Search Articles

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Rumah lot sudut vs lot tengah vs lot akhir: Mana yang sesuai untuk anda?

test

Bercadang untuk membeli rumah yang bertanah? Ketahui lebih lanjut mengenai beberapa jenis rumah bertanah yang paling lazim di Malaysia – lot sudut, lot tengah dan lot akhir – dan pastikan mana yang paling sesuai untuk anda.

Artikel in diterjemah dari Corner lot vs intermediate lot vs end lot home in Malaysia: Know the difference oleh Ridzwan A. Rahim.

Lokasi adalah faktor yang sangat penting apabilih memilih rumah di Malaysia. Selain daripada memilih bandar raya atau perbandaran yang sesuai untuk kediaman anda, anda juga harus mempertimbangkan lokasi sebenar rumah anda di kawasan atau pembangunan tertentu. Pada dasarnya, artikel ini akan membincangkan jenis rumah mengikut lokasi, iaitu rumah lot sudut, lot tengah dan lot akhir, serta menjelaskan kelebihan dan kekurangan masing-masing.

Pertama, mari kita bezakan rumah-rumah ini untuk membantu anda mengenal pasti setiap jenis lot. Kami juga akan membincangkan tembok penghadang api (firewall) atau pemutus api (firebreaks) supaya anda boleh memahami fungsi penting mereka dalam melindungi rumah anda daripada sebarang kebakaran.

Apakah rumah lot sudut?

Rumah-lot-sudut
© jamesteohart | 123rf

Rumah lot sudut adalah hartanah kediaman yang terletak di persimpangan dua jalan. Oleh kerana ia terletak di sudut, rumah-rumah ini biasanya mempunyai kawasan tanah yang lebih besar dan sesuai untuk pembeli rumah yang mencari ruang besar.

Ia sering menjadi pilihan mereka yang gemar bercucuk tanam, pemilik haiwan peliharaan yang suka halaman belakang yang luas untuk haiwan kesayangan mereka, atau ibu bapa yang inginkan kawasan permainan berumput untuk anak-anak mereka.

Apakah rumah lot tengah?

rumah lot tengah
© nizamkem | 123rf

Anggaplah ini sebagai rumah yang terhimpit di antara dua hartanah kediaman yang lain. Ia lazimnya rumah yang mempunyai dua rumah lain di kedua-dua sisinya, tetapi dipisahkan oleh dinding, biasanya “firebreaks” atau “firewall”.

Rumah tengah menjadi pilihan ramai kerana reka bentuk dan susunannya yang lebih selamat, menyukarkan pencuri pecah masuk dan lari. Unit ini juga lebih mudah didapati di pasaran berbanding dengan rumah sudut dan akhir.

Apakah rumah lot akhir?

Rumah lot akhir agak serupa dengan rumah lot sudut kerana ia juga terletak di hujung jalan. Walau bagaimanapun, tiada lorong lain yang berhubung atau bersilang dengan jalan itu. Lazimnya, lot akhir adalah unit terakhir di deretan rumah yang kelihatan serupa, juga dikenali sebagai rumah bersambung.

Bergantung kepada projek dan reka bentuk rumah, rumah lot akhir dilengkapi dengan tingkap tambahan di satu sisi hartanah tersebut. Ini membolehkan lebih pencahayaan semula jadi dan pengudaraan yang baik. Walau bagaimanapun, rumah lot akhir lazimnya lebih mahal daripada lot tengah.

ARTIKEL MENARIK:
? Perbezaan antara Apartmen Servis dan Kondominium – Yang mana lebih baik?
✏️ Cara tukar nama geran rumah dan kos yang terlibat

Apakah “firebreak” atau “firewall”?

Ada yang mengatakan bahawa pemilik rumah lebih sanggup menghadapi ribut taufan, banjir atau gempa bumi daripada menghadapi kebakaran yang boleh menyebabkan mereka kehilangan segala-galanya. Di sinilah pemutus api (“firebreaks”) atau tembok penghadang api (“firewall”) memain peranan penting. Dari segi undang-undang, pemaju hartanah harus membina “firebreaks” atau “firewall” antara hartanah kediaman yang bersambung.

insuran-kebakaran
lightwise/123rf

Pada dasarnya, “firewall” adalah penghadang kalis api yang menghalang kebakaran daripada merebak kepada hartanah lain. Namun, oleh kerana penghadang yang 100 peratus kalis api sangat mahal untuk dibina, lazimnya “firebreaks” atau “firewall” di hartanah kediaman hanya sekadar tahan api. Ia hanya melambatkan kebakaran tersebar untuk memberi penduduk cukup masa keluar dengan selamat atau menunggu ketibaan pasukan bomba untuk memadam kebakaran.

BACA: Insurans kebakaran dan kepentingannya untuk rumah anda

Rumah lot sudut / lot akhir berbanding rumah tengah

Untuk memastikan jenis hartanah yang mana satu antara tiga jenis tersebut paling sesuai untuk anda, kami akan membincangkan kelebihan dan kekurangan masing-masing. Kami telah menggabungkan rumah lot sudut / lot akhir menjadi satu kategori kerana ianya hampir sama.

Kelebihan dan kekurangan membeli rumah lot sudut atau lot akhir

Kelebihan yang paling ketara untuk rumah lot sudut dan lot akhir adalah kawasan yang lebih besar. Hartanah kediaman jenis ini lebih digemari oleh keluarga yang besar dan mereka yang ingin menaik taraf atau mengubah suai kediaman mereka pada masa hadapan. Contohnya, jika rumah tersebut berdekatan dengan jalan raya, pemiliknya boleh meluaskan rumah mereka hingga ke dinding luar.

Rumah ini juga memiliki suasana yang lebih menyenangkan kerana ia mempunyai banyak tingkap untuk pengudaraan yang sejuk dan pencahayaan yang menerangi kawasan dalaman rumah. Selain itu, rumah lot sudut dan lot akhir mempunyai lebih privasi kerana ia ada hanya satu jiran sebelah.

Walau bagaimanapun, salah satu kekurangan ketara rumah lot sudut dan lot akhir adalah harganya yang lebih mahal kerana kawasan binaannya yang luas atau plot tanah yang lebih besar. Namun, rumah-rumah ini dianggap lebih murah berbanding rumah banglo. Bekalannya yang terhad bermakna rumah lot sudut dan lot akhir lebih sukar didapati.

Satu lagi kekurangan serius rumah lot sudut dan lot akhir ialah ia selalu menjadi sasaran pencuri kerana pemiliknya dianggap orang kaya. Rumah-rumah jenis ini sering menjadi tumpuan pencuri, tidak seperti lot tengah. Ia juga mudah dipecah masuk kerana ada unit yang bersebelahan dengan dinding atau laluan pejalan kaki yang memberikan akses kepada pencuri untuk memasuki rumah dengan mudah.

Kelebihan dan kekurangan membeli rumah lot tengah

kelebihan and kekurangan rumah lot tengah
© nizamkem | 123rf

Oleh kerana bekalannya lebih banyak berbanding rumah lot sudut atau lot akhir, unit tengah sangat sesuai bagi mereka yang tidak mahu menghabiskan terlalu banyak masa memburu rumah atau bersaing dengan pembeli lain untuk mendapatkan lot sudut atau lot akhir yang amat terhad. Harganya lebih mampu milik dan sering dijual beli di pasaran. Oleh itu, nilai modal hartanah jenis ini selalunya meningkat dengan lebih cepat.

Rumah ini amat disyorkan untuk mereka yang mengutamakan aspek keselamatan kerana lot tengah lebih sukar dipecah masuk oleh pencuri kerana kurang akses berbanding dengan kebanyakan lot sudut atau lot akhir.

Namun, rumah lot tengah juga mempunyai beberapa kekurangan. Antara kekurangan utama adalah kawasan tanah atau ruang terhad berbanding dengan rumah lot sudut atau lot akhir. Privasi juga kekurangan kerana unit-unit ini terletak di antara dua hartanah kediaman yang lain. Jika anda tinggal di kondominium atau apartment berservis dengan balkoni, jiran mudah mengintai anda di balkoni.

Rumah seperti itu juga tidak disyorkan bagi mereka yang mementingkan keselesaan kerana unit tengah tidak mempunyai banyak tingkap. Ini mengakibatkan suasana lebih panas dan lembap kerana kurang pengudaraan. Dari segi estetik, ia juga tidak begitu menarik kerana kekurangan cahaya semula jadi.

Rumah jenis apakah yang patut anda beli?

Kesimpulannya, ketiga-tiga kategori hartanah kediaman ini menarik minat pelbagai jenis pembeli. Contohnya, rumah lot sudut dan lot akhir amat sesuai untuk pembeli yang mempunyai bajet yang lebih besar, keluarga besar dan mereka yang merancang untuk menaik taraf atau mengubah suai. Hartanah kediaman seperti ini juga digemari oleh pemilik rumah yang mempunyai haiwan peliharaan, suka berkebun dan mahukan lebih banyak tanah dan ruang.

Sebaliknya, rumah lot tengah lebih digemari oleh pembeli rumah dengan bajet yang terhad dan tidak mahu bersusah payah mencari rumah. Kediaman ini sangat sesuai untuk keluarga yang kecil dan mereka yang mementingkan keselamatan barang berharga dan orang tersayang.

Walau bagaimanapun, ada pelbagai cara untuk mengatasi kekurangan semua jenis unit. Contohnya, sistem keselamatan rumah yang baik boleh menguatkan keselamatan rumah lot sudut dan lot akhir. Untuk mengatasi masalah privasi di unit tengah, terutamanya di kondominium, ada pemaju yang menggunakan reka bentuk inovatif untuk meningkatkan privasi unit kediaman.  Contohnya, setiap tingkat di La Grande Kiara Condominium mempunyai 8 unit tetapi setiap unit terletak dengan begitu strategik sehingga boleh dianggap sebagai lot sudut.

KETAHUI: 10 kualiti yang ada pada kejiranan yang baik

Disclaimer: The information is provided for general information only. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd makes no representations or warranties in relation to the information, including but not limited to any representation or warranty as to the fitness for any particular purpose of the information to the fullest extent permitted by law. While every effort has been made to ensure that the information provided in this article is accurate, reliable, and complete as of the time of writing, the information provided in this article should not be relied upon to make any financial, investment, real estate or legal decisions. Additionally, the information should not substitute advice from a trained professional who can take into account your personal facts and circumstances, and we accept no liability if you use the information to form decisions.

More Articles