Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Adakah kediaman di tingkat tinggi atau rendah lebih baik?

test

Salah satu keputusan penting untuk anda jika tinggal di sebuah bangunan strata – adakah unit di tingkat tinggi atau rendah lebih baik? Berikut kami nilaikan kebaikan dan kekurangan kedua-duanya.

dual-key-condo-what-is-it.
© Nirian | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari Pros and cons: Is the higher or lower floor better? oleh Khairul Khalid.

Semua orang tahu bahawa lokasi perkara yang amat penting untuk sebuah hartanah. Namun, untuk bangunan bertingkat tinggi seperti flat, apartment, kondominium, SOHO dan dupleks, ada satu faktor lain yang akan mempengaruhi pilihan anda – tingkat manakah unit anda?  Adakah tingkat tinggi pilihan yang lebih baik daripada tingkat rendah?

Ini adalah soalan yang penting kerana permintaan untuk hartanah bertingkat semakin menaik. Menurut Pusat Maklumat Harta Tanah Negara (NAPIC), hartanah bertingkat tinggi menyumbang 2,960 daripada 6,087 pelancaran kediaman baharu di negara ini pada Q3 2020.

Dengan kemudahan seperti kolam renang, spa, gimnasium, kafe dan khidmat keselamatan 24 jam, kehidupan di bangunan bertingkat tinggi adalah pilihan yang menarik. Tambah lagi jika anda memilih tingkat yang sesuai untuk kediaman anda!

Kehidupan di tingkat tinggi mungkin suatu pilihan yang popular. Namun, kita akan menganalisanya dengan lebih mendalam. Walau apapun pilihan kediaman anda, akan ada kelebihan dan kekurangan.

Kelebihan tinggal di tingkat tinggi

Adakah-kediaman-di-tingkat-tinggi-atau-rendah-lebih-baik
© farizunamrod/ 123RF

Sekiranya anda bercadang untuk mendapatkan unit di tingkat yang tinggi, berikut adalah kelebihan yang anda boleh nikmati.

1. Pemandangan panoramik

Anda mungkin pernah mendengar ungkapan: “Pemandangan lebih baik dari atas.” Begitu juga dengan bangunan bertingkat tinggi. Semakin tinggi unit, semakin cantik pemandangannya! Terutama sekali untuk rumah di tepi pantai atau hartanah kediaman yang terletak di pesisiran pantai.

2. Ketenangan

Anda akan merasa lebih tenang di tingkat tinggi kerana anda jauh dari semua aktiviti di jalan raya. Bunyi bising dan trafik daripada pengangkutan kereta api awam juga akan berkurangan. Apartment di tingkat atas juga jarang menghadapi bunyi bising dari pejalan kaki, di dalam dan di luar bangunan.

3. Keselamatan

Aksesibiliti ke unit anda memerlukan tangga, lif dan tingkap tinggi. Ini mengurangkan kebarangkalian berlaku pecah masuk kerana pencuri lebih suka memilih unit yang mudah masuk dan keluar.

4. Kurang serangga perosak

Ini termasuk serangga perosak dan pepijat yang menjengkelkan! Serangga perosak tidak mudah menganggu unit anda jika ia di tingkat yang tinggi. Namun, nyamuk akan sentiasa menjadi gangguan. Oleh itu, anda boleh mencari penghalau nyamuk semula jadi.

5. Perlindungan dari banjir

Anda mungkin menganggap bahawa hanya penduduk di pantai timur yang perlu bimbang tentang banjir. Namun, banjir teruk di Lembah Klang pada Disember 2021 telah membuktikan anggapan ini salah sama sekali. Hujan lebat yang berlaku di kawasan KLCC baru-baru ini juga mengakibatkan kenderaan dan rumah-rumah berhampiran ditenggelami banjir. Jika anda membeli unit di tingkat tinggi, anda boleh melindungi rumah anda untuk jangka masa panjang.

TOPIK HANGAT UNTUK PEMBELI RUMAH:
?‍♀️Bersediakah anda membeli hartanah kedua? 7 perkara yang perlu anda tahu.
?Rumah fully furnished vs partially furnished vs unfurnished: Apa perbezaannya?
?Rumah lot sudut vs lot tengah vs lot akhir: Mana yang sesuai untuk anda?

Kekurangan tinggal di tingkat tinggi

Anda mungkin gemar tinggal di tingkat tinggi tetapi ada beberapa perkara yang mungkin akan menjadi pertimbangan.

1. Susah bergerak

Tingkat yang tinggi mengalami kerumitan akses. Walaupun anda tidak menaiki tangga, anda akan menunggu lif lebih lama jika dibandingkan dengan tingkat rendah kerana lif akan digunakan oleh penghuni di tingkat bawah terlebih dahulu. Ini merumitkan pergerakan perabot dan barang-barang keperluan harian.

2. Suhu lebih panas

Sekiranya anda masih ingat kelas fizik di sekolah, haba akan naik ke atas. Oleh itu, penyejukan unit di tingkat tinggi memerlukan lebih banyak tenaga. Ini boleh menyebabkan bil penyaman udara anda melambung tinggi.

3. Kecemasan

Tingkat yang tinggi lebih sukar diakses. Ini juga mengakibatkan kesukaran sekiranya berlaku kecemasan. Jika ada kebakaran atau ibu yang akan bersalin, sudah pasti anda mahu keluar dari bangunan dengan pantas! Jika berlaku evakuasi kecemasan, pergerakan akan terhalang jika tangga sesak dengan penduduk dari tingkat bawah.

4. Sewa lebih mahal

Memang sedia maklum bahawa tingkat tinggi lebih popular kerana lebih privasi dan pemandangan yang indah.  Oleh itu, tidak menghairankan jika unit di tingkat tinggi mempunyai harga jualan atau sewa 10-20% lebih mahal daripada unit di tingkat rendah.

Kelebihan tinggal di tingkat rendah

Kelebihan-dan-kekurangan-tinggal-di-tingkat-rendah
© jamesteohart/ 123RF

Kediaman di tingkat rendah boleh menjadi pilihan yang baik kerana beberapa faktor berikut:

1. Harga lebih murah

Tingkat rendah lazimnya pilihan yang “kurang glamour”. Oleh itu, ia boleh dibeli dengan harga lebih murah. Anda juga boleh menjimatkan wang kerana bil penyaman udara berkurangan.

2. Aksesibiliti

Dengan peningkatan aksesibiliti, anda boleh mengelakkan menaiki tangga yang tinggi atau menunggu terlalu lama untuk lif. Tingkat rendah juga mempunyai akses yang mudah untuk keluar masuk apartment kerana ia berdekatan dengan pintu utama.

3. Ruang luar

Kediaman di tingkat rendah juga menawarkan akses mudah ke halaman belakang atau laman untuk penghuni rumah townhouse. Ini menjadi faktor tarikan untuk penyewa yang mempunyai haiwan peliharaan, anak-anak atau suka melayan tetamu di luar rumah.

4. Suhu yang lebih sejuk

Seperti yang disebutkan di atas – haba selalunya menaik, oleh itu kurang tenaga diperlukan untuk menyejukkan tingkat rendah di sebuah bangunan. Bil penyaman udara juga lebih murah.

Kekurangan tinggal di tingkat rendah

Berikut adalah perkara yang harus anda pertimbangkan sekiranya tinggal di tingkat rendah.

1. Lebih bising dan kurang privasi

Anda lebih terdedah kepada bunyi bising kerana berdekatan dengan jalan raya. Ini termasuk juga bunyi bising daripada jiran anda di tingkat atas dan juga pencemaran bunyi dari jalan raya. Sekiranya unit anda berdekatan dengan kolam renang umum, anda mungkin terganggu oleh bunyi bising penghuni lain di waktu pagi dan petang hujung minggu.

2. Kurang selamat

Lebih aksesibiliti juga bermakna lebih risiko berlaku pecah masuk. Pencuri lebih suka pecah masuh ke tempat yang mudah keluar masuk, terutama sekali di rumah yang tidak banyak tangga, tidak perlu menunggu lama untuk lif dan tingkap yang lebih rendah.

BACA: Cara mohon dan claim insurans banjir untuk rumah

3. Serangga perosak

Kecuali pendaki bukit, tidak ramai orang yang suka memanjat ke aras tinggi, termasuklah serangga. Tingkat rendah sebuah bangunan lebih terdedah kepada kejadian ‘pecah masuk’ oleh tikus, lipas dan cicak.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain