Cari Panduan

Find tips, tools and how-to guides on every aspect of property

Apa itu perjanjian penyewaan rumah di Malaysia?

test

Panduan bagi mereka yang pertama kali menyewa hartanah di Malaysia.

tenancy-agreement-malaysia
© kenishirotie | 123rf

Artikel ini diterjemah dari versi Bahasa Inggeris oleh Azmah Zakariah

Budaya menyewa hartanah di Malaysia semakin meluas dan aktif, terutamanya di kawasan bandar utama seperti Lembah Klang dan Johor Bahru. Bagi individu, menyewa lebih baik terutama sekali ketika harga membeli hartanah terlalu tinggi berbanding kemampuan anda. Sekarang bukan lagi seperti tahun 1980-an di mana anda boleh membeli sebuah rumah teres satu tingkat dengan hanya RM50,000.

Saya tahu, sebab ibu saya membeli rumah pada harga itu lebih dua dekad lalu. Sekarang, harga rumah yang sama sudah mencecah RM350,000 – ya betul, rumah berusia 27 tahun yang saya katakan di sini! Lupakan saja tentang rumah baru. Harganya teramat jauh melebihi bajet.

Disebabkan itulah, menyewa sentiasa menjadi pilihan utama kebanyakan anak-anak muda sekarang yang tidak mampu membayar pinjaman perumahan sehingga RM2,000 ke RM3,000 sebulan. Bukan saja kerana ia lebih murah tetapi juga banyak kelebihanya. Contohnya, anda boleh berpindah ke mana-mana dan bila-bila masa anda mahu.

Namun begitu, perlu diingat bahawa menyewa bukanlah perkara mudah. Banyak yang perlu dilalui jika ingin mencari hartanah yang bersesuaian dan membuat perjanjian dengan tuan rumah.

Jika anda baru pertama kali menyewa, banyak perkara yang boleh mengelirukan anda. Satu daripada perkara yang paling penting ialah perjanjian penyewaan, dokumen yang menjelaskan peranan dan tanggungjawab penyewa dan tuan rumah.

Apa itu perjanjian penyewaan?

© Gettyimages

Perjanjian penyewaan ialah kontrak yang sah dari segi undang-undang di antara penyewa dan tuan rumah. Perjanjian ini merangkumi kesemua aspek penting, seperti siapa yang bertanggungjawab membuat penyelenggaraan dan bila sewa perlu dibayar.

Oleh kerana perjanjian penyewaan ini merupakan satu dokumen yang terikat oleh undang-undang, anda disarankan melantik seorang peguam untuk meneliti perjanjian tersebut. Bakal tuan rumah anda mungkin telah meminta peguamnya mendraf perjanjian itu, jadi anda mungkin akan melihat pelbagai istilah undang-undang yang sukar difahami.

Tapi sudah tentulah bayaran untuk peguam  agak mahal. Jika tidak mampu, anda boleh berunding terus dengan tuan rumah tanpa pertolongan peguam. Itu tak menjadi masalah, ramai yang memilih cara ini. Jika ini pilihan anda, pastikan anda semak betul-betul perjanjian tersebut.

Sekali lagi diingatkan, kontrak ini terikat oleh undang-undang. Jangan tandatangani sesuatu sewenang-wenangnya, kerana ia mungkin mempunyai klausa yang berat sebelah dan hanya memihak kepada tuan tanah. Kalau boleh, dapatkan bantuan orang lain untuk menyemak perjanjian anda. Ini bagi memastikan anda tidak terlepas pandang segala butiran yang penting.

Sayangnya, masih belum ada sebarang peraturan atau undang-undang ketat di Malaysia yang menjelaskan apa yang boleh atau tidak boleh ditambah kepada satu perjanjian penyewaan. Secara amnya, situasi ini terbuka kepada semua. Jadi ingatlah, tolong berhati-hati dan semak setiap klausa sebaik mungkin sebelum menandatangani dokumen anda.

Namun begitu, tidak lama lagi hak penyewa-penyewa di Malaysia akan mendapat lebih perlindungan. Baru-baru ini, Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) telah mengumumkan perlaksanaan  Akta Penyewaan Kediaman dalam tempoh 2 tahun.

Apakah terma-terma utama dalam perjanjian penyewaan?

© katemangostar | Freepik

Terma asas yang perlu terangkum dalam perjanjian penyewaan ialah butiran berkaitan hartanah, tuan rumah dan penyewa, tempoh penyewaan, jumlah sewa dan deposit, tanggungjawab tuan rumah, senarai inventori di dalam rumah, klausa pembaharuan dan klausa penamatan.

Lain-lain klausa am di dalam perjanjian penyewaan termasuklah perkara-perkara seperti berikut. Bolehkah anda menyewakan hartanah tersebut kepada pihak ketiga (diletakkan di bawah tanggungjawab penyewa)? Adakah anda dibenarkan membuat sebarang pengubahsuaian kecil? Adakah anda harus mengembalikan hartanah tersebut sebagaimana asalnya sebelum tamat tempoh penyewaan anda?

Semua yang ditetapkan dalam perjanjian penyewaan perlu dirundingkan dengan tuan rumah sebelum anda mula menyewa. Dokumen ini merupakan versi muktamad terhadap segala rundingan anda.

BACA: 5 kesilapan utama anda sebagai tuan rumah

Apa yang akan berlaku selepas perjanjian penyewaan ditandatangani?

Selepas ditandatangani, perjanjian penyewaan tersebut perlu dimatikan setem di Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) untuk menjadikannya sah dan sempurna di sisi mahkamah Malaysia. Ini langkah yang penting dan tidak boleh diabaikan. Jika perjanjian tidak disetemkan, ia tidak boleh diterima dan tidak sah di mahkamah jika ada sebarang pertikaian. Pastinya anda tidak mahu melalui situasi sebegitu.

Perjanjian penyewaan perlu disetemkan dalam tempoh 30 hari selepas ditandatangani. Biasanya, penyewa akan membayar duti setem. Anda boleh melakukannya sendiri untuk memastikan perjanjian tersebut betul dan lengkap. Jika tuan rumah anda menawarkan untuk melakukannya, jangan lupa untuk membuat susulan. Lebih baik lagi jika semua perjanjian asal disetemkan untuk semua pihak – satu untuk anda, satu untuk tuan rumah dan satu lagi untuk ejen, jika anda ada menggunakan perkhidmatan mereka.

Penafian: Maklumat disediakan adalah maklumat umum sahaja. iProperty.com Malaysia Sdn Bhd tidak mempunyai tanggungjawab perwakilan atau penjaminan berkaitan maklumat diberikan, termasuk tetapi tidak terhad kepada sebarang perwakilan atau penjaminan berkaitan ketepatan bagi sebarang tujuan maklumat yang mana dibenarkan undang-undang. Walaupun semua usaha telah diambil bagi memastikan maklumat disediakan di dalam artikel ini adalah tepat, boleh dipercayai dan lengkap ketika ia ditulis, maklumat disediakan di dalam artikel tidak boleh disandarkan untuk membuat sebarang keputusan kewangan, pelaburan, harta tanah atau perundangan. Selain itu, maklumat tersebut tidak menggantikan nasihat profesional terlatih yang mempertimbangkan fakta dan situasi persendirian anda, dan kami tidak menerima pertanggungjawaban jika anda menggunakan maklumat tersebut bagi membuat keputusan.

Artikel Lain