Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Cara mendapat pembiayaan untuk ubah suai rumah idaman anda

test

Terdapat beberapa cara untuk anda dapatkan pengubahsuaian rumah yang anda idamkan. Di sini, kami sertakan apa yang perlu anda tahu mengenai pinjaman pengubahsuaian rumah, pembiayaan semula pinjaman, rebat pemaju, dan pelan pembayaran mudah.

apieceofart-interior-design-firms-malaysia
© Apieceofart

Artikel ini diterjemah dari 4 ways you can finance the renovation of your dream home oleh Ashraf Wahab.

Anda hanya boleh benar-benar mengatakan sesebuah rumah adalah kediaman anda sekiranya ia mempunyai ciri-ciri yang secocok dengan diri anda. Rumah tersebut mungkin mempunyai spesifikasi yang sama dengan jiran sekeliling, namun ia benar-benar menjadi kediaman milik anda sendiri apabila ia ditambah dengan sentuhan individu anda. Ini dapat dijelmakan melalui proses pengubahsuaian rumah.

Mungkin anda dambakan pulau binaan mewah di dalam dapur, mahu gantikan semua jubin dalam bilik mandi bagi mewujudkan suasana tab mandi yang santai, ataupun anda mahu robohkan dinding bagi mewujudkan ruang dapur yang terbuka. Apa pun keadaannya, hakikatnya adalah ia memerlukan wang yang banyak dan sebahagian daripada kita mungkin tidak mampu untuk berbelanja sedemikian.

Tetapi, bagaimana sekiranya terdapat penyelesaian yang lain? Anda mungkin hanya perlu mencari saluran yang betul bagi membiayai pengubahsuaian yang terbit dalam fikiran anda. Di sini, kami senaraikan beberapa pilihan yang anda boleh terokai.

1. Dapatkan pinjaman daripada bank

Kaedah ini agak ketara kerana anda sememangnya boleh memilih untuk mendapatkan pinjaman untuk mengubah suai rumah anda. Dengan mengandaikan anda mempunyai keupayaan untuk membayar balik pinjaman tersebut, ini adalah pilihan yang baik kerana ia membolehkan anda membuat pengubahsuaian secara sekaligus, dan dengan itu, tidak melalui proses pengubahsuaian yang sedikit tetapi mengambil masa yang panjang.

Terdapat dua jenis pinjaman yang boleh anda ambil:

Pinjaman Peribadi

Ini boleh dikatakan penyelesaian paling mudah buat anda kerana semua bank utama di Malaysia menawarkan kemudahan tersebut walaupun mungkin mempunyai terma dan syarat yang berbeza. Anda mungkin perlu membuat perbandingan untuk mendapatkan tawaran yang terbaik. Anda perlu pastikan anda tidak mengambil jumlah pinjaman yang lebih besar daripada yang anda benar-benar perlukan. Anda perlu tetapkan belanjawan untuk pengubahsuaian anda sebelum anda dapatkan pinjaman.

Pinjaman Pengubahsuaian

Sesetengah bank ada juga menawarkan pinjaman yang khusus bagi tujuan pengubahsuaian rumah. Walau bagaimanapun, pinjaman seperti ini biasanya hanya ditawarkan kepada pelanggan yang telah membuat pinjaman perumahan dengan bank tersebut.

Sebagai contoh, OCBC Bank menawarkan Pinjaman Pengubahsuaian & Pembaikan yang disertakan dengan tempoh pembayaran balik yang fleksibel sehingga 10 tahun atau umur 70 tahun (yang mana lebih awal), dan sifar yuran penyelenggaraan bulanan. Anda juga diberi pilihan untuk hanya mula membayar balik ansuran sesudah satu tahun selepas pinjaman diberikan. Ini membolehkan anda memulihkan kewangan peribadi anda terlebih dahulu selepas membuat perbelanjaan berpindah ke rumah baharu dan kemudiannya baru mula membayar pinjaman.

Kelebihan: Memandangkan kadar faedah pada hari ini sangat kompetitif, ini mungkin cara paling praktikal bagi mendapat pembiayaan untuk pengubahsuaian rumah anda.

Kekurangan: Pinjaman tersebut dikenakan caj faedah, maka kos untuk pengubahsuaian tersebut adalah lebih daripada apa yang telah dicaj oleh vendor. Lebih lama tempoh pinjaman, lebih tinggi kadar faedah. Oleh itu, adalah lebih baik untuk memilih tempoh pinjaman yang terpendek.

KETAHUI: Pinjaman perumahan: Cara untuk memohon bagi pembeli rumah kali pertama di Malaysia

2. Buat pembiayaan semula pinjaman perumahan anda (refinance rumah)

pembiayaan-semula-pinjaman-perumahan
© 123rf

Ini adalah pilihan bagi pemilik rumah yang mahu mengubahsuai rumah yang mereka diami. Dengan mengandaikan nilai rumah anda telah meningkat, pembiayaan semula pinjaman perumahan secara umumnya akan melibatkan pinjaman yang baharu dengan terma yang lebih menguntungkan berbanding dengan pinjaman yang sebelum ini. Anda kemudiannya boleh mengeluarkan keuntungan daripada peningkatan nilai rumah tersebut dan gunakan untuk pengubahsuaian rumah. Anda juga boleh memendekkan tempoh pinjaman sekiranya anda mahu, supaya anda boleh menghabiskan pembayaran pinjaman lebih awal.

Standard Chartered mempunyai pakej di mana bank akan kan menanggung segala kos guaman, duti setem, dan yuran penilaian hartanah sekiranya anda membiayai semula pinjaman perumahan anda dengan mereka.

Kelebihan: Ini adalah cara yang mudah untuk mendapat keuntungan daripada peningkatan nilai rumah tanpa perlu menjual rumah tersebut. Anda mungkin juga dapat menurunkan kadar faedah sebelum ini memandangkan kadar faedah terkini adalah begitu kompetitif dan ini akan menjadikan jumlah ansuran bulanan yang perlu dibayar setiap bulan lebih rendah.

Kekurangan: Pinjaman yang baharu bererti komitmen yang baharu. Sekiranya membayar pinjaman sebelum ini adalah bebanan, anda perlu mempertimbangkan kaedah ini secara lebih mendalam melainkan anda dapat membiayai semula dengan tempoh yang sama dengan pinjaman asal supaya anda dapat menghabiskan bayaran dalam tempoh yang sama juga.

KETAHUI: Refinance rumah di Malaysia: Semua yang anda perlu dan patut tahu

3. Rebat daripada pemaju hartanah

Dalam pasaran hartanah yang sangat kompetitif pada hari ini, pemaju sentiasa menawarkan ‘hadiah percuma’ (freebies) untuk menarik perhatian bakal pembeli. Kini, sudah menjadi kelaziman untuk rumah ditwarkan siap dengan perabot dan kelengkapan seperti ketuhar, dapur memasak, dan penghawa dingin.

Sebahagian pemaju akan bertindak lebih daripada itu dan akan menawarkan diskaun kepada pembeli rumah dalam bentuk rebat tunai sebaik sahaja pembeli membeli rumah tersebut. Rebat ini kebiasaannya adalah dalam lingkungan 5% hingga 15% daripada harga pembelian dan jika rumah anda agak mahal, rebat tersebut mungkin mencukupi untuk menampung kos pengubahsuaian anda.

Kelebihan:  Ini adalah hadiah dalam erti kata yang sebenarnya! Sekiranya anda sememangnya sudah berminat untuk membeli hartanah tersebut sebelum mengetahui kewujudan rebat tersebut, inilah imbuhan yang baik.

Kekurangan:  Rebat yang ditawarkan oleh pemaju biasanya digunakan untuk menampung yuran guaman dan kos pengurusan untuk hakmilik strata anda.Sekiranya anda menggunakan dana tersebut bagi tujuan pengubahsuaian, anda masih perlu membayar kos yuran yang disebutkan tadi.

BACA: (Terbaru) Ini senarai pemaju hartanah yang telah di blacklist di Malaysia!

4. Manfaatkan pelan ansuran pengubahsuaian atau pelan pembayaran mudah

pelan pembayaran mudah renovate rumah
© 123rf

Mungkin anda lebih suka sekiranya pengubahsuaian rumah anda dipecahkan kepada bayaran ansuran yang lebih kecil dan kurang membebankan. Sekiranya ini pilihan yang anda mahukan, anda boleh mencari vendor yang menawarkan kemudahan pembayaran tersebut.

Sebagai contoh, platform seperti Kaodim menawarkan tiga pilihan kemudaha pembayaran yang fleksibel yang mendapatkan kontraktor melalui platform tersebut. Anda boleh memilih membuat pembayaran mengikut fasa penyiapan yang berbeza, atau bahagikan pembayaran kepada ansuran 6 hingga 12 bulan dengan faedah 0%

Jika anda lebih gemar untuk mendapatkan kontraktor yang berbeza untuk melakukan setiap jenis kerja untuk rumah anda, anda boleh memilih vendor yang menawarkan pelan pembayaran yang mudah kepada anda. IKEA menawarkan Pelan Pembayaran Ansuran (IPP) faedah 0% jika anda membenarkan mereka mereka bentuk dapur kering dan basah anda.

Floor Depot juga menawarkan pelan ansuran 0% jika anda membeli bahan lantai daripada mereka. Pelbagai vendor lain juga menawarkan pelan pembayaran mudah dengan ikatan dengan kad kredit. Anda perlu menyemak dengan vendor tersebut terlebih dahulu.

Kelebihan: Pelan pembayaran mudah membolehkan anda membayar bil secara ansuran dan ini mengurangkan beban perbelanjaan apabila dibandingkan dengan pembayaran secara sekaligus. Kebanyakan daripada mereka juga menawarkan kemudahan tersebut dengan faedah 0%, maka anda hanya membayar kos kerja pengubahsuaian anda sahaja.

Kekurangan: Kemudahan ini hanya ditawarkan oleh sebahagian vendor sahaja, maka pilihan anda adalah terhad. Terdapat kemungkinan bahawa kos keseluruhan adalah lebih mahal.

Penyelesaian sentiasa ada untuk membiayai pengubahsuaian rumah anda dan ini bergantung pada aliran pendapatan anda, keadaan kewangan, dan saiz pengubahsuaian rumah yang ingin anda lakukan. Pilihlah  penyelesaian yang sesuai untuk anda. Selain itu, jangan bergadai untuk mendapatkan pengubahsuaian yang anda tidak mampu. Buat belanjawan secara wajar dan jangan sekali-kali menyimpang daripadanya.

Baca artikel ini seterusnya: Cara jual rumah yang masih ada hutang dengan bank

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain