Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

10 kualiti yang ada pada kejiranan yang baik

test

Sesiapa sahaja yang pernah membeli rumah tahu bahawa kejiranan yang baik merupakan salah satu aspek yang penting dalam kehidupan seharian. Kadang-kadang, anda mendapati bahawa rumah itu tidak seperti yang anda mahukan, tetapi sudah terlambat. Sebab itulah penting untuk mengetahui kejiranan mana yang paling sesuai untuk anda.

10 kualiti yang ada pada kejiranan yang baik
© tang90246/ 123RF

Artikel ini diterjemah dari 10 qualities of a good neighbourhood oleh Damia Norwin. 

Rumah yang sempurna tidak semestinya mempunyai bilik tidur atau bilik air yang paling banyak, ataupun mempunyai dapur yang paling luas. Ia adalah rumah di mana anda dan keluarga anda tinggal dengan gembira, dan rumah yang harmoni letaknya di kejiranan yang baik. Jiran tetangga adalah sebahagian daripada kehidupan seharian kita. Mereka adalah sebahagian daripada proses sosialisasi. Sosialisasi adalah proses di mana kita berinteraksi dengan orang lain.

Jiran yang baik datang dalam pelbagai bentuk. Mereka mungkin kawan rapat yang tinggal di apartmen berdekatan, rakan sekerja yang suka membantu, orang yang membawa pengaruh positif untuk kanak-kanak dalam kehidupan berkeluarga, atau cuma orang sebelah yang anda selalu nampak. Menjadi jiran yang baik boleh menjadi agak mudah, tetapi ada kalanya penting untuk keluar dari zon selesa anda dan mula berusaha untuk mengenali seseorang yang baharu.

Macam mana kejiranan yang baik dibentuk?

How would you describe a good neighbour
© quinleo/ 123RF

Kejiranan yang benar-benar baik terasa seperti telah diciptakan untuk anda. Ia dijaga dengan baik, tenang dan semua penduduk bangga tinggal di kejiranan tersebut. Jiran yang baik menjurus kepada kejiranan yang baik. Mereka bertanya khabar antara satu sama lain semasa krisis, menganjurkan acara amal dan gotong-royong, dan berkongsi berita baik. Sebaliknya, jiran yang tidak baik pula boleh membuatkan hidup sengsara. Mereka boleh mengganggu ketenteraman seluruh komuniti dengan muzik yang kuat ataupun aliran lalu lintas yang sibuk. 

Tanya diri anda sama ada kejiranan baharu anda sesuai dengan anda. Jiran yang baik boleh menghulurkan bantuan. Mungkin anda perlukan apa yang mereka ada. Siapa tahu, mereka juga mungkin memerlukan apa yang anda boleh tawarkan kepada mereka? Ketahuilah bahawa anda tidak bersendirian di kawasan kejiranan anda; ketahui tanggungjawab jiran yang baik. 

Kata orang, orang disekililing anda memberikan impak besar pada cara hidup anda. Begitu juga dengan jenis jiran yang anda ada. Jiran baik menjamin kehidupan yang bahagia. Untuk mempunyai jiran yang baik, anda mesti menjadi jiran yang baik terlebih dahulu.

BACA: Periksa defect rumah baharu, lelaki ini kongsikan pengalamannya dari awal hingga akhir

Apakah ciri-ciri kejiranan yang baik?

What are the qualities of a good neighbourhood
© szefei/ 123RF

Kita sentiasa mencari kawasan yang baik untuk didiami, rumah yang bagus, dan yang paling penting, jiran yang baik. Ini akan mempengaruhi keputusan untuk sama ada berpindah ke kawasan itu atau mula mencari kawasan lain. Bagi membantu anda memutuskan keperluan dan kehendak anda, kami telah senaraikan 10 kualiti penting yang menjadikan kejiranan terasa seperti di rumah sendiri.

1. Persekitaran yang selamat

Kejiranan yang baik ialah tempat yang selamat dan mesra di mana kebanyakan orang mengenali antara satu sama lain. Semangat komuniti yang kuat dan komitmen terhadap nilai kekeluargaan membantu memastikan kejiranan yang baik selamat untuk kanak-kanak dan wanita. Ini akan menghilangkan kebimbangan anda jika anda seorang wanita bujang yang tinggal bersendirian atau ibu bapa bekerjaya yang bergelut untuk memastikan anak-anak mereka bebas daripada bahaya.

2. Kejiranan yang dekat dengan kemudahan

Ada sebabnya kenapa kejiranan yang berdekatan dengan kemudahan awam mendapat permintaan tinggi. Dapatkan semua yang anda perlukan untuk menjalani kehidupan yang lebih bahagia, lebih sihat dan lebih baik. Kemudahan yang ada pada sesebuah kejiranan mewujudkan nilai kemasyarakatan. Taman kejiranan yang berdekatan,  sekolah dalam jarak berjalan kaki, kedai runcit dan perniagaan lain adalah semua contoh elemen yang meningkatkan kualiti sesebuah kejiranan. 

3. Mesra pejalan kaki

Ini merupakan keupayaan untuk bergerak di kawasan yang dimaksudkan dengan cara berjalan kaki dan juga akses mudah ke pengangkutan awam. Perjalanan menjadi lebih lancar dengan adanya kedua-dua kualiti ini. Ia selamat dan mudah untuk berjalan kaki atau berbasikal; anda boleh menikmati tempat yang menarik untuk membeli-belah, serta pelbagai hiburan dan pengalaman budaya.

4. Landskap hijau

Apa yang baik untuk alam sekitar adalah baik untuk semua orang. Banyak pemaju hartanah telah mula menumpukan kepada pembinaan kediaman yang mesra alam. Di Malaysia, bangunan mesra alam semakin mendapat perhatian dan terdapat sekurang-kurangnya 17 bangunan mesra alam yang diperakui di negara ini. Landskap hijau dengan pokok-pokok dan taman-taman kecil selalunya boleh menambah banyak nilai dan karakter kepada kejiranan. Pendekatan baharu ini adalah untuk hidup yang lebih sihat untuk diri, anak-anak kita, dan dunia kita. Selain itu, dengan adanya taman yang berdekatan, anda boleh berehat selepas penat bekerja dan anda juga boleh menghabiskan hujung minggu melakukan aktiviti yang menyeronokkan bersama-sama dengan keluarga anda.

5. Mudah diakses

Komuniti yang direka bentuk dengan baik membolehkan akses mudah kepada semua jenis kemudahan yang disediakan di kawasan kejiranan. Ini termasuk pasar raya, pusat penjagaan kesihatan, sekolah, institusi pengajian tinggi, perkhidmatan dan sistem pengangkutan awam.

 • Berdekatan dengan pusat penjagaan kesihatan

Kualiti penjagaan kesihatan adalah sangat penting. Kakitangan perubatan yang boleh bertindak balas terhadap kecemasan dengan cepat dan tepat akan meningkatkan tahap kesihatan anda dengan lebih baik. Jarak berdekatan dengan hospital dan kemudahan perubatan juga membantu mencegah kemalangan yang lebih teruk dan memberikan keluarga anda lebih jaminan keselamatan.

 • Berdekatan dengan perkhidmatan awam yang berdekatan seperti balai polis dan bomba

Tinggal berhampiran balai polis dan balai bomba adalah salah satu langkah paling penting yang perlu diambil untuk mendapatkan kesejahteraan hidup. Ini bagi memastikan bantuan sampai tepat pada masanya apabila berlakunya perkara yang tidak dijangka. Bukan itu sahaja, jarak yang dekat dengan perkhidmatan awam seperti taman, bank dan pejabat kerajaan menjadikannya lebih mudah kerana anda tidak perlu pergi jauh untuk mendapatkan bantuan atau perkhidmatan.

 • Berdekatan dengan sekolah dan institusi pengajian tinggi

Kejiranan yang berada dalam jarak berdekatan dengan sekolah dan universiti sentiasa menjadi pilihan. Sentiasa ada permintaan untuk hartanah yang terletak berhampiran kemudahan ini. Sebagai contoh, kawasan yang popular dengan sekolah antarabangsa akan menjadi tumpuan golongan ekspatriat, manakala kawasan yang tidak jauh dari institusi pengajian tinggi lebih disukai oleh pelajar tempatan dan antarabangsa. Permintaan untuk hartanah di kawasan kejiranan yang serba lengkap tidak akan berhenti kerana orang ramai sentiasa mencari kawasan-kawasan ini untuk menetap.

 • Berdekatan dengan hab pengangkutan awam

Cara terbaik untuk bergerak dalam bandar adalah dengan LRT atau MRT. Jika anda tinggal berhampiran salah satu laluan tren utama, anda sentiasa dekat dengan destinasi seterusnya. Selain daripada perjalanan yang lebih mudah, ia menjanjikan lonjakan hartanah yang jauh lebih besar kerana ia merupakan adalah pilihan untuk kedua-dua pembeli dan penyewa. Walaupun anda mungkin membayar harga yang lebih premium untuk tinggal berdekatan dengan laluan tren utama, anda akan dapat menikmati kebolehcapaian yang lebih tinggi. 

Sekiranya anda ingin membeli hartanah di Lembah Klang, terdapat sekurang-kurangnya sembilan perbandaran di Lembah Klang dengan akses paling mudah ke laluan LRT dan MRT. Di Cheras sahaja, terdapat lebih 11 hartanah berhampiran stesen MRT manakala di Subang Jaya terdapat lebih 10 hartanah berhampiran stesen LRT. Bukan itu sahaja, Shah Alam juga telah menjadi pilihan bagi mereka yang ingin tinggal dalam persekitaran yang lebih hijau dan tenang namun masih mempunyai akses mudah kepada kemudahan sekeliling. Enam daripada stesen LRT 3 akan melalui Shah Alam apabila ia mula beroperasi pada 2024.

  6. Kepelbagaian jenis perumahan

Kejiranan yang baik mesti mempunyai pelbagai pilihan perumahan untuk orang yang mahukan gaya hidup yang berbeza. Ini termasuk pangsapuri bertingkat rendah dan  rumah untuk keluarga kecil,. Selain itu, ia juga sepatutnya dapat menawarkan hartanah daripada spektrum harga yang berbeza supaya orang ramai mempunyai lebih banyak pilihan mengikut bajet mereka. Pelbagai jenis hartanah dan rumah di Malaysia juga didatangkan dengan jenis pegangan yang berbeza. Oleh itu, pembeli rumah harus mengetahui tentang hak milik kerana ia akan menjejaskan pemilikan hartanah dan pemindahan hak milik.

7. Seni bina dan reka bentuk yang menarik dan selesa

Ia dirancang dengan teliti dan mempunyai sentuhan tersendiri dari segi seni bina, sesuai dengan iklim sepanjang tahun. Kejiranan dengan gabungan gaya seni bina, tempat awam yang selesa dan menarik serta potensi untuk pembangunan masa depan ialah jenis tempat yang anda patut tinggal.

8. Komuniti yang aktif untuk menyelesaikan masalah di kawasan kejiranan

Kejiranan yang dimaksudkan adalah di mana jiran saling menjaga satu sama lain, berhubung dengan komuniti mereka dan berkumpul untuk menyelesaikan masalah.

9. Jiran yang ramah dan mesra

Anda boleh hidup dengan lebih selesa apabila anda sudah biasa dengan orang di kejiranan anda. Itulah sebabnya kejiranan terbaik ialah tempat di mana anda mengenali semua orang di blok anda. Kenali jiran anda, dan mereka akan sentiasa ada apabila anda memerlukan bantuan.

10. Kadar jenayah yang rendah

Kita semua mahu tinggal di kawasan kejiranan yang kita rasa selamat. Kadar jenayah yang rendah boleh membantu anda mewujudkan kejiranan yang selamat dan menghilangkan kebimbangan anda. Semak latar belakang kejiranan pilihan anda sebelum anda memutuskan untuk berpindah ke sana. Anda boleh bercakap dengan orang yang tinggal di kawasan itu mengetahui sedikit sebanyak mengenai kawasan tersebut.

Macam mana anda menggambarkan jiran yang baik?

10 qualities of a good neighbour
© imagehitasia/ 123RF

Jiran yang baik adalah antara orang yang terbaik dalam hidup anda. Jika anda pernah membantu seseorang membawa barangan runcit mereka atau menghulurkan tangan apabila mereka memerlukan, anda adalah jiran yang boleh dicontohi. Walaupun sesetengah orang berpendapat bahawa jiran hanyalah orang yang tinggal di kedua-dua belah rumah anda, terdapat beberapa sifat yang dimiliki oleh semua jiran yang baik. Enam kriteria ini akan membantu anda menjadi jiran yang lebih baik.

 • Luangkan masa untuk mewujudkan keadaan yang baik dan membina hubungan dengan semua jiran.
 • Setiap kali jiran melakukan sesuatu yang baik, dia akan berkongsi cerita kepada jiran yang lain.
 • Jiran yang baik boleh menjadi kawan, tetapi mereka tidak perlu menjadi kawan baik.
 • Jiran yang baik tahu cara menyatukan orang ramai. Tak perlu memaksa kerana ia mungkin membawa lebih banyak kesusahan.
 • Jiran yang tahu menghormati orang. Jiran yang baik mengajar anak-anak mereka maksud hak/sempadan, secara literal dan kiasan, dengan menerangkan di mana kawasan mereka berakhir dan jiran mereka bermula, dan peraturan yang terlibat.
 • Jiran yang baik akan membantu semasa masa sukar. Tawarkan diri untuk membantu jiran anda, walaupun ia hanyalah membawa barangan runcit.

BACA: 10 Kawasan kediaman paling dicari pembeli rumah Malaysia pada tahun 2021

Apakah tanggungjawab jiran yang baik?

Menjadi jiran yang baik adalah semudah menjadi insan yang baik hati. Jika anda ingin mempunyai kejiranan yang aman dan selamat, maka jadilah jiran yang ideal. Ini bukan sahaja akan mengajar anda untuk hidup dengan tenteram tetapi juga bertanggungjawab terhadap tindakan anda. Tip di bawah pasti akan membantu anda menjadi jiran yang baik.

 • Jiran yang baik memastikan seluruh kawasan kejiranan kelihatan cantik dengan halaman dibersihkan, memastikan rumput dipotong, ranting dicantas dan mencabut rumput. 
 • Jadikan kejiranan anda selamat. Apabila kejiranan dihuni orang yang baik, jenayah akan berkurangan dan semua orang berasa lebih selamat.
 • Teruskan penyelenggaraan bermusim. Jiran yang menghiasi ruang luar mereka dengan bunga dan tumbuhan hijau lain menjadi contoh untuk seluruh jalan.
 • Ambil bahagian secara aktif dalam membuat perubahan dan keputusan untuk komuniti. Jiran yang prihatin sentiasa mendapat tahu tentang isu komuniti dan pergi mengundi.
 • Jangan memperjuangkan hak untuk meraikan sesuatu secara berlebihan. Jiran yang sopan memberitahu orang lain tentang aktiviti keramaian tersebut dan meminta mereka memberi teguran  jika ia menjadi terlalu kuat.
 • Berhati-hati tentang hiasan luar rumah. Menghias rumah untuk perayaan ialah cara yang bagus untuk memperindahkan ruang luar rumah anda, tetapi pastikan hiasan tersebut ditanggalkan dalam masa beberapa minggu selepas perayaan.

Disunting oleh Rebecca Hani Romeli

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain