Kaunter dapur yang mana paling sesuai untuk anda?

Share

Selain daripada granit, marmar dan kuartza, terdapat material lain yang boleh anda gunakan untuk kaunter dapur anda. Ketahui kebaikan dan keburukan setiap satunya.

© 123rf

Artikel ini diterjemah dari Which kitchen countertop is best for you, oleh Ridzwan A. Rahim.

Dalam Bahagian 1, kami telah membandingkan tiga jenis material kaunter dapur yang popular iaitu granit, marmar dan kuartza. Tetapi jika ini terlalu biasa bagi anda, terdapat material lain yang boleh digunakan untuk dapur yang benar-benar menyerlah.

Berikut adalah lima kemasan dapur alternatif yang mudah didapati di Malaysia. Kami kongsikan kebaikan dan keburukan serta anggaran kasar kos setiap satunya bagi membantu merealisasikan dapur idaman anda.

Nota: Kos kesemua bahan ini berbeza mengikut saiz, ketebalan dan kualiti kepingan. Harga yang dinyatakan di sini tidak termasuk kos pemasangan.

Konkrit

© 123rf

Jangan tersilap. Ini bukan campuran konkrit yang digunakan untuk membina rumah, jalan raya dan kaki lima. Kaunter dapur konkrit amat halus dan boleh diwarna, dilengkung dan diterap bagi memberikannya tekstur. Ia bahan yang berat dan perlu ditempa sepenuhnya di dapur. Bagus jika anda mempunyai kekangan pada dapur anda yang perlu ditangani.

Kebaikan Keburukan
Boleh ditempa dengan pelbagai warna, bentuk dan corak Boleh retak, kotor dan calar
Boleh dibuat mengikut spesifikasi sendiri dan disesuaikan dengan susun atur dapur anda Warnanya boleh luntur akibat lembapan dan bentuknya boleh meleding akibat kepanasan
Tahan calar dan panas Perlu dilapis semula dari semasa ke semasa bagi memelihara permukaan daripada poros

Harga: Daripada RM50 sekaki persegi

Laminat

© 123rf

Laminat ialah pilihan yang sesuai bagi sesiapa yang risau tentang harga kerana ia menyerupai warna dan tekstur bahan semula jadi pada harga lebih murah. Laminat biasanya dibuat daripada resin, tekstil dan/atau helaian fabrik dan ini berbeza-beza mengikut pengeluar. Ia mudah dibersihkan dan tahan lasak. Cuma hati-hati ketika memotong sayur, jangan sampai tertetak permukaannya.

Kebaikan Keburukan
Pejal dan tidak poros serta kalis tumpahan dan kotoran Boleh calar atau sumbing akibat pisau atau guntung
Rupa dan tekstur seperti bahan semulajadi Pudar jika kerap terkena cahaya matahari. Bahan pencuci menghakis boleh merosakkan permukaannya
Mudah diselenggara. Hanya sapu dengan sabun dan air Kelim yang jelas kelihatan

Harga: Daripada RM50 sekaki persegi

Related Stories

Keluli Tahan Karat

© 123rf

Jika anda inginkan gaya industri untuk dapur anda, keluli tahan karat merupakan pilihan yang tepat. Bahan yang kalis haba ini boleh dibina mengikut spesifikasi anda untuk kaunter dapur yang tidak berkelim. Ia merupakan kaunter dapur pilihan kebanyakan restoran dan pasti juga sesuai untuk rumah anda.

Kebaikan Keburukan
Kalis haba. Tidak memerlukan tungku besi Agak bising apabila digunakan
Memberikan gaya moden dan industri untuk dapur anda Mahal. Anda perlu berbelanja besar
Antara kaunter dapur yang paling mudah dibersihkan Mudah calar. Anda harus gunakan papan pemotong

Harga: Daripada RM250 sekaki persegi

Permukaan pepejal (Solid Surface)

© 123rf

Dibuat daripada lapisan akrilik sintetik tebal dan batuan, permukaan pepejal (solid surface) merupakan pilihan yang baik untuk kaunter dapur yang mudah dijaga. Walaupun tidak sekeras kuartza, permukaannya mudah dibaiki. Sebarang kesan calar atau terbakar boleh disental atau diempelas. Kaunter dapur “solid surface” boleh dipasang tanpa kelim.

Kebaikan Keburukan
Mudah dibaiki. Hanya sental atau empelas untuk membuatkannya kelihatan baharu. Mudah rosak, seperti calar dan sumbing.
Tidak berliang. Tahan tumpahan dan kotoran. Tidak sesuai dengan kepanasan
Datang dalam pelbagai warna dan reka bentuk Terhad. Hanya boleh didapati daripada beberapa pembekal.

Harga: Daripada RM150 sekaki persegi

Kayu

© 123rf

Kayu merupakan kemasan kaunter dapur yang sesuai sepanjang zaman. Ia memberikan gaya santai dan rustik kepada dapur anda serta mudah disesuaikan dengan sebarang reka bentuk. Di samping itu, kayu mempunyai corak urat semula jadi yang yang memberi keunikan kepada setiap kaunter dapur. Satu-satunya masalah kayu ialah harganya yang mahal kerana tidak mudah didapati seperti batuan.

Kebaikan Keburukan
Mudah dibersihkan dan tahan lama. Mudah kemik dan calar. Kotoran akan meninggalkan kesan.
Boleh dibuat mengikut spesifikasi dan bahan yang mudah dibentuk. Mudah rosak akibat air dan bakteria yang menyebabkannya reput.
Boleh disesuaikan dengan dekor santai atau moden. Perlu diselenggara dari semasa ke semasa dengan bahan kedap dan minyak kayu.

Harga: Daripada RM200 sekaki persegi

Related Stories

Semua orang mempunyai idea yang berbeza mengenai dapur idaman. Apa yang penting ialah mendapatkan reka bentuk yang diidamkan mengikut kemampuan anda. Untuk itu, tanyalah beberapa pembekal dan pengubah suai, kemudian buat perbandingan harga.

Setelah kaunter dapur anda siap, belajarlah bagaimana menjaganya. Penyelenggaraan yang baik, penggunaan papan pemotong dan pembersihan segera apabila berlaku tumpahan akan memastikan kaunter dapur anda boleh bertahan lama.

Apa kata anda teruskan membaca mengenai 8 kawasan paling kotor di dapur anda dan bagaimana membersihkannya. Juga, dapatkan beberapa inspirasi untuk dapur anda daripada dapur-dapur di Malaysia yang penuh bergaya ini.


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.