Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Tiba masa untuk mencari rumah yang lebih selesa? 5 perkara yang perlu anda pertimbangkan!

test

Rumah adalah tempat mencurah kasih sayang. Mencari hartanah yang lebih baik untuk keluarga kesayangan anda adalah satu proses yang rumit.

© Kate Griffin/ gettyimages

Artikel ini diterjemah dari Planning to upgrade your property? Here are the 5 things you should look out for oleh Azmah Zakariah.

Kedudukan kewangan anda semakin kukuh, kerjaya anda meningkat naik, justeru anda mungkin sedang memikirkan untuk menambah ahli keluarga. Semua itu menjurus kepada menaik taraf hartanah anda, berpindah ke rumah lebih besar (jika itu yang anda idamkan) dan pilihan yang lebih baik –  harta tanah atau bertingkat tinggi, atau mungkin anda cuma inginkan tempat untuk tinggal bersendirian.

Tapi tentunya, sesebuah kediaman memerlukan rumah yang menarik sebagai asasnya. Banyak yang perlu diambil kira seperti kejiranan, kemudahan dan jenis hartanah tersebut. Berikut adalah beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan untuk menaik taraf hartanah anda.

1. Aura kejiranan

© iStockphoto/ gettyimages

Sesebuah kejiranan adalah asas kepada tempat tinggal anda. Kita insan yang perlu hidup bermasyarakat, justeru memilih komuniti dan hartanah sama pentingnya. Apabila mencari kawasan baru yang mungkin sesuai untuk berhijrah, anda perlu memerhatikan kejiranannya. Beberapa perkara yang perlu anda pertimbangkan semasa menilai mana-mana kejiranan baru atau lama ialah sama ada keselamatannya memenuhi standard anda dan kejiranan tersebut mesra keluarga, bermaksud ia mempunyai akses kepada pelbagai kemudahan seperti kawasan permainan, sekolah dan kedai runcit.

Ramai pembeli rumah memilih kawasan yang sesuai dengan gaya hidup dan personaliti mereka. Ramai yang tertarik kepada kejiranan dengan penduduk yang ramah, jalan yang dibarisi pokok-pokok dan taman di mana kanak-kanak boleh bermain sepanjang masa. Selain itu, anda juga perlu memerhatikan kematangan kejiranan tersebut. Contohnya, adakah ia komuniti yang terdiri daripada keluarga muda, pesara atau campuran kedua-duanya?

Pembeli rumah yang mengutamakan keluarga pasti akan mencari kejiranan yang selamat dan sesuai untuk aktiviti bersama keluarga seperti berkelah. Mereka juga pasti lebih suka kejiranan yang berhampiran dengan pelbagai kemudahan. Memang seronok jika anda boleh hanya berjalan kaki ke restoran, kafe, pengangkutan awam dan rumah kawan-kawan. Anda juga mungkin mahu tahu, adakah terdapat kedai runcit atau restoran mamak yang dibuka 24 jam berhampiran?

Mereka yang mengutamakan gaya hidup sihat mungkin akan mencari kejiranan berdekatan dengan taman, ruangan terbuka, gimnasium dan laluan berjoging. Bukan itu saja, sesetengah pencari rumah mempunyai cita rasa tinggi dan mencari kejiranan seumpama “Manhattan Bahagian Timur” yang mempunyai pelbagai kedai berjenama terkenal dan restoran mewah di mana-mana.

Jika anda mencari kejiranan yang baru membangun, anda perlu ingat bahawa semuanya akan nampak jauh, baru dan suram sedikit. Tapi begitulah kebiasaannya di kawasan kejiranan yang baru bermula. Jadi, anda perlu bayangkan bagaimana tempat itu akan berkembang pada masa akan datang. Semak susun atur pembangunan tersebut dan lihat sama ada perancangannya merangkumi semua ciri-ciri yang anda sukai atau ingini.

2. Aksesibiliti dan kemudahan awam

© Didier Marti/ gettyimages

Aksesibiliti

Ramai yang mementingkan aksesibiliti sebagai faktor nombor satu dalam pertimbangan dan pencarian hartanah baru. Jika anda kerap memandu, anda tentu mahukan akses mudah ke lebuh raya dan jalan utama yang selalu anda gunakan. Anda juga patut pertimbangkan berapa banyak jalan masuk yang ada dalam kejiranan tersebut. Ini boleh membantu anda menentukan keadaan trafik pada waktu-waktu puncak. Anda tentu tak mahu terperangkap dalam kesesakan setiap hari jika hanya ada satu atau dua jalan atau lorong keluar/masuk.

Bukan itu saja, pastikan juga jika terdapat stesen atau hab pengangkutan awam berhampiran. Rumah berdekatan dengan hab pengangkutan merupakan satu bonus, terutama sekali jika anda tinggal dalam kawasan yang trafiknya sangat sesak ketika waktu puncak. Biasanya, hab pengangkutan menghubungkan bas, keretapi dan lain-lain khidmat pengangkutan antara bandar. Tempat transit yang pelbagai ini membolehkan anda berulang-alik dengan pantas dan mudah. Jika anda merancang untuk tinggal di tengah kota, terdapat banyak hartanah mampu milik dengan akses mudah ke stesen keretapi. KL Sentral ialah contoh terbaik hab pengangkutan kerana ia mengintegrasikan kesemua sistem pengangkutan seperti:

  • Komuter KTM
  • LRT Putra
  • MRT
  • Monorel
  • KLIA Express Rail Link (ERL)
  • Transit KLIA
  • Bas ke lapangan terbang

Kemudahan

Banyak pembangunan baharu, terutamanya yang berpagar, menyediakan beberapa kemudahan komuniti seperti rumah kelab, taman, dewan dan gimnasium. Jika anda mencari hartanah bertingkat tinggi, ketahui juga apa kemudahan yang disediakan. Hartanah bertingkat tinggi biasanya dilengkapi kemudahan seperti gimnasium, kolam renang, dewan komuniti, kafe, dobi layan diri, tempat BBQ dan ruang untuk majlis.

Hartanah mewah juga menyediakan banyak kemudahan kepada residen mereka seperti jakuzi, kolam infiniti, taman puncak dan dek yoga. Yang penting sekali, periksa dan bandingkan sama ada kemudahan ini setaraf dengan atau lebih baik daripada yang ada di kediaman anda sekarang. Tempat yang menyediakan pelbagai kemudahan, terutama sekali yang kerap anda gunakan, boleh menjadi ciri tambahan istimewa jika anda mempunyai anak. Taman permainan dan kolam renang akan menjadi tempat terbaik untuk anda meluangkan masa di hujung minggu.

3. Keadaan hartanah

Apabila anda bercadang untuk menaik taraf hartanah, tentunya anda sudah memperuntukkan bajet dan anggaran kos. Apabila anda membeli rumah yang sudah dimiliki sebelumnya, lihat usia hartanah tersebut dan berapa banyak yang perlu diperbaiki. Adakah berbaloi untuk membelinya dan mengeluarkan belanja tambahan untuk membaikinya? Kunjungi dahulu rumah yang bakal anda miliki itu. Bawa bersama senarai semak yang panjang dan lengkap supaya anda boleh mencatatkan kriteria pilihan anda. Pastikan faktor seperti kebersihan, keselamatan dan kemudahan diperiksa dengan teliti sebelum melangkah seterusnya.

Jika ia hartanah yang baharu, lihat semua sifatnya. Pertimbangkan sama ada pengubahsuaian kecil atau besar yang akan anda lakukan nanti boleh mencapai standard anda. Adakah hartanah baru itu mempunyai rangka yang kukuh untuk membentuk  rumah impian, lebih baik daripada rumah lama anda? Rumah baharu mungkin memerlukan lebih banyak belanja dari segi pelaburan awal. Kelengkapan seperti lekapan lampupenyaman udarapulau dapur dan banyak lagi yang perlu difikirkan. Bukan itu saja, punca kuasa juga perlu diperiksa untuk memastikan bekalan kuasa mencukupi. Selain itu, pastikan juga tekanan air baik dan berikan perhatian kepada aspek-aspek lain yang mustahak seperti pendawaian dan jubin pecah.

BACA: Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2019 dilanjutkan lagi selama 6 bulan! Ini apa yang anda perlu tahu

4. Adakah hartanah tersebut mempunyai ruang yang anda perlukan?

© Katarzyna Białasiewicz/ 123RF

Apabila menaik taraf hartanah, biasanya anda akan mencari ruang yang lebih besar untuk memenuhi keperluan anda. Selepas menilai keadaan hartanah tersebut, perhatikan betul-betul bilik dan ruangan dalam hartanah itu sendiri untuk memastikan ia menepati keperluan dan kemahuan anda.

Tengok berapa banyak bilik yang ada dan fikir berapa yang anda perlukan. Pastikan setiap ahli keluarga anda akan mempunyai atau berkongsi bilik, dengan bilik mandi yang cukup supaya semua orang berasa selesa. Selanjutnya, saiz dapur harus memenuhi keperluan, seperti kapasiti dan jumlah masakan. Adakah anda perlukan dapur basah dan kering yang berasingan? Begitu juga dengan ruang makan. Ia perlu memuatkan meja makan anda terutamanya jika anda mempunyai keluarga besar.

Lihat pula di bahagian luar – bagaimana keadaan tamannya? Ada taman atau tidak? Jika ia kediaman bertingkat tinggi, adakah ia mempunyai balkoni dengan pemandangan menarik? Tidak mustahil untuk anda mempunyai taman walaupun tinggal di hartanah bertingkat tinggi.

Terdapat banyak idea taman balkoni di mana anda boleh belajar menanam bunga, herba dan sayur-sayuran.  Jika ianya harta tanah, pertimbangkan sama ada kawasan tanah di luar cukup besar untuk anak anda bermain atau untuk anda meletak kereta dengan selamat. Anda ingin menaik taraf dan berpindah ke tempat yang lebih baik. Oleh itu, pastikan hartanah yang anda pilih mempunyai segala ruang yang anda perlukan.

Mungkin juga anda berhasrat untuk memelihara haiwan kesayangan. Pastikan rumah baharu anda sesuai dengan haiwan peliharan anda. Banyak pihak pengurusan kediaman bertingkat tinggi melarang residen memelihara haiwan. Anda perlu bertanya kepada pihak pengurusan jika ada sebarang keraguan untuk mengelakkan sebarang pertikaian di masa hadapan.

5. Hartanah pegangan kekal atau pegangan pajak?

© Denis Michaliov/ 123RF

Anda perlu mempertimbangkan hal ini berdasarkan apa yang anda cari. Apabila menaik taraf, anda perlu lihat sama ada hartanah baharu itu di bawah tempoh pegangan kekal atau pegangan pajak. Pegangan kekal bermaksud hartanah tersebut milik anda selama-lamanya. Anda juga boleh menyerahkannya kepada sesiapa yang anda mahu. Selain itu, pemilik hartanah tidak banyak batasan jika mahu memindahkannya kepada orang lain.

Sebaliknya, hartanah pegangan pajak adalah bagi tempoh tertentu, biasanya 30, 60, 99 atau dalam sesetengah kes 999 tahun. Jika anda menaik taraf kepada hartanah pegangan pajak yang pernah dimiliki, tempoh tersebut akan dilanjutkan kepada anda. Contohnya, jika anda membeli hartanah yang sudah berusia 15 tahun dengan tempoh pajakan 99 tahun, anda akan memilikinya untuk tempoh 84 tahun yang akan datang. Anda boleh melanjutkan tempoh pajakan tersebut, tetapi ada juga risiko mungkin ia tidak dapat dilakukan.

Bukan itu saja, pegangan pajak mempunyai banyak sekatan dari segi pemindahan hak milik yang lazimnya mengambil masa panjang. Secara umumnya, ramai pembeli lebih tertarik kepada hartanah pegangan kekal. Itulah sebabnya pembangunan pegangan pajak yang baharu menawarkan pelbagai kemudahan, reka bentuk dan kelengkapan yang lebih baik berbanding hartanah pegangan kekal.

Sekarang anda sudah tahu apa yang perlu dilakukan semasa merancang untuk menaik taraf hartanah anda, tiba masanya untuk anda memiliki rumah idaman. Gunakan LoanCare, Penunjuk Kelayakan Pinjaman Perumahan kami, untuk membandingkan dan mengira pilihan pinjaman perumahan daripada sehingga 17 bank. Jika anda masih mencari rumah, layari senarai kami untuk menyemak hartanah yang tersedia.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain