9 perkara yang perlu anda ketahui tentang RUMAWIP

Residensi Wilayah (RUMAWIP) adalah salah satu inisiatif kerajaan untuk membantu rakyat Malaysia untuk memiliki rumah pertama mereka.

©ferli/ 123rf

Anda boleh baca versi Bahasa Inggeris disini

RUMAWIP merupakan program rumah mampu milik oleh kerajaan dalam usaha untuk membantu golongan berpendapatan rendah dan sederhana membeli rumah pertama mereka. Program ini tertumpu kepada semua Wilayah Persekutuan – Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan. Sebanyak 26 buah projek di KL telah dibuka untuk permohonan bagi rakyat Malaysia yang layak manakala lebih kurang 80,000 unit RUMAWIP dirancang untuk pembinaan dalam tempoh masa lima tahun yang akan datang.

Bagi kebanyakan pembeli rumah pertama, ini merupakan peluang keemasan untuk anda mencari dan memilih rumah pertama anda. Jika anda tidak tahu untuk mula di mana atau masih tertanya-tanya akan apa itu RUMAWIP, kami telah menyenaraikan semua maklumat yang diperlukan untuk garis panduan anda. Berikut adalah 9 perkara yang perlu anda ketahui tentang RUMAWIP.

1. Syarat kelayakan

Pemohon RUMAWIP mestilah warganegara Malaysia berusia sekurang-kurangnya 18 tahun. Keutamaan diberikan kepada mereka yang:

• Dilahirkan;
• Bekerja;
• atau tinggal di mana-mana Wilayah Persekutuan sewaktu memohon, terutama mereka yang tidak memiliki sebarang rumah kediaman di Wilayah Persekutuan.

Di samping itu, pesara juga layak untuk RUMAWIP tetapi tertakluk kepada terma dan syarat dari semasa ke semasa.

2. Kelayakan pendapatan

Pendapatan isi rumah kasar bagi pemohon individu (bujang) hendaklah tidak melebihi RM10,000/bulan manakala bagi pemohon yang telah berkahwin hendaklah tidak melebihi RM15,000/bulan (Suami dan Isteri). Kedua-dua suami dan isteri boleh memohon untuk RUMAWIP. Namun begitu, hanya satu tawaran akan diberikan bagi setiap isi rumah.

3. Kategori rumah mampu milik

RUMAWIP menawarkan 3 kategori rumah mampu milik iaitu:

• studio atau 1 bilik,
• 2 bilik
• dan 3 bilik yang merupakan dalam bentuk rumah berstrata.

Ketahui lebih lanjut mengenai strata disini.

4. Jenis dan harga rumah yang ditawarkan

Terdapat 3 jenis rumah yang ditawarkan:

1. Rumah Harga Rendah

  • Saiz: 700 kaki persegi
  • Harga: RM63,000 (Kuala Lumpur dan Putrajaya), RM52,000 (Labuan)

2. Rumah Harga Sederhana Rendah

  • Saiz: 800 kaki persegi
  • Harga: RM63,001 – RM150,000

3. Rumah Harga Sederhana

  • Saiz: 650 kaki persegi
  • Harga: RM150,001 – RM300,000

BACA: Adakah saya layak untuk Rumah Selangorku? Ini cara mudah untuk mohon

5. Ia dijual di bawah harga pasaran

RUMAWIP dijual di bawah harga pasaran. Unit yang dijual pada harga RM 300,000 mempunyai tiga bilik tidur, dua bilik mandi, dan satu ruang letak kereta. Selain itu, terdapat juga kemudahan seperti kolam renang, gimnasium dan taman permainan. Oleh kerana unit-unit ini dibina pada susun atur strategik dengan akses yang mudah, ia pasti akan membantu pembeli berpendapatan rendah dan sederhana untuk memiliki kehidupan yang selesa.

Walau bagaimanapun, moratorium 10 tahun dikenakan kepada pembeli, di mana rumah yang dibeli tidak boleh dipindahmilik atau dijual kepada pemilik baru tanpa kebenaran kerajaan, melainkan kepada ahli keluarga terdekat atau waris seperti pasangan atau anak-anak SAHAJA.

6. Sediakan deposit anda

Pemohon yang telah berjaya mendapatkan unit RUMAWIP perlu mengemukakan wang deposit sebanyak 10% daripada harga unit yang ditawarkan. Setelah itu, pemohon akan meneruskan ke langkah seterusnya. Program ini tidak menyediakan sebarang bantuan dana. Oleh itu, pemohon bebas untuk membuat pilihan bagi pembiayaan rumah itu sendiri.

7. Menyewakan unit RUMAWIP anda

Kementerian Wilayah Persekutuan memberi pemilik RUMAWIP kelonggaran untuk menyewakan harta mereka kepada pihak ketiga tetapi terhad kepada terma tertentu. Anda boleh menyewakan unit anda HANYA kepada penyewa berwarganegara Malaysia.

8. Memohon untuk membeli unit yang lebih besar

Peningkatan pemilikan ke saiz rumah mampu milik yang lebih besar daripada yang dimiliki sekarang adalah dibenarkan dengan syarat unit lama dijual pada harga yang dipersetujui oleh agensi yang merancang dan mengawal selia RESIDENSI WILAYAH.

9. Pembatalan permohonan RUMAWIP

Jika pemohon menggugurkan mana-mana permohonan projek RUMAWIP, maka pemohon tidak lagi layak untuk memohon sekali lagi kerana permohonan tersebut adalah secara “one-time off”. Sebarang pembatalan permohonan akan menyebabkan pemohon tidak boleh lagi memohon untuk projek tersebut untuk kali berikutnya.

Sekiranya anda melepasi syarat kelayakan RUMAWIP, hantarkan permohonan dengan secepat mungkin. Mulakan pendaftaran anda hari ini kerana ini mungkin peluang untuk anda memiliki rumah pertama anda pada harga yang berpatutan! Tidak lupa juga, pertimbangkan rumah studio/satu bilik, dua bilik, dan tiga bilik yang berada dalam lingkungan RM 400, 000 untuk pelaburan hartanah seterusnya anda!

 

Share