Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

9 jenis grill rumah, grill pintu, dan grill tingkap yang sesuai untuk anda

test

Sama ada untuk tujuan perlindungan, keselamatan mahupun estetik, pelbagai jenis grill rumah biasa dipasang pada rumah-rumah di Malaysia. Terdapat banyak jenis bahan yang boleh anda pilih, bergantung kepada fungsi grill dan bajet anda.

© pierluigipalazzi/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari Upgrade your home with these 9 material choices for grilles oleh Azmah Zakariah.

Kebanyakan pemilik rumah di Malaysia akan memasang grill tingkap dan grill pintu rumah logam untuk tujuan perlindungan disebabkan kejadian pecah masuk yang sering berlaku. Pada rumah bertingkat tinggi pula, grill pagar dipasang untuk tujuan keselamatan terutamanya bagi keluarga yang mempunyai anak-anak kecil. Satu hal yang perlu dipertimbangkan ialah, jika anda memasang grill tingkap dalam bilik tidur, pastikan ia mempunyai bukaan yang boleh dimangga untuk dijadikan laluan menyelamatkan diri sekiranya berlaku kebakaran.

Terdapat beberapa faktor yang perlu dipertimbangkan dalam pemilihan bahan untuk grill:

  • Bajet: Bergantung kepada saiz hartanah anda, anda mungkin terpaksa memilih bahan yang lebih murah jika banyak pintu rumah dan tingkap yang perlu dipasang grill.
  • Reka bentuk: Jika anda mahukan sesuatu yang lebih menarik, contohnya sedikit berwarna-warni, mungkin anda perlu pertimbangkan grill menggunakan besi tempa.
  • Ketahanan: Grill yang dipasang di bahagian luar lebih mudah berkarat, terutamanya di Malaysia di mana kadar hujannya agak tinggi. Jadi, kalau anda hendak pasang gate rumah jenis grill ataupun grill pintu rumah untuk bahagian luar, anda perlu pertimbangkan grill yang diperbuat daripada keluli tahan karat.
  • Kekuatan: Jika anda mahukan sesuatu yang lebih kuat, keluli adalah pilihan yang lebih baik berbanding aluminium.
  • Berat: Jika grill tersebut perlu dibuka dan ditutup dengan kerap, contohnya grill pintu rumah ataupun grill tingkap, pilih bahan yang lebih ringan.

Walaupun ia bertujuan untuk keselamatan, itu tidak bermakna anda perlu mengikut reka bentuk dan gaya lama. Mari kita lihat pelbagai jenis grill yang ada sambil memilih satu daripada 9 bahan yang bersesuaian dengan rumah anda.

1. Jenis grill besi

contoh grill rumah jenis besi
© Bernard Van Berg / EyeEm/ gettyimages

Grill jenis besi merupakan satu bahan yang teguh tetapi murah. Oleh kerana ia sejenis bahan yang boleh ditempa, ia boleh dibentuk mengikut pelbagai rekaan. Satu keburukan menggunakan besi ialah ia mudah berkarat jadi ia terpaksa selalu dicat. Kalau hendak guna grill ini sebagai grill pintu rumah bahagian luar, grill pagar luar rumah, ataupun sebagai gate rumah, anda perlu mengecatnya dengan cat anti-karat terlebih dahulu sebelum mengecatnya dengan warna yang terpilih.

2. Jenis grill keluli lembut

contoh grill rumah jenis keluli lembut
Gril keluli lembut biasanya mempunyai reka bentuk yang ringkas dan merupakan salah satu pilihan bahan yang murah terdapat di Malaysia. © Zuraisham/ gettyimages

Grill jenis keluli lembut adalah sejenis bahan yang agak biasa juga digunakan untuk membuat grill di Malaysia dan salah satu daripada pilihan yang lebih murah. Ia sering kali dihasilkan dalam reka bentuk yang ringkas seperti bar lurus. Keburukan menggunakan keluli lembut ialah ia akan berkarat, jadi gril anda perlu dicat beberapa tahun sekali. Bagaimanapun, terdapat juga pilihan di mana teknik pengecatan kering (powder coated) dilakukan bagi mengelakkan ia terlalu cepat berkarat dan tahan lebih lama. Grill ini biasa digunakan sebagai grill pagar untuk kondominium, sebelum sampai ke pintu rumah.

BACA: Kaunter dapur yang mana paling sesuai untuk anda?

3. Jenis grill keluli

contoh grill rumah jenis keluli
Bukan sahaja cantik dan kuat, gril keluli juga tahan lebih lama berbanding bahan lain. © John Seaton Callahan/ gettyimages

Grill jenis keluli adalah lebih tahan karat dan kakisan berbanding dengan besi dan keluli lembut. Harganya juga lebih murah daripada keluli tahan karat. Jika dijaga dengan baik, gril keluli boleh tahan sangat lama dan ia juga mampu bertahan dalam pelbagai keadaan cuaca. Bukan itu sahaja, ia tidak mudah patah kerana keluli merupakan sejenis bahan paling kuat untuk membuat gril atau pintu pagar. Anda juga boleh mengitar dan menggunakan semula gril atau pintu pagar yang diperbuat daripada keluli. Satu lagi kebaikannya, ia boleh dibuat mengikut reka bentuk unik dan kesukaan anda.

Grill jenis keluli adalah sangat sesuai digunakan untuk gate rumah dan pagar luar rumah kerana terdapat banyak reka bentuk yang cantik, dan ia juga bertahan karat berbanding dengan keluli lembut dan besi.

4. Jenis grill keluli tahan karat

contoh jenis grill rumah keluli tahan karat
Keluli tahan karat mudah dibersihkan dan dijaga. Kekuatannya yang unggul menjadikan ia satu pilihan popular untuk gril, pagar dan pintu pagar © Sirawut Wisutipaitoon/ gettyimages

Jika perlindungan merupakan satu perkara yang menjadi keutamaan anda dan anda mahukan bahan yang tahan lasak dan sukar dipotong, grill jenis keluli tahan karatlah pilihan terbaik untuk anda. Elemen seperti titanium, nikel dan molibdenum meningkatkan ciri tahan kakisannya. Selain daripada itu, ia mengekalkan kekuatannya walaupun pada suhu yang amat rendah atau amat tinggi. Namun begitu, harganya lebih mahal iaitu dua atau tiga kali ganda daripada harga keluli lembut. Bahan ini mudah dibentuk mengikut apa yang anda inginkan. Meskipun terdapat banyak pilihan reka bentuk gril dalam pasaran, anda cuma boleh mendapat gril dengan warna perak asalnya. Tetapi itu tidak menjadi masalah kerana ia tetap menyerlahkan gaya selain serba guna dan moden.

5. Jenis grill besi tempa (wrought iron)

contoh jenis grill rumah besi tempa (wrought iron)
Gril besi tempa dihasilkan melalui pemanasan logam dan diketuk bagi membuat bentuknya. Ia juga bahan yang mesra alam kerana boleh dikitar dan diguna semula. © Dimitar Mitev / 123RF

Grill jenis besi tempa ataupun dikenali sebagai wrought iron juga tahan lama, sama seperti keluli lembut tetapi harganya dua kali ganda lebih tinggi kerana ia mempunyai pelbagai reka bentuk dan warna. Besi tempa dibuat dengan memanaskan logam dan membentuknya menggunakan peralatan. Jika dipasang di sebelah dalam, ia akan memberikan sentuhan seni kepada rumah anda. Reka bentuk yang biasa didapati adalah bentuk daun dan bunga. Jika anda gemarkan gaya mewah, gril besi tempa boleh menjadi pilihan terbaik bagi anda kerana ia menampilkan gaya elegan dan dibuat mengikut reka bentuk yang anda suka. Selain daripada itu, ia amat kukuh dan tahan lama jadi ia tidak mudah bengkok atau kemik.

Jenis grill ini adalah kegemaran kepada mereka yang suka grill reka bentuk yang unik di rumah mereka. Grill jenis besi tempa juga sangat sesuai untuk digunakan di bahagian luar, dan juga sebagai grill tingkap.

6. Jenis grill aluminium

contoh grill rumah jenis aluminium
Grill pintu rumah gelangsar aluminium. © PaylessImages/ 123RF

Aluminium tidak begitu berkesan untuk tujuan perlindungan kerana ia sejenis logam yang lembut dan mudah dipotong. Bagaimanapun, ia merupakan logam serba guna kerana ia ringan dan tidak mudah berkarat. Kebanyakan reka bentuk gril aluminium adalah ringkas namun terdapat dalam pelbagai warna. Bahan ini boleh menjadi pilihan bagi mereka yang mempunyai langkah kawalan keselamatan yang lain di rumah contohnya CCTV dan sistem penggera. Aluminium juga merupakan bahan utama untuk membuat ram (louvre) yang dipasang bagi menghalang sinaran matahari.

BACA: 6 cara menerangi apartment dengan cahaya semula jadi

7. Jenis grill besi tuang (cast iron)

contoh grill rumah jenis besi tuang (cast iron)
Besi tuang boleh menghasilkan reka bentuk gril yang kompleks kerana ia dibuat dengan menuang besi cair ke dalam tuangan atau acuan. © france68/ 123RF

Besi tuang ialah bahan yang kuat dan tidak terlalu mahal berbanding keluli tahan karat. Ia mempunyai takat lebur yang rendah, jadi bijih yang dicairkan akan dituang ke dalam tuangan atau acuan untuk dibentuk. Ia kurang menggunakan tenaga manusia jika dibandingkan dengan besi tempa. Satu keburukan besi tuang ialah ia mudah berkarat. Grill jenis besi tuang adalah tidak sesuai untuk digunakan pada ruang luar rumah, seperti grill tingkap, dan grill pagar luar rumah.

8. Jenis grill kayu

contoh grill rumah jenis kayu
Gril kayu biasanya dipilih untuk tujuan estetik kerana ia tidak memberikan sebarang perlindungan. Kayu sukar dijaga terutamanya dalam iklim Malaysia yang panas dan lembap. © Mark Winfrey/ 123RF

Grill jenis kayu digunakan untuk tujuan estetik dan tidak dapat memberi apa-apa perlindungan. Ia mudah diukir menjadi corak-corak yang halus dan amat sesuai sekali dengan rumah yang mempunyai reka bentuk Bali. Kayu memerlukan banyak penjagaan terutamanya jika anda mahu mengekalkan kilatnya. Cuaca Malaysia yang panas dan lembap adalah tidak sesuai untuk gril kayu.

9. Jenis gril Invisible

contoh grill rumah jenis invisible
Gril yang tidak dapat dilihat sesuai untuk balkoni hartanah bertingkat tinggi bagi menghalang kanak-kanak daripada memanjat. © Nikada/ gettyimages

Satu inovasi baharu, gril invisible diperbuat daripada dawai keluli tahan karat yang nipis dan dipasang pada pendakap sama ada secara melintang atau menegak. Seperti namanya, gril ini tidak mudah dilihat terutamanya jika dipandang dari jauh. Gril begini biasanya digunakan pada balkoni bangunan bertingkat tinggi sebagai langkah keselamatan bagi menghalang kanak-kanak (dan kadang-kala orang dewasa) daripada memanjat ke atas susur. Ia boleh menampung tekanan tetapi mudah dipotong dengan pemotong dawai, jadi ia bukan pilihan terbaik jika anda berhajat untuk memasangnya pada rumah atas tanah. Gril ini memang kelihatan cantik apabila dipasang kerana gaya minimalisnya, tetapi anda perlu mengambil langkah keselamatan yang lain bagi melindungi rumah anda seperti CCTV dan sistem penggera.

Pengguna sukar membuat pilihan gril untuk pintu rumah dan tingkap rumah mereka kerana terlalu banyak yang ditawarkan. Bahan dan reka bentuk berbeza, ketersediaan dan pemilihan yang benar-benar sesuai bergantung kepada apa yang anda perlukan dan apa yang sesuai dengan bajet anda. Jika tujuan utama anda memasang gril adalah untuk keselamatan, maka gril keluli atau besi dengan gaya ringkas sudah memadai. Jika reka bentuk dan estetik yang menjadi keutamaan, anda mungkin perlu memilih gril besi tempa. Anda boleh dapatkan nasihat tentang gril yang paling sesuai untuk rumah anda daripada arkitek, pereka ataupun kontraktor anda.

Baca topik hangat yang seterusnya, senarai hitam pemaju di Malaysia! Dan juga jangan ditipu oleh 4 scam yang paling popular di Malaysia sekarang.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain