i-Sinar KWSP: Siapa yang layak & Cara untuk keluarkan duit dari Akaun 1 anda!

Share

Setelah pengumuman Belanjawan 2021 dibuat, kerajaan telah menjalankan pelbagai inisiatif bagi membantu rakyat yang terjejas sejak wabak Covid 19 melanda negara ini. Bagi ahli KWSP, program i-Sinar diperkenalkan bagi pengeluaran duit dari Akaun 1.

Debt-freee

© 123rf

Sebelum ini, rakyat Malaysia telah diberi kemudahan bagi inisiatif i-Lestari dengan pengeluaran wang Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) atau EPF sebanyak RM500 sebulan bagi membantu meringankan beban kewangan setelah negara kita dilanda wabak Covid-19. Baru-baru ini, sewaktu Belanjawan 2021, kerajaan telah membuat pengumuman bagi membantu ahli KWSP yang terjejas dengan memperkenalkan program i-Sinar.

Menurut EPF, i Sinar dijangka akan menguntungkan dua juta ahli KWSP dengan anggaran jumlah dana pendahuluan sebanyak RM14 bilion untuk disalurkan kepada rakyat yang layak.

Dalam artikel ini, kami akan terangkan kepada anda mengenai segala info yang anda perlu tahu bagi program ini.

BACAAN POPULAR:
📱 [PANDUAN] Cara daftar i-Akaun KWSP secara online
💰 Kini anda boleh mengeluarkan duit ASNB secara online.  

Apa itu i-Sinar?

Semasa pembentangan Belanjawan 2021 6 November lalu, Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul telah membuat pengumuman bagi membenarkan pengeluaran simpanan KWSP – Pada mulanya, beliau menyatakan pengeluaran Akaun 1 KWSP yang dibenarkan hanya berjumlah RM500 sebulan dan kemudahan ini akan diberikan kepada kira-kira 600,000 orang ahli sahaja.

Namun, apa yang lebih menggembirakan, KWSP telah mengeluarkan kenyataan media baru-baru ini yang menyatakan mereka telah meluaskan skop i-Sinar dan lebih ramai pencarum akan layak untuk memohon kemudahan i-Sinar. Perkara ini merupakan berita baik yang sangat dinantikan oleh ahli pencarum kerana mereka yang layak akan dibenarkan mengeluarkan simpanan KWSP sebanyak 10% dari Akaun 1 dengan syarat baki minimum sebanyak RM 100.

Program ini dinamakan program i Sinar bagi membantu ahli yang kehilangan pekerjaan dan pendapatan bagi meneruskan kelangsungan hidup semasa. Ia merupakan kesinambungan kepada program i-Lestari yang telah memberi manfaat kepada sebilangan besar pencarum KWSP sebelum ini. Walaupun begitu, program ini menetapkan beberapa syarat khusus bagi pencarum yang terjejas.

Siapa yang layak untuk kemudahan i-Sinar

 • Ahli KWSP yang telah kehilangan pekerjaan
 • Ahli KWSP yang diberi cuti tanpa gaji oleh majikan
 • Ahli KWSP yang tiada tiada sumber pendapatan
 • Pekerja sektor formal yang tidak mampu mencarum selama 2 bulan berturut-turut

Syarat-syarat yang ditetapkan bagi pengeluaran i-Sinar

 • Pencarum yang telah menghabiskan jumlah pengeluaran maksimum inisiatif i-Lestari daripada Akaun 2 terlebih dahulu sebelum boleh membuat pengeluaran daripada Akaun 1 menerusi inisiatif i-Sinar.

KETAHUI: (MOT) dan duti setem di Malaysia

Berapakah jumlah pengeluaran yang boleh dikeluarkan melalui program ini?

© iMoney

Ramai yang  masih terkeliru dengan jumlah pengeluaran yang dibenarkan untuk dikeluarkan. Berikut merupakan syarat yang telah ditetapkan bagi pengeluaran.

 • Ahli yang layak dapat membuat pengeluaran sebanyak 10% daripada amaun simpanan mereka dalam Akaun 1, tertakluk kepada baki minimum RM100

Terdapat dua kategori pengeluaran iaitu Simpanan Akaun 1 RM90,000 dan ke bawah dan Simpanan Akaun 1 RM90,000 ke atas.

Baki Akaun 1 RM 90,000 dan ke bawah

 • Bagi ahli yang mempunyai baki RM90,000 dan ke bawah (Akaun 1), had maksimum yang boleh dikeluarkan ialah RM9,000. Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM4,000.
 • Pengeluaran bulanan seterusnya ialah pada tahap maksimum RM 1,000 sebulan.
Contoh Baki Akaun 1 KWSP Jumlah Maksimum Pengeluaran Yang Dibenarkan
RM4,500 RM 4,400 (Baki minimum perlu ada dalam akaun 1 ialah RM 100)
RM80,000 RM 9,000 (Jumlah maksimum yang ditetapkan untuk baki akaun di bawah RM 90,000)
RM10,000 RM 9,000 Jumlah maksimum yang ditetapkan untuk baki akaun di bawah RM 90,000)

Baki Akaun 1 RM 90,000 ke atas

 • Bagi pencarum yang mempunyai baki lebih daripada RM90,000 (Akaun 1), mereka akan mempunyai akses pengeluaran pendahuluan sebanyak 10%.
 • Jumlah maksimum yang boleh didahulukan adalah RM60,000.
 • Amaun pendahuluan ini akan dikreditkan secara berkala sehingga enam (6) bulan dengan pendahuluan pertama sehingga RM10,000.
 • Pengeluaran bulanan seterusnya ialah pada jumlah maksimum RM10,000 sebulan.
Contoh Baki Akaun 1 KWSP Jumlah Maksimum Pengeluaran Yang Dibenarkan
RM100,000 RM 10, 000 (Jumlah pendahuluan sebanyak 10% dan masih di bawah had jumlah maksimum pengeluaran yang dibenarkan)
RM800, 000 RM 60,000 (Jumlah maksimum yang ditetapkan untuk baki akaun lebih daripada RM 90,000)
RM500,000 RM 50,000 (Jumlah pendahuluan sebanyak 10% dan masih di bawah had jumlah maksimum pengeluaran yang dibenarkan)

Cara memohon kemudahan i-Sinar KWSP

old-couple-buy-house

ferli | 123rf

Setakat ini, masih tiada pengumuman rasmi daripada EPF bagi cara memohon program ini. Sepatutnya, perincian i-sinar akan diumumkan pada 18 nov 2020, tetapi kami masih tertungu-tunggu!

Kami akan mengemaskini tentang maklumat ini sebaik sahaja link dari KWSP online atau pautan rasmi ini dilancarkan. Sementara itu, kami mencadangkan anda semak dulu baki Akaun 1 anda untuk memastikan kadar pengeluaran Akaun 1 KWSP anda nanti.

Permohonan i-Sinar akan dibuka mulai Disember 2020.

Apa perlu saya tahu mengenai i-Sinar?

Ahli tidak perlu membayar pendahuluan yang dikeluarkan

Anda hanya perlu mengganti semula pendahuluan ini apabila bekerja semula dan caruman baharu diterima. Caruman baru yang diterima ini akan dilakukan dengan 100 peratus caruman baharu akan dimasukkan terlebih dahulu ke Akaun  1 sehingga wang pendahuluan ini habis digantikan. Selepas itu, sistem caruman akan kembali kepada sistem biasa iaitu 70 peratus bagi Akaun 1 dan 30 peratus bagi Akaun 2.

Tiada bayaran tunai yang perlu dibuat kepada pihak KWSP

Jumlah pendahuluan yang diterima sebelum ini hanya perlu digantikan melalui caruman.

Cara pembayaran bagi program iSinar

Cara pembayaran akan dilakukan dengan mengkreditkan jumlah tersebut ke dalam akaun bank pihak pencarum pada hujung bulan selepas permohonan dibuat. Pembayaran pertama akan bermula pada Januari 2021 dan dibayar sehingga 6 bulan dari tarikh pertama pembayaran.

Permohon i-Lestari juga boleh memohon program i-Sinar ini

Pengeluaran i-Lestari juga boleh berjalan serentak dengan kemudahan i-Sinar ini sekiranya diluluskan. Walaupun begitu, tidak semua pemohon akan layak bagi program i-Sinar kerana ia hanya khusus bagi ahli yang terjejas dan memerlukan pengeluaran bagi kelangsungan hidup.

Semoga artikel ini dapat membantu memudahkan proses permohonan anda. Gunakan wang pendahuluan ini sebaiknya bagi kelangsungan hidup sewaktu keadaan yang sukar ini. Jika anda memerlukan bantuan yang lebih lanjut, sebagai ahli, anda digalakkan untuk mendapatkan nasihat kewangan melalui Pegawai Khidmat Nasihat Persaraan (RAS) KWSP dan/atau Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit (AKPK). Kami ucapkan semoga berjaya kepada anda semua!

Baca artikel ini seterusnya: Kenapa orang refinance rumah dan bagaimana caranya?

ARTIKEL MENARIK KHAS UNTUK ANDA:

💡 Tahu tak? Bukan masa nak pencen je boleh keluarkan duit KWSP.  
📈 Hartanah vs saham: Pelaburan manakah lebih baik? 
⚠️Awas! Skim-skim penipuan yang hangat di Malaysia.


Share