Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Hak milik strata, hak milik individu dan hak milik induk: Ketahui perbezaannya

test

Ingin membeli hartanah? Adakah anda tahu jenis hak milik yang bakal anda terima? Kami memperincikan perbezaan antara hak milik strata, hak milik induk dan hak milik individu, dan cara ia boleh mempengaruhi anda sebagai pemilik.

© 123rf

Membeli hartanah tidak semudah membeli barangan di kedai serbaneka. Jenis hartanah yang anda beli akan menentukan jenis hak milik yang bakal anda terima dan juga hak anda.

Dari segi undang-undang, pemilikan hartanah diwakili oleh hak milik tanah. Tanpanya, anda tidak akan dapat menjual, memindah atau menggunakan hartanah tersebut sebagai cagaran.

Terdapat tiga jenis hak milik tanah di Malaysia:

• Hak milik induk

• Hak milik individu

• Hak milik strata

Apakah hak milik induk?

Hak milik induk ialah dokumen pemilikan yang dikeluarkan semasa fasa pembinaan dan pembangunan hartanah. Lazimnya, ia didaftarkan di bawah nama pemilik dan/atau pemaju.

Unit berasingan di bawah pembangunan ini akan dibahagikan dan dijual secara hak milik individu atau hak milik strata. Kawasan umum dan kemudahan bersama seperti taman permainan, kolam renang dan kawasan luaran akan kekal di bawah hak milik induk utama.

Artikel ini ditulis khusus untuk anda. Oleh itu, sebagai salah seorang pembeli unit berasingan, kami akan tumpukan kepada perbezaan antara hak milik individu dan hak milik strata.

ARTIKEL MENARIK:
?Apa itu Tribunal Pengurusan Strata (TPS)?
?Apa itu hak milik strata dan kenapa ianya penting kepada pemilik rumah?

Apakah hak milik individu?

what-is-an-individual-title
© adired | 123rf

Hak milik individu ialah dokumen pemilikan yang dikeluarkan apabila anda menjadi pemilik tunggal sebidang tanah. Lazimnya, ia khusus untuk hartanah bertanah seperti rumah berkembar (semi-D), rumah teres dan banglo.

Secara ringkas, ia memperincikan hartanah tersebut, termasuk pelbagai syarat yang berkaitan dengan hak milik dan nama pemilik hartanah.

Sebaik sahaja pemaju telah menyiapkan pembinaan seluruh pembangunan, hak milik individu boleh dimohon dan dikeluarkan untuk mendaftarkan pemilikan petak tanah yang berasingan ini dan harta yang berkaitan di atasnya.

Tempoh pemilikan anda bergantung kepada jenis tanah:

 • Jika ia adalah harta pegangan kekal, hak milik individu tuan punya tanah dan hartanah adalah milik anda selama-lamanya.
 • Jika hartanah pegangan pajakan, hak milik individu adalah milik anda bergantung kepada tempoh pajakan. Contohnya, jika pajakan selama 99 tahun, anda sama ada perlu memulangkan tanah tersebut kepada kerajaan negeri atau membayar premium lanjutan pajakan selepas tempoh ini tamat.
 • Jika ia adalah hartanah Bumiputera, hak milik individu bergantung kepada terma dan syarat tanah (pegangan bebas atau pegangan pajakan).

Nak tahu perbezaan antara Pegangan kekal, pegangan pajak dan Lot Bumi? Baca artikel ini: Pegangan kekal, pegangan pajak dan Lot Bumi: Perbezaan dan kekangan setiap hak milik tanah.

Apakah hak milik strata?

Untuk menjawab soalan ini, kita perlu tahu mengenai strata. Mengikut definisi, hartanah strata ditakrifkan sebagai pembangunan atau skim di mana bangunan atau tanah dipecahkan kepada lot yang berasingan atau ‘petak’.

Kebiasaannya kediaman bertingkat tinggi seperti apartmen, kondominium dan rumah jenis “townhouse” adalah hartanah strata. Walau bagaimanapun, komuniti di kawasan kediaman Gated and Guarded (G&G) juga boleh dimasukkan ke dalam kategori ini, contohnya Desa ParkCity di Kepong.

Hak milik strata ialah hak milik individu berasingan yang dikeluarkan untuk unit individu hartanah strata. Jika perkara ini sedikit sebanyak masih mengelirukan anda, berikut adalah ringkasan mengenai hak milik dalam pembangunan strata:

 • Setiap unit apartmen / kondominium atau petak akan menjadi hak milik individu bagi anda dan pemilik unit yang lain. Setiap pemilik akan mempunyai hak milik strata tersendiri.
 • Tanah di bawah hak milik strata ialah kepunyaan pemilik atau pemaju hartanah.
 • Kawasan umum seperti kolam renang, gimnasium, lif dan ruang rehat ialah kawasan bersama dan bukan kepunyaan mana-mana individu pemegang unit strata. Penyelenggaraan dan pengurusan harta bersama ini dilindungi oleh Akta Pengurusan Strata 2013 (SMA) dan dikuatkuasakan oleh seorang pegawai yang dikenali sebagai Pesuruhjaya Bangunan (COB).

Jika anda tinggal di sebuah hartanah strata, anda wajib membayar dana terikat dan yuran penyelenggaraan. Jika anda enggan membayar, pengurusan bangunan boleh memasuki unit anda, melelong barangan anda dan mengambil tindakan undang-undang terhadap anda. Anda juga akan kehilangan hak anda untuk mengundi semasa Mesyuarat Agung Tahunan (AGM) Perbadanan Pengurusan.

Baca lebih lanjut: Penting untuk mengetahui hak anda sebagai pemilik hartanah di Malaysia. Di sini, kami senaraikan cara untuk mengetahui sama ada bangunan anda diuruskan oleh pengurusan yang betul, masalah umum di apartment / kondominium dan hak anda sebagai pemilik strata:

Bilakah hak milik strata perlu dikeluarkan?

strata-property-malaysia
© tktktk | 123rf

Di bawah Akta Hakmilik Strata 1985, pemaju dikehendaki memohon hak milik strata bagi pihak pembeli. Apabila hak milik strata dikeluarkan, orang yang memiliki hartanah tersebut boleh menggunakannya seperti hak individu.

Akta Hakmilik Strata (Pindaan) 2013 juga menyatakan bahawa hak milik strata hendaklah dikeluarkan selepas serahan milikan kosong (VP) hartanah itu. Oleh itu, pemilik rumah sepatutnya menerima hak milik strata mereka, bersama-sama dengan kunci dan dokumen pemilikan lain selepas mereka dimaklumkan bahawa VP boleh diperolehi daripada pemaju.

Bagaimanakah anda boleh menyemak pengeluaran hak milik strata?

Ianya suatu proses yang mudah. Pemilik rumah boleh menghubungi pihak berkuasa tanah tempatan, seperti Pejabat Tanah dan Galian Negeri Selangor, atau membuat carian pantas di sistem e-Tanah menggunakan butiran hak milik induk. Pihak-pihak tersebut biasanya akan mempunyai butiran hak milik induk di dalam dokumen Perjanjian Jual Beli.

Proses permohonan hak milik strata dilakukan oleh pemaju. Oleh itu, ramai pemilik rumah tidak akan dapat mengesan pelbagai peringkat permohonan. Walau bagaimanapun, mereka boleh menghubungi pemaju untuk bertanya sama ada pemaju telah membuat permohonan hak milik strata dan status permohonan tersebut.

Mengapakah sangat penting untuk mendapatkan hak milik strata?

Amat penting bagi pemilik rumah mendapat, menyimpan dan menjaga hak milik strata kepada unit mereka di apartmen bertingkat tinggi. Ini kerana sebab-sebab berikut:

 • Ia berfungsi sebagai bukti pemilikan apartmen/ kondominium.
 • Ia digunakan sebagai instrumen caj kepada bank untuk pinjaman.
 • Pengeluaran hak milik strata akan memulakan pembentukan perbadanan pengurusan (MC) oleh pemilik apartmen / kondominium.
 • Ia berfungsi sebagai bukti kawasan binaan unit anda dan bahagian anda dalam jumlah agregat unit. Ini membolehkan pengiraan yuran penyelenggaraan oleh Jawatankuasa Pengurusan.
 • Mempunyai hak milik strata boleh mencegah kerumitan sekiranya pemaju dibubarkan atau menjadi muflis.

Apa berlaku jika anda tidak mendapat hak milik strata?

Akibat utama sebarang kelewatan pengeluaran hak milik strata ialah mengikut hak milik induk, tanah berkenaan kepunyaan sah pemaju (atau pemilik berdaftar) dan pemilik rumah hanya mempunyai hak milik yang bermanfaat untuk petak masing-masing.

Ini boleh menjadi masalah besar jika pemilik rumah mendapati bahawa mereka tidak dapat membuktikan pemilikan petak mereka tanpa hak milik strata yang didaftarkan di bawah nama mereka.

Mengapakah penting untuk mengetahui perbezaan antara hak milik individu dan hak milik strata?

Seperti yang telah diperincikan di atas, setiap hak milik mempunyai jenis pemilikan dan hak yang berbeza. Semuanya terpulang kepada pilihan anda. Untuk memudahkan anda membuat perbandingan, kami telah meringkaskan perbezaan antara hak milik individu dan hak milik strata di bawah:

Hak milik individuHak milik strata
PengeluaranDikeluarkan untuk rumah bertanah.Dikeluarkan untuk hartanah strata.
Jenis rumah

 

Rumah bertanah:

• Rumah teres.
• Rumah berkembar (semi-D).
• Banglo.

Unit hartanah yang bertingkat tinggi:

• Rumah pangsa
• Apartmen
• Kondominium
• Townhouse

Mungkin juga termasuk rumah bertanah dalam komuniti berpagar dan berpengawal (G&G).

PemilikanPembeli memiliki kedua-dua tanah dan hartanah.

 

• Pembeli hanya memiliki unit individu.
• Tanah dimiliki oleh pemaju/pemilik.
• Kawasan umum dikongsi.
PendaftaranLebih cepat.Lebih lambat.
TanggungjawabTanggungjawab individu.Termasuk kewajipan penyelenggaraan bersama.
Kemudahan pinjamanMemperoleh pinjaman adalah lebih mudah dan senang diakses.Memperoleh pinjaman mungkin mudah tetapi lebih banyak menghadapi kesukaran.

BACA ARTIKEL LAIN:

?Pelan Pemulihan Negara (PPN) – SOP dan aktiviti yang boleh dilakukan dan tidak dibenarkan
⚖️MRTT atau MLTT: Insurans perumahan yang manakah lebih baik?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain