Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah Sewa Untuk Beli atau Skim Rent to Own (RTO) di Malaysia

test

Panduan ini memperincikan skim Rumah Sewa Untuk Beli (RTO) yang ditawarkan di Malaysia termasuk Maybank HouzKEY, rumah Smart Selangor, rumah Prima RTO dan bagaimana program ini boleh membantu anda menjadi pemilik rumah.

© chee gin tan | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari  A Complete Guide on Rent-To-Own (RTO) scheme in Malaysia oleh Khairul Khalid.

Memiliki rumah bukanlah mudah. Anda perlu rajin mengumpul dana beberapa tahun sebelum mampu membayar deposit untuk rumah impian anda. Walau bagaimanapun, melalui skim rent to own ini, generasi muda dan pembeli rumah kali pertama boleh memiliki rumah dengan cara yang lebih fleksibel dan mampu milik.

Mari kita teliti RTO dengan lebih lanjut dan bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripada skim ini.

Apakah skim rumah sewa untuk beli (RTO)? 

Secara ringkas, melalui skim RTO anda boleh memiliki suatu unit hartanah selepas menyewanya terlebih dahulu, maka namanya sewa untuk beli. Konsep ini agak baharu di pasaran hartanah tempatan. Skim RTO memerlukan anda memajak suatu unit kediaman, dengan opsyen untuk membeli hartanah tersebut di masa hadapan pada harga terkunci yang dipersetujui.

Bakal pembeli rumah (penyewa) akan memeterai kontrak pajakan dengan pemaju hartanah yang menyatakan bahawa pembeli berhak diberi opsyen untuk membeli hartanah tersebut pada akhir tempoh kontrak.

Bagaimanakah program rumah sewa untuk beli berfungsi?

Skimini berbeza daripada konsep tradisional pembelian rumah. Pertama, skim sewa untuk beli tidak memerlukan bakal pembeli rumah membayar deposit yang tinggi. Pembeli boleh memilih sama ada untuk membeli hartanah atau tidak di akhir perjanjian pajakan RTO. Skim ini amat fleksibel bagi mereka yang ingin ‘mencuba’ gaya hidup di sesebuah kawasan kejiranan yang baharu.

Walaupun bayaran deposit tidak diperlukan, bakal pembeli rumah masih perlu membayar deposit sekuriti yang boleh dikembalikan, dengan anggaran 5% daripada harga hartanah. Ini lebih kurang sama dengan bayaran deposit 2.5 bulan jika anda sewa rumah secara tradisional.

Sekiranya perjanjian pajakan berakhir dengan jualan, bakal pembeli berhak membeli hartanah tersebut pada harga yang dipersetujui di dalam perjanjian pajakan (harga pasaran semasa yang terkunci) tanpa perlu bimbang tentang sebarang kenaikan harga hartanah itu.

Bergantung kepada jenis skim, tempoh pajakan rumahsewa untuk beli lazimnya antara 12 bulan hingga 5 tahun, atau mungkin lebih lama. Dalam urus niaga RTO, peratusan tertentu daripada sewa rumah bulanan akan dikreditkan untuk pembelian hartanah tersebut pada masa hadapan. Ini suatu penjimatan terakru untuk deposit hartanah. Jika penyewa (pembeli) tidak melanggar syarat-syarat RTO, unit ini akan menjadi milik sah penyewa pada akhir tempoh tersebut.

Apakah jenis rumah sewa untuk beli yang ditawarkan?

Pelan pemilikan rumah Maybank HouzKEY

Skim HouzKEY yang diperkenalkan oleh Maybank memberi peluang kepada pembeli rumah kali pertama yang tidak mempunyai cukup dana untuk membayar deposit. HouzKEY berdasarkan prinsip kontrak Syariah Ijarah Muntahiyah Bi Tamlik, iaitu kontrak pajakan yang berakhir dengan pemilikan hartanah berkenaan.

© ibnjaafar | Getty Images

Melalui skim RTO ini, bayaran deposit tidak diperlukan kerana bank akan menyediakan pembiayaan margin 100%. Walau bagaimanapun, bakal pembeli rumah perlu membayar deposit 3 bulan yang boleh dikembalikan. Pembeli rumah di bawah skim HouzKEY akan bermula dengan tempoh skim 5 tahun dan mempunyai fleksibiliti untuk menyambungnya selama 30 tahun. Sewa rumah untuk 5 tahun pertama adalah pada kadar tetap, tetapi sekiranya penyewa memilih opsyen sambungan penyewaan, sewa rumah tahunan akan dinaikkan sebanyak 2%.

Jumlah sewa rumah yang dibayar akan digunakan untuk pengurangan sebahagian daripada harga hartanah pada masa hadapan. Sewa rumah HouzKEY lebih tinggi daripada bayaran pinjaman bulanan rumah yang tradisional kerana deposit telah digabungkan ke dalam sewa HouzKEY.

Pemohon skim ini mempunyai opsyen untuk membeli hartanah tersebut daripada pemilik hartanah Maybank Islamic Berhad, pada harga yang telah dipersetujui pada bila-bila masa selepas 12 bulan sehingga 5 tahun. Apabila mampu, pemohon boleh memiliki rumah sewa itu melalui pinjaman gadai janji dari Maybank atau mana-mana bank lain, ATAU memohon untuk berhijrah ke pinjaman gadai janji lain melalui proses Greenlane (tertakluk kepada rekod pembayaran yang baik sepanjang tempoh skim HouzKEY Maybank).

Bagaimanakah fungsi HouzKEY?

Terdapat 2 kategori yang ditawarkan oleh HouzKEY Maybank:

1) Rumah sewa yang ditawarkan oleh pemaju hartanah terpilih termasuk pelancaran baharu, hartanah yang sedang dibina atau siap dibina di Selangor, Kuala Lumpur, Johor dan Pulau Pinang. Pada masa ini, Maybank dan beberapa pemaju tempatan termasuk Mah Sing Bhd, Tropicana, Eco World dan Sunsuria bekerjasama menawarkan pelan pemilikan rumah HouzKEY Maybank.

2) Rumah sewa yang disenaraikan untuk dijual oleh individu di maybank2own.com. Unit sekunder (“subsale”) ini terhad kepada Selangor dan Kuala Lumpur dan tidak boleh melebihi harga RM1 juta. Unit ini juga mesti mempunyai keluasan binaan minimum 550 kaki persegi.

BACA: Cara beli rumah sekunder (subsale) di Malaysia

Manfaat skim HouzKEY

Pembeli rumah yang layak akan menikmati bayaran sifar sepanjang tempoh pembinaan. Jika unit perumahan skim HouzKEY anda baru dilancarkan dan masih dibina, tiada caj dikenakan sebaik sahaja anda menandatangani perjanjian pajakan RTO. Pembayaran pertama anda adalah dari tarikh anda masuk ke unit kediaman, atau 14 hari selepas notis pindah masuk oleh bank untuk mengambil kunci, yang mana lebih awal.

Tambahan lagi, bayaran bulanan skim ini amat rendah berdasarkan kadar terbaik setelah permohonan anda diluluskan. Anda akan menikmati harga yang terkunci jika anda memilih opsyen pembelian hartanah tersebut.

Mereka yang mendaftar untuk skim pajakan HouzKEY selama lebih daripada 5 tahun boleh mengakhiri kontrak tanpa sebarang obligasi selepas 5 tahun. Sekiranya anda ingin menyambung skim HouzKEY selepas tempoh awal 5 tahun, anda tidak perlu mengemukakan dokumentasi pendapatan yang baharu untuk tujuan penilaian.

Faedah lain termasuk:

 • Diskaun Bumiputera (untuk pembeli Bumi yang layak)
 • Pengeluaran KWSP untuk pembayaran ansuran bulanan
 • Manfaat Kempen Pemilikan Rumah (HOC) termasuk pengecualian Duti Setem, pengabaian Memorandum of Transfer (MOT), dan potongan 10% untuk pembelian harta tanah.

Walau bagaimanapun, pemohon bertanggungjawab ke atas semua kos dan caj berkaitan dengan hartanah RTO berkenaan seperti cukai, takaful, cukai tanah, yuran penyelenggaraan dan utiliti sepanjang tempoh skim HouzKEY.

Kelayakan pemohon HouzKEY

Program HouzKEY ditawarkan khusus untuk warganegara Malaysia yang berumur antara 18 hingga 70 tahun yang hanya mempunyai satu pinjaman rumah sedia ada. Pemohon yang berminat juga boleh menamakan sehingga tiga penjamin (ahli keluarga terdekat) untuk meningkatkan kadar kelulusan. Untuk maklumat lanjut mengenai HouzKEY, sila layari portal Maybank2own.

KETAHUI: Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ): Cara mohon dan syarat-syarat kelayakan 

Rumah Prima untuk disewa

Skim perumahan Prima untuk disewa di bawah payung RTO bakal dilancarkan pada Jun 2021. Menurut Menteri Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Datuk Zuraida Kamaruddin, KPKT kini sedang mengadakan perbincangan dengan beberapa bank yang terlibat untuk memperbaiki mekanisme skim perumahan ini.

Skim Prima RTO yang dibentangkan semasa Belanjawan 2021 pada November tahun lepas disediakan khusus untuk pembeli rumah kali pertama dan akan berkuatkuasa sehingga 2022. Ia akan melibatkan 5,000 unit rumah Prima di negara ini  bernilai lebih RM1 bilion.

Setelah skim ini dimuktamadkan, pembeli rumah kali pertama boleh memohon mengikut senarai terpilih rumah Prima yang diluluskan dan pelan pembiayaan rumah dengan institusi kewangan yang bekerjasama dengan KPKT.

Sementara menunggu butiran lanjut daripada kerajaan, anda boleh mendaftar untuk akaun PR1MA di https://register.pr1ma.my/Account/Register

Skim Smart Sewa Selangor (2STAY)

2Skim Smart Selangor ialah satu inisiatif oleh kerajaan negeri Selangor untuk membantu golongan berpendapatan rendah (B40) memiliki rumah dibawah skim RTO pada harga kurang daripada RM200,000.

rent-to-own-rental-homes
© Nirian | Getty Images

Pada masa ini, Smart Selangor menawarkan 2,175-unit rumah kepada golongan sasar. Tempoh sewaan minimum ialah 2 tahun sehingga maksimum 5 tahun. Rumah-rumah ini (Rumah Selangorku Harapan dan Rumah Idaman) dilengkapi dengan unit penghawa dingin, kabinet dapur, almari pakaian dan pemanas air.

 Di bawah skim ini, tempoh sewaan minimum ialah 2 hingga 5 tahun dan hak untuk membeli unit-unit tersebut akan ditawarkan pada akhir tempoh pajakan. Jika penyewa tidak mahu membeli unit tersebut pada akhir tempoh kontrak, mereka perlu berpindah keluar. Walau bagaimanapun, penyewa berhak mendapat balik sebanyak 30% sewa rumah yang dibayar semasa tempoh pajakan.

Kriteria kelayakan skim Smart Selangor adalah seperti berikut:

 • Warganegara Malaysia (termasuk pasangan).
 • Berumur 18 tahun ke atas, dengan keluarga/komitmen.
 • Pendapatan isi rumah tidak melebihi RM5,000 sebulan untuk hartanah jenis A atau kos rendah; ATAU pendapatan isi rumah tidak melebihi RM15,000 sebulan untuk hartanah Jenis B, C, dan D, termasuk perumahan mampu milik dan kos rendah (keutamaan diberikan kepada mereka yang berpendapatan isi rumah di bawah RM10,000/bulan).
 • Pemohon dan/atau pasangan perlu tinggal/bekerja di Selangor.
 • Pemohon tidak boleh memiliki apa-apa hartanah di Selangor. Jika mereka memiliki hartanah, ia mesti terletak lebih 50km dari lokasi yang dimohon dan dalam lingkungan 25km dari tempat kerja mereka.
 • Pemohon adalah pengundi berdaftar di negeri Selangor.

Ketahui lebih lanjut tentang Skim Smart Selangor di sini: http://phssb.com/syarat-syarat-kelayakan-skim-smart-sewa/ atau muat turun borang permohonan rumah Smart Selangor di http://phssb.com/borang/.

Adakah skim rumah sewa untuk beli program yang bagus?

Seperti kebanyakan skim atau pelan pemilikan rumah, bukan semua skim RTO sesuai untuk pembeli rumah. Anda perlu mengenal pasti keperluan semasa anda dan lakukan yang terbaik berdasarkan keadaan kewangan anda. Berikut adalah beberapa kelebihan dan kekurangan skim rumah sewa untuk beli untuk renungan anda:

Kelebihan RTO

1) Skim RTO adalah bermanfaat jika anda seorang pembeli rumah kali pertama yang tidak mempunyai dana mencukupi untuk membeli rumah secara kaedah tradisional, iaitu dengan bayaran deposit 10%.

2) Adakah anda masih membina skor kredit anda?

 • RTO boleh membantu mempercepatkan proses pemilikan rumah, sementara anda berusaha meningkatkan pendapatan anda.
 • Ia juga memberi bakal pembeli rumah lebih masa untuk mengumpul dana pinjaman rumah dan memupuk tabiat kewangan yang baik.

3) Di bawah skim RTO, bakal pembeli rumah boleh menikmati harga terkunci berdasarkan nilai pasaran semasa jika mereka mahu membeli rumah sewa tersebut. Harga belian hartanah tidak akan bertukar walau apapun kenaikan harga atau pertumbuhan modal hartanah tersebut selama tempoh RTO.

5) Skim RTO membolehkan bakal pembeli rumah mengenali suatu kawasan kejiranan yang baharu dengan lebih dekat. Penyewa berpeluang untuk menentukan sama ada opsyen pembelian hartanah tersebut sesuai untuk mereka dan keluarga.

Kelemahan RTO

1) Sekiranya berlaku susut nilai modal (penurunan harga hartanah), bakal pembeli rumah akan membeli rumah sewa tersebut pada harga yang lebih tinggi daripada nilai pasaran semasa.

2) Memeterai perjanjian RTO tidak menjadikan anda pemilik rumah secara serta-merta. Anda masih menyewa dan tidak memiliki hartanah itu semasa tempoh pajakan. Oleh itu, anda tidak dibenarkan mengubah suai atau melakukan sebarang perubahan kepada rumah sewa tersebut.

3) Skim RTO mungkin tidak sesuai jika anda tidak komited untuk memiliki hartanah dalam jangka masa yang panjang, walaupun anda boleh keluar pada akhir tempoh pajakan.

4) Jika anda dan pasangan anda memiliki lebih daripada dua unit hartanah, skim ini bukan untuk anda. Objektif utama skim RTO adalah untuk menawarkan program pemilikan rumah yang fleksibel dan mampu milik kepada golongan milenial di Malaysia.

5) Ingat, sebaik sahaja anda menandatangani perjanjian RTO, anda akan terikat dengan segala terma dan syarat skim ini, termasuk sebarang caj kelewatan atau kecuaian pembayaran. Ini mungkin menambahkan lagi beban hutang anda, atau menyebabkan anda kehilangan tempat tinggal!

Walaupun semua perkara di atas hanyalah suatu garis panduan, bakal pembeli rumah harus melaksanakan usaha wajar sendiri dan mendapatkan nasihat professional jika boleh. Jika anda tidak pasti sama ada ingin memiliki rumah buat masa terdekat atau tidak, mungkin penyewaan adalah suatu pilihan yang sesuai. Baca artikel “adakah lebih baik menyewa atau membeli rumah?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain