Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 pemilik rumah kongsi mengapa mereka beli rumah

test

Pernahkah kita tertanya-tanya, apa sebenarnya yang menyebabkan seseorang itu benar-benar tekad membeli rumah?

asian young muslim family taking selfie together at home
© ferli | 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Kali ini, kami bawakan 5 kisah menarik yang dikongsikan oleh pemilik rumah sendiri.

Sebut sahaja beli rumah, sebab utama yang kita sering dengar ialah pelaburan atau untuk dijadikan kediaman. Dalam perkongsian cerita #iPropertyStories kali ini, kami selami lagi kisah benar pemilik rumah ini tentang nilai sentimental, nilai kekeluargaan dan apa sebenarnya yang mendorong mereka memilki rumah sendiri.

Malah, kami kongsikan juga beberapa pasaran rumah yang menjadi pilihan pemilik rumah ini dan mengapa sebenarnya mereka memilih pasaran tersebut.

BACAAN POPULAR:
🤔 Rumah subsale atau rumah baru – Yang mana sesuai untuk saya?
💰 Cara beli rumah pertama dengan slip gaji kecil. 

Ayuh kita selami dan baca perkongsian menarik mereka ini!

1. Wanita perlu ada aset sendiri

Pandangan depan rumah subsale Puan Asha yang dikongsikan penyewanya. © Izzati

Bagi Puan Asha, seorang wanita bekerjaya berkongsi tentang bagaimana keinginan untuk memiliki aset sendiri sebagai wanita telah berjaya mendorong beliau:

“Wanita perlu ada aset sendiri. Itu merupakan sebab yang membuatkan saya betul-betul tekad untuk membeli sebuah rumah di atas nama sendiri. Sebelum saya berkahwin, saya sudah tekad untuk memiliki sebuah aset di atas nama sendiri. Akhirnya, saya berjaya membeli sebuah rumah subsale pada umur 24 tahun di Johor dan berkahwin pada tahun yang sama.

“Ada yang tanya, kenapa hanya beli subsale dan bukannya rumah baru? Rumah subsale yang saya beli lebih murah harganya berbanding yang baru di kawasan tersebut. Ejen hartanah saya juga berjaya membuat rundingan dengan pemilik rumah untuk mendapatkan harga rumah tersebut  di bawah market value atau harga pasaran.

“Malah, perjalanan untuk saya membeli rumah juga bukannya mudah tetapi bagi saya, ia sangat berbaloi. Saya mula bekerja pada umur 21 tahun , dan dengan duit gaji serta elaun lebih masa, sedikit demi sedikit saya kumpul untuk duit deposit dan kos membeli rumah yang lain.

“Pada tahun yang sama saya membeli rumah ini, ia juga sangat mencabar kerana saya perlu uruskan kewangan dengan baik, untuk dua perkara yang besar iaitu rumah dan juga majlis perkahwinan. Ia merupakan tahun yang sangat mencabar, tetapi saya berjaya atasinya.

“Kalau tanya saya, ada beberapa tips yang saya ingin kongsikan jika ada yang berminat membeli rumah subsale juga:

  • Rancang kewangan dengan teliti. Kalau saya tidak dapat merancang kewangan dengan betul, sangat sukar untuk saya mengadakan majlis perkahwinan dan membeli rumah ini pada tahun yang sama.
  • Lakukan survey atau site visit ke rumah subsale terlebih dahulu. Lama tak semestinya buruk. Rumah subsale yang saya beli masih dalam keadaan yang baik dan hanya ada kerosakan kecil yang mudah sahaja untuk dibaiki.
  • Kaji lokasi rumah. Dengan membeli rumah subsale atau second, biasanya sebarang kemudahan berdekatan yang sudah ada seperti balai polis, pasar, sekolah dan sebagainya.

Kini, rumah itu sudah saya sewakan kepada penyewa yang sama selama 4 tahun. Penyewa ini sudah menjaga rumah saya dengan sangat baik.” — Asha, kini menetap di Pahang bersama suaminya.

2. Demi bakti kepada ibu dan bapa

woman hugging mother overseeing garden
© Imagehit Asia | 123RF

Perkongsian Kak Wa kepada kami benar-benar menyentuh perasaan, tentang kegigihan dan tekad seorang anak untuk cuba menjaga dan membahagiakan ibunya hingga ke akhir hayat:

“Sewaktu ibu Kak Wa masih sakit, Kak Wa dapat kerja di salah sebuah daerah di Pahang. Pada waktu itu, susah sangat untuk Kak Wa dapatkan rumah sewa. Setiap kali habis kerja, Kak Wa akan meronda- ronda sambil membonceng motor, bertanya ke sana sini tentang mana-mana rumah kosong untuk disewa, tapi masih tak ada, yang ada hanyalah bilik untuk disewa.

“Kak Wa terdesak untuk dapatkan rumah sewa untuk memudahkan Kak Wa menjaga ibu yang sakit. Walaupun ada kemudahan kuarters, Kak Wa terpaksa tolak disebabkan unit kuarters di tingkat atas menyukarkan Kak Wa untuk menguruskan ibu yang sakit terlantar.

“Disebabkan kesukaran Kak Wa mencari rumah sewa pada itu, Kak Wa tekad untuk cari rumah dengan nama sendiri. Biar senang untuk Kak Wa uruskan ibu dan ayah.

“Mulanya, Kak Wa tak yakin sebab gaji Kak Wa agak kecil, tetapi kawan-kawan bagi sokongan, belum cuba belum tahu. Disebabkan pilihan rumah second dan lelong sangat terhad di tempat Kak Wa, jadi Kak Wa ambil keputusan untuk beli rumah yang baru. Biar selesa untuk ibu dan ayah. Kebetulan ada iklan untuk rumah dalam pembinaan atau undercon, Kak Wa cuba ke pejabat pemaju sendiri untuk bertanya.

“Pada mulanya, pemaju meletakkan deposit yang perlu dibayar, tetapi Alhamdulillah, rezeki Kak Wa pada masa itu, ada tawaran deposit yang dibuat oleh pemaju untuk memliki rumah tersebut dengan hanya membayar deposit sebanyak RM1,000 Kak Wa cuba mohon dengan menggunakan pinjaman LPPSA dan syukur juga, pinjaman Kak Wa berjaya diluluskan.

“Akhirnya rumah itu siap dibina. Tapi yang sedihnya, ibu Kak Wa tak sempat merasa untuk tinggal di rumah itu kerana sudah dijemput Ilahi, tapi Kak Wa berjaya bawa ayah duduk dan tinggal sekali di rumah baru.”— Kak Wa, kini sudah menetap di rumah barunya selama 2 tahun bersama suami, anak dan ayahnya.

3. Biar kecil, asal milik sendiri

Seorang bapa dan suami yang bertanggungjawab, ingin menyediakan tempat berteduh untuk keluarga kecilnya, berikut merupakan perkongsian Abang Najib kepada kami:

“Rumah yang Abang Najib beli bukan rumah mahal, tetapi rumah kecil dan rumah lelong sahaja. Kenapa Abang Najib beli rumah lelong? Sebab masa itu, gaji Abang Najib kecil sahaja, dan ada rumah lelong sahaja yang Abang Najib mampu.

“Abang Najib tidak kisah rumah itu kecil atau lelong, cuba sahaja nasib untuk bida pada harga RM48 ribu kerana setakat itu sahaja yang Abang Najib mampu. Rezeki kami sekeluarga, Abang menang rumah lelong tersebut dan pinjaman rumah dari bank juga lulus. Belum sempat Abang Najib tinggal di situ, rumah lelong tersebut pula dipecah masuk dan walau tiada perabot, habis lampu dan kipas dicuri!

“Sakit hati memanglah sakit, tapi terpaksalah hadap! Abang dan isteri baiki semula apa yang rosak, sedikit demi sedikit dengan mana-mana duit lebihan yang ada. Syukur, sudah hampir 10 tahun Abang Najib menetap di rumah ini. Rumah yang kecil ini pun sudah Abang Najib ubahsuai menjadi cukup selesa untuk keluarga kecil Abang berteduh.” — Najib, menetap di Muadzam Shah bersama isteri dan anaknya.

4. Warisan untuk anak dan cucu

Rumah Mok Lah yang sudah siap dibina di atas tanah pusaka ibunya © Mohd Kasyfollah

Seterusnya kami bawakan Mok Lah, warga emas yang sudah di usia 60-an, membina rumah kerana nilai sentimental yang mendalam dan pesanan terakhir arwah ibunya:

Sebelum emak Mok Lah meninggal dunia, dia memberi pesanan terakhir supaya merobohkan rumah lamanya yang sudah uzur dan membina rumah baru di tanahnya. Demi pesanan emak, Mok Lah mula kumpul duit simpanan sikit demi sedikit untuk membina rumah ini di kampung.

Hasil mengumpul beberapa tahun, akhirnya Mok Lah mempunyai duit yang cukup untuk tunaikan pesanan emak. Pada mulanya, anak-anak bagi cadangan, beli sahaja rumah baru yang sudah siap, tapi Mok Lah tak setuju dan nak bina sendiri rumah ini.

Bagi Mok Lah, Mok Lah nak tunaikan pesanan emak dan pastikan tanah itu sentiasa jadi warisan anak cucu Mok Lah di masa depan. Mok Lah juga lebih sukakan untuk rumah tu dibina sendiri di depan mata Mok Lah dengan rekaan ala-ala rumah klasik.

Selepas kira kos dan cari tukang rumah, Mok Lah mulakan projek membina rumah ini. Untuk jimatkan lagi kos, Mok Lah minta pertolongan anak Mok Lah yang bekerja sebagai pemandu lori untuk mengangkut bahan-bahan binaan rumah tersebut. Alhamdulillah, sekarang rumah Mok Lah sudah siap.

Sekarang, Mok Lah masih belum dapat pulang ke kampung untuk tinggal di rumah tersebut kerana PKP dan anak-anak nasihatkan untuk tunggu wabak ini reda dahulu. Ikutkan hati Mok Lah, sudah tidak sabar menghabiskan untuk masa tua Mok Lah di kampung tempat Mok Lah membesar.” — Mok Lah, nenek kepada 14 cucu yang kini menetap di Kemaman, Terengganu.

BACA: 12 langkah untuk membina rumah sendiri di Malaysia

5. 1 anak, 1 buah rumah

Akhir sekali, kami bawakan perkongsian cerita Kak Lyz dan suami, pasangan suami isteri yang cekal dan tidak pernah berputus asa walau apa jua dugaan menimpa dalam hidup sehingga berjaya membeli 3 buah rumah!

“Sebenarnya, cerita bagaimana Kak Lyz beli rumah pertama ini berlaku tanpa sengaja. Suami Kak Lyz beli rumah pertama yang baru di Kuantan untuk menolong ayahnya supaya tidak tinggal di rumah sewa lagi. Akhirnya, rumah itu dipulangkan semula ayahnya setelah berpencen dan kami merancang untuk menyewakan rumah tersebut atau menjadikannya sebagai homestay.

Rumah kedua Kak Lyz pula, Kak Lyz beli kerana sudah tidak tahan untuk menyewa dan berpindah-randah sewaktu masih bekerja di Klang. Waktu itu, bimbang juga pinjaman tidak lulus kerana sudah mempunyai rumah pertama, tetapi berkat usaha berulang alik ke bank dan mencuba beberapa kali untuk memohon pinjaman, ia akhirnya diluluskan atas nama suami Kak Lyz.

Pandangan depan rumah kejiranan Kak Lyz di Klang ©Norlizawati

“Dalam kehidupan, pasti ada dugaan. Tidak berapa lama selepas duduk di rumah kedua itu, suami diberhentikan kerja dan Kak Lyz pula ditukarkan tempat kerja. Namun, kami tidak berputus asa. Macam mana kami hadapi dugaan ini?

  • Kak Lyz bagi sewa rumah kedua kami itu. Walau tidak menetap di situ lagi, sekurang-kurangya dapat duit lebih.
  • Suami tak mudah putus asa, cari kerja ‘part time’ sementara mencari kerja lain.
  • Suami cuba buat pengeluaran KWSP 2 untuk bayar rumah bulan-bulan. Alhamdulillah, berjaya diluluskan.

“Kini, Kak Lyz sudah menetap di Kuantan dan sedang dalam proses membeli rumah yang ketiga, atas nama Kak Lyz sendiri. Ada orang tanya Kak Lyz, kenapa suka beli rumah baru atau yang masih dalam pembinaan? Bagi Kak Lyz, akak lebih gemarkan rumah yang Kak Lyz tidak perlu bimbangkan sebarang kerosakan dan boleh bertahan lebih lama.

“Rumah-rumah ini, kami akan wariskan kepada 3 orang anak kami. Kalau tanya Kak Lyz dan suami, apa perasaan ada tiga buah rumah? Bagi Kak Lyz, membeli rumah bukan senang dan mencabar, tapi sangat berbaloi terutamanya jika dapat diwariskan kepada anak-anak.” — Kak Lyz, ibu kepada tiga cahaya mata yang menetap di Kuantan bersama suaminya.

Sebenarnya, kisah suka duka yang diceritakan mereka ini, memberi suatu pandangan baru tentang mengapa seseorang itu membeli rumah. Jika dulu, rumah hanya dianggap sebagai salah satu aset pelaburan dan kediaman sendiri semata-mata, namun bagi mereka, rumah bukan sahaja tempat berteduh tetapi lebih dari itu dan memberi makna yang lebih mendalam.

Tidak kira apa jua pasaran rumah, ia perlu bermula dengan ilmu yang betul dan perancangan yang rapi. Anda masih mencari panduan untuk membeli rumah daripada pasaran subsale, baru, atau lelong? Tambahkan ilmu anda di iProperty.com.my. Anda juga boleh menyemak kelayakan pinjaman dan bandingkan pilihan sehingga 17 buah bank!

Apa pula cerita anda? Kongsikan bersama kami tentang apa jua cerita anda di sini!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain