Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Bina rumah sendiri atau beli rumah yang sudah siap? Mana yang lebih baik?

test

Keliru untuk membuat keputusan sama ada nak bina rumah sendiri  atau membeli rumah? Tak kira apa pun pilihan anda, pastikan anda ambil kira dulu kos, kelebihan dan kekurangan serta perkara yang lain sebelum memiliki rumah idaman.

bina rumah sendiri vs beli rumah
© sutichak/ 123RF and jamesteohart/ 123RF

Bagi mereka yang ingin memiliki rumah idaman, pastinya anda akan melihat beberapa pilihan yang ada sebelum membuat keputusan yang terbaik. Antara pilihan yang sering menjadi dilema ialah antara bina rumah sendiri atau beli rumah, mana yang lebih baik? Kalau masih ada dalam kalangan anda yang masih tertanya-tanya pilihan mana yang terbaik, dalam artikel ini kami akan kongsikan kepada anda beberapa perkara yang boleh membantu anda membuat pilihan yang terbaik untuk diri anda.

1. Kaji matlamat anda terlebih dahulu 

bina rumah sendiri vs beli rumah malaysia
© GettyImages

Sebelum anda pergi lebih lanjut, perkara pertama yang perlu dilakukan ialah kaji matlamat mengapa anda ingin memiliki rumah. Adakah matlamat anda untuk  pelaburan atau untuk tinggal sendiri sahaja?

Rumah sebagai pelaburan

Jika anda ingin memiliki rumah sebagai pelaburan, dalam situasi ini  lebih sesuai untuk anda membeli rumah yang sudah siap sahaja. Bagi mendapatkan rumah pelaburan yang terbaik, anda boleh mulakan dengan membuat kajian tentang  lokasi dan harga rumah. Sekiranya anda bijak mencari tawaran yang sesuai, harga rumah ini  boleh dikurangkan lagi dengan diskaun daripada pihak pemaju perumahan bagi rumah undercon manakala bagi rumah subsale anda boleh membuat tawaran untuk mengurangkan harga dengan tuan rumah.

Rumah untuk tinggal sendiri

Jika anda ingin memiliki rumah untuk tinggal dan menetap bersama keluarga, terdapat dua pilihan yang boleh dibuat iaitu beli rumah atau bina rumah sendiri. Bagi mereka yang tiada masa dan untuk menguruskan proses membina rumah dari awal hingga ke akhir, beli sahaja rumah dari pihak pemaju atau daripada pasaran rumah subsale. Kalau inginkan sentuhan dan gaya peribadi pada design rumah,  anda boleh membina rumah sendiri untuk lebih kepuasan. Ada 12 langkah untuk membina rumah sendiri di Malaysia sekiranya anda berminat. 

2. Ada tanah sendiri atau tidak

bina rumah atas tanah sendiri
© sal73it/ 123RF

Sekarang jom kita tengok apa nak buat sekiranya anda ada tanah sendiri atau tiada tanah.

Ada tanah sendiri

Seterusnya, adakah anda mempunyai tanah sendiri atau tidak? Sekiranya anda sudah mempunyai tanah sendiri atau ingin bina rumah atas tanah ibu bapa, sebenarnya ada skim bantuan yang boleh dimanfaatkan iaitu Skim Rumah Mesra Rakyat (RMR) SPNB. Apa yang menarik dalam program perumahan ini, pemohon yang berjaya akan mendapat subsidi pembinaan sebanyak RM20,000. Bagi mereka yang layak, ia merupakan jumlah yang agak besar dan boleh dimanfaatkan sepenuhnya.Permohonan Rumah Mesra Rakyat boleh dibuat di laman web rasmi Syarikat Perumahan Negara Berhad (SPNB), Sistem RMR Online

Bagi mereka yang berkemampuan dan tidak layak untuk memohon Skim RMR SPNB, anda boleh menggunakan khidmat kontraktor rumah untuk membina rumah anda. Namun anda perlu berhati-hati dengan kontraktor rumah yang tidak bertanggungjawab yang boleh membuatkan projek pembinaan rumah anda ini terbengkalai dan tertunggak buat masa yang lama. Malah, pastikan juga rumah yang telah siap dibina ini mempunyai waranti atau jaminan bagi memastikan sekiranya terdapat sebarang kerosakan rumah disebabkan kualiti kerja yang tidak memuaskan, anda masih boleh menuntut hak anda.

Bagi memastikan proses membina rumah di atas tanah sendiri ini berjalan lancar, pastikan anda membuat perjanjian bertulis yang sah dengan kontraktor. Pastikan setiap perkara telah dinyatakan dengan jelas seperti harga rumah serta tempoh masa pembinaan.

Baca 6 tips untuk pilih dan elak kontraktor rumah bermasalah untuk mengelakkan kerugian. 

Sebenarnya, terdapat banyak syarikat yang menawarkan pakej bina rumah di atas tanah sendiri. Anda cuma perlu lakukan perbandingan serta kajian bagi menentukan syarikat mana yang sah dan sesuai dengan bajet anda.

Seterusnya, jika anda memiliki tanah sendiri, ini bukannya bermaksud anda terus boleh membina rumah di atas tanah sendiri. Hal ini kerana, setiap tanah mempunyai status tanahnya yang sendiri. Contohnya, sekiranya anda ingin bina rumah atas tanah pertanian, anda mungkin perlu menukar status tanah pertanian tersebut kepada tanah bangunan terlebih dahulu bergantung dengan kelulusan Majlis Daerah.

Malah, terdapat beberapa polisi bank yang mewajibkan status tanah pertanian ditukar kepada tanah bangunan untuk mereka meluluskan pinjaman. Walaupun Majlis Daerah di tempat anda sudah meluluskan pelan binaan di atas tanah pertanian, ia bukan bermaksud pinjaman membina rumah anda akan diluluskan oleh pihak bank.  Oleh itu, pastikan tahu status tanah yang ingin dibina rumah, jangan sampai tahap ia sudah dibina, anda terpaksa robohkan semula sekiranya tidak mendapat kelulusan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).

Tiada tanah sendiri

Jika tiada tanah sendiri, membeli rumah yang sudah siap lebih sesuai jika anda ingin menjimatkan kos. Sekiranya ingin membina rumah sendiri juga tanpa memiliki tanah, anda perlu mengeluarkan dua kali kos perbelanjaan, membeli tanah sebagai tapak rumah serta membina rumah.

3. Buat kajian tentang kemudahan awam yang berdekatan

rumah dekat kemudahan awam malaysia
© Muhammad Faiz Zaki/ 123RF

Di samping itu, jangan lupa buat kajian tentang kemudahan awam yang berdekatan. Walaupun perkara ini penting, faktor ini sering diabaikan oleh pemilik rumah. Kemudahan awam seperti sekolah, pengakutan awam, balai polis, bekalan elektrik dan air yang berdekatan dengan rumah anda akan membuatkan kehidupan anda lebih selesa. Berikut merupakan beberapa kelebihan dan kekurangan membina rumah serta membeli rumah daripada faktor kemudahan awam.

Bina rumah sendiri 

Sekiranya anda mempunyai tanah sebagai tapak membina rumah  tetapi sangat jauh dan terpencil, anda perlu bersedia mengeluarkan kos yang lebih untuk mendapatkan bekalan seperti elektrik dan air (kos tambahan akan dikenakan bagi tiang elektrik dan paip).

Malah, sekiranya ia terlalu jauh dan terpencil, buat pertimbangan juga daripada aspek keselamatan bagi mereka yang berkeluarga juga perlu diambil kira sekiranya berlaku kecemasan perubatan atau jenayah. Jarak perjalanan antara kemudahan awam seperti hospital dan balai polis juga perlu diambil kira. Namun, sekiranya tanah sendiri ini sudah berdekatan dengan mana-mana kemudahan awam ini, anda sudah boleh memulakan projek membina rumah anda dengan tenang.

Beli rumah yang sudah siap

Salah satu kelebihan membeli rumah yang sudah siap yang tidak dapat dinafikan lagi ialah lokasi yang strategik. Bagi salah satu taktik menarik pihak pembeli, pihak pemaju perumahan akan menawarkan kemudahan awam sudah ada dan berdekatan dengan projek pembinaan yang akan dibina.

Malah, projek pembinaan yang dibina juga ada yang berdekatan dengan tumpuan bagi peluang pekerjaan. Bukan itu sahaja, kemudahan seperti pengangkutan awam juga boleh menjadi salah satu tarikan bagi membeli rumah yang sudah siap ini. Jadi, sebagai pemilik rumah anda hanya perlu membuat pilihan lokasi mana yang diingini.

Baca: 30 Properties for Rent along MRT Putrajaya Line Phase 2 for Less than RM3,000

4. Kira kos untuk bina rumah sendiri dan beli rumah 

kos bina rumah sendiri di malaysia
© melimey/ 123RF

✉️ Ikuti kami di Telegram untuk lebih banyak cerita dan tip menarik.

Tidak lengkap rasanya sebelum membuat keputusan sekiranya anda tidak membuat pengiraan kos. Berikut merupakan beberapa perkara penting yang perlu diambil kira sebelum membuat pengiraan kos bagi setiap pilihan ini.

Bina rumah sendiri 

Pengiraan kos perlu dilakukan bermula dari awal projek pembinaan hingga ke akhir pembinaan projek. Selain itu, buat juga peruntukan lebih kerana anda mungkin terpaksa menanggung kos tambahan lain seperti kenaikan harga bahan binaan. Sekiranya anda mengambil pakej dengan syarikat bina rumah, pastikan anda hanya membayar harga pakej yang dijanjikan.

Pinjaman bina rumah

Bagi membina rumah, terdapat dua pihak yang biasanya akan memberikan pinjaman membina rumah iaitu pinjaman kerajaan bagi kakitangan awam serta pinjaman dengan pihak bank. Untuk Pinjaman Perumahan Kerajaan/ Lembaga Pembiayaan Perumahan Sektor Awam (LPPSA), kerajaan menawarkan dua jenis pinjaman bagi pembinaan rumah di atas tanah sendiri dengan beberapa syarat:

 • Pembinaan rumah hanya boleh dimulakan setelah pinjaman diluluskan
 • Pelan bangunan diluluskan oleh PBT dan tempoh kelulusan masih berkuat kuasa
 • Rumah hendaklah dibina mengikut pelan semasa kelulusan pinjaman
 • Bayaran akan dibayar berdasarkan perkembangan peringkat rumah dibina.

Untuk pinjaman bank pula, syarat kelulusan serta polisi pinjaman adalah bergantung kepada pihak bank sendiri. Bagi pinjaman bina rumah sendiri dengan pihak bank, anda perlu bertanya dengan pegawai bank sendiri tentang syarat-syarat yang telah ditetapkan. 

Beli rumah yang sudah siap 

Bagi mereka yang ingin membeli rumah yang sudah siap, kos yang akan dikeluarkan bergantung kepada pasaran rumah sama ada subsale ataupun undercon. Bagi pasaran rumah lelong pula, ia akan bergantung kepada harga yang dibida serta sebarang kos membaiki rumah yang rosak. Pengiraan kos bagi rumah yang sudah siap ini lebih mudah untuk dijangka kerana kos yang terlibat tidak bergantung kepada turun naik harga bahan binaan.

5. Buat bajet yang anda mampu dan nilaikan

kos bina rumah paling rumah
© Wong Yu Liang/ 123RF

Setelah selesai membuat pengiraan kos, bandingkan kos yang diperlukan dengan bajet anda. Pastikan juga bajet dibuat berdasarkan kemampuan dan bukannya hanya sekadar layak. Ramai yang hanya mengambil faktor kelayakan mereka dan terus membuat pinjaman perumahan dengan gaji yang ada tanpa mengira komitmen bulanan serta perbelanjaan dengan gaya hidup mereka. Tetapkan juga bajet maksimum yang mampu untuk ditanggung oleh anda. Contohnya, sekiranya pendapatan anda hanya mampu untuk membayar pinjaman sebanyak RM150,000 pastikan bajet anda ini tidak melebihi jumlah ini. Hal ini boleh mengelakkan anda menanggung bebanan ansuran bayaran bulanan yang lebih.

6. Kelebihan dan kekurangan : bina rumah sendiri vs beli rumah yang sudah siap

kelebihan bina rumah atas tanah sendiri
© airdone/ 123RF

Kami bandingkan kelebihan dan kekurangan antara bina rumah sendiri dan beli rumah yang sudah siap bagi memudahkan anda untuk membuat keputusan.

Kelebihan bina rumah atas tanah sendiri

Kalau nak bina rumah sendiri, berikut adalah kelebihannya:

 • Design rumah atau reka bentuk ini boleh ditetapkan mengikut citarasa anda 
 • Anda boleh membina rumah dengan bajet yg serendah RM100/per kps sehinggalah semahal RM300/per kps
 • Bagi mereka yg bercadang menambah keluasan rumah pada masa akan datang, mereka boleh merancang dari awal. Contohnya untuk masa akan datang, anda ingin tambah kolam ikan di rumah sekiranya sudah mempunyai bajet. Semasa peringkat awal pembinaan rumah, anda sudah boleh memperuntukkan keluasan tanah untuk ruang kolam ikan yang dikehendaki.

Kekurangan bina rumah atas tanah sendiri

Pada masa yang sama, and juga mesti ambil kira akan kekurangan sekiranya membina rumah atas tanah sendiri.

 • Bagi menjimatkan kos, anda perlu mempunyai tanah sendiri
 • Mempunyai pengetahuan asas tentang keseluruhan proses membina rumah untuk mengelakkan anda ditipu oleh pihak yang cuba memanipulasi anda
 • Boleh berlaku penambahan kos dari kos asal. Harga binaan mungkin naik atau terpaksa mengupah pekerja binaan yang lain
 • Biasanya membina rumah sendiri perlu membuat dua pinjaman iaitu pinjaman membeli tanah (jika tiada tanah) dan pinjaman membina rumah
 • Bayaran pinjaman perumahan pula perlu bermula sebaik sahaja wang diterima. Oleh itu, sementara tempoh rumah disiapkan, and mungkin perlu membayar pinjaman dan menyewa sementara menantikan rumah anda siap
 • Jika tidak berhati-hati sewaktu memilih khidmat kontraktor rumah, anda mungkin berhadapan dengan risiko ditipu kontraktor.

Kelebihan membeli rumah yang sudah siap

Beli rumah siap dibina juga ada kelebihannya yang tersendiri. Anda boleh pilh untuk beli rumah di pasaran primer ataupun rumah susbale.

 • Tak perlu tahu tentang  hal teknikal pembinaan dan kos pembinaan, cuma perlu tahu proses pembelian rumah sahaja
 • Risiko untuk terlebih daripada bajet yang telah ditetapkan lebih rendah kerana kebanyakan anggaran kos tidak akan melebihi kadar yang ditetapkan
 • Tiada risiko untuk ditipu kontraktor
 • Rumah yang siap dibina biasanya sudah lengkap dengan fasiliti lain seperti kedai, sekolah, masjid 
 • Bagi mereka yang menggunakan pinjaman, lebih banyak skim bantuan pinjaman perumahan yang ditawarkan untuk membeli rumah yang sudah siap dibina.

Kekurangan beli rumah yang sudah siap

Sekarang kita lihat pula kekurangannya.

 • Rumah lelong atau subsale boleh berisiko dalam keadaan rosak dan memerlukan kos tambahan membaiki
 • Bagi pasaran rumah undercon, pemaju yang tidak bertanggungjawab boleh menyebabkan risiko rumah anda terbengkalai
 • Tidak ada pilihan bagi reka bentuk rumah.

Sebenarnya, tidak kira sama ada membina rumah sendiri atau membeli rumah yang sudah siap, setiap pilihan tersebut mempunyai kelebihan dan kekurangannya yang tersendiri. Apa yang penting, nilai situasi kewangan anda sebelum membuat pilihan terbaik yang paling sesuai dengan diri anda. Bak kata pepatah, tepuk dada, tanya selera. Jika anda ada pengalaman bina rumah sendiri, kongsikan dengan kami. Apa pun pilihan anda, semoga berjaya!

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain