Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 Artikel paling popular di iProperty.com.my sepanjang tahun 2020

test

Tahun 2020 sudah melabuhkan tirai. Kami ucapkan terima kasih kepada semua pembaca dan pengguna Laman Hartanah No. 1 di Malaysia, iProperty.com.my atas sokongan anda selama ini. Tanpa anda, siapalah kami.

© Rachata Teyparsit / 123RF

Tahun 2020 bukan sahaja tahun yang belum pernah kita lalui selama ini malah ia cukup mencabar. Sejak wabak COVID-19 menyerang seluruh dunia, kita terpaksa menyesuaikan diri dengan kehidupan norma baharu malah ramai yang terkesan akibat hilangan mata pencarian, ditambah pula dengan iklim ekonomi semasa yang tidak menentu. 

Walaubagaimanapun, kami di iProperty.com.my berharap agar kita semua kuat dan tabah dalam menempuhi masa-masa sukar ini.  Apa yang penting, kita mesti saling menjaga satu sama lain serta kekal positif.

Buat pengetahuan pembaca semua, tahun 2020 adalah antara tahun paling cemerlang buat kami! Walaupun iProperty.com.my versi Bahasa Malaysia (BM)  masih baru, respon yang diberikan oleh pembaca adalah sangat memberangsangkan.

Bacaan, perkongsian serta komen-komen anda telah memberikan banyak impak positif dari segi bilangan pengguna, bilangan pembaca, bilangan pelawat serta mutu penyampaian kami.  Semoga artikel, panduan dan tip-tip terkini yang akan kami kongsikan pada tahun 2021 dan tahun-tahun berikutnya akan terus memberi manfaat kepada anda.

Berikut kami senaraikan 10 artikel paling popular sepanjang tahun 2020. Artikel-artikel ini dipilih berdasarkan bilangan bacaan tertinggi/ trafik dan disusun dalam urutan menaik. 

10. BNM menurunkan OPR kepada 1.75% disebabkan Covid-19 – apakah kesannya terhadap pinjaman perumahan anda?

10 Artikel paling popular sepanjang tahun 2020
© SOPA Images / Contributor / gettyimages

BNM mengumumkan pemotongan OPR yang kedua pada 3 Mac 2020 – sebanyak 25 mata asas lagi kepada 2.5% dan hanya dua bulan selepas itu, OPR diturunkan sekali lagi kepada 2% pada 5 Mei 2020. Kali ini, OPR dipotong sebanyak 25 mata asas pada 7 Julai 2020, menunjukkan betapa nyata kesan wabak Covid-19 terhadap ekonomi Malaysia. 

OPR mempengaruhi Kadar Asas (BR) dan Kadar Pinjaman Asas (BLR) sesebuah bank, di mana BR dan BLR biasanya berkurangan atau meningkat mengikut turun naik OPR. Dengan pengurangan OPR, produk pinjaman perumahan menjadi lebih murah dan boleh memanfaatkan pembeli hartanah baharu dengan kadar faedah awal yang lebih rendah.

Baca artikel di sini: BNM menurunkan OPR kepada 1.75% disebabkan Covid-19 – apakah kesannya terhadap pinjaman perumahan anda?

9. Apa rakyat dapat melalui Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0)?

kita-prihatin-bpn-2.0
© Kementerian Kewangan Malaysia (MoF).

Sedar dan prihatin terhadap nasib rakyat serta bagi meminimumkan impak COVID-19 ke atas isi rumah dan golongan bujang yang terjejas terutamanya pasca moratorium, YAB Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin telah melancarkan Bantuan Prihatin Nasional (BPN) 2.0 dengan peruntukkan RM 7 billion pada 23 September 2020.

Bantuan ini adalah inisiatif tambahan khas Kita Prihatin yang menyediakan bantuan tambahan untuk rakyat melalui pemberian tunai tambahan kepada golongan B40 dan M40 untuk meringankan beban mereka akibat kesan pandemik COVID-19.

Baca artikel di sini: Apa rakyat dapat melalui Bantuan Prihatin Nasional 2.0 (BPN 2.0)?

8. Ini dia senarai Kadar Faedah Pinjaman BR & BLR terbaru dari Bank Negara Malaysia

bank-malaysia-BLR-base-rate
© Dmitry Chulov/ 123RF

Penurunan OPR bermakna kos pinjaman kini lebih rendah untuk bank manakala bagi pengguna pula, ansuran bulanan yang lebih murah. Manakala, kenaikan OPR akan mengakibatkan yang sebaliknya iaitu kos pinjaman yang lebih tinggi. Semak kadar terkini daripada BNM setakat 15 Mei 2020 yang menunjukkan Kadar Asas, Kadar Pinjaman Asas (BLR) dan Kadar Pembiayaan Efektif Indikatif (ELR) bagi setiap bank di Malaysia. 

Baca artikel di sini: Ini dia senarai Kadar Faedah Pinjaman BR & BLR terbaru dari Bank Negara Malaysia

7. Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

finance-personal-budget-malaysia
© Denis Ismagilov/ 123RF

Amanah Saham Bumiputera (ASB) merupakan dana unit amanah yang popular dalam kalangan pelabur Bumiputera di Malaysia.  ASB ini dilancarkan oleh Amanah Saham Nasional Berhad pada 2 Januari 1990 untuk membantu Bumiputera menyediakan simpanan alternatif. 

Simpanan alternatif ASB boleh menjana pulangan atau keuntungan untuk jangka masa yang panjang dan secara konsisten. Kalau anda ada buat simpanan ASB, pernah tak anda terfikir apa akan terjadi pada duit anda kalau anda meninggal? Lihat tiga pilihan proses tuntutan yang mungkin berlaku berdasarkan perancangan yang telah ditetapkan oleh pemegang unit.

Baca artikel di sini: Apa terjadi pada duit simpanan ASB sekiranya anda meninggal dunia & proses tuntutan mana yang terbaik ?

6. Jangan Tertipu! Kenali 4 scam pelaburan popular di Malaysia ini

© kritchanut/ 123RF

Sebab utama kita melabur adalah untuk memperbaiki kewangan. Namun, ramai yang kurang bernasib baik dan terjebak pula dengan penipuan pelaburan. Apabila ini berlaku, usahkan dapat buat duit lebih, malah rugi pula. Menurut Polis Diraja Malaysia (PDRM), selain emas, skim penipuan yang hangat di Malaysia termasuklah pelaburan mata wang digital, forex dan skim cepat kaya yang masih lagi menular.

Baca artikel di sini: Jangan Tertipu! Kenali 4 scam pelaburan popular di Malaysia ini

5. Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

The EPF i-Sinar allows two million affected members to access and withdraw savings from account 1 over six months.
© iMoney

Ahli KWSP yang berusia bawah 55 tahun boleh membuat pengeluaran KWSP melalui sebuah skim pengeluaran yang digelar i-Lestari KWSP, bermula 1 April 2020. Menurut Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul, setakat 21 Ogos 2020, 4.7 juta permohonan telah diluluskan melibatkan dana EPF bernilai RM11.6 bilion untuk dikeluarkan dan akan disalurkan. Amaun i-Lestari yang dipohon akan dikreditkan ke akaun masing-masing secara pindahan dana elektronik dan secara berperingkat setiap bulan.

Baca artikel di sini: Inisiatif i-Lestari: Cara untuk mengeluarkan RM500 dari Akaun 2 KWSP anda

4. i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

Debt-freee
© 123RF

Program i-Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) telah diperluaskan kepada semua ahli yang menghadapi masalah kewangan tidak kira bagi mereka yang hilang pekerjaan atau pendapatan yang dikurangkan. Pengumuman ini dibuat berdasarkan luahan rakyat di media sosial dan apa yang menggembirakan lagi, mereka layak memohon pengeluaran tanpa mengira sektor.

Berdasarkan pengumuman ini, seramai 8 juta pencarum KWSP layak untuk mengeluarkan wang mereka yang dinaikkan dari had maksima sebelum ini iaitu bermula dari RM 6,000 dinaikkan sehingga RM 9,000 dan yang terbaru sehingga RM10,000.

Baca artikel di sini: i-Sinar KWSP: Permohonan Pengeluaran RM10,000 Akaun 1 & Syarat kelayakan

3. 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan

© ingridhs/ 123RF

Sudah menjadi tanggungjawab kita semua untuk memastikan kawasan setempat dan tempat tinggal bebas penyakit. Bak kata orang, cegah sebelum parah. Apa kata anda cuba 12 tanaman, tumbuhan dan pokok-pokok ini untuk menghalau nyamuk. Bukan sahaja ia berkesan, malah selamat dan semulajadi. Kesemua jenis tanaman ini boleh didapati di kebanyakan kedai bunga, pasaraya, dan juga kedai dalam talian di Malaysia, sama ada dalam bentuk pokok atau peket. Untuk tips yang berkaitan, baca artikel-artikel mengenai gaya hidup di iProperty.com.my.

Baca artikel di sini: 12 tanaman ini boleh halau nyamuk di rumah dengan berkesan

2. 12 petua berkesan halau cicak dari rumah

petua-halau-cicak-bela-kucing
© yanukit/ 123RF

Pastinya anda terbayangkan najis dan telur cicak ini yang bukan sahaja menjadikan rumah anda  kotor, malah boleh mengundang penyakit yang tidak diingini seperti Samonella. Ini bukan sahaja membuatkan rumah anda berbau busuk malah menjejaskan tahap kesihatan anda sekeluarga terutamanya kanak-kanak. Sebelum anda cuba sebarang cara daripada sumber semulajadi ataupun bahan kimia untuk mengatasi masalah cicak ini, terdapat beberapa langkah pencegahan utama yang anda boleh lakukan bagi mengatasi punca utama masalah reptilia ini.

Baca artikel di sini: 12 petua berkesan halau cicak dari rumah

DI TANGGA TERATAS 

1. 5 bantuan yang boleh dimanfaatkan oleh B40 and M40 melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

Pakej-Rangsangan-Ekonomi-Prihatin-Rakyat-PRIHATIN
© Anadolu Agency/GettyImages

PRIHATIN merupakan stimulus yang diumumkan oleh kerajaan bagi membendung impak penularan COVID-19. Pakej ini bertujuan untuk memberi bantuan segera untuk segenap lapisan masyarakat, terutamanya bagi mereka yang terkesan dengan beban tanggungan dan terjejas dari segi sumber pendapatan.

Janganlah berasa iri hati dengan golongan yang banyak mendapat manfaat terutamanya golongan B40. Ini kerana kita mungkin masih mendiami rumah yang selesa dan makanan masih tersedia di atas meja sedangkan mereka belum tentu ada apa yang kita ada.

Baca artikel di sini: 5 bantuan yang boleh dimanfaatkan oleh B40 and M40 melalui Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN)

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain