6 tanaman yang mudah ditanam semula di balkoni

Tinggal di pangsapuri bukan penghalang untuk bercucuk tanam.

balcony plants

Sudut taman herba balkoni yang comel. © Artur Aleksanian via Unsplash

Anda mengimpikan satu taman yang dipenuhi bunga-bungaan segar dan herba yang boleh dipetik bila-bila masa anda ingin memasak di dapur. Tetapi anda tinggal di bangunan tinggi tanpa laman, tanpa taman dan tanpa ruang.

Jangan risau, di sini kami akan tunjukkan cara untuk menukar balkoni anda menjadi taman herba mini. Tak dinafikan bahawa ia tidak dapat menandingi taman rimbun impian anda, tetapi anda masih boleh memiliki taman herba dengan kos yang amat rendah mahupun tanpa kos. Dengan iklim tropika Malaysia, penanaman di balkoni agak mudah kerana kita tidak perlu berdepan dengan cuaca musim sejuk yang ekstrim. Di sini kami telah memilih beberapa tanaman herba yang mudah ditanam dan dijaga!

Sebelum anda mula berkebun di balkoni, berikut adalah beberapa perkara yang anda perlu tahu sebagai persediaan:

  • Sediakan ruang untuk tanaman herba anda (anda juga boleh membina rak bertingkat untuk menjimatkan ruang)
  • Tiada balkoni? Letakkan sebuah meja di tepi tingkap yang mendapat paling banyak sinaran mentari
  • Pastikan balkoni anda mendapat cahaya yang cukup dan tidak terlindung
  • Sediakan tanah dan peralatan berkebun seperti penyodok dan tong penyiram
  • Sediakan pasu dalam pelbagai saiz daripada kecil hingga sederhana, atau gunakan balang dan tin lama sebagai pasu
  • Gunakan pelekat label untuk menulis tarikh atau peringatan untuk setiap tanaman

Jom bercucuk tanam!

Mint

View this post on Instagram

 

A post shared by Appletree_Pheasant (@appletree_pheasant) on

Terdapat banyak kegunaan tanaman herba ini di dapur. © Embed from Instagram

Pudina merupakan tanaman menjalar yang cepat membesar, terutamanya jika terdedah pada cahaya matahari. Tumbuhan ini mampu menjadi agresif dan menjalar ke pasu lain, maka anda harus pastikan ia kekal dalam pasu sendiri sahaja, dan letakkannya di pinggir balkoni agar ia dapat menjalar di susur balkoni. Siram hanya apabila permukaan tanah kering, dan pastikan lebihan air dapat mengalir keluar. Apabila sudah mula berbunga, kerat batangnya dalam 1 inci daripada tanah, dan ia akan tumbuh kembali. Anda boleh melakukan ini sebanyak 2 hingga 3 kali sebelum memerlukan tanaman pudina yang baru.

Cara memetik: Petik daunnya apabila diperlukan.

2. Daun Bawang

View this post on Instagram

 

A post shared by Miami Gardener (@miamigardener) on

Salah satu tanaman yang paling mudah untuk ditanam semula. 

Oleh kerana ini merupakan bahan yang kerap digunakan dalam resepi tempatan, kita selalu membelinya dalam jumlah seikat. Hakikatnya, kita tidak perlukan sebanyak itu untuk masakan kita. Untuk mengelakkan pembaziran, simpan bahagian akar daun bawang dan rendamkannya di dalam gelas (sehingga paras bahagian berwarna putih-ungu), dan tinggalkannya di balkoni anda. Tukar airnya setiap dua hari dan dalam masa seminggu anda dapat lihat hasilnya. Pada peringkat ini anda sudah boleh alihkan tumbuhan ini ke dalam pasu kecil yang diisi tanah dan pastikan ia lembab. Sungguh mudah dan tidak perlu keluarkan kos! Anda juga boleh mendapatkan daun bawang daripada sebiji bawang, dengan kaedah penanaman yang sama.

Cara memetik: Petik daun bawang apabila diperlukan dengan mengerat batangnya pada bahagian berwarna putih.

3. Taim

View this post on Instagram

 

A post shared by CakeSpaz (@cakespaz) on

Tak perlu lagi membeli daun taim di pasaraya!

Taim merupakan salah satu herba yang paling tahan lasak dan tidak memerlukan penjagaan rapi. Ia memerlukan banyak cahaya matahari dan tidak boleh disiram berlebihan. Anda cuma perlu menyiramnya seminggu sekali atau bila permukaan tanahnya kering. Dengan iklim lembap dan hujan sepanjang tahun Malaysia, mungkin anda tak perlu siram langsung – hanya pastikan tanahnya mempunyai pengaliran yang bagus, dan dasar pasu ada lubang saliran. Anda boleh membeli tanaman herba ini atau biakkan daripada keratannya.

Cara memetik: Kerat tangkainya apabila diperlukan, atau apabila mula membiak.

Tip pro: Anda juga boleh menanam rosemary, oregano dan parsli dengan kaedah yang sama!

4. Bawang putih

View this post on Instagram

 

A post shared by Electra Geiger (@electra.city98) on

Ulas bawang putih yang bertunas.

Seperti daun bawang, bawang putih juga merupakan bahan dapur yang tidak mahal. Tapi kalau kita dapat tanam sendiri lebih bagus, bukan? Mudah saja, hanya gunakan satu atau dua ulas bawang putih, dan tanamkannya dengan bahagian akar di bawah. Jarakkan lebih kurang 4 inci antara setiap satu dan dedahkan pada sinaran matahari. Siram apabila perlu. Tanaman ini memerlukan sehingga 9 bulan untuk matang, maka kami nasihatkan anda sediakan ruang untuknya. Tetapi setelah 9 bulan anda akan mendapati ulas bawang putih anda sudah membiak sehingga 5 – 10 ulas!

Cara memetik: Anda boleh mula menuai hasil apabila daunnya bertukar menjadi coklat. Anda boleh terus menggunakan bawang putih, atau keringkan selama 2-3 minggu sebelum disimpan di dalam peti ais.

5. Cili padi

View this post on Instagram

 

A post shared by Mohd Suhaimi (@umarhuzaifah_st7ent) on

Cili padi merupakan tanaman yang mesti ada di setiap rumah di Malaysia!

Kita selalu membeli sepaket cili padi hanya untuk menggunakan 5-6 biji cili dalam masakan, dan bakinya dibiarkan kering dan kecut di dalam peti ais. Untuk elakkan pembaziran sebeginilah kita patut tanam sendiri pokok cili, terutamanya jika kita sukakan masakan pedas. Asingkan biji cili padi, tabur di dalam pasu berisi tanah dan siram dengan teratur. Proses percambahan akan berlaku dalam 7 hingga 10 hari, dan apabila tunas mula kelihatan, anda perlu menyiramnya secara berjadual. Dalam 6 hingga 8 minggu, tanaman ini akan mengeluarkan hasil.

Cara memetik: Petik cili daripada pokok apabila perlu.

6. Salad

View this post on Instagram

 

A post shared by Constance India (@conindiara) on

Sisa bahan masakan yang boleh diguna semula!

Anda suka makan salad? Rendam bahagian pangkal daun salad dalam sedikit air. Tinggalkannya di balkoni, tukar airnya setiap hari dan anda akan dapat lihat tunas baru dalam masa seminggu. Sekarang anda sudah boleh pindahkan tanaman ke dalam pasu berisi tanah dan pastikan tanah sentiasa lembap. Apabila mencapai ketinggian 6 inci, anda sudah boleh menggunakan daunnya dalam hidangan salad anda.

Cara memetik: Kerat daunnya, tinggalkan pangkal untuk pertumbuhan semula.

Tip pro: Anda juga boleh menggunakan kaedah sama untuk kobis, sawi Jepun (bok choy), daun kucai, lik, seleri mahupun serai.

Dengan amalan ini, anda bukan hanya jimat duit belanja dapur tapi anda juga dapat mengurangkan sisa bahan buangan daripada plastik dan kertas bungkusan. Anda boleh jimat lagi jika menggunakan sisa air basuhan beras, air rebusan pasta atau air mandian yang belum mencapai suhu yang dikehendaki. Nikmati taman herba balkoni anda yang cantik dan menyamankan!

Share