6 cara berkesan untuk rendahkan bil elektrik anda edisi 2019 (#6 pasti mengejutkan)

Jimat elektrik bukan sahaja bagus untuk duit anda, malah baik untuk alam sekitar juga tau! Dengan macam-macam kos yang meningkat, dan alam semula jadi yang memerlukan bantuan kita, ini adalah cara mudah untuk membantu planet bumi, dan juga diri sendiri.

©Loganban|123rf

Artikel ini diterjemah dari 6 foolproof ways to lower your electricity bill in 2019 (#6 will pleasantly surprise you!) oleh Ariff Yusof.

Bila sampai bil elektrik, mesti kita terkejut, kan? Mulalah nak cari kalkulator dan buat kira-kira, periksa baki akaun dalam bank dan terpaksa potong macam-macam perkara seronok yang ingin dibelanjakan bulan depan disebabkan amaun yang tinggi. Tak mengapa, bukan anda seorang yang kena, ramai juga dah melalui fasa yang sama…

Jangan risaulah! Ini adalah tips daripada kami macam mana nak rendahkan bil elektrik bulanan anda. Jom jadikan bil lebih murah dan alam semula jadi di sekeliling kita lebih terpelihara!

1. Lampu LED adalah penyelamat

© Владимир Григорьев|123rf

Jom tengok bagaimana lampu jenis ini boleh mengurangkan amaun dalam bil elektrik anda:

  • Lampu LED adalah 80% jimat tenaga dan lebih efisyen daripada jenis-jenis lampu lain (Contoh: Lampu kalimantang).
  • Hanya 5% tenaga bertukar menjadi haba, selainnya, 95% ditukar menjadi cahaya..(fuyoooh!), berbeza dengan lampu kalimantang, 95% menjadi haba, hanya 5% jadi cahaya.
  • Lampu LED kurang menggunakan tenaga — dengan lampu kalimantang yang berkuasa 84 Watt boleh menyalakan 26 lampu LED…(2X fuyoooh!).
  • Ia juga bertahan sehingga… 6 kali lebih tahan daripada lampu biasa.

Jadi kesimpulannya:

Satu: Lampu kalimantang kalah, dengan jelasnya!

Dua: Lampu LED bukan sekadar menjimatkan duit, malah mengurangkan pengeluaran kuasa dari pembekal tenaga dan mengurangkan kesan rumah hijau.

2. Cabut soket, atau tutup jika tidak gunakannya

Tahukah anda bahawa pengecas laptop ataupun telefon masih mengalirkan elektrik walaupun anda tidak mengecas, atau pun ketika ia masih dipasang di soket? Ini 99% benar. Sama ada pengecas atau TV anda yang dalam keadaan ‘Standby’, ia masih menggunakan tenaga elektrik, tetapi jika radio atau lampu meja tidaklah teruk sangat.

Cara selesaikannya: Kalau tak mahu tanggalkan dari soket tak mengapa, cuma pastikan suis utamanya tidak dipasang.

3. Servis penghawa dingin

© 123rf

Ini Malaysia, memanglah panas. Sepanjang tahun pula tu. Jadi fahamlah mengapa kita pasangkan penghawa dingin lama-lama! Tapi, apa kata anda servis penghawa dingin dengan kerap supaya ia berfungsi dengan baik dan lebih cepat menyejukkan rumah — dengan kata lain, bila dah sejuk, lagi cepat anda tutup! Jimat elektrik!

Ada juga cara lain, seperti mencuci penapis beberapa kali dalam masa sebulan. Ini dapat menjimatkan 5% hingga 15% tenaga. Apa kata cari cara “Bagaimana bersihkan penghawa dingin” di YouTube sekarang juga!

4. Dapatkan suis pemasa automatik

Ini bagus untuk lampu yang dipasang ketika waktu malam dan juga lampu-lampu yang dipasang di luar rumah. Jika anak anda jenis yang takut gelap (dan anda juga jenis penakut gelap) serta malas nak bangun untuk tutup lampu, ini adalah penyelesaiannya! Suis pemasa automatik dan anda kini lebih perihatin tentang penjimatan tenaga! Nampak tak, sekarang anda lebih jimat wang, dan secara tak langsung dapat menyelamatkan bumi!

5. Tips untuk mesin basuh

Ini tersangatlah ringkas dan mudah untuk dibuat bagi menjimatkan wang anda dan alam semulajadi:

Langkah 1: Basuh bila dah banyak

Langkah 2: Rendam baju/seluar/kain yang tebal dan berat supaya tak perlu dibasuh berkali-kali

Langkah 3: Guna air biasa, tak perlu air panas

Langkah 4: Jika ada ciri-ciri penjimatan pada mesin serba moden anda, silakan!

6. Beralih ke tenaga solar

Source: Bernama

Ini mungkin kedengaran seperti rumit tapi sebenarnya tidak. Sekali-sekala apa cuba log masuk ke laman web online shopping anda dan masukkan kata kunci “Solar”. Sekarang dah ada lampu luar solar, pam kolam solar, lampu solar, dan juga pengecas solar!

Bukan itu sahaja, kalau anda ada bajet lebih dan sanggup belanja untuk panel solar sebenar untuk menjana elektrik, bolehlah melabur dan dapatkan panel solar (dari TNB).

Tak percaya? Betul, ia dah mula diguna pakai di Malaysia. Jadi, apa kata luangkan sedikit masa untuk belajar dan ketahui cara untuk menjimatkan tenaga. Jimatkan wang anda, dan selamatkan dunia! The Feed-In Tariff Scheme

Share