Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Nak dapatkan keuntungan dengan cara buat sublet? Anda kena tahu kos dan risikonya dulu

test

Teknik sublet ini merupakan strategi untuk meraih keuntungan dengan cara menyewakan satu rumah atau bilik, tanpa perlu ada hartanah sendiri.

dapat untung dengan strategi sublet rumah
© mkitina4/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Ramai penyewa ingin mendapatkan keuntungan daripada rumah sewa mereka dengan menyewakan sebahagian daripada rumah tersebut kepada orang lain. Sekiranya ia dilakukan dengan cara yang betul, maka kaedah ini boleh beri keuntungan yang lumayan kepada penyewa.

Tapi malangnya, kebanyakan penyewa gagal dan lebih teruk lagi, rugi untuk laksanakan kaedah ini dengan cara yang betul. Kaedah mendapatkan keuntungan di atas sewa mereka ini adalah digelar sebagai sublet. Dalam artikel ini, kita akan berbincang lebih lanjut dan terperinci apakah maksud di sebalik bisnes sublet dan bagaimana anda boleh mendapat manfaat daripadanya sebagai seorang penyewa.

Apa itu sublet

Maksud sublet ialah seorang penyewa menyewakan rumah sewa mereka kepada individu lain sementara mereka masih lagi berada di dalam perjanjian bersama-sama tuan rumah rumah sewa tersebut.

Kebenaran untuk sublet adalah bergantung kepada tuan rumah sama ada beliau benarkan penyewa beliau untuk sewakan ke atas orang lain atas risiko-risiko yang bakal mendatang. Untuk mengurangkan risiko-risiko ini, kebiasaannya tanggungjawab dan peraturan yang dinyatakan di dalam perjanjian sewa rumah antara tuan rumah dengan penyewa utama akan dibawa turun kepada penyewa sublet.

Terdapat dua jenis sublet. Kedua-dua sublet ini memainkan peranan yang berbeza dalam pelaburan anda.

 • Sublet rumah

Sublet rumah adalah anda sewa rumah daripada tuan rumah anda dan kemudian anda sewakan semula rumah tersebut kepada penyewa anda.

 • Sublet bilik

Sublet bilik pula adalah anda tinggal dalam rumah sewa tersebut dan anda sewakan bilik kosong yang selebihnya kepada penyewa lain.

Perjanjian sewa rumah anda dengan tuan rumah dan perjanjian anda dengan penyewa anda adalah dua perjanjian yang berbeza tetapi memiliki terma dan syarat perjanjian yang sama.

BACAAN POPULAR:

👨 Adakah anda seorang tuan rumah? Ini caranya untuk menulis perjanjian sewa rumah di Malaysia
📈 Macam mana nak melabur dalam Amanah Hartanah Bumiputera (AHB) dan apa kelebihan pelaburan ini

Macam mana nak peroleh keuntungan sewa dari bisnes sublet

Macam mana nak peroleh keuntungan sewa dari bisnes sublet
© rilueda/ 123RF

Ada beberapa strategi sublet yang anda boleh lakukan supaya anda mendapat keuntungan yang maksimum daripada pelaburan ini.

 • Sewakan bilik/ individu

Sewakan bilik kosong kepada individu lain adalah taktik yang bijak khususnya bagi anda yang mempunyai rumah yang luas dan banyak bilik yang tidak digunakan. Ini akan menguntungkan pihak anda dan juga penyewa anda kerana anda memperoleh pendapatan tambahan dan penyewa anda tidak perlu susah payah nak cari sewaan bilik. Dengan syarat, anda perlu keluarkan perjanjian sewa bilik yang khusus untuk mereka dalam masa yang sama mematuhi perjanjian sedia ada bersama tuan rumah anda.

 • Sewakan rumah

Cara kedua untuk anda kau keuntungan dari sublet adalah dengan menyewakan seluruh rumah sewa kepada individu atau keluarga yang lain. Konsepnya adalah, anda sewa seluruh unit daripada tuan rumah kemudian anda sewakan seluruh unit tersebut kepada orang lain. Sama ada anda ingin sewakan setiap bilik secara berasingan ataupun terus sewakan seluruh rumah sewa tersebut kepada keluarga adalah bergantung pada kadar permintaan dan strategi anda.

 • Sewakan rumah tanpa perabot

Menyewakan bilik atau rumah tanpa sebarang perabot kepada penyewa lain akan meningkatkan lagi potensi keuntungan sewa daripada kaedah sublet ini. Ini akan mengurangkan risiko daripada sebarang kerosakan disebabkan penyewa dan juga mengurangkan perbelanjaan anda untuk selenggara rumah sewa tersebut. Ingat, anda masih lagi bertanggungjawab menjaga rumah sewa tersebut sebagai seorang penyewa. Sekurang-kurangnya anda boleh mengurangkan beban penjagaan rumah yang anda sewa tersebut.

 • Sewakan rumah dengan perabot (semi furnished/ fully furnished)

Walaubagaimanapun, sekiranya anda memperoleh unit rumah sewa yang mempunyai perabot lengkap atau separa lengkap daripada tuan rumah anda, anda tidak perlu risau. Unit yang lengkap atau separa lengkap dengan perabot mempunyai kelebihannya tersendiri iaitu ia akan meningkatkan lagi nilai rumah sewa anda. Anda boleh sewakan kepada golongan individu yang tidak mahu fikir banyak dan hanya ingin menyewa sahaja. Secara tidak langsung, ia akan meningkatkan lagi keuntungan sewa daripada sublet tersebut.

 • Sewakan rumah sebagai homestay 

Cara yang terakhir untuk anda mengaut keuntungan sewa daripada teknik sublet ini adalah dengan menyewakan sebahagian atau seluruh rumah yang anda sewa itu sebagai sebuah homestay. Konsep short-term rental atau sewaan jangka masa pendek ini sangat popular khususnya di kawasan-kawasan yang pesat membangun seperti bandar-bandar utama. Bilik atau rumah sewa anda akan menjadi tempat tumpangan oleh individu luar yang hanya ingin berehat dan bermalam dua atau tiga hari sahaja. Anda boleh manfaatkan konsep ini dengan menyiarkan iklan sewaan rumah atau bilik yang anda sewa itu ke platform-platform dalam talian. 

BACA: 6 langkah mudah nak elak penyewa bermasalah daripada menghantui anda

Apa yang perlu anda lakukan sebelum sublet rumah atau bilik yang anda sewa

perjanjian sewa rumah di malaysia
© grazvydas/ 123RF

Sebelum subletkan rumah atau bilik anda, ada beberapa perkara yang wajib anda ambil perhatian.

 • Tentukan lokasi sewaan

“Lokasi, lokasi, lokasi”. Inilah perkataan yang sering disebut oleh kebanyakan sifu dan ejen hartanah. Tidak dapat disangkal lagi bahawa lokasi memainkan peranan yang sangat penting dalam menentukan tahap keuntungan sesebuah rumah sewa itu. Konsep sublet juga tidak lari daripada prinsip lokasi ini.

Anda boleh gunakan portal seperti iProperty.com.my untuk menilai tahap permintaan sesebuah pembangunan itu sama ada ia mempunyai permintaan sewa yang tinggi atau tidak. Anda juga boleh gunakan portal ini untuk mencari rumah sewa pilihan anda dari pelbagai negeri di Malaysia.

Saranan kami adalah untuk anda cari rumah sewa yang dekat dengan tempat tinggal anda sekarang supaya mudah untuk anda pantau mereka. Setelah anda menjumpai unit yang berpotensi, hubungi ejen atau tuan rumah unit tersebut untuk membuat house-viewing dan seterusnya menyewa daripada mereka.

Anda juga boleh semak 10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020 untuk memaksimakan potensi pasaran rumah sewa.

 • Mendapat kebenaran sublet dari tuan rumah

Membawa masuk orang asing untuk tinggal dalam rumah sewa anda adalah sebuah bentuk pencerobohan sekiranya ia tidak mendapat persetujuan tuan rumah. Jadi, pastikan anda minta kebenaran tuan rumah anda terlebih dahulu sebelum anda bertindak untuk menyewakan rumah sewa tersebut kepada orang lain.

 • Semak perjanjian sewa rumah yang telah dipersetujui bersama-sama dengan tuan rumah 

Sebelum anda bersetuju untuk menyewa rumah tersebut, pastikan terdapat klausa yang menyatakan mengenai sublet dalam perjanjian sewa rumah anda. Perkara ini sangat penting supaya tidak timbul sebarang salah faham di kemudian hari. Klausa ini juga akan dijadikan sebagai sebuah bukti menandakan tuan rumah telah bersetuju untuk membenarkan anda membuat sublet.

 • Tentukan berapa banyak bilik yang anda boleh sewakan

Setelah anda masuk rumah sewa anda, periksa setiap bilik rumah untuk pastikan bilik-bilik tersebut boleh dihuni dengan baik. Kemas dan perbaiki sebarang kerosakan sekiranya perlu.

 • Siap sedia perjanjian sewa rumah sublet

Sekiranya anda menyewakan sebuah rumah, maka anda boleh gunakan perjanjian sewa rumah yang telah termeterai antara anda dengan tuan rumah andaIni adalah disebabkan peraturan rumah sewa tersebut dikuatkuasan oleh tuan rumah anda. Jadi, secara automatiknya penyewa anda juga perlu mematuhi peraturan tersebut. Jalan yang paling mudah adalah untuk pindahkan tanggungjawab anda kepada penyewa anda dengan mengeluarkan sebuah perjanjian sewa rumah yang baru dan serupa dengan perjanjian anda dengan tuan rumah anda.

Cara nak sewakan rumah sublet

Cara nak sewakan rumah sublet
© PhotoAlto/Eric Audras/ gettyimages

Sekarang anda dah jelas dengan perkara-perkara wajib yang perlu anda ambil tahu. Tiba masanya untuk mulakan bisnes sublet.

 • Iklankan rumah sewa anda

Setelah segala dokumentasi dan persiapan rumah dilaksanakan, tiba masa untuk anda cari penyewa anda. Anda boleh gunakan platform-platform seperti iProperty.com.my untuk mendapatkan penyewa anda. Dari segi kaedah pengiklanan pula, ia tiada beza dengan pengiklanan rumah sewa yang lain, tidak perlu anda nyatakan bahawa iklan itu adalah iklan untuk sublet rumah sewa anda.

 • Masuk rumah sewa

Setelah anda menjumpai penyewa yang berpotensi, kini mereka boleh menetap dalam unit rumah sewa tersebut. Jangan lupa untuk tandatangan perjanjian sewa rumah sebelum mereka masuk. Pastikan anda ambil gambar setiap sudut rumah sewa tersebut sebelum penyewa anda masuk sebagai rekod anda kerana tanggungjawab untuk menjaga rumah tersebut masih wujud dengan tuan rumah anda.

 • Pantau penyewa

Secara amnya, mereka adalah penyewa anda dan rumah sewa tersebut adalah masih hak milik tuan rumah anda. Jadi, sebarang kelakuan perlu dipantau supaya mereka tidak melanggar peraturan yang telah ditetapkan oleh tuan rumah anda.

Risiko sublet yang perlu anda tahu 

Setiap pelaburan sudah pasti datang dengan risikonya tersendiri.  Tetapi anda sebagai seorang pelabur tidak perlu takut dengan risiko yang kami akan senaraikan ini, sebaliknya, ambil ia sebagai suatu persiapan yang perlu anda lakukan sebelum ia betul-betul terjadi kepada anda.

 • Pelanggaran perjanjian sewa rumah 

Perkara pertama, antara risiko yang paling besar dan utama adalah apabila penyewa anda melanggar perjanjian sewa rumah atau bilik yang telah dipersetujui. Pelanggaran perjanjian bukan sahaja memberi kesan kepada anda tetapi juga kepada tuan rumah anda. Kerosakan disebabkan penyewa anda adalah tanggungjawab anda untuk perbaiki atau ganti kerosakan tersebut untuk tuan rumah anda.

Jadi, untuk mengurangkan risiko ini daripada berlaku, pastikan anda betul-betul faham perjanjian sewa rumah yang anda kuatkuasakan kepada penyewa dan juga perjanjian sewa rumah yang anda buat dengan tuan rumah anda. Pastikan anda pantau tahap disiplin penyewa anda. Lakukan pemeriksaan secara berkala bagi memastikan penyewa anda kekal mematuhi perjanjian sewa rumah yang telah dipersetujui.

 • Ketiadaan penyewa

Anda mungkin telah pilih unit yang berada di lokasi yang strategik dan berpotensi. Walaupun begitu, anda tetap menghadapi kesukaran untuk menjumpai penyewa yang ideal. Terdapat pelbagai faktor yang menyebabkan ketiadaan penyewa antaranya persaingan yang sengit, permintaan kurang, lambakan rumah sewa, unit sewa yang tidak menarik dan pelbagai lagi. Pastikan anda kaji selidik apakah faktor utama kenapa tiada orang menyewa bersama anda dan cuba selesaikannya sebaik yang mungkin.

 • Harga sewa lebih tinggi berbanding kawasan sekitar

Antara risiko sebuah sublet yang biasa dihadapi oleh pelabur adalah mereka terpaksa mark-up harga sewa lebih tinggi berbanding yang mereka sewa bersama tuan rumah. Bermakna, kadar sewaan anda akan menjadi lebih tinggi berbanding harga pasaran.  Harga yang tinggi ini menjadikan unit sewa anda lebih sukar untuk disewakan. Untuk menangani risiko ini, anda boleh persiapkan rumah sewa dan berusaha untuk tambah baik rumah sewa anda supaya ia nampak lebih unik berbanding unit rumah sewa yang lain.

BACA: Ketahui hak dan tanggungjawab anda sebagai tuan rumah di Malaysia

Kos untuk memulakan sublet 

Pelaburan sublet adalah salah satu pelaburan yang tidak menggunakan kos yang banyak tetapi menjanjikan pulangan yang konsisten kepada anda setiap bulan.Namun begitu, ia bergantung kepada cara dan strategi yang anda guna pakai untuk uruskan sublet anda. Antara kos yang terlibat untuk memulakan pelaburan sublet adalah;

 • Deposit anda lebih tinggi kepada tuan rumah
 • Pengubahsuaian rumah sewa bagi menambah keunikan unit
 • Upah pembersihan
 • Persiapan perjanjian sewa rumah
 • Pengiklanan

Ini adalah antara kos-kos yang mungkin akan dikenakan kepada anda selain daripada kos wajib seperti pembayaran sewa dan deposit kepada tuan rumah. Meskipun ia adalah tidak wajib, pelaburan sublet memerlukan anda tampil berbeza berbanding dengan unit-unit sewa yang lain supaya mudah untuk anda peroleh penyewa. 

Keuntungan sewa yang stabil dari sublet menjadikan ramai pelabur (anak muda khususnya) yang ingin jadikan ia sebagai suatu instrumen pelaburan yang memiliki modal yang minimum dan pendapatan yang pasif setiap bulan. Realitinya, sublet adalah sebuah pelaburan yang datang dengan kebaikan dan keburukannya tersendiri. Apa yang penting adalah anda mempersiapkan diri dengan ilmu yang cukup dalam pengurusan rumah sewa. Ini akan menjadikan anda betul-betul yakin boleh menghadapi pelbagai cabaran yang bakal melanda.

BACA LAGI ARTIKEL MENARIK DI SINI:
🚪 Penyewa anda tinggalkan banyak bil tertunggak? Ini cara menuntut deposit sewa rumah atau hutang sewa rumah di Mahkamah tanpa peguam
🏡 10 kawasan rumah sewa di Malaysia yang paling tinggi cariannya pada tahun 2020
✒️ Sebelum turunkan tandatangan, ada sekurang-kurangnya 10 terma dan syarat dalam perjanjian sewa rumah yang anda perlu ambil perhatian

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain