Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bolehkah pesara Malaysia memohon pinjaman rumah?

test

Sekiranya anda sudah bersara dan ingin membeli hartanah lain dan memohon pinjaman rumah di Malaysia atau mendapatkan pembiayaan semasa persaraan anda, maka panduan ini boleh menjelaskan maklumat penting dan di mana untuk mendapatkannya.

Can retirees apply for home loan in Malaysia
©dragonimages/123RF

Artikel ini diterjemah dari Can retirees apply for a home loan in Malaysia? oleh Khairul Khalid.

Menurut anggaran Bank Dunia, pada tahun 2020 Malaysia telah menjadi masyarakat yang tua dengan tujuh peratus penduduknya berumur 65 tahun ke atas. Berdasarkan trajektori semasa, mereka yang berumur 65 tahun ke atas diunjurkan meningkat dua kali ganda kepada 14 peratus pada tahun 2044 (negara tua), dan kepada 20 peratus pada tahun 2056 (negara sangat tua).

Ini bermaksud bahawa Malaysia akan berubah dari negara yang semakin tua menjadi negara tua dalam masa kurang dari 25 tahun. Mengikut standard global, peningkatan kadar penuaan Malaysia dianggap pantas. Jika dibandingkan, Perancis mengambil masa 115 tahun, Sweden 85 tahun, dan United Kingdom 45 tahun untuk mencapai senario yang serupa.

Tahun 2050 adalah penting kerana semasa itu lebih ramai penduduk Malaysia yang berusia 65 tahun ke atas berbanding warganegara pra-kerja berusia 15 tahun ke bawah. Dua dekad selepas itu, populasi negara dijangka menurun untuk pertama kalinya, menurut anggaran Persatuan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB).

Dengan peningkatan jangka hayat, usia persaraan juga telah diubah sejak beberapa tahun lalu. Umur persaraan untuk kakitangan kerajaan meningkat dari 55 tahun kepada 56 pada 2001. Kemudian, ia dilanjutkan kepada 58 tahun pada 2008 dan 60 tahun pada 2012.

Sebenarnya, ramai yang boleh dan masih berkhidmat melebihi usia 60 tahun. Data kerajaan menunjukkan 138,900 daripada 5.249 juta pekerja pada 1982 berada dalam kumpulan umur 60 hingga 64 tahun. Pada 2015, kumpulan umur ini terdiri daripada 389,600 daripada 14,067 juta orang yang bekerja di negara ini. Mengikut nisbah, ia meningkat sedikit dari 2.65 peratus kepada 2.77 peratus semasa tempoh 33 tahun ini.

Bolehkah pesara mendapat pinjaman rumah di Malaysia?

Ada yang menyeru agar strategi dan pelan disusun lebih baik untuk mengimbangi ekonomi dan sistem keselamatan usia tua. Apakah pilihan anda jika ingin membeli hartanah pertama anda di usia tua dan memohon pinjaman rumah di Malaysia, atau terus membeli hartanah sebagai pelaburan atau perancangan harta pusaka anda?

Menurut Phang Kar Yew, Pengarah Eksekutif Harveston Group, sebuah firma pengurusan kekayaan bersepadu di Malaysia yang bertumpu kepada individu, keluarga dan perniagaan, “Ia bergantung kepada kemampuan pesara untuk membayar pinjaman rumah. Sama ada pesara mempunyai simpanan besar, atau pendapatan tetap. Untuk pembiayaan sendiri, jika pesara mampu membayar pendahuluan tinggi sebanyak 60 peratus hingga 70 peratus, maka bank akan mempertimbangkan pinjaman perumahan 5 hingga 10 tahun.”

“Pesara tidak mempunyai banyak pilihan jika memilih pinjaman perumahan tradisional. Terdapat pinjaman dua generasi, yang merupakan pinjaman bersama dengan generasi seterusnya.”

Bagaimanakah pesara boleh memohon pinjaman rumah di Malaysia?

how-to-apply-for-home-loan-in-2020-as-a-first-time-homebuyer
© phongphan | 123rf

• Peminjam bersama

Lazimnya, institusi kewangan agak ragu-ragu untuk meluluskan pinjaman rumah kepada individu yang sudah bersara kerana ketidakpastian mengenai jangka hayat, pendapatan dan aliran tunai mereka. Kemungkinan besar, bank akan memilih individu yang berumur 35 tahun jika dibandingkan individu yang berumur 65 tahun. Peminjam bersama dengan pendapatan yang stabil dan skor kredit yang baik akan mengurangkan risiko bank. Ini juga meningkatkan peluang kelulusan pinjaman rumah untuk jangka masa yang lebih lama dan mungkin menurunkan kadar faedah.

•LTV yang lebih rendah dan tempoh pinjaman yang lebih pendek

Nisbah pinjaman kepada nilai hartanah (LTV) yang lebih rendah mungkin meningkatkan peluang anda mendapatkan pinjaman rumah di Malaysia. Walau bagaimanapun, ini bermaksud bahawa pesara perlu membayar wang pendahuluan yang lebih tinggi. Lazimnya, bagi tempoh pinjaman maksimum, biasanya untuk selama 35 tahun atau sehingga umur 70 tahun, mana yang lebih awal.

•Gadai janji terbalik

Gadai janji terbalik adalah khusus untuk pesara yang tidak mempunyai sumber pendapatan, tetapi memiliki rumah yang telah habis dibayar sepenuhnya. Gadai janji tradisional memerlukan peminjam membayar pinjaman sepenuhnya. Untuk gadai janji terbalik, bank akan membayar peminjam dan apabila peminjam mati atau keluar dari rumah berkenaan, rumah itu akan dijual. Hasil penjualan akan digunakan untuk membayar balik bank. Sebarang baki akan dikembalikan kepada harta pusaka si mati atau kepada peminjam.

Bagaimanakah cara memohon pinjaman SSB?

Pemohon yang berminat boleh membuat temu janji di mana-mana dua cawangan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP):

KWSP Kuala Lumpur: Tingkat Bawah Bangunan KWSP, Jalan Raja Laut, 50350 Kuala Lumpur

Kaunter Perkhidmatan KWSP Petaling Jaya: Menara PJX-HM Shah, Lot A, Tingkat Bawah, Menara PJX-HM Shah, No. 16A, Persiaran Barat, 46050 Petaling Jaya, Selangor

Orang ramai juga boleh mengunjungi www.ssb.cagamas.com.my untuk maklumat lebih lanjut, dan pertanyaan boleh dibuat kepada [email protected].

Phang menyatakan, “ Ini adalah skim yang baik kerana ia menangani masalah kewangan semasa untuk segmen M40 dan B40. Pesara mungkin mempunyai hartanah tetapi kekurangan dana.

Mereka tidak berniat untuk melepaskan hartanah dan tidak mempunyai pendapatan tinggi. Oleh itu, mencagar rumah untuk pembiayaan semula adalah salah satu cara untuk menikmati gaya hidup persaraan yang lebih baik, sambil tinggal di hartanah yang sama sehingga tamat hayat mereka.”

Pinjaman peribadi untuk kakitangan kerajaan

Berikut adalah dua pilihan pinjaman peribadi untuk pesara di Malaysia.


Bank Rakyat – Pembiayaan Peribadi-i Pesara

•Pinjaman peribadi Islam dengan kadar terapung untuk warga emas.
•Khas untuk pesara kerajaan Malaysia dengan status berpendapatan rendah.
•Pesara kerajaan tidak lebih dari umur 65 tahun pada akhir tempoh pembiayaan.
•Pencen bulanan minimum RM800.
•Penjamin tidak diperlukan.
•Had pembiayaan tinggi sehingga RM100,000 atau sehingga 15 kali pencen bulanan kasar pemohon.
•Kadar keuntungan tetap serendah 4.79% p.a. dengan syarat.
•Tempoh pembayaran selama 10 tahun dan disesuaikan dengan kemampuan.
RHB – Pembiayaan Peribadi-i untuk Pesara
•Kakitangan kerajaan berumur 40 tahun ke atas dengan pencen kasar minimum RM750 sebulan layak memohon.
•Penjamin tidak diperlukan.
•Had pembiayaan tinggi hingga RM100,000, dengan tempoh pembayaran sehingga 10 tahun.
Kadar tetap dari serendah 5.25% p.a., dengan syarat

Phang mencadangkan agar pesara harus mempunyai objektif yang jelas untuk pembelian harta tanah, “Untuk penginapan sendiri, fokus kepada lokasi, persekitaran, kemudahan dan penyelenggaraan yang mudah, bukannya penilaian atau harga pasaran. Sekiranya untuk menjana pendapatan, pesara boleh mempertimbangkan kawasan lot kedai yang matang di bandar untuk hasil yang lebih baik dan stabil. ”

Ramai yang percaya bahawa populasi tua yang terus bekerja selepas persaraan boleh memberi kesan positif kepada masyarakat. Ini kerana mereka akan terus memperoleh dan membelanjakan pendapatan mereka, serta menyumbang kepada aktiviti dan pertumbuhan ekonomi. Mereka juga boleh berdikari, menghadapi usia tua dengan maruah, serta mempunyai keselesaan dan kestabilan kewangan untuk kebaikan diri sendiri dan keluarga mereka.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain