Kempen Pemilikan Rumah (HOC) 2019 dilanjutkan lagi selama 6 bulan! Ini apa yang anda perlu tahu

Orang ramai yang ingin membeli rumah baharu mempunyai masa sehingga 31 Disember 2019 untuk mengambil kesempatan akan tawaran istimewa dan juga pengecualian pada pembelian hartanah.

© Zuraisham | Getty Images

Artikel ini diterjemah dari Home Ownership Campaign (HOC) 2019 extended by another 6 months! Here’s what homebuyers should know oleh Aizzat Afiq.

Kita sedia maklum bahawa golongan muda yang bekerja di Malaysia kini menghadapi kesukaran membeli dan memiliki hartanah kediaman. Ini kerana harga hartanah terlalu tinggi dan tidak masuk akal. Jika mahu dibandingkan, rumah-rumah terutamanya di kawasan bandar semakin mahal, namun pertumbuhan pendapatan isi rumah tidaklah memberangsangkan.

Oleh itu, tidak hairanlah sejumlah besar unit hartanah yang baru dilancarkan tidak terjual. Menurut Laporan Pasaran Harta Tanah Malaysia 2018 yang diterbitkan baru-baru oleh Pusat Maklumat Harta Tanah Negara, bilangan unit tidak terjual pada 2018 meningkat sebanyak 30.7% kepada 32,313 unit.

Melihat akan keadaan ini, kerajaan memperkenalkan Kempen Pemilikan Rumah/Home Ownership Campaign (HOC) 2019, yang telah diumumkan pada awal tahun ini sebagai salah satu inisiatif perumahan di bawah Bajet 2019. Kempen ini sepatutnya tamat pada 30 June – Anda boleh baca disini.

1. Apakah HOC 2019?

HOC merupakan usaha bersama oleh Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) dan Persatuan Pemaju Hartanah dan Perumahan Malaysia (REHDA).

Menurut Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Yang Berhormat (YB) Zuraida Kamaruddin, fokus utama HOC adalah untuk membantu bakal pemilik rumah menceburi pasaran hartanah. Ibarat sambil menyelam minum air, inisiatif ini sekali gus dapat mengurangkan jumlah hartanah yang tidak terjual di dalam pasaran.

Pada 30 Jun lalu, Menteri Kewangan YB Lim Guan Eng mengumumkan bahawa kerajaan telah meluluskan rayuan REHDA untuk melanjutkan HOC selama enam bulan dari 1 Julai 2019 sehingga 31 Disember 2019.

BACA: BNM menurunkan OPR ke 3% – apakah kesannya kepada pinjaman perumahan anda?

2. Apakah terma & syarat HOC 2019?

terms-and-conditions-buy-property.

© Mohd Kafii Isa / EyeEm/ Getty Images

(A) HOC 2019 hanya sah untuk hartanah yang dijual antara 1 Januari dan 31 Disember 2019.

(B) Ia terbuka kepada semua pembeli rumah berwarganegara Malaysia, tanpa had bilangan unit yang dibeli.

(C) Hanya untuk hartanah kediaman dalam pasaran utama (hartanah yang telah dilancarkan atau siap dibina). Ini bermakna kempen ini hanyalah untuk hartanah kediaman yang baharu dan dibeli terus dari pihak pemaju yang mempunyai Permit Iklan dan Lesen Pemaju (APDL/Advertising Permit and Developers Licence).

(D) Rumah dalam pasaran sekunder, seperti yang dibeli daripada rakan, ahli keluarga atau mana-mana orang lain yang sebelum ini membeli rumah dari pihak pemaju, tidak layak untuk kempen HOC ini.

(E) Hartanah yang dijual di:

  • Semenanjung Malaysia, mestilah berdaftar dengan REHDA Malaysia.
  • Sabah, mestilah berdaftar dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sabah (SHAREDA)
  • Sarawak, mestilah berdaftar dengan Persatuan Pemaju Perumahan dan Hartanah Sarawak (SHEDA).

(F) Apartment/kediaman servis hanyalah untuk kegunaan kediaman sahaja dan tidak boleh diubahpakai untuk aktiviti komersil.

3. Bagaimanakah HOC 2019 memberi manfaat kepada anda?

invest-property-loan.

© Tinnakorn Jorruang | 123rf

  • Terdapat pengecualian duti setem (untuk SPA dan MOT) untuk rumah yang berharga antara RM 300,000 hingga RM1 juta. Rumah yang berharga kurang daripada RM 300,000 tidak layak untuk pengecualian.
  • Duti setem dikurangkan sebanyak 3% bagi hartanah yang berharga antara RM1 – 2.5 juta, di mana duti setem 3% akan hanya dikenakan ke atas jumlah baki selepas RM1 juta. Sebagai contoh, jika harganya ialah RM1.5 juta, kos 3% akan dikenakan hanya pada RM500, 000.
  • Caj duti setem 0.5% pada perjanjian pinjaman anda juga akan dikecualikan – sah untuk hartanah bernilai sehingga RM2.5 juta.
  • Pembeli rumah akan menikmati diskaun tambahan 10% pada harga pembelian – pemaju hartanah dikehendaki menawarkan sekurang-kurangnya diskaun 10% untuk projek kediaman mereka bagi mendaftarkan projek perumahan mereka di bawah HOC.

Nota: Diskaun diberikan berdasarkan harga APDL yang diluluskan dan harus dipaparkan dalam Perjanjian Jual Beli (SPA).

Sudah terbukti bahawa membeli rumah di bawah kempen HOC ini akan menjimatkan poket anda. Sebelum ini, pembeli rumah terpaksa membayar duti setem sebanyak 1% untuk RM 100,000 pertama, seterusnya 2% untuk 100,001 hingga 500,000 dan 3% untuk 500,001 hingga 1 juta. Sekilas pandang, ini mungkin tidak kelihatan banyak.

Katakanlah anda membeli rumah yang bernilai RM 500,000. Pengiraan di bawah menunjukkan caj duti setem yang perlu anda bayar:

= {(0.01 × 100k) + (0.02 × 400k)} + 0.5% daripada jumlah pinjaman (90% daripada RM500k)
= RM1,000 + RM8,000 + RM2,250
= RM11,250

Tidak dilupakan juga diskaun 10% yang harus ditawarkan oleh pemaju. Tanpa kempen HOC ini, jika anda membeli hartanah yang bernilai RM 500,000 tersebut, anda akan dikenakan jumlah bayaran sebanyak RM 511,250 termasuk duti setem.

Dengan kempen HOC ini, anda boleh mendapat rumah ini dengan hanya RM 450,000. Anda akan menjimat sebanyak RM 61,250. Nilai penjimatan ini adalah sama dengan kereta harga  pertengahan (mid-range) yang baharu! Sebagai gambaran, harga sebuah Perodua Myvi 2019  (1.5L) ialah RM 50,290

WAJIB TAHU: Kadar duti setem terkini & 6 kos lain yang perlu diambil kira sebelum membeli rumah dalam tahun 2019

4. Apa yang patut saya perhatikan?

(A) Sebelum ini, mereka yang membeli hartanah sebelum 30 Jun 2019 tetapi hanya menandatangani SPA pada bulan Julai 2019 (biasanya, tarikh akhir bagi penyeteman SPA adalah satu bulan selepas ia ditandatangani) masih layak untuk pengecualian duti setem pada MOT & SPA dan pada perjanjian pinjaman rumah. Pembeli masih layak sekiranya pemaju mendaftarkan unit kediaman tersebut selewat-lewatnya pada hari Rabu, 19 Jun 2019 dan mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan untuk pengesahan pada/sebelum hari Isnin, 15 Julai 2019.

Memandangkan laman web HOC masih belum dikemaskini, kami mengandaikan syarat-syarat bagi tempoh kempen baharu ini masih sama seperti yang ditetapkan sebelum ini – anda masih layak untuk pengecualian duti setem walaupun SPA anda akan dicop pada Januari 2020.

(B) Media melaporkan bahawa beberapa projek yang dipasarkan di bawah kempen HOC masih belum dilancarkan – pembeli rumah harus berhati-hati dan mengenal pasti hartanah-hartanah ini kerana diskaun 10% HOC terkecuali untuk projek-projek ini.

(C) Menteri Kewangan Lim Guan Eng telah berkata bahawa tindakan akan diambil sekiranya dia menerima apa-apa laporan daripada pihak pemaju mengenai permohonan pinjaman perumahan yang ditolak tanpa alasan yang kukuh.

KETAHUI: Apakah itu RPGT @ Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT) & bagaimana kiraannya?

5. Bagaimana untuk membeli sebuah rumah di bawah HOC?

buy-house-investment-thinking2

© maroke | Getty Images

Bersempena dengan HOC, pelbagai ekspo akan diadakan di seluruh negara untuk para pemaju mempamerkan projek perumahan mereka. Ekspo HOC perdana bagi kawasan Lembah Klang yang diadakan pada Mac 2019 lalu telah menerima kunjungan 43,000 pelawat dan merekod tempahan rumah sebanyak RM 285 juta.

Ekspo yang akan datang bagi H2 2019 masih belum diumumkan. Sementara itu, anda boleh menyemak hartanah kediaman yang dipasarkan di bawah kempen HOC di setiap negeri di sini dan anda boleh terus hubungi para pemaju yang berkenaan.

Beberapa projek dibawah kempen HOC termasuk:

Sejak pelanjutan kempen telah diumumkan, lebih banyak pemaju yang akan datang untuk memasarkan produk perumahan mereka di bawah HOC.

Pembeli-pembeli rumah digalakkan menghadiri ekspo-ekspo yang bakal diadakan untuk mencari dan menyenarai pendek rumah-rumah untuk dibeli. Perhatikan berita terkini di media untuk perkembangan mengenai kempen tersebut dan selamat memburu rumah impian anda!

Sebelum anda mula mencari rumah idaman, pastikan anda mengetahui nilai maksimum pinjaman yang boleh dipohon daripada 17 buah bank di seluruh Malaysia. Dengan hanya 3 langkah mudah, anda boleh ketahuinya dengan menggunakan LoanCare, iaitu Indikator Kelayakan Pinjaman Perumahan dari iProperty.

Share