9 perkara yang perlu anda ketahui tentang Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Share

Artikel asal diterbitkan pada 15 Mac 2019 dan telah dikemas kini untuk ketepatan dan kepelbagaian maklumat. 

Residensi Wilayah (RUMAWIP) adalah salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia untuk memiliki rumah pertama mereka.

Artikel ini diterjemah dari 9 things you should know about RUMAWIP.

RUMAWIP merupakan program rumah mampu milik oleh kerajaan dalam usaha untuk membantu golongan berpendapatan sederhana dan rendah yang menetap di Wilayah Persekutuan untuk membeli rumah pertama mereka. Program ini tertumpu kepada semua Wilayah Persekutuan – Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sebanyak 26 buah projek di KL telah dibuka untuk permohonan bagi rakyat Malaysia yang layak manakala lebih kurang 80,000 unit RUMAWIP dirancang untuk pembinaan dalam tempoh masa lima tahun yang akan datang.

Bagi kebanyakan pembeli rumah pertama, ini merupakan peluang keemasan untuk anda mencari dan memilih rumah pertama anda. Jika anda tidak tahu untuk mula di mana atau masih tertanya-tanya akan apa itu RUMAWIP, kami telah menyenaraikan semua maklumat yang diperlukan untuk garis panduan anda. Berikut adalah 9 perkara yang perlu anda ketahui tentang RUMAWIP.

BACAAN POPULAR:
🏘️ Skim perumahan kerajaan untuk B40 dan M40
👍 Berita baik! Kempen Pemilikan Rumah (HOC) kini kembali!

1. Syarat -syarat kelayakan Residensi Wilayah (RUMAWIP) 

Pemohon RUMAWIP mestilah warganegara Malaysia berusia sekurang-kurangnya 18 tahun. Keutamaan diberikan kepada mereka yang:
• Dilahirkan (warga Wilayah Persekutuan);
• Bekerja di Wilayah Persekutuan;
• atau tinggal/ bermastatutin di mana-mana Wilayah Persekutuan sewaktu memohon, terutama mereka yang tidak memiliki sebarang rumah kediaman di Wilayah Persekutuan.

Di samping itu, pesara juga layak membuat permohonan RUMAWIP tetapi tertakluk kepada terma dan syarat dari semasa ke semasa. Dokumen sokongan tidak boleh dihantar melalui emel tetapi perlu dimuat naik ke portal rasmi RUMAWIP. Sah laku permohonan ini adalah selama 12 bulan dari tarikh dokumen sokongan dimuat naik. Anda juga boleh semak status permohonan dari semasa ke semasa di portal tersebut. Semak cawangan Pejabat Urus Setia Residensi Wilayah yang berdekatan atau hubungi mereka di talian yang ditetapkan sekiranya anda ada pertanyaan.

2. Syarat-syarat kelayakan pendapatan Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Pendapatan isi rumah kasar bagi pemohon individu (bujang) hendaklah tidak melebihi RM10,000/bulan manakala bagi pemohon yang telah berkahwin hendaklah tidak melebihi RM15,000/bulan (Suami dan Isteri). Kedua-dua suami dan isteri boleh memohon untuk RUMAWIP. Namun begitu, hanya satu tawaran akan diberikan bagi setiap isi rumah.

3. Kategori rumah yang ditawarkan oleh Residensi Wilayah (RUMAWIP)

RUMAWIP menawarkan 3 kategori rumah mampu milik iaitu:

• Studio atau 1 bilik,
• 2 bilik
• dan 3 bilik yang merupakan dalam bentuk rumah berstrata.

Ketahui lebih lanjut mengenai strata disini.

4. Jenis dan harga rumah yang ditawarkan oleh Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Terdapat 3 jenis rumah yang ditawarkan:

1. Rumah Harga Rendah

  • Saiz: 700 kaki persegi
  • Harga: RM63,000 (Kuala Lumpur dan Putrajaya), RM52,000 (Labuan)

2. Rumah Harga Sederhana Rendah

  • Saiz: 800 kaki persegi
  • Harga: RM63,001 – RM150,000

3. Rumah Harga Sederhana

  • Saiz: 650 kaki persegi
  • Harga: RM150,001 – RM300,000

Lokasi RUMAWIP

RUMAWIP Setapak, RUMAWIP Jalan Ipoh, RUMAWIP Bangsar South dan RUMAWIP Cheras kini dibuka untuk pendaftaran:

BACA: Adakah saya layak untuk Rumah Selangorku? Ini cara mudah untuk mohon

5. Residensi Wilayah (RUMAWIP) dijual di bawah harga pasaran

RUMAWIP dijual di bawah harga pasaran. Unit yang dijual pada harga RM 300,000 mempunyai tiga bilik tidur, dua bilik mandi, dan satu ruang letak kereta. Selain itu, terdapat juga kemudahan seperti kolam renang, gimnasium dan taman permainan. Oleh kerana unit-unit ini dibina pada susun atur strategik dengan akses yang mudah, ia pasti akan membantu pembeli berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki kehidupan yang selesa.

Walau bagaimanapun, moratorium 10 tahun dikenakan kepada pembeli, di mana rumah yang dibeli tidak boleh dipindahmilik atau dijual kepada pemilik baru tanpa kebenaran kerajaan, melainkan kepada ahli keluarga terdekat atau waris seperti pasangan atau anak-anak SAHAJA.

Related Stories

6. Sediakan deposit anda

Pemohon yang telah berjaya mendapatkan unit RUMAWIP perlu mengemukakan wang deposit sebanyak 10% daripada harga unit yang ditawarkan. Setelah itu, pemohon akan meneruskan langkah jual beli seterusnya. Program ini tidak menyediakan sebarang bantuan dana. Oleh itu, pemohon bebas untuk membuat pilihan bagi pembiayaan rumah itu sendiri. Anda juga tak perlu bayar booking fee!

7. Menyewakan unit Residensi Wilayah (RUMAWIP) 

Kementerian Wilayah Persekutuan memberi pemilik RUMAWIP kelonggaran untuk menyewakan harta mereka kepada pihak ketiga tetapi terhad kepada terma tertentu. Anda boleh menyewakan unit anda HANYA kepada penyewa berwarganegara Malaysia.

8. Memohon untuk membeli unit yang lebih besar

Peningkatan pemilikan ke saiz rumah mampu milik yang lebih besar daripada yang dimiliki sekarang adalah dibenarkan dengan syarat unit lama dijual pada harga yang dipersetujui oleh agensi yang merancang dan mengawal selia Residensi Wilayah.

9. Pembatalan permohonan Residensi Wilayah (RUMAWIP)

Jika pemohon menggugurkan mana-mana permohonan projek RUMAWIP, maka pemohon tidak lagi layak untuk memohon sekali lagi kerana permohonan tersebut adalah secara “one-time off”. Sebarang pembatalan permohonan akan menyebabkan pemohon tidak boleh lagi memohon untuk projek tersebut untuk kali berikutnya.

Sekiranya anda melepasi syarat kelayakan RUMAWIP, hantarkan permohonan dan dokumen sokongan dengan secepat mungkin. Mulakan pendaftaran hari ini kerana ini mungkin peluang untuk anda memiliki rumah pertama anda pada harga yang berpatutan! Tidak lupa juga, pertimbangkan rumah studio/satu bilik, dua bilik, dan tiga bilik yang berada dalam lingkungan RM400, 000 untuk pelaburan hartanah seterusnya!

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

🚪 Kawasan mampu milik buat golongan sederhana di Lembah Klang.
🔑 Belia berpengalaman dedah tip untuk memiliki rumah sendiri.
💰 Tip penting apabila memohon peminjaman pada tahun 2020.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.