5 hartanah mampu milik di Lembah Klang berhampiran LRT

Dengan adanya 10 program perumahan mampu milik yang diperkenalkan oleh kerajaan, Lembah Klang mempunyai banyak kelompok kawasan untuk hartanah mampu milik berdekatan stesen LRT

© Abdul Razak Latif/ gettyimages

Di Lembah Klang di mana harga hartanah biasanya melambung tinggi, hartanah berdekatan stesen tren merupakan antara aset paling mahal. Ramai pemilik rumah sanggup bergolok gadai bagi membeli rumah yang selesa. Beberapa tahun kebelakangan ini, kerajaan telah mewujudkan beberapa program perumahan mampu milik seperti PR1MA, RUMAWIP dan banyak lagi dalam usaha membantu rakyat Malaysia memiliki rumah pertama mereka.

Baru-baru ini, pemaju swasta telah turut sama menyediakan pilihan rumah mampu milik untuk rakyat Malaysia. Masalahnya, rumah mampu milik biasanya terletak jauh di pinggir Lembah Klang seperti di Kajang dan Rawang.

Bukan mudah untuk ke pusat bandar KL dengan pilihan pengangkutan awam yang terhad. Inilah sebabnya, walaupun harga rendah, kebanyakan orang teragak-agak untuk membeli hartanah ini kecuali jika ia terletak di kejiranan popular seperti Bangsar atau TTDI.

Kini, dengan pemaju swasta menjadi sebahagian daripada usaha perumahan mampu milik, harapan untuk lebih ramai rakyat Malaysia memiliki rumah di kawasan utama menjadi semakin cerah. Tetapi wujudkah pemaju swasta yang menawarkan perumahan mampu milik?

Perkara pertama yang perlu kita ketahui ialah maksud perumahan mampu milik. Menurut laporan akhbar The Star, dengan pendapatan bulanan median isi rumah negara pada angka RM5,228, rumah yang termasuk dalam kategori mampu milik berharga sekitar RM188,000, atau tiga kali ganda pendapatan tahunan median isi rumah. Dengan menggunakan anggaran kos, harga rumah mampu milik berada dalam julat RM200,00 hingga RM250,000.

Nampak seperti harga mampu mimpi, bukan mampu milik. Tetapi jangan putus asa. Masih ada lagi rumah mampu milik di bandaraya yang boleh anda cari dan jadikan tempat untuk memulakan hidup. Di sini kami senaraikan 5 hartanah mampu milik di Lembah Klang yang berdekatan stesen LRT dan harga yang patut anda jangka.

Ayuh kita mulakan!

1. Vista OUG @ Residensi Platinum OUG

© Sirap Bandung/ Wikipedia Commons

Vista OUG terletak di Kampung Muhibbah, Mukim Petaling. Ia merupakan sebuah bangunan kondominium 34 tingkat dengan 660 unit. 220 daripadanya dikhaskan untuk RUMAWIP manakala 440 unit selebihnya dijual pada harga biasa. Seperti kebanyakan kondominium, Vista OUG dilengkapi kemudahan trek joging, kolam renang, kolam randuk (wading pool), parkir kereta, gimnasium dan kawalan keselamatan 24 jam. Ia terletak 18km dari pusat bandaraya KL dan berdekatan stesen LRT Muhibbah.

Harga:  RM299,000

Tarikh siap: 30 Jun 2021

Saiz binaan: 850 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen tren paling dekat ialah stesen LRT Muhibbah. Hanya 450m dari hartanah ini, anda hanya memerlukan 6 minit untuk berjalan kaki ke stesen. Dari platform 1, Laluan LRT Sri Petaling menuju ke Sentul Timur dan Ampang menerusi Chan Sow Lin manakala platform 2 menuju ke Putra Heights yang merupakan salah satu hentian sepanjang Laluan Kelana Jaya.

Hartanah berhampiran Vista OUG:

2. Vista Langkawi @ Residensi PV18

Vista Langkawi merupakan sebahagian daripada projek RUMAWIP di Jalan Langkawi, Setapak. Kondominium ini terdiri daripada tiga blok– A, B dan C. Dengan 398 unit, keseluruhan blok C dibuka kepada pemohon RUMAWIP. Bangunan kondominium 33 tingkat ini dilengkapi kemudahan seperti bilik basuh pakaian, kafe dan kawasan umum. Bukan itu sahaja, Vista Langkawi terletak di kawasan strategik berdekatan kemudahan seperti PV128, Columbia Hospital, Setapak Central Mall dan Platinum Walk.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Disember 2021

Saiz binaan: 926 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen LRT paling dekat ialah Taman Melati yang terletak 3km atau 10 minit memandu dari apartmen ini. Stesen ini terletak di Laluan Kelana Jaya.

Hartanah berhampiran Vista Langkawi:

3. Vista Wirajaya 2 @ Residensi PV9

Vista Wirajaya 2 merupakan satu lagi projek RUMAWIP di Setapak untuk perhatian anda! Kondominium 21 tingkat ini menawarkan 105 unit pemohon rakyat Malaysia yang berkelayakan. Kondominium ini dilengkapi kolam renang, taman permainan kanak-kanak, kedai mudah beli dan pelbagai lagi.

Di samping itu, lokasinya strategik. Tunku Abdul Rahman University College (TARC) terletak berdekatan kondominium ini manakala stesen LRT paling hampir ialah Taman Melati. Pusat bandaraya KL pula hanya lebih kurang 30 minit memandu dari Vista Wirajaya 2 menerusi Jalan Genting-Kelang dan Jalan Tun Razak.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Disember 2020

Saiz binaan: 850 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen LRT Taman Melati terletak 600m atau hanya 3 minit memandu dari hartanah. Pengguna pengangkutan awam juga boleh menaiki bas RapidKL di stesen:

  • T205: Stesen LRT Taman Melati – Stesen LRT Wangsa Maju – Danau Kota
  • T226: Stesen LRT Taman Melati – Taman Melewar
  • U5: Lebuh Ampang – Jalan Gombak – Stesen LRT Taman Melati

Hartanah berhampiran Vista Wirajaya 2:

4. Residensi Akasia Permaisuri

Residensi Akasia Permaisuri terletak di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Projek ini terdiri daripada 200 unit kondominium di dalam satu bangunan 24 tingkat. Kondominium berkepadatan rendah ini mempunyai banyak kemudahan berhampirannya seperti Hospital UKM, Taman Tasik Permaisuri serta klinik, bank, pusat komersil dan restoran.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Jun 2021

Saiz binaan: 807 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Kondominium ini dihubungkan dengan mudah ke Lebuhraya Sungai Besi, Lebuhraya Hubungan Timur-Barat dan Lebuhraya MEX. Stesen tren paling hampir ialah Stesen LRT Cheras yang terletak 1.1 km (3 minit memandu) dari hartanah ini. Di samping itu, ia merupakan salah satu hentian di Laluan Sri Petaling-Sentul Timur. Laluan ini bersatu dengan laluan ke Ampang dan berhenti di Stesen LRT Chan Sow Lin untuk pertukaran ke destinasi antara bandar lain.

Hartanah berhampiran Residensi Akasia Permaisuri:

5. Ritz Communities @ Salak South

Bus lanes at Terminal Bersepadu Selatan (TBS). © Arne Müseler/ Wikipedia

Jangan biarkan impian memiliki rumah pertama menjadi pudar. Lihat Ritz Communities untuk rumah mampu milik kerana RUMAWIP menawarkan 1,120 unit untuk pembeli rumah pertama yang berkelayakan. Kondominium ini terdiri daripada dua blok dan terletak di dalam kawasan utama. Tambahan pula Salak South terletak bersebelahan bandar lain seperti Cheras dan Sungai Besi, dan dihubungkan dengan mudah ke lebuhraya seperti BESRAYA dan Lebuhraya KL – Seremban. Bukan itu sahaja, kondominium ini juga dilengkapi kemudahan seperti kolam renang, gimnasium, taman permainan kanak-kanak dan pelbagai lagi.

Harga:  RM300,000

Tarikh siap: 31 Disember 2020

Saiz binaan: 800 kaki persegi

Pilihan pengangkutan: Stesen tren paling hampir ialah Stesen LRT Bandar Tasik Selatan. Ia terletak 3.8km dari hartanah atau 6 minit memandu. Stesen ini juga dihubungkan dengan hab pengangkutan awam Terminal Bersepadu Selatan (TBS) yang menyambungkan:

  • Laluan LRT Ampang ke segenap pusat bandaraya KL
  • KTM Bandar Tasik Selatan
  • ERL KLIA Transit
  • Bas ke destinasi di selatan termasuk Singapura

Hartanah berhampiran Ritz Communities:

Kerajaan telah membolehkan ramai pembeli rumah pertama untuk memulakan hidup mereka. Dengan program perumahan mampu milik, rakyat terutamanya generasi muda mendapat banyak peluang untuk memiliki rumah yang selesa di kawasan kejiranan yang baik dengan kemudahan keluar-masuk yang menyenangkan.

Layari iProperty.com.my untuk lebih banyak hartanah residensi mampu milik di Malaysia yang berhampiran stesen tren dan jangan lupa mengira DSR anda dahulu dengan LoanCare!

NOTA: Jarak ke kemudahan yang disenaraikan dikira menggunakan Google Maps, manakala koordinat sebenar setiap projek diambil daripada laman web projek RUMAWIP yang berkenaan. 

Share