Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tips rundingan untuk mendapatkan harga sewa lebih rendah di Malaysia

test

Pernahkah anda terfikir, “Bolehkah saya membayar sewa yang lebih rendah berbandong harga asal?” Artikel ini menjawab semua yang anda perlu ketahui mengenai rundingan sewa supaya lebih rendah, serendah mana dan masa terbaik untuk berunding dengan tuan rumah.

negotiate rent
@freedomtumz | 123RF

Artikel ini diterjemahkan dari Tips tenants can use to negotiate a lower rent in Malaysia oleh Khairul Khalid.

Pilhan untuk menyewa rumah adalah lebih menarik buat orang ramai. Ia biasanya menjadi pilihan utama bagi mereka yang sering berpindah atau tidak mahu terikat dengan satu lokasi. Ia juga lebih mudah untuk mereka yang menghadapi keadaan yang melibatkan perubahan logistik atau kewangan.

Menyewa juga adalah pilihan yang baik untuk mereka yang tidak mampu membeli hartanah kerana ia mengurangkan komitmen kewangan. Bayaran sewa pendahuluan lebih rendah berbanding wang pendahuluan untuk pinjaman rumah. Anda juga tidak perlu risau tentang cukai hartanah atau lain-lain kos yang berkaitan dengan pembelian rumah.

Tidak dapat dinafikan bahawa sesetengah harga sewa tidak masuk akal, terutamanya di kawasan yang mudah diakses dan dilengkapi dengan pengangkutan awam, pusat membeli-belah dan lain-lain kemudahan yang berhampiran. Harga sewa di kawasan-kawasan ini tinggi kerana permintaannya yang tinggi. Sekiranya anda ingin menjimatkan wang, runding dengan tuan rumah anda sebelum menandatangani perjanjian sewa rumah. Artikel ini memberikan anda beberapa tips untuk anda rundingkan sewa yang lebih rendah, masa yang terbaik dan bagaimana untuk berunding dengan tuan rumah anda supaya tidak menaikkan lagi harga sewa.

Bolehkah anda rundingkan harga sewa yang lebih rendah?

Ramai yang menganggap bahawa harga sewa tidak boleh ditukar dan tiada ruang untuk berunding. Sebenarnya tidak! Anda boleh berunding untuk mendapatkan harga sewa yang lebih rendah berbanding harga asal. Contohnya, jika anda berpindah ke unit yang telah lama tidak berpenghuni, tuan rumah berkemungkinan akan menurunkan harga sewa untuk menarik penyewa.

Tuan rumah selalunya sudah tahu bahawa penyewa akan runding harga sewa bulanan. Tuan rumah mungkin mahukan harga sewa yang lebih tinggi tetapi boleh dibawa berunding untuk sewa yang lebih berpatutan bagi menyelesaikan transaksi sewa rumah.

Bukan semua tuan rumah bersedia untuk berunding. Namun, perlu diingat bahawa rundingan ini boleh memanfaatkan anda suatu hari kelak.

TIPS: Sentiasa hormati dan berbincang dengan tenang semasa rundingan untuk menjalinkan hubungan yang baik dengan tuan rumah anda. Ini boleh membantu anda mendapatkan harga sewa yang anda inginkan.

Berapakah jumlah sewa yang anda boleh rundingkan?

how much can negotiate rent
© primagefactory | 123RF

Sekiranya anda ingin mendapatkan harga sewa yang lebih rendah, berikut adalah beberapa tips untuk membantu anda berunding secara profesional!

1. Ketahui harga sewa di pasaran

Anda perlu mengetahui keadaan pasaran ketika sesi rundingan harga sewa dengan tuan rumah anda. Sebelum berbincang, lakukan kajian terlebih dahulu mengenai harga purata sewa untuk hartanah lain yang serupa di kawasan pilihan anda. Ini akan memberikan anda titik permulaan yang baik untuk berunding.

Contohnya, anda ingin menyewa unit dupleks di Pinnacle, Petaling Jaya tetapi harga sewa adalah RM2,600 sebulan, dan adalah di luar kemampuan anda. Anda boleh meyemak senarai hartanah yang berbeza di bangunan yang sama di iProperty.com.my untuk membandingkan harga sewa bulanan unit lain. Apabila anda mengetahui harga pasaran, anda boleh berunding harga sewa antara RM1,500 hingga RM2,500 dengan tuan rumah untuk sebuah unit di Pinnacle.

Anda boleh menggunakan maklumat ini untuk menunjukkan kepada tuan rumah bahawa anda tahu kadar sewa di pasaran dan mengharapkan harga yang berpatutan. Anda akan berada dalam kedudukan yang lebih kuat untuk merundingkan harga sewa yang lebih rendah. Namun, harus diingatkan bahawa tuan rumah anda mungkin bersetuju atau menolak rundingan harga sewa.

2. Tetapkan harga sewa yang anda inginkan

Salah satu aspek penyewaan yang paling penting adalah persetujuan harga sewa bulanan oleh kedua-dua pihak. Rundingan harga sewa adalah umpama temuduga pekerjaan. Anda perlu tahu harga di pasaran hartanah untuk menetapkan harga sewa yang wajar.

Berikut adalah beberapa perkara yang boleh membantu untuk mewajarkan harga sewa:

Bandingkan unit anda dengan lain-lain unit di dalam bangunan

Jika terdapat unit lain yang serupa dengan unit anda dari segi saiz dan kemudahan yang disediakan tetapi mempunyai harga sewa yang lebih rendah, anda mempunyai alasan kukuh untuk meminta sewa yang lebih rendah dari tuan rumah anda. Unit di tingkat tinggi biasanya mempunyai harga yang premium kerana ia menawarkan pemandangan panorama, kualiti udara yang lebih baik, dan kurang pencemaran bunyi. Sekiranya anda tidak mementingkan ciri-ciri tersebut, pilih unit di tingkat bawah dengan harga sewa yang lebih berpatutan.

Pilih unit di tingkat bawah

Sebagai penyewa, anda terpaksa akur jika tuan rumah ingin menaikkan harga sewa bulanan. Walau bagaimanapun, jika anda tegas dengan kemampuan anda membayar sewa, anda boleh mendapatkan sewa yang anda inginkan. Oleh itu, luangkan sedikit masa untuk mengkaji kemampuan sewa bulanan anda.

LIHAT JUGA: Adakah kediaman di tingkat tinggi atau rendah lebih baik?

Anda juga harus mengetahui sebarang nilai tambah di sesebuah unit. Sekiranya tuan rumah enggan menurunkan sewa, anda boleh meminta kemudahan tambahan untuk mencapai persetujuan.

Berikut ialah beberapa kemudahan yang anda boleh minta:

  • Tempat letak kereta tambahan
  • Perkhidmatan WiFi.
  • Perabot tambahan seperti dispenser air, pengering dan lain-lain.

Sebagai alternatif, jika anda tidak memiliki kereta, beritahu tuan rumah bahawa anda sanggup melepaskan tempat letak kereta anda jika sewa dikurangkan. Cara ini sangat efektif jika tempat letak kenderaan di bangunan anda terhad dan permintaan tinggi.

Terokai hartanah untuk disewa

3. Bersedia untuk berkompromi

Sesiapa yang berpengalaman berunding harga sewa tahu kesukaran yang boleh dihadapai. Tuan rumah juga ingin menjana pendapatan. Anda pula ingin mendapatkan sewa yang terbaik. Anda juga tidak mahu meminta sewa yang terlalu rendah kerana ia mungkin menimbulkan masalah dalam jangka masa panjang. Bagaimanakah anda perlu berunding untuk mendapatkan harga sewa yang lebih rendah sambil melindungi kepentingan anda?

Bersedialah untuk berkompromi. Sekiranya anda meminta harga sewa yang amat rendah, anda juga harus menawarkan sesuatu yang wajar. Tuan rumah boleh berunding jika anda menawarkan beberapa perkara berikut:

Tandatangani perjanjian lanjutan tempoh sewa rumah

Sekiranya perjanjian sewa rumah adalah 12 bulan, tuan rumah mungkin boleh menurunkan harga sewa jika anda menandatangani perjanjian sewa rumah yang lebih lama. Strategi ini adalah suatu situasi menang-menang bagi kedua-dua pihak. Anda boleh menjimatkan sewa bulanan anda, manakala tuan rumah boleh mengelakkan sebarang masalah jika perlu mencari penyewa baharu setiap 12 bulan.

Untuk keluarga dengan anak-anak kecil, meyakinkan tuan rumah bahawa anda seorang penyewa jangka panjang adalah cara terbaik untuk mendapatkan harga sewa yang lebih rendah dan memastikan harga sewa berkekalan sepanjang tempoh penyewaan. Maklumkan kepada tuan rumah anda terlebih dahulu jika anda merancang untuk menyewa sehingga anak-anak anda tamat sekolah. Ini akan meyakinkan mereka supaya menawarkan harga sewa yang lebih rendah kerana mereka tidak perlu risau mencari penyewa baharu, sekurang-kurangnya untuk beberapa tahun. Ini juga menunjukkan bahawa anda serius tinggal di rumah sewa anda untuk tempoh yang lama.

Anda juga akan tenang mengetahui bahawa anda tidak perlu berpindah ketika anak-anak anda baru sahaja bersekolah.

PERINGATAN: Pastikan anda bersedia dan komited untuk tempoh sewa yang lama sebelum membuat tawaran ini.

Bayar sewa beberapa bulan lebih awal

Bayaran sewa 3-4 bulan beserta dengan deposit sekuriti boleh menunjukkan bahawa anda seorang penyewa yang boleh dipercayai dan bertanggungjawab. Bakal tuan rumah anda akan lebih yakin untuk menawarkan harga sewa yang lebih rendah jika mereka tidak perlu risau bayaran sewa yang lewat. Bayaran awal mungkin menyusahkan anda pada permulaan, tetapi anda akan menikmati penjimatan jangka panjang selama tempoh penyewaan.

Lanjutkan notis penamatan

Lanjutan tempoh notis penamatan memberi tuan rumah masa yang mencukupi untuk mencari penyewa baharu. Mereka tidak perlu bimbang jika penyewa berpindah secara mengejut. Ini amat berguna jika anda tinggal di kawasan dengan kadar pusing ganti yang tinggi.

4. Beri rujukan

Anda juga boleh menawarkan rujukan kepada tuan rumah untuk mengurangkan harga sewa. Maklumkan kepada tuan rumah bahawa anda akan menyebarkan maklumat mengenai hartanah mereka jika sewa bulanan anda dikurangkan. Mulut ke mulut adalah salah satu teknik pasaran yang terbaik.

Teknik ini amat berkesan di kalangan pelajar kerana mereka sentiasa memerlukan tempat tinggal. Dengan menyebarkan maklumat mengenai kediaman di hartanah berikut, anda boleh membantu tuan rumah menarik penyewa baharu sambil mengurangkan harga sewa anda. Ini berguna jika tuan rumah memiliki lebih daripada 1 unit dan mengalami kadar penyewaan yang rendah.

Bilakah masa terbaik untuk berunding harga sewa yang lebih rendah?

Masa yang sesuai adalah salah satu aspek yang paling penting ketika merundingkan harga sewa. Berikut adalah beberapa cadangan untuk masa yang terbaik merundingkan harga sewa yang lebih rendah.

1. Apabila perjanjian sewa rumah anda hampir tamat

Jika anda ingin melanjutkan kontrak sewa, mulakan rundingan sewa anda lebih awal. Anda disyorkan berunding 3 bulan sebelum perjanjian sewa rumah anda tamat untuk menentukan jika sewa bulanan anda akan dinaikkan. Ini akan memberi anda banyak masa untuk berunding dan mengurangkan risiko kehilangan rumah sewa anda.

Ramai penyewa mempunyai kelebihan ketika memperbaharui perjanjian sewa rumah mereka. Tuan rumah akan lebih berusaha untuk melanjutkan tempoh penyewaan anda. Ini adalah masa terbaik untuk berunding harga sewa kerana tuan rumah tidak mahu hartanah mereka dikosongkan.

TIPS: Rujuk kepada sebarang klausa dalam perjanjian sewa rumah anda yang memerlukan anda memberi notis kepada tuan rumah beberapa bulan lebih awal jika anda ingin melanjutkan penyewaan anda pada kadar sewa yang sama.

2. Sebelum anda berpindah masuk

Penyewa baharu harus merundingkan harga sewa sebelum berpindah masuk ke rumah sewa. Sekiranya anda memulakan rundingan lebih awal, anda mungkin akan mendapat harga sewa yang lebih rendah.

Masa terbaik untuk berunding adalah di antara tempoh tuan tanah memilih anda sebagai penyewa baharu dan sebelum anda menandatangani perjanjian sewa rumah. Apabila tuan rumah merasakan anda penyewa yang sesuai, mereka akan mengambil kesempatan untuk meraih keuntungan.

Bagaimanakah berunding dengan tuan rumah supaya tidak menaikkan sewa?

negotiate house rent
© takasuu | 123RF

Ketika pandemik, ramai tuan rumah yang menurunkan harga sewa untuk mengurangkan beban kewangan penyewa. Sekarang, kebanyakan industri dan perniagaan telah kembali normal dan tuan rumah telah mula menaikkan kadar sewa. Berikut adalah beberapa cara untuk mengekalkan kadar sewa pasca Covid.

1. Tunjukkan rekod baik anda

Salah satu cara terbaik ialah membuktikan rekod anda sebagai penyewa yang bagus. Tips ini berguna untuk penyewa baharu dan yang melanjutkan tempoh penyewaan.

Sekiranya anda menjelaskan kenapa mengekalkan harga sewa anda akan memanfaatkan anda dan tuan rumah, peluang anda cerah dalam perundingan. Contohnya, jika anda membayar sewa menepati waktu dan menjadi penyewa yang boleh dipercayai, tuan rumah anda akan lebih yakin untuk mengekalkan atau menurunkan harga sewa anda.

2. Buat perjanjian dengan tuan rumah anda

Sekiranya anda sukar membayar sewa, cuba berunding dan buat perjanjian dengan tuan rumah anda. Contohnya, anda boleh bersetuju membayar sebarang kerosakan kecil di rumah jika sewa bulanan dikurangkan. Ini boleh dianggap suatu situasi menang-menang bagi kedua-dua pihak kerana sewa anda dikurangkan dan tuan rumah tidak perlu membayar kos tambahan untuk kerja membaik pulih.

Tetapi, anda perlu berhati-hati dan mengelakkan terlalu banyak kerosakan di rumah, atau kos membaik pulih akan melambung lebih tinggi daripada  penjimatan sewa anda!

3. Runding klausa dalam perjanjian penyewaan

Perkara ini perlu diingat pada awal tempoh penyewaan. Ramai yang tidak menyedari bahawa mereka boleh berunding mengenai syarat perjanjian penyewaan yang lazimnya ditetapkan oleh tuan rumah. Jika anda menjangkakan harga sewa mungkin meningkat apabila pasaran hartanah  pulih, anda boleh memasukkan klausa tertentu dalam perjanjian yang melindungi anda dalam jangka masa panjang.

Contohnya, tetapkan klausa yang memberi anda pilihan untuk melanjutkan penyewaan pada kadar sewa yang sama (kontrak 2 + 1 atau 2 + 2).

BACA: 10 terma dan syarat dalam perjanjian sewa rumah yang anda perlu ambil perhatian

Walaupun ada kemungkinan untuk tuan rumah anda tidak berganjak dengan harganya, tidak salah jika anda bertanya. Jika mereka menolak permintaan anda, cuba sekali lagi atau cari hartanah lain. Pastikan anda membuat kajian dan kiraan yang menyeluruh. Jika perlu, bersiap sedia untuk berpindah.

ARTIKEL UNTUK ANDA:
Apa yang mungkin terjadi jika tiada perjanjian sewa rumah
📜 Bagaimana nak tamatkan surat perjanjian sewa rumah di Malaysia?

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain