Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

19 projek perumahan awam terbaik di dunia yang perlu anda ketahui

test

Pernahkah anda bayangkan bagaimana reka bentuk perumahan awam dan perumahan sosial dari seluruh dunia? Dan adakah anda tahu perbezaan antara perumahan kerajaan, awam dan sosial?

Jika anda rasa perumahan kerajaan di Malaysia ni jauh berbeza dengan rumah di negara Eropah, anda mungkin betul. Di kebanyakan negara Eropah, dasar perumahan awam dan sosial mereka mengambil kira kesan sosial dan impak ekonomi terhadap reka bentuk dan bahan binaan untuk memastikan unit rumah sangat berpatutan untuk kumpulan berpendapatan rendah.

Bukan itu sahaja, mereka menggabungkan sistem mesra alam untuk mengurangkan penggunaan tenaga dan bil utiliti. Tujuannya adalah untuk sentiasa mewujudkan perumahan yang mesra alam dan mampan. Di negara seperti Belgium misalnya, kilang dan bangunan lama telah diubah suai menjadi kediaman dengan kawasan umum di mana penduduk boleh berkenal-kenalan dan menganjurkan acara keramaian bersama-sama. Bukan itu sahaja, banyak unit perumahan sosial di negara Eropah juga mempunyai reka bentuk moden malah ada yang kelihatan futuristik!

Berbeza pula dengan di Malaysia, ada banyak isu yang stigma bila bercakap tentang rumah dan flat PPR. Kurangnya pemikiran sivik dalam kalangan penduduk dan perlakuan serta aktiviti yang menyalahi undang-undang – masih banyak yang perlu dilakukan untuk menangani masalah ini.

Artikel in diterjemah dari The 19 world’s best public and social housing projects you need to know oleh Damia Norwin.

Perumahan kerajaan di Malaysia

Perumahan kerajaan di Malaysia
© nizamkem/ 123RF

Menurut jurnal ‘The Housing Provision System in Malaysia’ dasar perumahan di Malaysia boleh dibahagikan kepada empat fasa, iaitu; 

 • Perumahan Rakyat Miskin (1971 –1985)
 • Pembaharuan Pasaran (1986 –1997)
 • Pembersihan Setinggan (1998 –2011)
 • Perumahan Mampu Milik Negeri (2012 – sehingga kini)

Sebelum tahun 1970-an, penjawat awam menjadi sasaran untuk dasar perumahan, tetapi hari ini, berikutan fasa dasar perumahan yang berbeza, sasaran kerajaan ialah golongan miskin tegar, B40 (golongan berpendapatan rendah) dan golongan M40 (golongan berpendapatan sederhana). Selama ini, kerajaan persekutuan dan negeri telah memperkenalkan skim baharu untuk membantu golongan ini memiliki rumah pada harga yang sangat berpatutan.

Antara skim perumahan terawal ialah Skim Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) yang diperkenalkan pada 2011 dan Rumah Wilayah Persekutuan (RUMAWIP) – kini dikenali sebagai Residensi Wilayah, yang diperkenalkan pada 2013. Di Malaysia, terdapat sekurang-kurangnya tujuh skim perumahan kerajaan disediakan untuk kumpulan B40 dan M40 seperti Skim Rumah Mesra Rakyat (RMR) SPNB dan Skim Sewa untuk Dimiliki/ Rent-to-Own-Scheme (RTO).

Selain itu, setiap kerajaan negeri juga telah mewujudkan skim rumah mampu milik bagi memberi peluang kepada Anak Negeri memiliki rumah. Negeri Selangor telah memperkenalkan skim perumahan mesra pembeli, Rumah Selangorku (RSKU), Johor pula telah memperkenalkan rumah pada harga yang sangat menarik di bawah skim Skim Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ)/ Rumah Mampu Biaya Johor (RMB). Negeri-negeri lain seperti Melaka dan Perak juga menawarkan rumah di bawah harga pasaran melalui skim Rumah Mampu Milik Melaka (RMM) dan Rumah Perakku.

Bukan itu sahaja, Program Perumahan Rakyat (PPR) atau Rumah PPR merupakan salah satu usaha kerajaan untuk penempatan semula setinggan dan untuk memenuhi keperluan perumahan bagi golongan berpendapatan rendah, B40 manakala Program Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT) atau Rumah PPRT adalah program bantuan yang disediakan oleh kerajaan bagi memastikan keluarga miskin dan miskin tegar dapat membina atau membaiki rumah supaya mendapat tempat tinggal yang selamat dan selesa.

BACA: Refinance rumah di Malaysia: Semua yang anda perlu dan patut tahu

Perumahan sosial vs Perumahan awam

apa itu perumahan awam
Pangsapuri awam di London, UK. © tonybaggett/ 123RF

Di Malaysia, kita sudah biasa dengan istilah ‘perumahan kerajaan’. Mari lihat apa maksud perumahan sosial dan perumahan awam.

 • Perumahan sosial

Di United Kingdom (UK), perumahan sosial merujuk kepada perumahan majlis perbandaran. Perumahan ini adalah untuk golongan berpendapatan rendah yang dilihat mempunyai keperluan terbesar untuk memiliki tempat tinggal. Rumah-rumah tersebut dimiliki oleh tuan tanah sosial atau persatuan perumahan. Unit-unit tersebut disewakan kepada penyewa pada kos yang lebih rendah dan tuan tanah mesti berdaftar dengan pengawal selia perumahan sosial. Rumah-rumah itu lebih murah dan menawarkan keselamatan yang lebih baik daripada menghadapi risiko diusir oleh pemilik rumah persendirian.

 • Perumahan awam

Perumahan awam ialah skim atau projek perumahan yang disubsidi oleh kerajaan. Ia kebiasannya dibiayai oleh kerajaan persekutuan dan tempatan. Projek-projek ini bertujuan untuk menyediakan perumahan kepada mereka yang berpendapatan kurang daripada purata pendapatan negara. Projek perumahan awam biasanya ialah bangunan pangsapuri di kawasan pinggir bandar manakala kelayakan penduduk atau pembeli untuk memiliki perumahan jenis ini ditetapkan oleh pihak berkuasa. Di Malaysia ia juga dikenali sebagai ‘perumahan kerajaan’.

Adakah negara lain mempunyai perumahan sosial

Ya, negara lain memang mempunyai sistem perumahan sosial. Ia adalah bantuan yang disediakan oleh kerajaan untuk mereka yang mengalami masalah kewangan atau tekanan sosial. Di banyak negara, perumahan kerajaan juga dikenali sebagai perumahan awam atau perumahan sosial, dan agensi kerajaan pusat terlibat dalam penyediaan terus perumahan ini. Belgium, Kanada, Denmark, Korea, Luxembourg, Malta, New Zealand, Portugal, Romania dan Slovenia adalah antara negara yang mempunyai sistem perumahan sosial.

 • Apakah projek perumahan terbesar di dunia

Projek perumahan terbesar di dunia adalah di Amerika Utara, The Queensbridge Houses di Long Island City. Ia terdiri daripada 3,142 unit pangsapuri dan kompleks itu dibuka pada tahun 1939.

 • Di manakah perumahan awam yang paling banyak

Di Amerika Syarikat (AS), kebanyakan unit perumahan awam atau 84% daripada unit terletak dalam kawasan bancian.

 • Negara mana yang ada perumahan untuk semua

Finland memperkenalkan dasar “Housing First” pada tahun 2008. Negara Eropah Utara ini menyediakan pangsapuri untuk sesiapa sahaja yang memerlukannya sebagai penyelesaian jangka panjang untuk gelandangan.

 • Negara manakah yang mempunyai sistem perumahan terbaik

Austria mempunyai sistem perumahan terbaik. Ibu negara dan bandarnya yang paling popular, Vienna, memegang salah satu portfolio dan sistem perumahan sosial terbaik di dunia. Subsidi bahagian bekalannya hanya memfokuskan keluarga berpendapatan terendah manakala pembangunan berorientasikan pengangkutan, Aspern Seestadt terdiri daripada lebih 10,000 unit kediaman mampu milik dan berkualiti tinggi. Kos perumahan di Vienna kekal sekitar 25% daripada pendapatan mereka dan mereka telah berjaya mengelakkan inflasi harga rumah.

 • Negara mana yang mempunyai perumahan awam terbaik

Semestinya Vienna, Austria.

BACA: (Bahagian 2) Senarai dokumen untuk pinjaman perumahan: 4 dokumen yang anda perlu sediakan sekiranya bekerja sendiri

3 perumahan awam terbaik di dunia

Pernahkah anda terfikir bagaimana dan macam mana reka bentuk perumahan awam terbaik dunia? Berikut ialah tiga negara yang mempunyai perumahan awam terbaik, di mana mereka turut memberi tumpuan kepada membina kejiranan interaktif yang mampan. *Projek disenaraikan mengikut susunan abjad*

1. Quayside Village – Vancouver Utara, Kanada

Quayside Village menempatkan 19 unit kediaman, lima daripadanya adalah rumah mampu milik. Unit-unit tersebut terdiri daripada pangsapuri dan townhouse 1 hingga 3 bilik tidur. Bukan itu sahaja, kesemuanya boleh diakses menggunakan kerusi roda! Kawasan kediaman ini dibina di atas tapak seluas kira-kira 10,760 kps di mana kedai, taman, restoran, sekolah dan perkhidmatan lain terletak dalam jarak yang sangat dekat. Mengambil kira kemampanan, unit perumahan ini dibina daripada bahan terpakai seperti tingkap kaca berwarna, pintu kayu dan lantai kayu oak. Unit-unit ini juga dilengkapi dengan sistem penggunaan semula air yang mengambil air dari pancuran mandian, dobi, dan sebagainya.

2. Perumahan Quinta Monroy – Iquique, Chile

Arkitek Chile, Alejandro Aravena berjaya membina rumah seluas 775 kps untuk 100 keluarga yang mendiami Perumahan Quinta Monroy secara haram sejak 30 tahun lalu. Walaupun subsidi yang diberikan oleh kerajaan bagi setiap keluarga terlalu terhad untuk menempatkan keluarga ini di kawasan seluas 54,000 kps yang sama, Aravena membina rumah yang menampung keperluan asas keluarga seperti dapur, bilik mandi, dinding pemisah dan tangga. Selain itu, penduduk boleh memberikan sentuhan sendiri pada ruang dengan tekstur dan warna pilihan mereka. Kini harga rumah ini telah meningkat lebih daripada dua kali ganda dalam masa setahun!

3. Perumahan Awam Savonnerie Heymans – Brussels, Belgium

Perumahan Awam Savonnerie Heymans ialah 100% skim projek perumahan awam dan ia merupakan bekas kilang sabun sebelum diubah suai untuk kegunaan kediaman. Kini ia menempatkan 42 unit perumahan awam bertenaga rendah yang terdiri daripada studio, dupleks, pangsapuri, loft dan maisonet. Terdapat pelbagai kemudahan komunal yang disediakan di dalam kompleks ini seperti taman hutan mini, taman permainan, taman landskap 3D dan banyak lagi. Penduduk boleh memanfaatkan kemudahan ini untuk beramah mesra dan menganjurkan aktiviti yang menyeronokkan. Sebagai sebahagian daripada usaha kemampanan utamanya, Perumahan Awam Savonnerie Heymans menggunakan penebat haba dan akustik pada bangunan dan memerlukan kurang daripada 15 kW untuk memanaskan kawasan seluas 11 kps sepanjang tahun. Mereka juga memasang panel solar dan air untuk tandas diambil daripada sistem pengumpulan air hujan.

BACA: Hak milik strata, hak milik individu dan hak milik induk: Ketahui perbezaannya

9 perumahan sosial terbaik di dunia

Projek perumahan sosial terbaik di dunia ini dipilih berdasarkan reka bentuk eko, kemampanan dan piawaian perancangan moden. *Projek disenaraikan mengikut susunan abjad*

1. Perumahan Sosial Elmas– Sardinia, Itali

Perumahan Sosial Elmas diperbuat daripada bahan mampu milik dan tahan lama. Siap dibina pada tahun 2010, ia menggabungkan seni bina dan gaya Mediterranean seperti tingkap kuning yang terang. Perumahan ini mempunyai balkoni laluan pejalan kaki, halaman dan dupleks tingkat bawah. Selain itu, balkoni berfungsi sebagai satu bentuk kawalan iklim terhadap angin sejuk.

2. Perumahan Hatert – Nijmegen, Belanda

Perumahan sosial yang kelihatan futuristik ini terletak di Nijmegen, Belanda dan telah siap dibina pada tahun 2011. Tower Hatert ialah bangunan 13 tingkat yang menempatkan 72 unit pangsapuri dan terdapat juga pusat penjagaan kesihatan di tingkat bawah. Bukan itu sahaja, kayu yang diperakui Forest Stewardship Council (FSC) digunakan untuk pembinaannya. Balkoni tidak sejajar pula diilhamkan dari corak daun dan tujuannya adalah untuk memastikan setiap unit dapat menikmati cahaya semula jadi yang optimum dan pemandangan sekeliling yang tidak terhalang.

3. Le Lorrain – Brussels, Belgium

Terletak di tengah bandar Belgium, projek perumahan sosial Le Lorrain (Rue Le Lorrain 4-6) ialah bangunan perniagaan besi yang telah diubah suai menjadi kediaman. Pengubahsuaian telah siap pada tahun 2011 dan kawasan perumahan baharu ini terdiri daripada pangsapuri dan tiga unit maisonet teres. Setiap daripadanya mempunyai taman persendirian. Terdapat juga ruang komunal untuk penduduk bersosial. Walaupun reka bentuknya adalah kontemporari dan memberi ruang untuk lebih banyak cahaya semula jadi masuk, ia masih mengekalkan reka bentuk perindustriannya.

4. Les Loggias – Paris, Perancis

Walaupun kawasan di sekelilingnya kurang menark, Les Loggias di Arrondissement de Reuilly menonjol dengan cat hijau terangnya. Mengambil alam sekitar dan keperluan penduduk sebagai keutamaannya, arkitek memastikan bahagian dalamannya direka untuk membolehkan cahaya semula jadi yang optimum. Terdapat juga penebat luaran dan panel solar mesra alam. Bukan itu sahaja, bangunan itu juga diperbuat daripada kayu ash (ash timber), bahan yang tahan lama dan menjimatkan kos.

5. Perumahan Sosial Parc Central – Valencia, Sepanyol

Kompleks Perumahan Sosial Parc Central terdiri daripada tiga bangunan putih yang menarik dari segi estetika. Bangunan-bangunan yang kelihatan moden ini dikelilingi oleh kawasan halaman. Projek perumahan ini telah siap pada tahun 2010 dan telah direka oleh dua agensi Sepanyol, Pejabat Seni Bina di Barcelona dan Arkitek Peñín.

6. Perumahan Awam Pormetxeta – Baracaldo, Sepanyol

Ada satu lagi projek perumahan sosial Sepanyol yang termasuk dalam senarai ini. Projek perumahan bersubsidi kerajaan ini diterajui oleh kerajaan tempatan Basque. Perumahan Sosial Pormetxeta terdiri daripada dua bangunan dengan 46 unit kediaman. Ia juga diperbuat daripada konkrit pasang siap dan arkitek memilih reka bentuk moden dengan skema warna dua tona. Rancangan Perumahan Sosial Pormetxeta memenangi hadiah pertama dalam pertandingan skim reka bentuk.

7. Projek Perumahan Sint-Agatha-Berchem – Brussels, Belgium

Belgium mengambil serius projek perumahan sosial. Kawasan ini telah diperuntukkan untuk perumahan sosial sejak awal 1920-an. Unit baharu ini mempunyai gaya kubist Bourgeois dan ia turut digabungkan dengan panel solar, sistem pengumpulan air hujan dan bahan mampan. Dengan segala usaha yang mereka lakukan, siapa sangka ini adalah projek perumahan sosial!

8. Perumahan Sosial Tête en l’air – Paris, Perancis

Perumahan Sosial Tête en l’air terdiri daripada 30 unit; 15 unit baharu dan 15 unit sedia ada. Kompleks ini telah diubah suai menggunakan hanya kayu sebagai sebahagian daripada usaha seni bina yang mampan. Reka bentuk baharu membolehkan pencahayaan semula jadi dan modul fotovoltaik dipasang untuk penjanaan elektrik. Walaupun ia hanyalah kawasan kejiranan untuk kelas pekerja, kompleks kediaman ini telah berubah daripada seperti sebuah kubu purba kepada kepada kawasan perumahan moden yang mesra alam.

9. Perumahan Sosial Zabalgana – Álava, Sepanyol

Projek perumahan sosial ini terdiri daripada 65 unit kediaman. Ia telah direka oleh arkitek Sepanyol ACXT dan walaupun dengan garis panduan perumahan mampu milik yang ketat, pasukan ini berjaya menggabungkan konsep alam sekitar dan landskap. Perumahan Sosial Zabalgana menggunakan kayu untuk balkoni dan kawasan ruang legar untuk estetika semula jadi yang sesuai dengan pelapis logam. Projek perumahan sosial ini telah disiap dibina pada tahun 2006 dan dibiayai oleh kerajaan tempatan Basque.

7 rumah mampu milik terbaik di dunia

Walaupun kita sudah biasa dengan rumah mampu milik di Malaysia, mari kita lihat lebih dekat rumah mampu milik di seluruh dunia. *Projek disenaraikan mengikut susunan abjad*

1. Austria

rumah mampu milik austria

© Bandar Vienna, Austria. © tbralnina/ 123RF

Sehingga 2018, terdapat 220,000 unit rumah perbandaran dan 200,000 unit rumah bersubsidi kerajaan di Vienna.

 • Meletakkan dasar perumahan kepada majlis perbandaran

Penyahpusatan dasar perumahan membolehkan Austria mengawal dan mengurus pasaran perumahan. Ini juga membolehkan fleksibiliti dan mengekalkan kemampuan perumahan. Dengan 220,000 pangsapuri sewa, Vienna ialah pemilik rumah terbesar di Austria. Perumahan sosial untuk kedua-dua sektor sewaan dan pemilikan bersubsidi adalah berdasarkan sumbangan cukai negara dan belanjawan serantau. Vienna menerima 450 juta Euro setiap tahun untuk tujuan perumahan. Hari ini, 80% daripada penduduk menyewa dengan lebih separuh daripada mereka membayar sewa sosial.

2. Denmark

rumah mampu milik denmark
Copenhagen, Denmark. © bloodua/ 123RF

Satu perlima daripada penduduk tinggal di rumah mampu milik manakala di Copenhagen, 25% daripada rumah baharu mestilah mampu milik. Satu pertiga daripadanya diperuntukkan kepada kumpulan yang paling tidak berkemampuan. 

 • Rumah mampu milik dan rumah kongsi

Di Denmark, adalah menjadi peraturan umum bagi pemaju perumahan untuk menyediakan 25% unit rumah mampu milik. Ini bagi mengelakkan polarisasi yang berlaku pada pembangunan sebelumnya. Bukan itu sahaja, Denmark menggalakkan perkongsian perumahan atau co-housing untuk membantu orang ramai berintegrasi, terutamanya penghuni baharu.

3. Belanda

rumah mampu milik belanda

Vathorst, Amersfoort pada waktu senja. © sepavo/ 123RF

Negara di Barat Laut Eropah Barat ini merupakan tempat yang mempunyai perumahan sosial tertinggi di Kesatuan Eropah (EU). Bukan itu sahaja, stigma berkaitan dengan perumahaan sosial adalah lebih rendanh berbanding dengan UK.

 • Dasar Dutch VINEX

Vathorst ialah salah satu bandar moden di Amersfoort, Belanda. Ia mempunyai populasi kira-kira 140,000 orang dan merupakan sebahagian daripada Program VINEX Belanda. Di bawah program ini, 11,000 rumah akan dibina untuk 30,000 penduduk berserta kemudahan untuk komuniti menjelang 2023. Pemaju dan arkitek mengambil serius standard pembinaan yang tinggi dengan memastikan perumahan sosial direka bentuk dengan standard yang sama seperti perumahan untuk dijual. Di bawah persatuan perumahan, 30% rumah di Vathorst adalah berpatutan tanpa mengira sewa bersubsidi atau untuk dijual. Dengan mengambil kira aspek sosial sebagai model utama mereka, mereka memastikan kemampanan sosial diterapkan ke dalam kejiranan dan pelbagai kategori harga disediakan untuk kumpulan pendapatan yang berbeza.

4. Republik Ireland

rumah mampu milik ireland
Dublin, Ireland. © gianliguori/ 123RF

Dublin adalah tempat ketiga paling mahal di Eropah untuk membina bangunan kediaman. Kosnya lebih tinggi daripada London dan Zurich. Selain itu, kos perumahan secara amnya lebih tinggi bagi penyewa berbanding pemilik, kecuali untuk isi rumah berpendapatan rendah.

 • Skim Ireland’s Rental Accommodation (RAS)

The Rental Accommodation Scheme (RAS) adalah pendekatan Ireland untuk sewa mampu milik dalam pasaran sewa swasta dan ia dibiayai oleh kerajaan pusat. Di bawah skim ini, pihak berkuasa tempatan berunding dengan tuan tanah persendirian di mana pihak berkuasa akan bertanggungjawab untuk menyewakan hartanah dan mengutip sewa manakala tuan tanah diberikan peluang menyewakan rumah sehingga 10 tahun jika mereka menawarkan harga sewa 8% lebih rendah daripada sewa pasaran. Bukan itu sahaja, skim ini membolehkan penyewa berpendapatan rendah membayar sebahagian daripada sewa mereka dan ini berbeza mengikut pendapatan mereka (tidak menerima elaun perumahan). Ini memberikan tawaran yang lebih baik untuk penyewa yang sedang mencari hartanah persendirian.

5. Singapura

hdb singapura
© tykhyi/ 123RF

Ramai penduduk Singapura tinggal di perumahan awam kerana harga hartanah yang diluar jangkauan.

 • Rangka kerja Lembaga Perumahan dan Pembangunan (HDB) dan Pusat Kumpulan Wang Simpanan (CPF)

Sejak penubuhannya, rangka kerja HDB-CPF Singapura telah membina lebih daripada 1 juta unit kediaman bertingkat tinggi, menempatkan kira-kira 90% penduduk. 95% daripada perumahan awam didiami oleh pemilik sendiri. Pada tahun 2006, Skim Geran Perumahan CPF Tambahan (Additional CPF Housing Grant Scheme) sehingga SGD 80,000 telah diperkenalkan untuk membantu keluarga berpendapatan rendah memiliki rumah pertama mereka. Kemudian pada tahun 2013, skim 3 generasi telah dilancarkan untuk keluarga berbilang generasi yang ingin tinggal di bawah satu bumbung. Kemudian pada 2015, mereka memperkenalkan Geran Perumahan Berdekatan (PHG)/ Proximity Housing Grant yang bertujuan untuk membantu keluarga membeli flat jualan semula untuk tinggal bersama atau berdekatan antara satu sama lain untuk penjagaan dan sokongan bersama-sama.

6. Sepanyol

rumah mampu milik sepanyol

Bandar Bilbao, Sepanyol. © saiko3p/ 123RF

Menurut Pertubuhan Kerjasama Ekonomi dan Pembangunan (OECD, perumahan sosial mewakili kurang daripada 2% daripada semua rumah di Sepanyol. Mereka jauh ketinggalan di belakang UK (17%), Perancis (14%) dan Itali (4%). Pada Februari 2021, kerajaan gabungan sayap kiri Sepanyol menjadikan rumah mampu milik sebagai dasar utama mereka.

 • Rumah mampu milik di Bilbao

700 unit rumah mampu milik dibina setahun dan kebanyakannya untuk didiami sendiri oleh tuan rumah. Lei Maturana yang diperkenalkan pada tahun 1994 memerlukan 75% daripada perumahan baharu yang mampu milik. Harga rumah mampu milik ditetapkan pada 150,000 Euro, berbanding pendapatan purata 15,000 hingga 25,000 Euro.

7. Switzerland

rumah mampu milik switzerland
Zurich, Switzerland. © sborisov/ 123RF

Hanya penduduk Switzerland dibenarkan memiliki harta kediaman manakala penyewaan adalah lebih fleksibel. Warga asing hanya dibenarkan tinggal selama enam tahun.

 • Rumah kongsi Mehr Als Wohnen (More Than Housing)

Kawasan perindustrian lama di Zurich telah diubah menjadi gaya hidup moden. Dasar bandar ini ialah, satu pertiga daripada perumahan harus mampu milik. Konsep rumah kongsi ini bukan sahaja untuk golongan berpendapatan rendah tetapi juga terbuka kepada campuran penduduk yang lebih luas, yang dipilih oleh komuniti itu sendiri. Di bawah Mehr Als Wohnen, 380 unit telah dibina, daripada flat satu bilik hingga apartmen berkelompok di mana kumpulan berkongsi kemudahan. Penghuni unit ini dipilih menggunakan program komputer untuk menggambarkan profil demografi bandar dan sewa dikira berdasarkan asas kos sewa. Bukan itu sahaja, 20% daripada unit disubsidi untuk mereka yang hidup dengan bantuan kebajikan.

BACA: Apa itu Pemeteran Tenaga Bersih (NEM) 3.0 di Malaysia

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain