Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Ini apa yang anda perlu tahu tentang senarai semak pemeriksaan rumah

test

Memeriksa untuk mencari apa-apa kecacatan dan kerosakan perlu menjadi keutamaan setiap pembeli rumah di Malaysia sebaik sahaja mendapat kunci rumah baru mereka. Mereka boleh mengupah orang untuk melakukannya atau membuat pemeriksaan tersebut sendiri.

©akz/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari Here’s everything you need to know about home inspection checklist oleh Azmah Zakariah.

Mendapat kunci dan melangkah masuk ke rumah yang baru siap memang mengujakan pembeli rumah. Keterujaan itu pastinya akan membuatkan anda terfikir tentang di mana hendak meletakkan perabot atau siapa akan mendapat bilik mana. Bagaimanapun, ramai yang terlupa bahawa anda perlu periksa rumah tersebut bagi memastikan tiada sebarang kecacatan. Ini perlu diutamakan sebaik sahaja anda menerima pemilikan kosong.

Di Malaysia, semua hartanah baru mempunyai tempoh tanggungan kecacatan selama 24 bulan di bawah Akta Pemajuan Perumahan. Ini seperti tempoh jaminan di mana sebarang kecacatan pada rumah akan dibaiki oleh pemaju tanpa apa-apa kos tambahan – tentunya ini menyenangkan anda. Kami telah mengumpul beberapa tip serta senarai semak untuk memudahkan anda membuat pemeriksaan, serta memastikan anda membeli rumah yang mematuhi kod pembinaan dan berbaloi untuk dimiliki.

1. Apa itu pemeriksaan rumah?

Pemeriksaan rumah adalah satu proses untuk meneliti hartanah baru bagi mengenal pasti apa-apa kecacatan atau mutu kerja yang tidak baik supaya pemaju boleh membaikinya tanpa kos tambahan ke atas pemilik rumah. Ia merupakan satu proses untuk anda memeriksa rumah anda dengan cermat jika terdapat apa-apa yang tidak kena. Ia boleh jadi struktur, utiliti, tanah dan bilik. Penting juga untuk anda memeriksa rumah daripada sudut keselamatan bagi memastikan ia bebas daripada sebarang bahaya. Biasanya, pemilik rumah akan mengupah pakar untuk melakukan pemeriksaan. Pemeriksa akan mengeluarkan laporan tentang komponen utama rumah tersebut, keadaannya dan adakah ia memerlukan pembaikan.

2. Bila pemeriksaan rumah perlu dilakukan?

Buatlah pemeriksaan rumah segera sebaik sahaja anda menerima kunci rumah. ©Aleksandr Davydov / 123RF

Pemeriksaan rumah perlu dilakukan sebaik sahaja pembeli mendapat kunci rumah. Perlu diingatkan bahawa akan ada pemilik lain yang menghantar senarai kecacatan, jadi mungkin anda akan dimasukkan dalam senarai menunggu sebelum kerja-kerja pembaikan dijalankan. Untuk mengelakkan pertelingkahan dengan pemaju berkaitan siapa atau apa yang menyebabkan kecacatan, pastikan anda membuat pemeriksaan dan menghantar senarai kecacatan sebelum sebarang pengubahsuaian atau kerja-kerja lekapan dibuat.

3. Siapa yang perlu membayar pemeriksaan rumah dan berapa kosnya? 

Kos pemeriksaan rumah perlu ditanggung oleh pembeli rumah. Sebagai pembeli yang mencari kecacatan pada rumah baru, ini adalah wajar kerana anda tentu tak mahu seseorang yang dibayar oleh pemaju melakukan tugas ini untuk anda. Harga khidmat pemeriksa profesional bergantung pada saiz rumah yang dinilai dan lokasinya.

4. Di mana boleh saya dapatkan pemeriksa rumah yang berkelayakan? 

Menggunakan khidmat profesional bagi pemeriksaan lebih mudah kerana ia dapat menjimatkan masa anda. ©Ian Allenden/ 123RF

Syarikat yang khusus dalam bidang kejuruteraan atau pemeriksaan bangunan biasanya ada menawarkan khidmat memeriksa rumah. Cari saja “pemeriksaan rumah” atau “penaksir bangunan” di internet dan anda akan dapat satu senarai syarikat yang menawarkan khidmat tersebut. Kebaikan mendapatkan khidmat pemeriksa profesional ini adalah mereka betul-betul tahu apa yang perlu dicari dan mempunyai alatan yang sesuai untuk tugas tersebut. Di samping itu, tanyakan pemeriksa tentang apa yang termasuk dalam pemeriksaan. Jika ada apa-apa kebimbangan tentang rumah anda, beritahu kepada pemeriksa supaya ia boleh dimasukkan ke dalam senarai semak.

5. Bagaimana untuk saya lakukan sendiri pemeriksaan rumah?

© lightfieldstudios/ 123RF

Jika anda tidak mahu mengeluarkan wang membayar pemeriksa profesional, anda boleh buat pemeriksaan sendiri. Lembaga Pembangunan Industri Pembinaan (CIDB) memberikan kit maklumat percuma kepada pemilik rumah yang mahu menaksir kualiti rumah baru mereka. Buku kecil tersebut memang berguna kerana ia memberi panduan bagaimana untuk melakukan pemeriksaan dan tip tentang apa yang perlu diperiksa. Senarai semak turut disediakan dan ia boleh digunakan sebagai rujukan. Selain itu, terdapat juga bahagian Soalan Lazim (FAQ) yang meliputi topik seperti hak-hak pembeli dan tribunal tuntutan pembeli rumah.

Beberapa alatan asas yang anda perlu untuk menjalankan pemeriksaan, selain daripada kesabaran yang tinggi, ialah:

 • Tangga (atau bangku yang kukuh untuk anda berpijak)
 • Pen penanda
 • Kamera digital (atau telefon pintar)
 • Lampu suluh
 • Pita penutup (masking tape) atau kertas nota berpelekat
 • Tali pengukur
 • Timbang air
 • Batang pengetuk (ini untuk menguji sama ada lantai berjubin atau dinding anda berongga. Anda boleh juga menggunakan apa-apa jenis batang logam atau duit syiling)
 • Perjanjian jual beli(dengan spesifikasi dan ukuran yang berkaitan)

Sebelum anda memulakan pemeriksaan, lebih baik jika anda bertanya dahulu kepada pemaju senarai kecacatan bagaimana yang boleh mereka terima. Sesetengah pemaju mengeluarkan borang yang standard untuk diisi dan ada juga yang mahukan laporan melalui e-mel dengan lampiran gambar. Dengan senarai semak sebagai panduan, anda boleh melakukan pemeriksaan satu persatu.

Jika anda jumpa apa-apa kecacatan, tandakan dengan pita penutup atau kertas nota berpelekat dan ambil gambar. Ini akan membantu pemaju dan kontraktornya mengenal pasti kecacatan dengan mudah sewaktu pembaikan.

6. Apa yang perlu diperhatikan semasa melakukan pemeriksaan rumah?

Semasa pemeriksaan rumah dijalankan, perhatikan betul-betul bagi sebarang rekahan, keretakan, dan juga permukaan yang tidak sekata. ©Andriy Popov / 123RF

Pastikan bekalan elektrik dan air telah disambungkan sebelum menjalankan pemeriksaan. Walaupun senarai berikut tidak menyeluruh, ada beberapa perkara yang perlu anda perhatikan betul-betul:

Inspection rumah baru umum

 • Pintu dan tingkap – Periksa sama ada engselnya berfungsi atau tidak. Tidak retak, reput atau terdapat apa-apa bahan pelekat yang tertinggal pada kaca. Juga, sepatutnya tidak ada kerosakan pada skrin, atau kaca yang pecah.
 • Tombol pintu dan kunci –   Cuba semua kunci yang diberi untuk memastikan semuanya boleh dibuka dan ditutup dengan mudah.
 • Dinding – Periksa jika terdapat keretakan, kesan air, permukaan yang tidak rata dan sapuan cat yang tidak sekata.
 • Lantai/jubin – Periksa jika terdapat keretakan, permukaan yang tidak rata, jubin berongga dan warna yang luntur. Pastikan juga jubin disambung ke dinding dengan sejajar.
 • Siling – Perhatikan jika ada yang renggang, kesan kotoran, retak, cat tidak sekata atau kesan air.
 • Kabinet dan permukaan kaunter– Selain daripada mencari kesan-kesan calar, periksa juga setiap laci dan almari untuk memastikan semuanya boleh dibuka dan ditutup dengan baik.

Inspection sistem paip rumah baru

 • Lekapan dan kepala paip – Pastikan semua paip berfungsi dan perhatikan jika terdapat calar atau bocor. Jika ia paip jenis campuran, pastikan air panas dan sejuk keluar pada saluran yang betul.
 • Pemanas air – Pasang dan biarkan air mengalir untuk memeriksa sama ada ia berfungsi atau tidak. Pastikan suhunya okey dan pemanas air tersebut sesuai untuk kegunaan harian.
 • Tekanan air – Jika tekanan air terlalu rendah, mungkin terdapat masalah dengan sistem paip anda.
 • Mangkuk tandas – Letakkan beberapa helai tisu tandas dan cuba pam untuk memastikan ia tidak tersumbat.
 • Longkang – Biar air mengalir untuk memeriksa sama ada sistem saliran berfungsi atau tidak. Penting untuk anda pastikan sistem saliran berfungsi dengan baik supaya air boleh mengalir dengan lancar. Ini perlu dilakukan di bahagian dapur, bilik mandi dan juga sinki.
 • Sinki, tab mandi dan pancuran – Pastikan air mengalir keluar dengan mudah. Sepatutnya tidak ada kesan-kesan mineral atau karat pada tab, pancuran dan dinding.

BACA: Ketahui hak dan kewajipan anda sebagai pemilik hartanah strata

Inspection sistem elektrik rumah baru

Rujuk perjanjian jual beli untuk memastikan semua item yang disenaraikan ada dan berfungsi dengan baik.

 • Lampu– Pasang semua lampu untuk memastikan ia menyala tanpa ada yang berkelip atau tidak bermentol. Perhatikan jika semua suis dipasang dengan baik dan tidak renggang.
 • Penyaman udara – Pastikan aksesori tambahan seperti alat kawalan jauh disertakan dan boleh berfungsi.
 • Punca kuasa elektrik – Bawa apa-apa barang elektrik seperti lampu kecil atau pengecas telefon untuk menguji soket punca kuasa.
 • Panel elektrik – Mungkin anda perlu mengupah juruelektrik untuk memastikan semua pendawaian dalam keadaan baik dan selamat digunakan. Pastikan tiada pendawaian yang terdedah.
 • Loceng pintu – Jika ada dipasang, cuba tekan untuk memastikan ia berfungsi.

Inspection bahagian luaran rumah baru

Jika ia jenis rumah atas tanah, periksa bahagian luarnya seperti dinding, taman atas bumbung dan anjung kereta.

 • Cat– Periksa sama ada cat pada dinding luar sekata dan warnanya konsisten.
 • Tapak – Periksa jika ada sebarang keretakan atau kesan air.
 • Anjung kereta – Periksa adakah lantainya rata dan pastikan jubin dipasang dengan baik. Periksa juga kecerunan lantai untuk memastikan air boleh mengalir keluar.
 • Pagar – Pastikan pagar sejajar dan boleh dibuka dan ditutup tanpa ada bunyi keriut.
 • Bumbung – Pastikan tiada genting yang rosak atau tidak dipasang.
 • Talang dan longkang – Mungkin elok jika anda pergi ke rumah anda sewaktu hujan untuk memeriksa jika terdapat kebocoran pada talang dan untuk memastikan longkang tidak tersumbat.

BACA: Apa beza antara beli rumah untuk didiami vs untuk disewakan?

Walaupun nampak seperti kerja yang rumit, pemeriksaan rumah perlu menjadi keutamaan semua pembeli rumah untuk memastikan mereka mendapat rumah yang bebas daripada kecacatan. Selain daripada menyusahkan, kos membaiki kecacatan selepas tempoh tanggungan cacat tamat mungkin perlu ditanggung oleh pemilik rumah. Memeriksa semula rumah selepas kerja-kerja pembaikan siap juga penting untuk memastikan semua kecacatan telah diperbaiki dengan betul dan semua lekapan serta alatan yang rosak telah dibaiki atau diganti.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain