Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

5 perkara yang perlu anda tahu mengenai Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2019

test

Orang ramai yang ingin membeli rumah baharu mempunyai masa sehingga 30 Jun 2019 untuk mengambil kesempatan tawaran istimewa dan juga pengecualian kepada pembelian hartanah.

malay-couple-house
© faidzzainal | Getty Images

HOC telah dilanjutkan sehingga 2021 – Semak sini untuk artikel terbaru.

Kita sedia maklum bahawa golongan muda yang bekerja di Malaysia kini amatlah sukar untuk membeli dan memiliki hartanah kediaman. Ini kerana hartanah yang dipasarkan berharga sangat tinggi dan tidak masuk akal. Jika dibandingkan, rumah-rumah terutamanya di kawasan bandar semakin bertambah mahal, namun pertumbuhan pendapatan isi rumah tidaklah memberangsangkan.

Tidak hairanlah terdapat sejumlah besar unit hartanah yang baru dilancarkan tidak terjual. Menurut Laporan Pasaran Hartanah Malaysia 2018 yang baru-baru ini dikeluarkan oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), bilangan unit tidak terjual pada 2018 meningkat sebanyak 30.7% kepada 32,313 unit pada 2018.

Bagi mereka yang tidak biasa dengan istilah “harta tidak terjual”, ia ditakrifkan sebagai unit kediaman yang telah siap, tetapi masih belum terjual atau berada dalam pasaran selama sekurang-kurangnya sembilan bulan. Melihat keadaan ini, kerajaan memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah 2019 atau “Home Ownership Campaign (HOC) 2019”, yang telah diumumkan pada awal tahun ini sebagai salah satu inisiatif perumahan di bawah Bajet 2019.

BACA: Kenapa pembeli rumah di Malaysia sukar mendapat pinjaman perumahan?

#1 Apa itu HOC 2019?

Pada akhir tahun lepas, HOC pertama kali diumumkan oleh Menteri Kewangan YB Lim Guan Eng sewaktu pembentangan Bajet 2019. Ia merupakan usaha bersama oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan (REHDA) Malaysia.

Menurut Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) YB Zuraida Kamaruddin, fokus utama HOC adalah untuk membantu bakal pemilik rumah menceburi pasaran hartanah. Ibarat sambil menyelam minum air, inisiatif ini sekali gus dapat mengurangkan jumlah hartanah yang tidak terjual di dalam pasaran.

BACA: Labur atau lebur: 5 strategi terbaik buat pelabur hartanah muda

#2 Apakah terma & syarat HOC 2019?

terms-and-conditions-buy-property.
© Mohd Kafii Isa / EyeEm | Getty Images

 • HOC 2019 hanya sah untuk hartanah yang dijual antara 1 Januari dan 30 Jun 2019.
 • Ia terbuka kepada semua warganegara Malaysia, di mana setiap individu layak untuk membeli lebih daripada 1 unit.
 • Hanya hartanah kediaman dalam pasaran utama atau”primary property” layak untuk pengecualian dan insentif di bawah program ini. Ini bermakna penjualan sesuatu hartanah itu mestilah di antara pemaju dan pembeli.
 • Rumah dalam pasaran sekunder atau pasaran hartanah sub-sale, seperti yang dibeli daripada rakan, ahli keluarga atau sesiapa orang lain yang sebelum ini membeli rumah daripada pihak pemaju tidak layak untuk kempen HOC ini.
 • Hartanah yang dijual di Semenanjung Malaysia mestilah berdaftar dengan REHDA Malaysia. Hartanah di Sabah dan Sarawak mesti berdaftar dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (SHAREDA) dan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak (SHEDA).
 •  Kediaman servis hanyalah untuk kegunaan kediaman sahaja dan tidak boleh diubahpakai untuk aktiviti komersil.

#3 Bagaimanakah HOC 2019 memberi manfaat kepada anda?

finance-personal-budget-malaysia
© Denis Ismagilov | 123rf

 • Pengecualian duti setem  memorandum tukar hak milik (MOT) untuk rumah yang berharga antara RM 300,001 hingga RM1 juta. Rumah yang berharga kurang daripada RM 300,000 tidak layak untuk pengecualian.
 • Duti setem dikurangkan sebanyak 3% bagi hartanah yang berharga antara RM1 – 2.5 juta. Di sini duti setem 3% hanya akan dikenakan ke atas jumlah baki selepas RM1 juta. Sebagai contoh, jika harga hartanah adalah RM1.5 juta, yuran 3% dikenakan hanya pada RM500,000.
 • Caj duti setem 0.5% pada perjanjian pinjaman anda juga akan dikecualikan – sah untuk hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.
 • Pembeli rumah akan menikmati diskaun tambahan 10% pada harga pembelian. Pemaju hartanah perlu menawarkan sekurang-kurangnya diskaun 10% untuk projek kediaman mereka bagi mendaftarkan projek perumahan mereka di bawah HOC. Diskaun diberikan berdasarkan harga permit iklan dan jualan (APDL) yang diluluskan dan harus dipaparkan dalam SPA. Bagi hartanah di mana APDL tidak lagi sah (untuk projek yang telah memperoleh CCC), diskaun 10% adalah berdasarkan harga jualan.

Sudah terbukti bahawa membeli rumah di bawah kempen HOC ini akan menjimatkan poket anda. Sebelum ini, pembeli rumah terpaksa membayar duti setem sebanyak 1% untuk RM 100,000 pertama, seterusnya 2% untuk 100,001 hingga 500,000 dan 3% untuk 500,001 hingga 1 juta. Sekilas pandang, ini mungkin tidak kelihatan banyak.

Katakanlah anda membeli rumah yang bernilai RM 500,000. Pengiraan di bawah menunjukkan caj duti setem yang anda perlu bayar:

= {(0.01 × 100k) + (0.02 × 400k) } + 0.5% daripada jumlah pinjaman (90% daripada RM500k)
= RM1,000 + RM8,000 + RM2,250
= RM11,250

Baca: 14 panduan mudah beli rumah di Malaysia

Tidak dilupakan juga diskaun 10% yang harus ditawarkan oleh pemaju. Tanpa kempen HOC ini, jika anda membeli hartanah yang bernilai RM 500,000, anda akan membayar sebanyak RM 511,250 termasuk duti setem.

Namun, dengan adanya kempen HOC ini, anda boleh mendapatkannya dengan hanya RM 450,000. Anda akan jimat sebanyak RM 61,250, sama dengan harga setengah kereta yang baharu. Contohnya, harga Perodua Myvi (1.5L) 2019 sekarang dianggarkan RM50,290.

Sebelum anda mula mencari rumah idaman, pastikan anda tahu nilai maksimum yang boleh dipinjam dari 17 bank di seluruh Malaysia. Anda boleh dapatkannya dengan menggunakan Indikator Kelayakan Pinjaman Rumah dari iProperty yang dikenali sebagai LoanCare dalam hanya tiga langkah mudah.

#4 Apa yang patut saya perhatikan?

 • Mereka yang membeli hartanah dan menandatangani SPA sebelum atau pada 30 Jun 2019 tetapi hanya mengecop SPA pada bulan Julai 2019 (biasanya, tarikh akhir bagi  SPA “stamping” adalah satu bulan selepas ia ditandatangani) masih layak untuk pengecualian duti setem pada MOT & SPA dan pada perjanjian pinjaman. Pembeli masih layak sekiranya pemaju mendaftarkan unit kediaman tersebut selewat-lewatnya pada Rabu, 19 Jun 2019 dan mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk pengesahan pada/sebelum Isnin, 15 Julai 2019.
 • Menurut laporan media, beberapa projek yang dipasarkan di bawah HOC masih belum dilancarkan – pembeli-pembeli rumah perlu lebih peka dalam hal ini kerana diskaun 10% yang ditawarkan oleh kerajaan tidak dapat dinikmati untuk projek-projek ini.
 • Pembeli rumah di bawah HOC tidak perlu membayar apa-apa bayaran sama ada kepada pemaju, REHDA atau kerajaan. Hanya pemaju dikenakan bayaran pendaftaran dan pensijilan.

#5 Bagaimanakah untuk  membeli rumah di bawah HOC?

© ferli |123rf

Bersempena dengan HOC, pelbagai ekspo telah diadakan di seluruh negara untuk para pemaju mempamerkan projek perumahan mereka.

Para pembeli rumah digalakkan menghadiri ekspo akan datang untuk mencari dan menyenarai pendek rumah-rumah yang berpotensi untuk dibeli:

 • KLANG VALLEY: One Utama Shopping Centre, KL (12-16 June 2019)
 • SARAWAK: C0mmence Square Mall, Bintulu ( 10-12 May 2019)

Jika anda terlepas ekspo sebelum ini, anda boleh semak hartanah yang dijual dibawah HOC mengikut negeri disini dan anda boleh hubungi pemaju itu sendiri.

REHDA mensasarkan RM3 bilion jualan untuk HOC 2019 dan setakat ini, kelihatan mereka mampu untuk mencapai objektif tersebut. Ekspo HOC perdana yang diadakan pada Mac 2019 lalu telah menerima kunjungan 43,000 pelawat dan merekod tempahan rumah sebanyak RM 285 juta.

Berita baik untuk semua – semasa ekspo HOC pada bulan April 2019 yang lalu, Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata bahawa kementeriannya akan mengambil tindakan terhadap sebarang pinjaman perumahan yang ditolak tanpa sebab-sebab yang kukuh, sekiranya mereka menerima laporan daripada pihak pemaju.

Sesetengah pemaju mahukan tempoh HOC 2019 dilanjutkan sehingga hujung tahun. Sila peka dengan berita berkenaan kempen ini bagi mendapatkan maklumat terkini. Selamat maju jaya!

Jangan lupa untuk baca artikel apa yang anda perlu tahu tentang kempen HOC yang telah dilanjutkan ke tahun 2021!

Artikel ini telah dikemaskinikan pada 12 Jun 2019 untuk mencerminkan manfaat HOC 2019 dengan lebih baik, berdasarkan input daripada REHDA. 

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain