Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Jangan halau penyewa rumah anda sebelum anda lakukan 9 perkara ini!

test

Dalam dunia yang sempurna, tidak akan berlaku sebarang masalah antara tuan rumah dan juga penyewa. Namun, bukan itu realitinya dalam kehidupan sebenar. Malah, keadaan ini boleh menjadi serius hinggakan pilihan terakhir yang perlu dilakukan ialah menghalau penyewa.

macam mana nak halau penyewa rumah di malaysia
© Bill Oxford/ GettyImages

Artikel ini diterjemah dari Tenant eviction: Don’t get rid of your tenant before you do these 9 things! oleh Nur Sabihah. 

1. Kepentingan perjanjian sewa yang dirangka dengan baik

Walaupun hal ini nampak remeh, namun masih banyak kes yang berlaku disebabkan kegagalan pihak tuan rumah dan penyewa mempunyai perjanjian sewa yang dirangka baik dan teliti. Perjanjian sewa merupakan suatu kontrak yang sah di antara tuan rumah dan juga pihak penyewa.

Ia menyatakan dengan jelas tentang tanggungjawab yang perlu dipatuhi oleh kedua belah pihak sewaktu tempoh menyewa. Selain itu, perjanjian sewa ini juga akan menerangkan dengan teliti tentang maklumat hartanah yang disewa, termasuklah senarai perabot, dan juga kemudahan yang disediakan di hartanah tersebut.

Sebenarnya, terdapat banyak perkara yang perlu dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian sewa. Setiap perkara perlu diterangkan dengan teliti bagi mengelakkan sebarang kemungkinan berlaku salah faham. Pelbagai masalah akan timbul apabila isu dan senario yang penting tidak dinyatakan dengan jelas dalam perjanjian sewa.

Oleh itu, bagi memastikan  tiada sebarang maklumat penting tertinggal, tuan rumah dinasihatkan untuk mendapatkan khidmat peguam profesional bagi mendraf perjanjian sewa ini. Bakal penyewa juga boleh berbincang dengan peguam mereka sendiri bagi meneliti perjanjian serta membuat sebarang perubahan yang diperlukan sebelum menandatangani perjanjian tersebut.

2. Anda perlukan sebab yang kukuh untuk menghalau penyewa anda

hak penyewa di malaysia
© Olivier Le Moal/ 123RF

Kebiasaannya, isu menghalau penyewa  ini akan timbul apabila penyewa gagal membayar sewa atau terdapat sebarang masalah peribadi antara tuan rumah dan juga pihak penyewa. Anda tidak boleh menghalau penyewa hanya kerana mereka menyukarkan anda namun, terdapat beberapa situasi di mana anda mempunyai sebab yang kukuh untuk menghalau penyewa iaitu:

 • Sewa yang tertunggak/ kegagalan membayar sewa
 • Kerosakan yang teruk pada hartanah
 • Melanggar syarat dalam perjanjian sewa
  • Peraturan binatang peliharaan
  • Sublet

BACA: 5 kondominium mesra haiwan peliharaan di Kuala Lumpur

3. Cuba berunding dengan pihak penyewa sebelum menghalau mereka

Sebelum anda memutuskan untuk menghalau penyewa, anda perlu mencuba jalan lain yang lebih diplomatik bagi menyelesaikan isu ini. Sebagai contoh, cuba berunding dengan pihak penyewa anda dan cari jalan penyelesaian yang terbaik bagi kedua-dua belah pihak. Kadangkala, anda boleh mencadangkan penyelesaian kepada masalah yang timbul yang mungkin selama ini tidak terlintas di fikiran penyewa. Selain itu, pastikan anda melakukan perbincangan di tempat awam. Dengan cara ini, tidak akan berlaku drama atau kekacauan yang tidak diingini.

4. Mengapa notis pengusiran (eviction notice) diperlukan?

notis pengusiran penyewa (eviction notice)
© Siraj Ahmad/ 123RF

Seperti yang anda ketahui, tuan rumah tidak dibenarkan untuk menghalau penyewa atau mendapatkan kembali rumah sewa atau bilik tanpa sebarang perintah mahkamah. Walaupun perjanjian sewa yang dibuat membenarkan anda mengambil kembali hak premis sekiranya berlaku tunggakan sewa, sebagai tuan rumah, anda tetap perlu mendapatkan perintah mahkamah bagi mendapatkan kembali harta milik anda. Hal ini ditetapkan berdasarkan peraturan  Seksyen 7(2) Akta Relief Spesifik 1950.

Bukan itu sahaja, tanpa dokumen mahkamah yang sah, tuan tanah dilarang sama sekali mengambil langkah menukar kunci rumah atau menghalau penyewa. Hasilnya, tuan rumah juga boleh disaman kerana menceroboh oleh pihak penyewa sekiranya perkara ini berlaku.

Dengan bantuan pihak peguam, tuan rumah juga perlu memberi notis awal kepada pihak penyewa dengan menyatakan peraturan dalam perjanjian yang telah dilanggar oleh penyewa ( contohnya: gagal membayar sewa). Jika penyewa masih tidak dapat keluar dari rumah itu, tuan rumah kemudiannya boleh mengeluarkan notis pengusiran (eviction notice)/ pengosongan rumah sewa dan menfailkan kes ini di mahkamah bagi mendapatkan perintah mahkamah. 

5. Setelah notis pengusiran (eviction notice) telah diperolehi

Akhirnya, proses menghalau penyewa rumah boleh dimulakan. Bagi setiap notis pengusiran, ia perlu mempunyai suatu tempoh masa yang ditetapkan. Perkara ini akan memberikan penyewa masa yang secukupnya bagi mengemaskan barang mereka dan menguruskan urusan berpindah keluar.

Tuan rumah boleh memohon perintah pengusiran dari mahkamah sekiranya pihak penyewa masih lagi menolak atau gagal meninggalkan premis setelah tempoh masa yang telah diberikan.

Perintah pengusiran terhadap penyewa akan merangkumi perkara berikut:

 • Mengambil semula kembali hak hartanah, dan segala harta benda yang menjadi milik tuan rumah
 • Melunaskan segala sewa yang tertunggak
 • Bayaran sewa sebanyak dua kali ganda (jika pihak penyewa telah melebihi tarikh akhir)

Walaubagaimanapun, satu Perintah Pengusiran boleh memakan masa tiga (3) hingga enam (6) bulan untuk mendapatkannya di Mahkamah Sesyen (Sessions Court). Malah, jumlah bayaran kos yang perlu dikeluarkan oleh tuan rumah pula ialah RM7,000 hingga RM25,000.

6. Mengusir penyewa

Setelah perbicaraan, pihak penyewa akan mempunyai suatu tempoh masa yang ditetapkan bagi meninggalkan hartanah. Tempoh masa ini juga termasuklah menyelesaikan baki sewa yang tertunggak serta memberi masa yang cukup untuk mengemas dan berpindah keluar. Selain itu, ia juga diperlukan bagi memastikan proses penyerahan dilakukan dengan teratur seperti pemulangan kunci, menjelaskan baki sewa yang tertunggak dan sebagainya.

7. Apa yang akan terjadi sekiranya penyewa meninggalkan rumah tetapi dalam keadaan berkunci?

macam mana nak halau penyewa di malaysia
© Nil Raths / EyeEm/ GettyImages

Seperti yang telah dinyatakan sebelum ini, tuan rumah tidak boleh menghalau penyewa dan mengambil kembali rumah/bilik mereka tanpa perintah mahkamah. Terdapat beberapa situasi di mana pihak penyewa meninggalkan premis tanpa memberitahu tuan rumah, namun dalam keadaan berkunci.

Terdapat dua kemungkinan perkara ini berlaku, sama ada mereka terlupa atau disengajakan. Tidak kira mana satu niat mereka sebenar, pihak penyewa boleh membuat laporan sivil terhadap tuan rumah jika anda cuba memecahkan kunci.

Bagi situasi seperti ini, sebagai tuan rumah, anda perlu menghubungi pihak penyewa bagi membuka kunci premis tersebut. Jika ini gagal, berikut merupakan langkah yang perlu anda lakukan:

 • Buat laporan polis dan pecahkan kunci dengan kehadiran seorang pegawai polis dan saksi bebas
 • Semasa masuk ke dalam premis, ambil seberapa banyak yang boleh gambar di dalam premis dan semua harta benda yang ada. Ini bagi membuktikan sebarang tuduhan palsu oleh pihak penyewa
 • Tampal notis pada pintu hartanah bagi memaklumkan kepada penyewa bagi menghubungi tuan rumah sekiranya mereka ingin menuntut kembali barangan mereka
 • Selain itu, sertakan juga salinan laporan polis yang telah dibuat bagi membuktikan bahawa anda masuk ke dalam premis itu secara sah

8. Lindungi hak anda sebagai tuan rumah

Jangan sesekali cuba menghalau penyewa anda sendiri. Anda mungkin akan menghadapi masalah dari segi undang-undang walaupun perjanjian sewa telah membenarkan anda untuk mengambil kembali hartanah sekiranya sewa tidak dibayar.

Mengikut Seksyen 7(2), Akta Relief Spesifik 1950 menyatakan:

“Jika sesuatu harta tak alih spesifik telah disewakan di bawah sesuatu penyewaan, dan penyewaan itu ditamatkan atau telah berakhir, tetapi penghuni itu masih terus menduduki harta itu atau sebahagian daripada tanah itu, orang yang berhak kepada milikan harta itu tidak boleh menguatkuasakan haknya untuk mendapatkan harta itu kembali terhadap penghuni itu melainkan dengan prosiding di mahkamah.”

Oleh itu, patuhi langkah yang telah kami kongsikan bagi melindungi hak anda sebagai pihak tuan rumah.

9. Pilih penyewa yang berkualiti untuk ketenangan minda!

pilih penyewa yang baik
© Dinis Tolipov/ 123RF

Seperti yang telah dinyatakan, menghalau penyewa merupakan proses yang sukar dan rumit yang pastinya anda ingin elakkan dari awal. Oleh itu, pasikan anda membuat semakan latar belakang bagi setiap bakal penyewa.

BACA: Perbezaan antara Apartmen Servis dan Kondominium – Yang mana lebih baik?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain