Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Berbaloikah beli dual key condo?

test

Konsep dual key condo semakin popular di Malaysia terutamanya di Lembah Klang. Mari kita tinjau apa itu konsep dual key, kebaikan dan kelemahan yang ada padanya, dan juga senarai unit dual key terbaik yang boleh dimiliki di Malaysia.

dual key condo, property, rumah dua kunci
@soe10| 123RF

Konsep dual key condo semakin popular di Malaysia di mana ia membolehkan pelabur hartanah menerima pendapatan sewa dua kali ganda daripada satu hartanah, tetapi terdapat potensi risiko yang harus diambil kira. Ia juga merupakan pilihan yang baik untuk keluarga berbilang generasi yang tinggal bersama selain daripada menawarkan penempatan yang lebih fleksibel dan privasi yang lebih tinggi.

Di negara luar, konsep yang lebih kurang sama telah lama dibina dan dipanggil dengan beberapa nama lain seperti “Mother in-Law Apartment”, “Granny Flat”dan “In-Law Suite” di mana tambahan ruangan penginapan serba lengkap  dibina di dalam atau ditambah ke atas rumah sedia ada. Kini konsep dual key condo ini muncul sebagai versi moden kepada Mother In-Law Apartment. Artikel ini menerangkan maksud dual key condo, kebaikan dan keburukan dual key condo serta siapa yang harus memiliki dual key condo ini.

Apakah dia dual key condo?

Konsep dual key condo ialah satu hartanah kebiasaanya kondominium  yang dibahagikan kepada dua bahagian kediaman di mana, kedua-dua ini berkongsi satu pintu masuk depan. Kedua-dua bahagian ini mempunyai ruangan lengkap berasingan tersendiri yang terdiri daripada bilik tidur, bilik mandi dan juga dapur kecil. Seperti maksud namanya, setiap unit dalam kondo ini mempunyai pintu masuk berkunci miliknya sendiri.

Biasanya, terdapat dua jenis dual key kondo yang dibina di Malaysia:

  • Sebuah “unit” studio dibina di dalam apartmen utama, yang mungkin mempunyai satu bilik tidur atau lebih. Pangsapuri utama akan mempunyai ruang tamu biasa anda, dapur dan kawasan halaman/balkoni. Unit studio akan mempunyai pintu masuknya sendiri dan akan serba lengkap – kebanyakan pembangun akan menyertakan dapur kecil untuk meningkatkan kebolehtinggalannya. Ini ialah dual key kondo yang lebih biasa ditawarkan, contoh susun atur ditunjukkan di bawah:
© iProperty.com.my
  • Kondo dibahagikan kepada dua unit, yang mungkin tidak semestinya saiz yang sama. 2 unit ini akan menyerupai pangsapuri studio, di mana ruang tamu, bilik tidur dan dapur diletakkan bersebelahan dalam konsep pelan terbuka. 2 “studio” mungkin mempunyai ruang legar berkongsi yang melaluinya terdapat dua pintu masuk boleh dikunci atau ia mungkin menjadi pusat akses yang berasingan kepada setiap unit. Namun begitu, kedua-dua penyewa akan diberikan kunci unit masing-masing.

Kebaikan dan kelebihan dual key condo

1. Pendapatan perlaburan berganda

Dual key condo merupakan satu konsep yang menguntungkan dan menarik bagi pelabur-pelabur yang melabur dalam hartanah kediaman. Ini kerana dengan memiliki satu unit dual key condo, pelabur boleh menyewakan kondominium tersebut kepada dua penyewa yang berlainan. Ini bermakna pelabur boleh mendapatkan hasil sewa yang berganda dengan satu hartanah.

2. Sewaan jangka pendek

Sudah menjadi trend untuk pemilik rumah individu menyewakan bilik dalam unit mereka untuk sewaan jangka pendek seperti AirBnB. Anda boleh melakukan ini dengan mudah dengan kondo dual key tanpa perlu risau tentang berkongsi ruang kediaman anda dengan orang yang tidak dikenali secara rawak.

2. Bayaran cukai untuk satu hartanah sahaja

Dual key condo merupakan  dua kediaman yang disewa berasingan di bawah satu hak milik. Oleh kerana itu pemilik hanya perlu mebayar cukai tanah, cukai petak atau cukai taksiran untuk satu status hartanah sahaja walaupun unit tersebut dibahagikan kepada dua unit yang berbeza.

BACA: Cukai tanah, cukai petak & cukai taksiran: Yang mana anda perlu bayar?

3. Ruangan privasi

Sekiranya anda tinggal bersama ibu bapa atau mertua anda, anda tidak perlu risau mengenai ketiadaan privasi atau ruang peribadi. Begitu juga keadaannya untuk orang muda yang bekerja tetapi masih tinggal bersama ibu bapa. Mereka memiliki ruang kediaman mereka sendiri namun boleh memilih untuk datang ke unit ibu bapa mereka yang bersebelahan untuk menjamu selera atau mencuci pakaian. Mempunyai unit yang berasingan di dalam rumah anda adalah suatu kelebihan sekiranya anda mempunyai pembantu rumah yang tinggal bersama atau sekiranya anda seorang yang kerap menerima tetamu.

4. Ruangan kerja untuk “work from home”

© deagreez|123RF

Dengan pandemik yang melanda, gaya hidup terutamanya gaya kerja telah berubah. Work from home merupakan satu norma baharu dan dengan dual key condo, anda boleh menjadikan satu bahagian rumah sebagai tempat tinggal dan satu bahagian lagi sebagai pejabat anda.

5. Tinggal di satu bahagian kediaman sambil menyewakan yang lain

Sekiranya anda membeli  dual key condo dan tinggal di sebahagian unit dan menyewakan lagi sebahagian unit , ini adalah langkah bijak untuk membantu anda mensubsidi pembayaran balik pinjaman perurumahan anda. Malah, kondo dual key bermakna anda akan mempunyai unit yang telah dibahagikan dan tidak perlu risau mengenai pengubahsuaian rumah.

Selain itu, pemilik hartanah yang pernah mempertimbangkan untuk menjadi tuan tanah tetap menagguhkan idea ini akibat penyewa yang bermasalah boleh mendapat manfaat daripada konsep dual keyi. Kutipan sewa dan pemantauan penyewa akan menjadi mudah kerana penyewa tinggal bersebelahan anda! Penyelenggaraan hartanah juga akan lebih mudah untuk diuruskan kerana tuan rumah/pemilik boleh melayani permintaan penyewa dengan cepat – seperti pembaikan kecil, servis penyaman udara dan sebagainya.

Keburukan dan kekurangan dual key condo

© bialasiewicz |123RF

1. Mungkin lebih sukar untuk dijual semula

Dual key kondo biasanya hanya menarik minat segmen pembeli tertentu sahaja, kebanyakannya adalah pelabur hartanah. Ini menjadikan penjualan semula dual key condo lebih sukar pada masa hadapan. Unit ini biasanya lebih besar daripada unit kondo biasa dan mereka yang mahu membeli hanya untuk kegunaan mereka sendiri pula mungkin tidak mempunyai minat terhadap dual key condo.

2. Risiko harga belian yang tinggi

Memandangkan konsep dual key condo yang baharu dan konsep dua dalam satu, pembeli mungkin membayar harga belian yang tinggi. Oleh kerana itu, pembeli harus menganalisa harga pasaran dan jangka panjang sebelum mebuat apa-apa keputusan hartanah. Mereka yang merancang untuk tinggal di unit mereka sahaja perlu mempertimbangkan sama ada mereka benar-benar memerlukan unit tambahan yang berasingan.

3. Sukar untuk disewakan

Walaupun dual key condo merupakan satu konsep yang menarik, namun masih belum banyak kajian dan bukti kukuh yang dual key condo mendapat permintaan tinggi. Umumnya, kebanyakan penyewa terutamanya golongan professional bujang lebih cenderung untuk menyewa unit studio yang tidak berkongsi dengan sesiapa. Akses kepada pengangkutan awam juga mungkin menjadi keutamaan bagi penyewa tersebut.

4. Mesti dijual sebagai satu hartanah

Dual key condo mempunyai satu hak milik, jadi kediaman mesti dijual sebagai harta tunggal dan tidak boleh dipecahkan. Walaupun anda membahagikan unit tersebut kepada dua bahagian, namun anda harus menjualkan kedua-dua bahagian sebagai satu unit.

5. Ruang tempat letak kereta yang terhad

Dual key condo dijual sebagai satu unit, maka, bilangan ruang tempat letak kereta yang diperuntukkan kepada setiap unit mungkin terhad. Masalah akan timbul apabila anda memutuskan untuk menyewakan kondo tersebut dan penyewa anda di setiap unit mahukan tempat letak kereta mereka yang tersendiri.

BACAAN POPULAR:
⚖️ Beli atau sewa rumah 2023: Yang mana lebih baik?
? Bolehkah pesara Malaysia memohon pinjaman rumah?

Siapa sesuai memiliki dual key condo?

Sesiapa sahaja berhak memiliki dual key condo, namun di bawah adalah golongan yang sesuai memiliki dan membeli dual key condo bersesuaian dengan kelebihan kediaman ini.

1. Pelabur hartanah

Pelabur yang ingin melabur dalam hartanah kediaman boleh memilih untuk memiliki dual key condo kerana anda boleh menjana pendapatan berganda dengan menyewakan dua unit ruangan dalam satu unit hartanah. Penyewa yang boleh menjadi sasaran untuk  dual key condo adalah pelajar dan golongan professional muda. Ruangan privasi tersendiri boleh menarik minat mereka untuk menyewa dual key condo.

2. Keluarga multi generasi

Anda ingin menjaga ibu bapa yang sudah tua atau mepunyai anak-anak yang masih tinggal bersama anda ,namun anda tidak mahu berkrompromi tentang privasi anda?. Dual key condo boleh membantu anda dalam hal ini. Dual key condo mempunyai ruangan privasi sendiri tanpa perlu berjauhan dengan keluarga tersayang.

3. Pembeli muda atau pembeli rumah pertama

Pembeli muda terutamanya yang masih bujang atau yang baru berkahwin amat sesuai untuk memiliki atau membeli dual key condo. Ini kerana pemilik boleh tinggal di sebahagian unit dan menyewakan sebahagian lagi untuk pendapatan tambahan, dan sekiranya telah berkahwin dan mula mempunyai anak, pemilik boleh berhenti menyewakan bahagian ini untuk dijadikan tempat tinggal keluarga yang semakin membesar.

4. Usahawan kecil atau freelancer

Sebahagian ruangan dual key condo boleh dijadikan sebagai pejabat dan sebahagian lagi boleh dijadikan tempat tinggal sendiri. Ini boleh menjimatkan usahawan kecil terutamanya yang baru berniaga dari segi kos sewa pejabat dan pengangkutan. Bagaimanapun, anda perlu pastikan sama ada penggunaan komersial dibenarkan bangunan tersebut, terutamanya jika anda menjangkakan pelanggan akan melawat pejabat rumah anda

Senarai hartanah dual key condo di Lembah Klang

Berminat untuk membeli dual key condo di Lembah Klang atau diluar Lembah Klang? Kami sertakan beberapa dual key condo untuk anda.

1.Taragon Puteri Bintang, Bukit Bintang, Kuala Lumpur

Taragon Puteri Bintang adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Bukit Bintang, Kuala Lumpur. Ia dibina pada tahun 2009. Bangunan ini mempunyai 27 tingkat dan 152 unit. Jenis status tanah adalah Komersial Strata. Taragon Puteri Bintang mempunyai 14 senarai hartanah untuk dijual dan 24 senarai hartanah untuk disewa.

Kemudahan yang disediakan di Taragon Puteri Bintang termasuk kolam renang, taman permainan, gimnasium, sauna, kolam kanak-kanak.

Transaksi harga median adalah RM452 kaki persegi. Anggaran hasil sewa adalah 3.1%.

2. The Pearl KLCC, KLCC, Kuala Lumpur

The Pearl KLCC adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di KLCC, Kuala Lumpur. Bangunan ini mempunyai 41 tingkat dan 177 unit. Keluasan binaan adalah 3,005 to 20,400 kaki persegi. Jenis status tanah adalah Kediaman Individu.

Kemudahan yang disediakan di The Pearl KLCC termasuk parkir, kolam renang, gelanggang tenis, kafeteria, rumah kelab, trek joging, salun, BBQ, taman permainan, jakuzi, gelanggang skuasy, nurseri, perlindungan keselamatan 24 jam, sauna, kolam kanak-kanak, pusat perniagaan, gimnasium, pasaraya mini.

Transaksi harga median adalah RM657 kaki persegi. Pertumbuhan modal di The Pearl KLCC adalah -10.9%. Anggaran hasil sewa adalah 3.8%.

3. Setia SKY Residences, KLCC, Kuala Lumpur

Setia SKY Residences adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di KLCC, Kuala Lumpur. Ia dibina pada tahun 2011. Bangunan ini mempunyai 40 tingkat dan 811 unit. Keluasan binaan adalah 635 – 1,755 sq.ft.. Jenis status tanah adalah Komersial Individu.

Kemudahan yang disediakan di Setia SKY Residences termasuk parkir, rumah kelab, jakuzi, taman permainan, gimnasium, BBQ, kolam renang, perlindungan keselamatan 24 jam, pasaraya mini, kolam kanak-kanak.

Transaksi harga median adalah RM834 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Setia SKY Residences adalah 9.45%. Anggaran hasil sewa adalah 3.3%.

4. Greenfield Residence, Bandar Sunway, Selangor

Greenfield Residence adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di Bandar Sunway, Selangor. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pengangkutan awam yang berdekatan: Sunway-Setia Jaya (BRT), Mentari (BRT), Setia Jaya (KTM), Lagoon (BRT), Seri Setia (KTM)

5. 6 Capsquare, City Centre, Kuala Lumpur

6 Capsquare adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di City Centre, Kuala Lumpur. Ia dibina pada tahun 2013. Bangunan ini mempunyai 27 tingkat dan 176 unit. Keluasan binaan adalah 1,119 – 4,338 sqft. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata. 6 kemudahan yang disediakan di 6 Capsquare termasuk gimnasium, sauna, kolam renang, jakuzi, gelanggang skuasy.

Transaksi harga median adalah RM553 kaki persegi. Petumbuhan modal di 6 Capsquare adalah -23%.

6. Expressionz Professional Suites, KL City, Kuala Lumpur

Expressionz Professional Suites adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di KL City, Kuala Lumpur. Ia dibina pada tahun 2018. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pengangkutan awam yang berdekatan: Kampung Baru North (MRT), Hospital Kuala Lumpur (MRT), Kampung Baru (LRT), Ampang Park (MRT), KLCC (LRT)

7. Sunway Serene, Petaling Jaya, Selangor

Sunway Serene adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Petaling Jaya, Selangor. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pengangkutan awam yang berdekatan: Setia Jaya (KTM), Sunway-Setia Jaya (BRT), Mentari (BRT), Seri Setia (KTM), Glenmarie (LRT)

8. Altris Residences @ The Quartz WM, Wangsa Maju, Kuala Lumpur

Altris Residences @ The Quartz WM adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Wangsa Maju, Kuala Lumpur. Jenis status tanah adalah Komersial Strata.

Pengangkutan awam yang berdekatan: Sri Rampai (LRT), Setiawangsa (LRT), Wangsa Maju (LRT), Jelatek (LRT), Dato’ Keramat (LRT)

9. Trion 2, KL City, Kuala Lumpur – dalam pembinaan

Trion 2 adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di KL City, Kuala Lumpur. Ia dibina pada tahun 2022. Bangunan ini mempunyai 600 unit. Keluasan binaan adalah 660-922 kaki persegi. Jenis status tanah adalah Komersial Strata. T

Pengangkutan awam yang berdekatan: Chan Sow Lin (LRT), Chan Sow Lin (MRT), Miharja (LRT), Pudu (LRT), Bandar Malaysia North (MRT)

10. Sfera Residency, Seri Kembangan, Selangor

Sfera Residency adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di Seri Kembangan, Selangor. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Transaksi harga median adalah RM515 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Sfera Residency adalah -15.5%. Anggaran hasil sewa adalah 3.3%.

11. Vista Alam, Shah Alam, Selangor

Vista Alam adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di Shah Alam, Selangor. Ia dibina pada tahun 2010. Bangunan ini mempunyai 512 unit. Jenis status tanah adalah Komersial Strata..

Transaksi harga median adalah RM 560 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Vista Alam adalah 13%.

12. Windmill upon Hills, Bentong, Pahang

Windmill upon Hills adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Bentong, Pahang. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata. Windmill upon Hills mempunyai 20 senarai hartanah untuk dijual dan 8 senarai hartanah untuk disewa.

Transaksi harga median adalah RM877 kaki persegi.

13. The Majestic, Ipoh, Perak

The Majestic adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Ipoh, Perak. Jenis status tanah adalah Komersial Strata. The Majestic mempunyai 29 senarai hartanah untuk dijual dan 32 senarai hartanah untuk disewa.

Kemudahan yang disediakan di The Majestic termasuk rumah kelab, trek joging, pasaraya mini, salun, kolam kanak-kanak, perlindungan keselamatan 24 jam, taman permainan, BBQ, kolam renang, Ggmnasium.

Transaksi harga median adalah RM32 kaki persegi. Pertumbuhan modal di The Majestic adalah 10.9%.

14. Imperio Residence, Melaka City, Melaka

Imperio Residence adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di Melaka City, Melaka. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pusat perubatan/ hospital/ klinik yang berdekatan: Oriental Melaka Straits Medical Centre, Damai Medical And Heart Clinic Sdn. Bhd, Klinik Desa Semabok, Klinik Desa Bukit Piatu, Hospital Melaka

15. SummerSkye Residences, Bayan Lepas, Penang

SummerSkye Residences adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Bayan Lepas, Penang. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pengangkutan awam yang berdekatan: Penang International Airport (Airport)

16. Olive Tree Residences, Bayan Baru, Penang

Olive Tree Residences adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Bayan Baru, Penang. Ia dibina pada tahun 1993. Bangunan ini mempunyai 11 tingkat dan 198 unit. Keluasan binaan adalah 950 – 1060 kaki persegi. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Kemudahan yang disediakan di Olive Tree Residences termasuk parkir, perlindungan keselamatan 24 jam.

Transaksi harga median adalah RM462 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Olive Tree Residences adalah -10.5%. Anggaran hasil sewa adalah 4.7%.

17. Orchard Ville, Bayan Lepas, Penang

Orchard Ville adalah jenis kediaman kondominium yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Bayan Lepas, Penang. Ia dibina pada tahun 2016. Keluasan binaan adalah 1,080 – 1,623 kaki persegi. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Kemudahan yang disediakan di Orchard Ville termasuk gelanggang skuasy, kolam renang, gimnasium.

Transaksi harga median adalah RM509 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Orchard Ville adalah 10.7%.

18. Sky Trees, Iskandar Puteri (Nusajaya), Johor

Sky Trees adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Iskandar Puteri (Nusajaya), Johor. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pusat perubatan/ hospital/ klinik yang berdekatan: Pusat Pakar Sakit Puan Dan Perbidanan Khor & Loh Sdn. Bhd, Columbia Asia Hospital Iskandar Puteri, Klinik Kesihatan Taman Ungku Tun Aminah

19. R&F Princess Cove, Johor Bahru, Johor

R&F Princess Cove adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Johor Bahru, Johor. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Pusat perubatan/ hospital/ klinik yang berdekatan: Landmark Medical Centre Sdn. Bhd, Klinik Kesihatan Mahmoodiah, Century Specialist Maternity Sdn. Bhd., Hospital Sultanah Aminah, Johor Bahru, Pelangi Medical Centre Sdn. Bhd.

20. Green Haven, Masai, Johor

Green Haven adalah jenis kediaman Residensi Servis yang berstatus pemilikan tanah pegangan bebas di Masai, Johor. Ia dibina pada tahun 2017. Bangunan ini mempunyai 1,134 unit. Keluasan binaan adalah 710 – 1496 sq.ft.. Jenis status tanah adalah Komersial Strata.

Kemudahan yang disediakan di Green Haven termasuk jakuzi, pasaraya mini, taman permainan, kafeteria, gimnasium, kolam kanak-kanak, trek joging, parkir, perlindungan keselamatan 24 jam, BBQ, kolam renang.

Transaksi harga median adalah RM423 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Green Haven adalah -6.3%. Anggaran hasil sewa adalah 1.7%.

21.Rex, Kuching, Sarawak

Rex adalah jenis kediaman Apartment yang berstatus pemilikan tanah pegangan pajakan di Kuching, Sarawak. Jenis status tanah adalah Kediaman Strata.

Transaksi harga median adalah RM 500 kaki persegi. Pertumbuhan modal di Rex adalah -3.3%. Anggaran hasil sewa adalah 4.7%.

Sekiranya anda sedang mempertimbangkan untuk melabur atau membeli dual key condo, adalah penting untuk melakukan penyelidikan tentang pasaran dan potensi manfaat serta risiko yang terlibat. Jika perlu, anda juga boleh mendapatkan nasihat kewangan yang disesuaikan dengan keadaan dan keperluan khusus anda.

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA: 

? Nak tahu proses permohonan Pinjaman Perumahan Kerajaan (LPPSA)? Ini cara-caranya
? Cara tukar nama geran rumah dan kos yang terlibat!
? Kelebihan dan kekurangan suami isteri buat pinjaman bersama untuk beli rumah

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain