Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

8 perangai buruk penyewa buat tuan rumah naik hantu

test

Kalau dapat penyewa yang bermasalah, memang pening kepala tuan rumah dibuatnya. Bersyukurlah kalau anda tak pernah alaminya.

perangai buruk penyewa buat tuan rumah naik hantu
© Michael Duva/ gettyimages

Menjengah ke abad 21, sektor perumahan merupakan di antara sektor utama di dalam program pembangunan negara bagi mempertingkatkan kualiti kehidupan masyarakat dan terus menyumbang ke arah pembentukan keluarga yang bahagia dan harmoni. Sektor kediaman merupakan pemangkin utama pasaran hartanah negara. 

Oleh yang demikian, sektor perumahan bukan sahaja bertujuan sebagai pemilikan kekal melalui konsep pembelian rumah, akan tetapi perumahan juga boleh dilaksanakan di dalam konsep penyewaan. 

Penyewaan rumah merupakan satu bentuk pendudukan di atas tanah atau bangunan di mana pemilik tanah atau bangunan memberikan penyewa hak milikan eksklusif bagi tempoh tertentu dengan balasan dalam bentuk pembayaran berkala yang dinamakan sebagai sewa. Perjanjian sewa rumah  ini biasanya dimeterai secara bertulis yang menyatakan bahawa hartanah tersebut telah disewakan kepada penyewa untuk suatu jangka masa tertentu.

BACAAN POPULAR: 
🙅‍♀️ Cara mudah untuk mengelakkan penyewa bermasalah daripada menghantui anda.
📝 Semak dulu jika perjanjian sewa rumah ada terma dan syarat ini.

Ketahui hak anda sebagai tuan rumah 

Secara ammnya, di Malaysia tidak terdapat undang-undang khusus yang berkaitan untuk mengawal hak anda sebagai penyewa dan tuan rumah. Namun begitu, The Malaysian Bar menyatakan bahawa terdapat beberapa peruntukan di bawah Bahagian 15: Kanun Pajakan & Tenaga Tanah Negara 1965, yang biasanya digunapakai untuk menyelesaikan sebarang pertikaian berkaitan dengan hak penyewaan, iaitu:

  • Akta Kontrak 1950

Melibatkan perkara yang berkaitan dengan perjanjian penyewaan.

  • Akta Undang-Undang Sivil 1956

Melibatkan perkara yang berkaitan dengan pembayaran sewa.

  • Akta Kehilangan 1951

Hak penyewa apabila tuan rumah ingin mengusir penyewa. Sekiranya anda seorang penyewa, anda perlu peka akan tanggungjawab dan hak anda sebagai penyewa di Malaysia.

  • Akta Bantuan Khusus 1950

Tuan rumah dilarang mengusir penyewa, menukar kunci, dan lain-lain tanpa perintah mahkamah. Ada beberapa perkara tuan rumah perlu tahu sebelum menghalau penyewa dari rumah

  • Undang-undang Umum / Undang-undang Kes

Untuk kesemua perkara yang berkaitan dengan penyewaan.

BACA: 10 terma dan syarat dalam perjanjian sewa rumah yang anda perlu ambil perhatian

Tujuan utama  pemilik rumah menyewakan rumah atau hartanah mereka adalah untuk mendapatkan pendapatan sampingan. Namun, ada pelbagai jenis perangai penyewa yang kadang-kadang membawa lebih banyak kerugian berbanding keuntungan.  

Penyewa dari neraka memang wujud. Apa kata kita lihat lapan perangai buruk penyewa yang buat tuan rumah naik hantu.

1. Lambat bayar sewa rumah

 Lambat bayar sewa rumah
© Isabel Pavia/ gettyimages

Isu bayaran sewa rumah memang selalu buat tuan rumah kurang senang dengan penyewa. Sesiapapun akan naik angin kalau dapat penyewa yang suka bertangguh atau lambat membayar sewa mengikut perjanjian sewa rumah atau kontrak sewa rumah yang asal, dan tanpa alasan yang munasabah. Mungkin ada yang boleh bersabar, akan tetapi jika setiap bulan penyewa masih bersikap sambil lewa pasti menaikkan amarah tuan rumah.

Lihat artikel apa berlaku jika penyewa rumah & perniagaan tidak dapat membayar sewa akibat COVID-19 untuk merungkai persoalan di minda anda.

2. Tak jaga kebersihan rumah 

penyewa rumah pengotor
© Yellow Dog Productions/ gettyimages

Sudahlah sewa pun lambat bayar, rumah pula jadi sarang tikus dan berdaki. Terdapat penyewa yang bermasalah yang malas menguruskan kebersihan dalam dan luar rumah. Rumah yang disewa umpama tongkang pecah dan pusat kitar semula. Sampah sarap yang berlonggok bukan sahaja membahaya nyawa penghuni akan tetapi turut menimbulkan rasa kurang senang di kalangan jiran dan penduduk sekitar.

3. Biarkan bil tertunggak

penyewa biarkan bil tertunggak
© Niyazz/ gettyimages

Terdapat penyewa yang culas membayar bil-bil utiliti seperti api, air dan internet walaupun telah menggunapakai kemudahan tersebut. Masalah kerap timbul kepada tuan rumah dan penyewa baharu kerana terpaksa menjelaskan bil-bil tertunggak kerana bil-bil tersebut telah dialamatkan kepada hartanah tuan rumah yang disewa penyewa. Ini adalah salah satu bala yang tidak dicari.

4. Mengubahsuai rumah tanpa kebenaran

ubah usia rumah tanpa kebenaran
© thelinke/ gettyimages

Kadangkala terdapat penyewa yang kreatif yang suka membuat penambahan seperti sambungan elektrik ataupun mengubah binaan asal tanpa kebenaran tuan rumah. Ada juga penyewa yang menebuk dinding rumah tanpa kebenaran tuan rumah untuk menggantung peralatan tertentu. Sekiranya perkara ini tidak melalui perbincangan awal dengan tuan rumah, ini akan menimbulkan masalah yang besar kepada tuan rumah kerana terpaksa mengeluarkan kos yang besar untuk proses baik pulih.

5. Membela haiwan peliharaan tanpa kebenaran

dilarang bawa haiwan peliharaan
© Zelma Brezinska/ EyeEm/ gettyimages

Penyewa dianggap tidak sensitif dan melanggar perjanjian sekiranya telah terdapat perjanjian bertulis yang tidak membenarkan untuk penyewa membela haiwan peliharaan. Sebagai contoh terdapat penyewa yang membela kucing sehingga beranak pinak tanpa kebenaran tuan rumah. Tindakan boleh diambil oleh tuan rumah sekiranya penyewa melanggar perjanjian bertulis yang telah dipersetujui.

6. Menjadikan kediaman premis perniagaan

menjalankan perniagaan secara haram
@ Alexander Palm / EyeEm/ gettyimages

Terdapat penyewa yang mengambil kesempatan menjadikan rumah sewa sebagai pusat menjalankan perniagaan seperti pusat tuisyen dan kedai runcit. Penyewa perlulah berbincang dengan tuan rumah mengenai perkara tersebut kerana masalah akan timbul kelak sekiranya kediaman tersebut diserbu Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

7. Menukar akses masuk

dilarang menukar kunci rumah
© Klaus-Dieter Thill / EyeEm/ gettyimages

Penyewa perlu memaklumkan tuan rumah sekiranya penyewa ingin atau telah menukar akses seperti kad atau kunci masuk utama ke premis hartanah yang disewa. Ini kerana sekiranya berlaku kecemasan, premis tersebut tidak boleh dimasuki oleh tuan rumah atau pihak berkuasa seperti polis atau bomba

8. Sarang maksiat dan aktiviti tidak bermoral

aktiviti tidak bermoral
© seksan Mongkhonkhamsao/ gettyimages

Terdapat penyewa yang mengambil kesempatan menyewa untuk menjalankan kegiatan maksiat seperti mengedar dadah dan pelacuran. Ini bukan sahaja menimbulkan masalah kepada Penyewa akan tetapi turut mengheret sama tuan rumah ke kancah masalah.

Ketahui hak penyewa di Malaysia

Tuan rumah tidak boleh menghalau keluar atau mengunci penyewa jika penyewa tidak membayar sewa tepat pada masanya. Ini adalah salah di sisi undang-undang bagi Tuan Rumah untuk menghalau Penyewa atau memulihkan hak milik rumah atau bilik tanpa perintah mahkamah jika mengikut Seksyen 7 (2) Akta Bantuan Khusus 1950. Justeru, tuan rumah dilarang daripada menukar kunci atau menghalau keluar penyewa tanpa dokumen (notis keluar rumah sewa atau eviction notice) yang sah oleh mahkamah. Sekiranya mereka berbuat demikian, mereka boleh didakwa oleh Penyewa. 

Kesimpulannya, janganlah mengambil kesempatan atau menindas di atara tuan rumah dan penyewa. Perlulah hidup dalam harmoni dan aman damai. Perlu ada sikap saling menghormati di antara tuan rumah dan penyewa. Bukan sahaja memudahkan kedua-dua belah pihak akan tetapi dapat mengelakkan masalah di kemudian hari. Kalau tak boleh jadi penyewa dari syurga, sekurang-kurangnya cubalah menjadi seorang yang menghormati hak tuan rumah. Dan buat tuan rumah, tapis bakal penyewa sebelum bersetuju untuk menyewakan rumah anda agar tidak menyesal di kemudian hari. 

 Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

✍️ [PANDUAN] Cara tulis perjanjian sewa di Malaysia.
🔑 7 dupleks dan studio di Lembah Klang yang menawarkan sewa berpatutan.
🏡 10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang popular di tahun 2020.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain