(Terbaru) Ini senarai pemaju yang telah di blacklist!

Share

*Artikel ini telah dikemaskini pada 6 November 2020.

Umum sudah sedia maklum pemeriksaan rapi adalah penting sebelum membeli hartanah, terutamanya rumah pertama dan hartanah pelaburan. Anda boleh melakukan pemeriksaan segera ke atas pemaju hartanah sebelum membuat sebarang komitmen. Artikel ini menerangkan caranya.

© Alex Postovski |123rf

Artikel ini diterjemah dari Check this list of blacklisted property developers before buying a new launch property in Malaysia oleh Ridzwan A. Rahim.

Melabur dalam hartanah melibatkan belanja yang besar dan bagi sesetengah orang, peluang yang datang hanya sekali seumur hidup. Maka berwaspadalah dan jangan mudah percaya dengan janji-janji manis yang ditabur oleh pemaju. Ini kerana hartanah idaman anda itu mungkin daripada pemaju yang telah disenarai hitamkan.

Jika sedang mencari rumah idaman dan ingin mengelak daripada ditipu oleh pemaju, bacalah artikel ini. Apa? Dah terbeli hartanah daripada pemaju dalam senarai hitam ini? Jangan khuatir, kami ada penyelesaiannya.

Pemaju hartanah jenis bagaimana yang perlu anda jauhi?

Sebelum anda berbelanja besar membeli sebuah hartanah, semak sama ada pemaju hartanah terbabit pernah mengalami masalah dalam projek mereka atau sedang berhadapan dengan masalah yang melibatkan pihak berkuasa. Jabatan Perumahan Negara (JPN) ada membuat senarai hitam pemaju hartanah di Malaysia dan baru-baru ini telah mengeluarkan senarai terkini.

Pemaju dalam senarai hitam diletakkan di dalam empat kategori kesalahan seperti berikut:

1. Pemaju tanpa lesen

Di bawah Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1966, pemaju hartanah dikehendaki memohon lesen dan permit sebelum memulakan projek dan menjual kepada orang awam. Kegagalan berbuat demikian merupakan satu kesalahan di bawah Akta ini. Biasanya, pemaju akan memaparkan lesen dan nombor permit mereka pada risalah dan brosur mereka serta di galeri jualan.

Pemaju berikut merupakan antara pemaju tanpa lesen dalam senarai yang dikemaskini pada 3 September ini:

 • SPS Setia Sdn Bhd
 • Lestari Puchong Sdn Bhd
 • CT Bakti Timor Sdn Bhd
 • Expand Factor Sdn Bhd
 • Penta Heights Sdn Bhd
 • Binalif Property & Development Sdn Bhd (Hyrax Property & Development S/B)

Untuk senarai penuh, klik di sini.

2. Pemaju yang terlibat dengan projek perumahan terbengkalai

Ada banyak sebab mengapa sesebuah projek boleh terbengkalai. Antaranya pemaju tidak berpengalaman, strategi pemasaran dan jualan yang lemah, masalah kewangan, kegawatan ekonomi, pertikaian antara pihak berkepentingan, salah urus syarikat dan hal-ehwal perniagaan oleh pemaju dan kelalaian pihak berkuasa dalam pemantauan dan penguatkuasaan.

Setakat November 2017, sebanyak 253 projek perumahan swasta terbengkalai direkodkan di Semenanjung Malaysia. Majoriti projek ini adalah di Selangor.

Setakat 20 Oktober 2020, terdapat 187 pemaju dalam senarai projek terbengkalai. Ini satu angka yang mengejutkan.

Dua projek terbengkalai terbaru ialah Puncak Jalil (dahulu dikenali sebagai Bandar Seri Bukit Jalil) oleh Maxisegar Sdn. Bhd. dan Taman Setia Indah, Johor Bahru oleh YMN Properties Sdn. Bhd

Antara pemaju terbabit ialah:

 • BSC Development Sdn. Bhd.
 • Asian Lion Enterprise Sdn Bhd
 • Sri Hartamas Corporation Sdn Bhd
 • Evergreen Acres Sdn Bhd
 • Bukit Tandak Development Sdn. Bhd
 • Maymont Development Sdn Bhd
 • Villa Genting Properties Sdn Bhd

Untuk senarai penuh, klik di sini.

KETAHUI: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

3. Pemaju yang ingkar award Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR)

Bagi yang belum tahu, Tribunal Tuntutan Pembeli Rumah (TTPR) menyediakan cara mudah, segera dan menjimatkan untuk pembeli rumah membuat tuntutan berkaitan perumahan daripada pemaju, umpamanya kecacatan mutu kerja dan kelewatan dalam serahan pemilikan kosong. TTPR terletak dalam bidang kuasa Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan keputusan muktamad yang dibuat oleh Tribunal dipanggil award. Selepas award diberikan, pemaju bertanggungjawab membayar pampasan kepada pembeli terbabit.

© baranq | 123rf

Setakat 30 Oktober 2020, hampir 300 pemaju gagal mematuhi TTPPR termasuk:

• Abra Development Sdn Bhd
• Ban Soon Aik Development Sdn Bhd
• Diamond Crest Sdn Bhd
• Hartaplus Realty Sdn Bhd
• Lestari Puchong Sdn Bhd
• Sky Venture Management Sdn Bhd
• Wangsa Idaman Sdn Bhd

Untuk senarai penuh, klik di sini.

Related Stories

4. Pemaju yang gagal membayar kompaun

Pemaju yang melanggar undang-undang akan dikenakan caj berlebihan dipanggil kompaun. Kompaun yang dikenakan adalah antara RM5,000 hingga RM50,000 mengikut jenis kesalahan yang terbahagi kepada tiga kluster utama seperti di bawah:

i. Pengkompaunan kesalahan pemaju perumahan berlesen di bawah seksyen 7 and 18(c) Akta 118.

ii. Pengkompaunan kesalahan Permit Iklan dan Jualan mengikut peraturan 5 Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1989.

iii. Pengkompaunan kesalahan pengurusan dan penyelenggaraan Akaun Pemajuan Perumahan di bawah Peraturan-Peraturan Pemajuan Perumahan (1A), 5 (6), 6 Akaun Pemajuan Perumahan) 1991.

Setakat 30 Oktober 2020, terdapat 412 pemaju yang masih belum membayar kompaun mereka – ini adalah peningkatan daripada 387 pemaju yang gagal membayar TPPR mereka setakat 4 September 2020 lepas.

Antara pemaju tersebut ialah:

 • Ajumas Engineering Sdn Bhd
 • Crystal Amber Sdn Bhd
 • Fajar Melati Sdn Bhd
 • Idaman Ekspres Sdn Bhd
 • Macvilla Sdn Bhd
 • SOE Brothers Sdn Bhd
 • Top Impression Sdn Bhd

Untuk senarai penuh, klik di sini.

BACA: 10 pemaju hartanah terkemuka di Malaysia

Saya telah terbeli hartanah daripada pemaju dalam senarai hitam. Apa yang patut saya lakukan?

Bagi menjawab soalan ini, kami menghubungi KPKT. Malangnya, respons yang kami terima tidak membantu. Kami diberitahu oleh wakil KPKT, tiada apa yang boleh KPKT lakukan. Pembeli perlu melantik peguam dan memfail saman sivil.

Tanpa berputus asa, kami menghubungi pula peguam harta tanah Khairul Anuar Sharudin dari Khairul, Suhaila & Hazlina bagi mendapatkan kepastian. Rupanya ada cara untuk menangani masalah ini iaitu anda boleh membatalkan perjanjian jual beli (sales & purchase agreement atau SPA) anda!

© wutwhanfoto | Getty Images

1. Untuk pemaju berlesen:

Menurut Akta Pemajuan Perumahan (Kawalan dan Pelesenan) 1996 (Akta 118) yang telah dipinda, pembeli rumah berhak membatalkan SPA mereka jika projek perumahan terbabit tidak menunjukkan sebarang kemajuan dalam tempoh enam bulan selepas menandatangani kontrak. Bagi melaksanakannya, pembeli terbabit perlu mendapatkan kelulusan daripada Kementerian dan memohon keizinan bertulis daripada bank.

Perkara lain yang perlu anda ketahui adalah pembiaya tidak boleh menahan kebenaran untuk menamatkan perjanjian ini tanpa sebab yang munasabah. Sebaik sahaja proses ini diselesaikan, pemaju berlesen terbabit perlu membayar balik wang pembeli dalam tempoh 30 hari tanpa faedah.

2. Untuk pemaju tanpa lesen:

Bekas Timbalan Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Halimah Mohamed Sadique dalam laporan media pernah berkata pembeli boleh memfailkan tuntutan mereka untuk didengar di TTPR, termasuklah masalah yang dihadapi dengan pemaju tanpa lesen di bawah Akta yang sama.

Pengajarannya: Semak dulu sebelum membeli!

Ada banyak faktor yang perlu diambil kira dalam membuat keputusan mengenai bila dan di mana untuk membeli rumah, tetapi satu langkah awal yang mudah adalah memeriksa pemaju. Seperti yang tertera di sini, ada beratus-ratus pemaju yang telah disenarai hitam.

Tidak kiralah sama ada sebuah syarikat pemaju itu anda temui di pusat membeli belah atau ekspo hartanah, anda perlu membuat pemeriksaan kredibiliti pemaju dengan KPKT dan melihat profil CTOS pemaju. Ini mungkin kedengaran agak klise tetapi mencegah lebih baik daripada mengubati.

Jika anda sedang mencari pinjaman perumahan, gunakan kalkulator kelayakan pinjaman perumahan kami bagi menentukan julat harga hartanah yang sesuai dengan profil kewangan anda.

Semoga berjaya!

*Artikel ini telah diolah semula daripada “Avoid Being Cheated by These BLACKLISTED Property Developers!“ yang pertama kali diterbitkan di Loanstreet.com.my. | Disunting oleh Reena Kaur Bhatt


Share
Sign up and stay updated
Get the latest property news, home solution tips, interior design ideas and property guides.
By subscribing, you consent to receive direct marketing from iProperty.com Malaysia Sdn Bhd (iProperty), its group of companies and partners. You also accept iProperty’s Terms of Use and Privacy Policy including its collection, use, disclosure, processing, storage and handling of your personal information.