka ialah  Queens Waterfront di Bayan Lepas.

Ideal Property Group kerap kali menerima anugerah atas kecemerlangan mereka seperti anugerah pembinaan, seni bina dan pemajuan perancangan komuniti. Ini membuktikan rekod prestasi mereka berkaitan kualiti, inovasi dan produk bernilai tinggi yang sentiasa menarik minat pembeli dan pelabur.

4. IOI Properties Group Bhd

IOI Properties official logo

© IOI Properties Group Bhd

IOI Properties Group Bhd adalah antara syarikat pemaju hartanah terbesar di Malaysia. Ia telah bermula sejak tahun 1984 lagi. Pada tahun tersebut, IOI Group mula melangkah ke bidang pembangunan hartanah dengan memperoleh Bukit Kelang Development Sdn Bhd, Rapat Jaya Sdn Bhd dan Eng Hup Industries Sdn Bhd.

Pada tahun 1990, IOI Properties memulakan pemajuan Bandar Puchong Jaya. Hari ini, ia merupakan satu daripada pembangunan perbandaran mampu diri (self-contained) paling komprehensif di Lembah Klang. Sejak itu, IOI telah mengembangkan sayapnya menuju arah selatan, ke lokasi strategik di Negeri Sembilan, Melaka, Johor malahan hingga ke Singapura.

IOI Properties juga mempunyai projek baharu dilancarkan di Johor dan Pulau Pinang. Ini adalah unit banglo dan rumah berkembar:

5.  LBS Bina Group Bhd

LBS Bina Group official logo

© LBS Bina Group Bhd

LBS Bina Group Bhd bermula dari bawah pada awal 1960an dengan mengorak langkah ke dalam sektor pembinaan di sebuah bandar kecil dipanggil Petaling Jaya. Dari situ mereka semakin maju dengan membangunkan taman perumahan yang kini ikonik iaitu Taman Perindustrian Bukit Serdang Seksyen 14, Taman Pinggiran Putra serta satu daripada projek perbandaran berprestij mereka; Bandar Saujana Putra.

Saat ini, LBS Bina mempunyai simpanan tanah yang belum dimajukan seluas 2,659 ekar. Pelancaran kumpulan ini pada masa akan datang merangkumi campuran kediaman bertingkat tinggi dan bertanah dengan gabungan kediaman mampu milik hingga perumahan premium serta pemajuan komersil.

Sebagai menyokong usaha kerajaan menyediakan rumah bagi lebih ramai rakyat Malaysia, LBS Bina terus memainkan peranan proaktif dalam membina lebih banyak rumah mampu milik termasuk pemajuan akan datang seperti RSKU di Bandar Saujana Putra dan Perumahan Penjawat Awam 1Malaysia (PPA1M) di Bukit Jalil.

LBS Bina membuat pelancaran projek baharu di Pahang, Johor dan Selangor. Sesetengah projek tersebut telah siap dan dibuka untuk jualan sementara sebahagian lagi masih dalam pembinaan. Projek-projeknya adalah:

Related Stories

6. Mah Sing Group Bhd

Mah Sing Group official logo

© Mah Sing Group Bhd

Mah Sing Group Bhd pertama kali menceburkan diri dalam arena pemajuan hartanah pada tahun 1994 dan telah membina rekod prestasi baik mereka melalui 47 projek di seluruh Malaysia serta telah menjual kira-kira 39,000 unit sehingga ke hari ini. Pemajuan perbandaran mereka yang pertama ialah Sri Pulai Perdana di Skudai, Johor yang dilancarkan pada tahun 2000 yang turut membawa kelainan iaitu sebagai projek perumahan berpagar dan berpengawal pertama di Johor.

Pada tahun 2012, kumpulan ini telah melancarkan projek perbandaran Southville City yang berpagar dan berpengawal sepenuhnya berserta kejiranan hijau mesra keluarga yang dirancang dengan teliti. Projek 428 ekar tersebut mempunyai Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM11.1 bilion. Lain-lain projek mega yang masih berterusan termasuklah M Vertica di Cheras, M Centura di Sentul dan M Aruna di Rawang. Anda juga boleh semak projek-projek perumahan baharu seperti:

7. Malaysia Land Properties Sdn Bhd

Malaysia Land Properties official logo

© Malaysia Land Properties Sdn Bhd

Malaysia Land Properties Sdn Bhd (Mayland) telah ditubuhkan pada tahun 1995 dan sejak itu telah membangun sebagai sebuah syarikat pemajuan unggul hari ini. Mayland dikenali sebagai satu daripada pemaju terkemuka di Malaysia dengan pembangunan besar di kawasan-kawasan utama seperti Kuala Lumpur, Selangor, Putrajaya dan Johor.

Mayland merupakan pemaju perintis apartmen berservis di Malaysia. Projek pertama dan terkemuka mereka ialah Mayfair dan Dorchester di Plaza Damas, Kuala Lumpur dan konsep yang sama telah diterapkan dalam kebanyakan projek utama mereka.

Sepanjang bertahun operasinya, Mayland telah menubuhkan bahagian pelaburan hartanah yang memiliki portfolio yang begitu pelbagai termasuk pusat beli-belah, bangunan pejabat, lot kedai, tempat meletak kereta, residen atau apartmen berservis, kondominium dan hotel. Mayland juga menawarkan Rumah Mampu Milik (Lot Bumiputera sahaja) dan Sewa untuk Dimiliki (Rent-to-Own (RTO)) di bawah projek Parc Regency (Elderberry Tower).

BACA: 7 skim perumahan kerajaan yang tersedia untuk kumpulan B40 dan M40

8.  Matrix Concepts Holdings Bhd

Matrix Concepts Holdings official logo

© Matrix Concepts Holdings Bhd

Matrix Concepts Holdings Bhd (Matrix) ditubuhkan pada tahun 1996 dan disenaraikan pada papan utama Bursa Malaysia Securities Berhad pada 28 Mei 2013. Aktiviti perniagaannya fokus kepada empat tonggak utama iaitu pemajuan hartanah, pembinaan, pendidikan dan hospitaliti.

Projek Matrix benar-benar melambangkan slogannya iaitu “Nurturing Environments, Enriching Lives (Memelihara Persekitaran, Memperkaya Kehidupan)” dengan menjadi pemaju yang prihatin terhadap komuniti, menyediakan pendidikan premium dan berkualiti bagi generasi akan datang dan memupuk komuniti lestari yang digabungkan dalam semua pembangunannya. Matrix telah membentuk Bandar Sri Sendayan di Seremban menjadi sebuah perbandaran lengkap dan mandiri dengan gabungan terbaik peluang perniagaan dan mencapai hasrat kehidupan.Terdapat beberapa projek baharu di Bandar Sri Sendayan. Antaranya – Lunaria IIIErvina, Clover, CrisanthaCadena dan Lot Komersil Sendayan Metropark.

Pada penghujung FY2019 Matrix telah menyiapkan dan menyerahkan lebih daripada 6,450 hartanah kediaman dan komersil di Malaysia dan Australia dengan Nilai Pembangunan Kasar (GDV) sebanyak RM3.67 bilion sejak 5 tahun kebelakangan ini. GDV dalam pembinaan dan akan datang kumpulan ini dianggarkan kira-kira RM15 bilion sehingga 2027. Antara pelancaran baharu Matrix ialah:

9. Platinum Victory Development Sdn Bhd

Platinum Victory Development official logo

© Platinum Victory Development Sdn Bhd

Dikukuhkan dengan berdekad-dekad pengalaman dalam industri pembangunan hartanah, Platinum Victory bertekad untuk terus mewujudkan keunikan dan ‘keajaiban’ bagi para pembeli. Terkenal dengan projek bertingkat tinggi dalam bandar terutamanya di Setapak dengan akronim PV-nya, ia popular sebagai satu daripada pemaju yang dicari di Kuala Lumpur disebabkan pembangunannya yang praktikal dan memenuhi cita rasa sama ada kediaman mahupun komersil.

Platinum Victory yang telah mengukir nama sebagai pemaju berprestasi baik serta berkualiti ini telah menyiapkan lebih daripada 10,000 buah rumah dan kedai dengan saiz yang selesa dan susun atur yang praktikal di sepanjang tempoh operasinya.

Dengan berpegang kepada peningkatan dan inovasi berterusan ke arah kecemerlangan, model perniagaannya telah menonjolkan kewibawaan Platinum Victory. PV 9 Residences kini dibuka untuk pendaftaran dan siap dibina pada Jun 2020.

10. UEM Sunrise Bhd

UEM Sunrise Bhd official logo

© UEM Sunrise Bhd

UEM Sunrise Bhd merupakan kemegahan pemajuan hartanah kendalian Khazanah Nasional Berhad, dana pelaburan strategik kerajaan Malaysia. Pada masa ini UEM merupakan pemaju utama Iskandar Puteri di Johor yang sedang menuju menjadi pembangunan bandar bersepadu terbesar di Asia Tenggara.

Syarikat ini telah meletakkan asas yang kukuh bagi reputasinya sebagai pemaju hartanah paling dipercayai di negara ini dan telah dibuktikan dengan meraikan ulang tahun ke-50 pada tahun 2018. Projeknya merangkumi beberapa hartanah popular dan dicari di kawasan yang makmur seperti Mont Kiara dan Solaris Dutamas (Residensi Solaris Parq) di Kuala Lumpur; Bukit Jelutong di Shah Alam; serta Cyberjaya.

Pada tahun 2018, syarikat ini telah melancarkan 5 projek baharu dengan jumlah GDV sebanyak RM907 juta. Syarikat ini juga telah berjaya meluaskan operasinya ke Kanada, Australia dan Afrika Selatan. Berikut adalah projek baharu yang dilancarkan UEM Sunrise untuk bakal pembeli rumah:

BACA: Sebelum beli rumah, kena ambil tahu perbezaan hakmilik Induk, Strata dan Individu


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.